Delicatese Literare
Recenzii

Neterminatele iubiri (Antologie), Editura Național – recenzie

Neterminatele iubiri (Antologie)

Editura: Național

An apariție: 2022

Coordonator: Violeta Borzea

Nr. pagini: 270

Sub semnul acestei estetici chintesențial feminine, textele incluse în volum alcătuiesc un sensibil glosar de istorii despre iubire, a căror diversitate și virtuozitate conferă întregului nu doar carismă, ci și verosimilitate și forță.

S-au scris nenumărate cărți despre iubire, din perspective într-atât de diferite, încât, luate laolaltă, creează o amețitoare panoramă asupra acestui sentiment ce „nu cunoaște nicio silnicie“, după cum zice Camil Petrescu. Povești de dragoste nemuritoare, care sfidează timpul, iubiri imposibile, iubiri sofisticate, iubiri glamour, iubiri fragede, iubiri târzii, iubiri tragice, iubiri șovăitoare, iubiri frivole, consemnate când cu patimă, când cu obiectivitate, când cu împăcare, când cu exaltare, ne-au parvenit dinspre scriitorii din toate epocile și curentele literare, în proză, în versuri sau în artă dramatică, mai convingător sau mai desuet, fie cu acuratețe chirurgicală, susținând un mesaj ideologic, fie metaforic până la disoluția în poezie. Ceea ce convinge însă este, de fiecare dată, valoarea textelor, potențată de autenticitatea și vitalitatea fiecărei povești.
Am pornit în această inimaginabilă călatorie sub auspiciile iubirii încercând să adun sub stelele aceluiași cer femei pe care le admir și în care cred, femei împărtășind un destin artistic mai mult sau mai puțin „la vedere“, femei care se bucură de a fi fost predestinate aceleiași vocații și cărora actul artistic le este nu doar religie și crez, ci și matcă identitară. În același timp, proiectul s-a conturat firesc în ideea continuării recentei colectii de literatură feminină contemporană, care are în vedere promovarea și susținerea operelor autoarelor cu origini românești, în general au dovedit de-a lungul timpului că femeile au nu doar o acuitate exacerbată în analiza unor stări, trăiri, povești, al căror personaj sau martor sunt – ceea ce asigură în cazul oricărui act artistic un mise en scène de excepție –, ci și capacitatea de a consemna cu obiectivitate și detasare aspectele unei largi problematici. Astfel, pornind de la premisa că fiecare femeie are ceva de spus în privința iubirii – fie că e vorba de o perspectivă optimist-înălțătoare sau de o abordare pesimistă, prin prisma propriilor experiențe sau a unora străine –, le-am provocat pe
 autoarele prezentei antologii să relateze, în condițiile unei libertăți absolute, o versiune proprie a unei povești de iubire trăite sau imaginate, astfel încît volumul să se constituie într-un omagiu adus femeilor de ieri și de azi, precum și – sau mai ales – sentimentului suprem căruia îi suntem tributari cu toții. Inepuizabilă sursă de inspirație, iubirea este nu doar un pretext, ci și expresia unei libertăți artistice nezăgăzuite, ce are ca substrat impulsul interior de a o trăi, de a o păstra, de a o venera, de a o da mai departe. – Violeta Borzea, editor

Neterminatele iubiri, publicată de Editura National este o antologie de cincisprezece povestiri literare ce poartă semnătura unor nume feminine pline de armonie din literatura română contemporană. Cele cinsprezece doamne, care vorbesc și simt cu patos graiul românesc și pe care destinul le-a dus, fizic și sufletește, pe cărări nebănuite, în afara, dar și în interiorul spațiului nostru mioritic, ne oferă, fiecare în parte, câte o cupă plină cu iubire asezonată cu speranță, umor, tandrețe, dar și tristețe, lacrimi amare, dezamăgire. Gânduri, emoții, trăiri, toate sunt materializate într-un tablou literar profund și intim prin tainica rezonanță a sufletului cu nemărginirea!

Fiecare povestire este precedată de o mică introducere ce ne dezvăluie o părticică din sufletul celei care a avut curaj să-și lase mintea și inima să zburde printre cuvinte dulci-amărui și să ne invite într-o călătorie interioară plină de fascinație și imaginație. Cu fiecare filă citită descoperim iubiri reale sau imaginare, calde sau amețitoare, seducătoare sau obsesive, destine ce se întrepătrund, când pasional, când anevoios, în care personajele sunt aruncate, brutal și în tăcere deopotrivă, prin vârtejul incertitudinii și fricii, dar și al curajului și forței sufletești.
Cum arată o iubire în care zăpezile sunt pufoase și strălucitoare ,,însă calde ca marea-n august”? Ana Barton ne invită să aflăm! Cum se simte o iubire în do diez minor sub acordurile duioase ale pianului? Dar o iubire predestinată pornind din ,,punctul zero”? Roxana Bărbulescu și Nicoleta Beraru ne oferă răspunsurile! Maria Bertoldo-Stocheci ne vorbește despre o iubire ce își are începuturile în suma secundelor, acel moment în care îndrăgostiții se gândesc unul la celălalt, iar Laura Brînzoi-Nuță ne arată că ,,iubirea nu e un schimb”, iubești și ești iubit(ă), dincolo de zi și noapte, dincolo de nori și soare; Mirela Butnariu aduce la viață, prin cuvinte, doi îndrăgostiți ce se descoperă în străinul și singurătatea din ei, iar Eugenia Crainic ne încântă cu o ,,poveste de neiubire” în care frumosul și urâtul, trecutul și prezentul se contopesc pe nerăsuflate; Marietta Dobrin nu se sfiește și ne arată cum într-o iubire  ,,promisiunile sunt făcute pentru a fi încălcate”, iar o noapte de dragoste nu unește destine; despre miracolul iubirii și despre regăsire ne vorbește Simona Ferrante, iar Ioana Nicolescu ne reamintește de lucrurile spectaculoase și neașteptate ce se întâmplă într-o iubire, dincolo de rațiune. Poate fi iubirea în contratimp? Poate aceasta să îți distrugă viața? Întrebări simple și complexe deopotrivă la care ne răspund Corina Ozon și Liliana Paicu. Em Sava ne desenează, prin intermediul cuvintelor, portretul unei iubiri ,,ca o ploaie de vară, iscată din senin”,  Adriana Ungureanu ne arată puterea destinului ,,dincolo de voința noastră”, iar Adriana Tirnoveanu încheie acest buchet literar colorat cu zâmbete amare, speranțe și biruințe.
Neterminatele iubiri este o călătorie a sufletului feminin transpusă în scris, în creații literare îmbrăcate în frumusețe și eleganță, povești redate simplu ce dezvăluie însă conflicte interioare sub fâșii de normalitate; o ploaie, când caldă, când răcoroasă, de gânduri, dorințe, și liniști adânci întrerupte de trilul duios al amintirilor. 
Un periplu adevărat printre inimi și rațiuni, în care iubirea iese la suprafață în valuri de lacrimi amare și trage cugetul de mână să-și găsească alinarea, în care realitatea și imaginația oferă cititorului o călătorie vizuală printre vise, aspirații și… neterminatele iubiri, fapt susținut și de ilustrația copertei, bine aleasă, în deplină armonie cu întreg albumul literar, o reproducere după lucrarea ,,Aurora” a artistei Adriana Badea.

Cartea Neterminatele iubiri poate fi comandată de pe edituranational.ro

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *