Delicatese Literare
Recenzii

Nerve – Adevăr sau provocare de Jeanne Ryan, Editura Leda – recenzie

Nerve – Adevăr sau provocare

Jeanne Ryan

Editura Leda, Grupul Editorial Corint
Colectia Leda Edge
Nr. pagini: 299
Traducerea: Liviu Szoke
Titlu original: Nerve
Credeți că sunteți  pregătiți pentru un joc care vă poate pune limitele psihice la încercare? Înscrieți-vă la NERVE! Ce este acesta? Un joc on-line urmărit live de mii de Observatori, cu zeci de mii de fani. Iar participanții? Orice trece de rundele preliminare. Începe ca un joc tentant, cu premii din ce în ce mai atractive cu fiecare rundă în parte, devenind o capcană în care ai intrat de bunăvoie și din care nu mai poți scăpa. Ce e joc? Ce e realitate? Nici tu nu mai știi, iar nesiguranța și spaima sunt  prețul pe care trebuie să-l plătești pentru că, de fapt, te-ai vândut…
Cartea e un thriller psihologic subtil, în care tehnicile de manipulare sunt ridicate la rang de artă.  Te amăgești singur, convins fiind că acționezi în cunoștință de cauză, amăgindu-ți conștiința cu ”nevoia” de a obține premiul oferit, care se pare că e exact ce îți dorești mai mult în acel moment.
Nu o să spun că e una din cele mai bune sau frumoase cărți citite în ultimul timp, dar cu siguranță e una din cele mai captivante, fiecare pagină acționând ca un magnet de care nu te poți desprinde până la final. E foarte bine scrisă, iar suspansul e cu măiestrie gradat. Personajele principale sunt atent conturate, iar zbuciumul și motivațiile lor minuțios redate, deși nu le-am înțeles, sau dacă le-am înțeles, nu am putut să fiu de acord cu acestea. Mi s-a părut că sunt ușor superficiale și chiar egoiste, dar vă invit să vedeți singuri despre ce e vorba și să vă faceți propria părere.
Printre rânduri, am deslușit câteva mesaje sau teme de gândire despre riscul expunerii vieții personale în mediul on-line, puterea incredibilă pe care o are Internetul și fenomenul de viralizare. Totodată, am asistat la fascinația, cu accente patologice,  a unora față de viața și acțiunile celorlalți – Obsevatorii și fanii jocului, care deveneau foarte ușor din admiratori, adevărați hărțuitori. Chiar cu un asemenea episod începe cartea.
Jocul nu se termină decât atunci când spunem noi că se termină.
Acțiunea ne-o aduce în prim plan pe Vess, o tânără în primul an de studii la Kennedy, timidă și conștiincioasă, pasionată de teatru și făcând parte dintr-o trupă.

nerve1

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva acesteia. Pentru a-și asigura banii de cheltuială, Vess lucra cu jumătate de normă la un magazin cu haine de firmă. Îi plăcea în secret de unul din colegii ei de trupă, Mathew, dar acesta se uita cam insistent după Sydney, cea mai frumoasă fată din trupă și cea mai bună prietenă a ei.
Vee descoperă și prinde gustul unui joc online gen adevăr sau provocare.
Prima provocare a jocului – o competiție plină de adrenalină urmărită de amatorii de senzații tari – într-una din rundele preliminare ale clasificărilor în finală (nu credea și nu avea nici o intenție să ajungă până acolo) a acceptat-o dintr-un sentiment de frustrare și răzvătire. A ales încercarea cu turnatul apei în cap într-o cafenea plină de lume, timp în care trebuia să spună replica: ”Apa rece mă face să mă simt fierbinte”. A fost de acord să facă pe cameramanul Tommy, un coleg de-al ei de care se simțea foarte apropiată.
Zis și făcut! Au trimis filmulețul pe site-ul NERVE și de aici lucrurile le-au scăpat din mâini. Tânăra evadează din zona ei de confort atunci când se înscrie dintr-un capriciu în acest joc transmis în direct pe internet. Deși după fiecare rundă intenționa să renunțe, Vee se lăsa ispitită de premiile din ce în ce mai tentante și consistente care îi erau propuse și cărora nu le putea rezista. Asta nu mi-a prea plăcut, mai ales că ceea ce trebuia să facă pentru ele o punea în situații penibile, compromițătoare și chiar periculoase, ajungând până la a pierde respectul și simpatia unor persoane dragi. E adevărat că a înclinat în balanță și faptul că partenerul ei de întrecere era un tip super- sexy, Ian, de care se simte din ce în ce mai atrasă.
“La două minute după ce le-am dat acceptul meu, NERVE îmi răspunde trimiţându-mi o descriere a primei provocări live. Respiraţia mi se accelerează în timp ce citesc mesajul. În mod instinctiv, îmi trag telefonul pentru a-l feri de privirea lui Tommy.
    – Bun venit în cadrul rundelor live, Vee! Vei avea ocazia să câştigi o mulţime de premii grozave. Şi te vom face partenera cu cineva pe care l-ai cunoscut deja – Ian!
    Tipul ăla drăguţ de la cafenea va fi partenerul meu? Nu-i rău deloc.
    – Deci , iată ce trebuie să faci pentru prima ta provocare:
  • Părăseşte-ţi prietenul.
    Ecranul se umple cu imaginea lui Tommy. Hmmm, poate că nu pot să scotocească suficient de adânc pe cât m-am temut, Dar, prieten sau nu, ideea continuării acestei aventuri fără partenerul meu oficial mă face să mă cutremur.
     • Descarcă şi instalează aplicaţia trimisă de noi . Îţi va oferi un link mai rapid către joc.
  • Te vei întâlni cu Ian la Pacifica Bowling Lanes peste douăzeci şi cinci de minute.
  • Intră înăuntru şi întreabă zece tipi diferiţi dacă au să-ţi dea un prezervativ.
  • Pleacă de acolo cu Ian, cântând primul vers cântecului de mai jos.
    Sperând, slabă şansă, că sunt Amish sau că trăiesc izolată complet de lume, includ versurile unui cântec despre cum să ţi-o pui, difuzat la radio cam de douăzeci de ori pe zi. Bun, majoritatea cântecelor de la radio sunt despre cum să ţi-o pui, însă asta este cel mai explicit dintre toate.
    Tommy se reazemă de zid:
    – Deci, ce trebuie să faci?
    – Aaa, trebuie să fac o provocare alături de Ian.
    – El e partenerul tău? spune el şi vocea i se frânge la ultimele cuvinte.
    – Îmi pare rău. Probabil că ar fi trebuit să mă cupleze cu ţine. Păcat că nu te-ai înscris şi tu.
    Priveşte în altă parte şi înghite în sec.”
Și nu în ultimul rând, Vee acceptă procarea dintr-un sentiment cu efecte din cele mai nocive asupra tinerilor: teribilismul!
Sunt cineva cu demnitate. Care are mii de urmăritori online. Și care va căpăta mult mai mulți dacă va participa la următoarele provocări. Spectacolul din seara asta m-a făcut să-mi doresc mai mult. Sau altceva.”
Problemele apar atunci când tânăra realizează că fiecare mișcare îi este dictată de o comunitate anonimă de „urmăritori”. E surprinzător de ce sunt în stare unii oameni la adăpostul anonimatului…
Pe măsură ce jocul avansează, riscurile cresc, totul ia o întorsătură anormală, iar variantele rezultatului final se schimbă dramatic de la a câștiga sau a pierde la diferența dintre viață și moarte. Miza jocului devine propria viață!
„Puteam să fiu omorâtă, şi singura lor reacţie este să mă filmeze. Tot ce pot face e să mă abţin să arunc cu microfonul în ei sau să izbucnesc în plâns. În acel moment, mitul că de fiecare dată când cineva îţi face o poză îţi fură o parte din suflet mi se pare mai adevărat ca niciodată, căci simt cum sufletul mi-e smuls din mine de sute de lentile autovăzătoare, care nu vor decât să-mi capteze frica, furia, acţiunile.
Rămân acolo, în faţa lor, amorţită, mută, secătuită.”
În runda finală a jocului se întrec pentru Marele premiu Vee, Ian, și alți cinci finaliști. Ce se întâmplă în cursul acestei runde e foarte…ciudat, adică, oare e pe bune sau e ceva regizat și organizatorii jocului doar se joacă cu mintea concurenților? Oricum, o situație-limită și promisiunea unor câștiguri nesperate și a unei false celebrități scoate la iveală tot ce e mai urât în caracterul unora…
” Am învățat o lecție interesantă despre celebritate. Cei care par disperați după ea sunt oamenii pe care ceilalți își doresc cel mai puțin să-i vadă.”
Tensiunea atinge cote maxime, iar deznodâmântul e ca un val de maree care se retrage, lăsând apele liniștite la suprafață, dar tulburi în adâncuri.
După părerea mea, autoarea a lăsat la final loc de o eventuală continuare.

colaj-nerve

Cartea a fost ecranizată anul acesta, avându-i pe Emma Roberts și Dave Franco în rolurile principale.

Mulțumim Librăria Librex pentru cartea oferită pentru recenzie.

Nerve” poate fi achiziționată de pe site-ul Librăriei Librex.

Recenzii Editura Leda Edge

 

 

33 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *