Delicatese Literare
Recenzii

Neţărmuritul zbor al sufletelor desfrânate de Paul Pufan, Editura Smart Publishing – recenzie

Neţărmuritul zbor al sufletelor desfrânate

Paul Pufan

Editura Smart Publishing

An apariţie: 2020

Nr.pagini: 342

Mulţi vor să încalce legile morale, însă puţini sparg cu adevărat tiparele societaţii. Iar cei care reuşesc să facă asta îşi creează un paradis desfrânat care trece dincolo de limitele spaţio-temporale.

James este un individ intrigat de ceaţa densă ce îi maschează trecutul. Hipnotizat de un tablou, descoperă o fereastră către familia sa. Astfel, în fată, începe să i se ţeasă o complexă poveste pătată de iubirea şi drama unor oameni dezorientaţi emoţional.

Dar este oare pregătit cu adevărat să-şi descopere rădăcinile tulburătoare? Este oare capabil să înteleagă esenta intunecata din care se trage?

Fiecare carte își are cititorii săi. Însă, există și acele romane care pot ajunge la sufletele mai multor iubitori de lectură, pentru că reușesc să acopere o diversitate largă de gusturi literare, așa cum este cazul romanului ,,Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate de Paul Pufan. Îl recomand cu drag tuturor cititorilor, dar mai ales celor care savurează poveștile ce îmbină foarte bine drama, misterul și dragostea. 
Am descoperit un stil de scriere elevat, modern, dar plin de sensibilitate, o poveste frumos, dar mai ales realist conturată, cu o tipologie a personajelor deosebită, în care putem descoperi, cu toții, chiar și mici frânturi din propria personalitate. Mi-a plăcut alegerea autorului de a intercala în cadrul narațiunii, pe alocuri, expresii din limba engleză. Poate părea deplasat acest aspect, dar ele au fost bine alese, elegant exprimate și bine corelate cu întreaga narațiune.
, Mistuind bariera timpului,
  Dorința se transformă în pasiune, 
  Iar cunoașterea devine durere.”
Povestea își începe acțiunea în viitor, anul 2051, în Rotterdam, într-o zonă cunoscută pentru iubitorii de frumos, în care galeriile de artă și muzeele își expun frumusețile artistice cu nesaț. În cadrul unei expoziții de pictură modernă îl întâlnim pe James Turner, un tânăr de 30 de ani, singuratic, abătut, care este atras de un tablou reprezentând chipul unei femei frumoase ,,cu părul negru, lung, căzut în bucle largi peste umeri, și ochi de smarald, scânteietori”. Sentimentele care îl încearcă, privind tabloul, sunt de plăcere și fascinație. Este subjugat complet. Se simte puternic conectat cu femeia misterioasă, dar nu înțelege de ce.
,,Tabloul îl hipnotizează, pulsând unde de atracție paralizantă și emanând panglici invizibile care îl abordează în valuri, îl încercuiesc și, apoi, îl ștrangulează cu plăcere.”
În continuare, povestea se mută în prezent, anul 2019, în Marea Britanie, și facem cunoștință cu membrii familiei Lincoln: Ashley și Nate – soț-soție – și Mark, fratele vitreg al lui Nate. Cei trei sunt membrii de vază ai celor cu bani, a căror viață se învârte în jurul aparențelor, ipocriziei, snobismului și, desigur, bogăției. Văzută din exterior, familia Lincoln este una fericită și unită. Realitatea este, însă, complet diferită. ,, Măștile” purtate în societate, pentru a ascunde esențialul, reprezintă normalul în viața lor.
,,Cu toții purtăm măști când ne afișăm în societate, măști care trădează, mai mult sau mai puțin, esența noastră naturală. Unii reușim să ne ascundem atât de bine în spatele lor, încât nimeni nu își poate da seama cine suntem cu adevărat. Unii ascundem un înger sau chiar un demon, în timp ce alții alegem să nu dăm importanță propriei personalități și să etalăm ceva monstruos, antonim esenței individuale, nu neapărat pentru că suntem răi, ci pentru că am descoperit că astfel ieșim în evidență, că astfel putem marca și impresiona cadrul social proxim.

Ashley este o tânără de treizeci de ani, frumoasă și inteligentă, care duce pe umeri povara unui trecut trist și dureros, din cauza căruia este șantajată de Nate Lincoln, un afacerist britanic de treizeci și șapte ani, un bărbat șarmant, elegant, dorit și căutat de femei, un perfecționist, ce nu acceptă nesupunerea. În urma acestui șantaj, Ashley se căsătorește cu Nate renunțând complet la propria viață, se mută în Anglia, devenind soția ,,trofeu” pentru acesta. Mariajul lor este, însă, plin de ură, duritate, singurătate, minciuni și trădări.

Nate își găsește eliberarea în aventuri cu femei tinere și frumoase, iar Ashley în compania alcoolului, motiv de ironii și observații lipsite de tact și pline de duritate, din partea lui Nate. Dacă alcoolul doar îi ,, amorțește” sufletul lui Ashley, momentele pline de pasiune trăite în brațele seducătorului cumnat, Mark Lincoln, îi oferă o fărâmă de bucurie.

Mark este complet diferit de fratele său. Este un artist boem, fără un venit, aflat într-o relație cu o femeie frumoasă, care îl iubește cu adevărat. Însă acesta își dorește mult mai mult. O dorește cu ardoare pe Ashley, o caută frecvent cerând iubire și atenție, fără a se simți, în niciun moment, vinovat față de Nate și iubita sa.

Viața la conacul familiei Lincoln este complet dată peste cap atunci când mai multe persoane, angajați și prieteni, sunt ucise. Cine se ascunde în spatele acestor crime? Care este mobilul?

Teama, deși mascată, pune stăpânire pe cei de la conac. Ashley, terifiată, apelează la un psiholog. Dar totul este în van. Încet, încet, aceasta simte că se pierde tot mai mult, de aceea are nevoie de o ancoră. Iar viața i-o oferă. Poate aceasta, însă, să îi aducă eliberarea și fericirea mult dorită? Sau îi va distruge sufletul complet?

Dacă la început am crezut că ,,Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate” de Paul Pufan este un roman de dragoste, pe parcurs, acesta a căpătat accente de thriller. Autorul creează o poveste plină de mister, suspans și dramatism, în cadrul căreia personajele, principale și secundare, caută iubirea, eliberarea sufletească de sub masca aparenței, falsității, și redescoperirea sinelui.

Ce secret ascunde Ashley? Cum se termină povestea de dragoste dintre ea și Mark? Reușește Ashley să se elibereze din frâiele unei căsnicii false și distrugătoare? Ce legătură există între James Turner și familia Lincoln? Dacă v-am făcut curioși, citiți romanul și veți afla răspunsurile.

,,Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate” de Paul Pufan este un roman ce mi-a încântat sufletul. Narațiunea la persoana a III a, povestea creionată, ce evidențiază metehnele celor bogați, și nu numai, în care putem recunoaște, cu ușurință, chiar defectele societății românești, și nu numai, personajele fascinante, stilul de scriere impresionant, ce denotă subtilitate și franchețe, deopotrivă, și titlul romanului, incitant și cu substrat, conturează un tablou literar deosebit. 😍

,, Nețărmurirea timpului are un efect de conservare dacă nu chiar de amplificare.”
Ori de câte ori vreau să citesc o carte scrisă de un autor român contemporan, nu o fac având prejudecăți, dar nici așteptări. Încerc să mă bucur de lectură, indiferent de poveste și /sau stilul de scriere, și nu mă sfiesc să recunosc dacă a fost sau nu pe placul meu, indiferent de părerile altora. De fiecare dată, însă, când descopăr un autor nou și/sau mai puțin cunoscut cititorilor, iar acesta îmi oferă o delicatesă literară minunată – menționez doar câteva titluri drept exemplu, și anume: Ceasul cel rău de Raluca-Andreea Chiper, Cât de aproape sunt ploile reci de Bogdan Coșa, Pe Facebook și în alta viață de Silvia Grigore, recomand din suflet și sper ca tot mai mulți cititori să îi ofere o șansă.
 
Îmi doresc să se citească cât mai multe cărți scrise de autori români contemporani. Desigur, vor exista și dezamăgiri. Dar așa este viața! Nu avem parte mereu de ,,lapte și miere”. Și dezamăgirile își au rostul lor, pentru că, din ele, putem învăța ceva. A evolua ține de dorința fiecăruia, cititor și /sau autor. Cum o facem, de asemenea. Personal, consider că această călătorie prin periplul literaturii românești nu este în van. Chiar merită! 💝 Așa cum am spus la începutul articolului ,,fiecare carte își are cititorii săi”. 

Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate de Paul Pufan poate fi comandată pe smartpublishing.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

  • anasylvi

    Foarte buna recenzia, in mod sigur voi retine titlul si autorul, ca si pe ceilalti pe care i-ai mentionat. Daca in urma cu un numar de ani eram destul de sceptica in ceea ce priveste literatura contemporana romana, acum pot sa afirm ca am descoperit multi autori buni, care ar putea avea succes pe orice piata de carte, autori abordand genuri diferite si, astfel, pasibili de a convinge cititori cu gusturi diferite. Nu ezit sa ii recomand, ori de cate ori ii intalnesc in descoperirile mele literare.

    • familiasimionescuyahooro

      Mulțumesc pentru tentanta recomandare, felicitări pentru excelenta recenzie! ❤️

    • MIRELA BARBALATA

      Multumesc, Ana!
      Si eu recomand cu drag. Pentru a-i descoperi pe cei care sunt pe placul nostru, ne satisfac gusturile literare, trebuie sa ,,riscam” citind.

  • Tyna

    Foarte frumoasă și convingătoare recenzie! Mulțumesc pentru tentație! Și eu am descoperit mai mulți autori români contemporani buni, pe care i-am recomandat cu drag!

  • Geo

    Pare o lectură mai mult decât interesantă. Clar este ceva pe gustul meu. Trec pe wishlist.
    Felicitări, Mirela, o recenzie foarte frumoasă!

    • MIRELA BARBALATA

      Multumesc, Geo!
      Ma bucur ca te-am tentat. Sper sa iti placa la fel ca mult cat mi-a placut mie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *