Delicatese Literare
Recenzii

Nesupusele de Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Victoria Patrascu – Editura Univers

Nesupusele

100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă vol. 1

Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Victoria Patrascu

Editura Univers

Nr. pagini: 126

CINE SUNT „NESUPUSELE“?
Cele cinci scriitoare De Basm ne aduc o sută de poveşti care merită să fie spuse copiilor. Despre modele feminine, despre valori, despre alegeri de viață, despre întrebări. Cum să rămâi într‑un mediu care îți livrează impecabile uniforme? Cum să creezi armonii când partitura lumii pare să‑şi fi scuturat toate notele? Cum să trăieşti cu demnitate când nu mai ai nimic? Cum să aduci poveste şi lumină când ți se iau toate cuvintele? Cum să‑ți spui adevărul când nimeni nu e pregătit să asculte? Și mai ales – cum să‑l asculți?
O sută de poveşti despre femei remarcabile din România. De fapt, tot atâtea rostiri răspicate: „Da, se poate“, „Da, acum şi aici“, „Da, eu“.
Pentru că împlinirea nu se măsoară în cifre, ci în cuvinte de poveste: cât de mult crezi, cât de mult speri, cât de mult faci, cât de mult ai grijă, cât de mult iubeşti. – Cristina Andone
Cine sunt „Nesupusele”?
Ne spun chiar autoarele Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Victoria Pătrașcu:
Sunt femei din România de ieri și de azi, de vârste, profesii, etnii, religii diferite, care au creat, au făcut știință, au militat pentru diverse drepturi, au crescut copii și au avut grijă de familiile lor, au alinat suferințele celor de pe front, au plecat în lume căutând un trăi mai bun pentru cei din jurul lor, au făcut performanțe în sport, au fost deschizătoare de drumuri pentru alte femei. Sunt femei cu nume și prenume sau „femei colective”, aparent fără renume, pe care am dorit să le recuperăm istoric și cultural. Sunt femei „de succes” în sensul obișnuit al termenului, dar și într-un sens mai generos – în care reușită înseamnă diplomație, adaptare la vremuri, empatie, grijă pentru aproape, implicare, discreție, coloana vertebrală, modestie.
Cele 100 de povești, grupate în două volume, au fost imaginate pornind de la realități documentate. Am citit despre viețile acestor femei, am vorbit cu ele sau cu rude ale lor, ne-am sfătuit cu specialiști și apoi ne-am lăsat fantezia să lucreze. Fiecare poveste este conturată în cuvinte și imagini, fiind însoțită de scurte informații biografice și de un cuvânt-cheie. Am căutat că prin fiecare poveste imaginată să iluminam o scenă semnificativă din viață acestor femei. Dar, mai ales, am căutat să găsim acel cifru de sens și de emoție care să inspire mai departe.
Credem că aceste povești pot să-i motiveze pe copii, fete și băieți deopotrivă, dar pot fi folosite de părinți și profesori pentru a discuta teme de interes pentru cei mici: Ce înseamnă o viață de succes? Diplome, funcții, premii? Sau înseamnă și a face lucruri mărunte, dar importante, indispensabile în viață de zi cu zi, apreciate (sau nu) de cei din jurul tău? Ce înseamnă performanță? Să faci, să ai, să dăruiești, să crezi? De ce sunt atât de puține femei despre care se învață în cărțile de istorie, literatură sau științe? Oamenii celebri sunt fără de cusur sau, că noi toți, sunt oameni cu bune și rele? Trebuie să fii bătrân că să fii cineva? Există doar o istorie sau, de fapt, această are multe versiuni, unele mai cunoscute, altele mai puțîn?
Desigur, acestea sunt doar o parte dintre femeile de poveste din România. […] Uitați-va în trecut, dar și în jurul vostru! Mai ales… îndrăzniți! Trăiți pentru a fi într-o poveste, nu într-o paranteză. Găsiți-va cuvântul-cheie, acel cifru care să deschidă către lume minunea pe care o purtați în voi. Fiți… de basm!”
Mi-a plăcut mult faptul că autoarele au ales să prezinte în carte atât personalități celebre din diferite domenii, intens popularizate și cunoscute de toată lumea, cât și persoane obișnuite din zilele noastre. Aceste persoane nu se cred deloc că sunt eroine, pentru că ele fac doar ceea ce cred ele că au de făcut în viaţă, iar aceasta le face cu atât mai remarcabile.
Toate aceste femei ar trebui să ne inspire pe fiecare dintre noi în parte.
Fiecare dintre noi poate face ceva fascinant, curajos, un lucru de care să fie mândru.
Fiecare persoană obişnuită își poate crea propria poveste neobişnuită, chiar dacă nu va ajunge să ţină prima pagină a ziarelor şi nu va câştiga premii pentru aceasta. În viața de zi cu zi se petrec multe întâmplări deosebite, se fac gesturi din suflet, se realizează conexiuni. Faptul că acestea nu sunt popularizate nu le face mai puțin valoroase.
Mi-au plăcut mult micile povestioare sugestive care însoțesc prezentarea fiecărei ”nesupuse”.
Ca să vă faceți o idee despre cum este realizată cartea, o să vă prezint în continuare câteva povești ale unor ”nesupuse”.

Maria Tănase

Maria Tănase (1913, București – 1963, București) a fost pasărea măiastră a muzicii populare românești. S-a născut în capitală, în zona care este acum este cartierul Tineretului. Tatăl ei era florar, venit din Oltenia. Mama era din părțile Sibiului.
Maria va fi descoperită de Harry Brauner, profesor de folclor muzical, cel care îi va alcătui repertoriul cu melodii autentice culese de el din toată țara. Harry era evreu, iar în timpul represiunii legionare a fost direct vizat. Maria nu s-a dezis nicio clipă de cel care i-a fost mentor, chiar dacă acest lucru a dus la interzicerea muzicii ei și la distrugerea discurilor care îi purtau numele.
Harry Brauner a fost cel care a descoperit, printre altele, cântecul ”Cine iubește și lasă”.

 

Ruxandra Mateescu

Ruxandra Mateescu (1980, București) locuiește alături de soțul ei și de cei trei copii ai lor. A creat platforma online ”Supereroi printre noi” pentru a păstra vii urmele celor care nu lasă urme, adică poveștile familiilor în care cresc copii cu dizabilități, organizează evenimente culturale pentru aceștia și luptă din toate puterile pentru drepturile lor. Și încă mai caută un nume pentru meseria ei.

 

Mandatarele sau lista (ne)cunoscută

Mandatarele sunt ”Doamnele Marii Unirii”, acele femei care au avut un rol fundamental în realizarea unirii Transilvaniei cu România din 1918. Deși la acel moment femeile din România aveau mult mai puține srepturi politice sau economice decât bărbații, ele au reușit să se organizeze și să fie acceptate și incluse, ca mandatare oficiale, pe lista celor 1228 de delegați la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 care au semnat istoricul act al Unirii.

 

Doamna Maria a lui Constantin Vodă Brâncoveanu

Maria (Marica) Brâncoveanu (cca 1661, București – 1729, București) a domnit alături de soțul ei, Constantin Brâncoveanu, peste Țara Românească într-o perioadă în care această provincie era mereu amenințată de dominația imperiilor din jur. Împreună au avut unsprezece copii, șapte fete și patru băieți. Pentru educația oamenilor pe care îi conduceau, au înființat școli, biblioteci, au tipărit cărți și au construit biserici sau palate într-un stil artistic care acum le poartă numele: stilul brâncovenesc. Cu diplomație, perechea domnească a reușit să păstreze independența micii provincii până când Constantin a fost mazilit. După ce i-au fost uciși chiar de ziua ei soțul și cei patru fii la Istanbul, Maria a reușit totuși să scape și să se întoarcă în țară alături de nepotul ei, Constantin, și de fiicele sale.

 

Vera Atkins

Vera Atkins (1908, Galați – 2000, Hastings) s-a născut într-o familie de evrei, sub numele de Vera Maria Rosenberg. Recrutată de Special Operation Executive, antrenează spioni britanici pentru a fi trimiși în Franța ocupată. Participă la organizarea Debarcării din Normandia și ajută la recuperarea mașinilor de criptare Enigma. După război i-a căutat pe toți spionii instruiți de ea și dispăruți în misiuni. Devine model pentru personajul Monneypenny din romanele cu James Bond, scrise de Ian Fleming. François Mitterand i-a acordat Legiunea de Onoare.

Vă invit să descoperiți în carte poveștile celorlalte ”nesupuse”, cu toate au povești de viață impresionante și realizări remarcabile, fiind adevărate modele de urmat.

 

Cartea „Nesupusele” de Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Victoria Pătrașcu se poate comanda pe edituraunivers.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți autori români

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *