Delicatese Literare
Recenzii

Noah Shaw. Devenirea de Michelle Hodkin, Editura Trei – recenzie

Noah Shaw. Devenirea

(The Becoming of Noah Shaw – 2017)

Michelle Hodkin

Editura Trei

Traducere: Anca Zaharia

Nr. de pagini: 352

An apariţie: 2020

Michelle Hodkin a crescut în Florida, a mers la colegiu în New York și a studiat dreptul la Michigan.
Este autoarea seriei Mara Dyer, bestseller New York Times, USA Today și Publishers Weekly.
Cărțile seriei au fost publicate în 18 țări.
O puteți vizita online la MichelleHodkin.com.
La Editura Trei, au apărut toate cele trei volume ale seriei: Mara Dyer. Începutul, Mara Dyer. Transformarea și Mara Dyer. Răzbunarea.

Michelle Hodkin revine cu o nouă trilogie de senzație: Noah Shaw continuă povestea Marei, spusă acum de către tânărul care o iubește.
Înzestrat. Bolnav. Purtător. Noah Shaw poate fi oricare dintre toate acestea. Adolescentul de 17 ani posedă o genă care, când este activată, scoate la iveală un „dar” extrasenzorial: Noah poate vindeca răni și poate experimenta durerea celor asemenea lui când mor.
După moartea tatălui său de care s-a înstrăinat, Noah își folosește moștenirea considerabilă pen¬tru a se muta împreună cu Mara și prietenii lor la New York.
Noah e martorul câtorva acte de sinucidere ale unor Purtători, o experiență dureroasă, care îl face să vrea să afle cu orice chip ce anume i-a împins la un asemenea gest.
Pe măsură ce secretele întunecate sunt dezvă¬luite, Noah e tot mai nesigur în privința Marei și a adevărului despre ea…

„Noah Shaw, seria-pereche a trilo¬giei Mara Dyer, explorează lumea iubitului și confidentului Marei, care are propriile puteri ieșite din comun.” – Entertainment Weekly

„Fanii seriei Mara Dyer vor fi încântați de această continuare, ce îl are în centru pe Noah Shaw.” – Kirkus Reviews

„Hodkin ne invită să pătrundem mai adânc în universul straniu și întunecat pe care l-a creat odată cu enigmaticul personaj Mara Dyer și pe care îl îmbogățește acum cu aventurile lui Noah.” – Booklist Online

Mulțumim Libris pentru exemplarul oferit pentru recenzie!
Autoarea Michelle Hodkin continuă de data aceasta povestea Marei din punctul de vedere al lui Noah: baiatul care o iubește.
Noah Shaw. Devenirea” este un volum dur, plin de emoții negative, ce ne vorbește despre atacuri, sinucidere și omucidere, diferite tulburări, umiliri și toane, sex. O lectură care se joacă cu trăirile cititorului, care dă de gândit asupra anumitor teme și care îți oferă o experiență aparte.
Autoarea Michelle Hodkin ne înfățișează o lume greu încercată, tulburată, care ne duce cu gândul la lumea de la periferia marilor orașe. Acolo unde toate grozăviile sunt la ordinea zilei, dreptatea și-o face fiecare și unde doar cel dispus la orice are o șansă să supraviețuiască.
“Dragul meu prieten,
Te rog să mă ierți că nu ți-am scris, dar călătoria a fost lungă și, până acum, destul de primejdioasă.
Ai recunoscut că nu va fi o … aventură ușoară, deși trebuie să mărturisesc că nu mă așteptam ca asta să însemne că voi ajunge în Calcutta și voi fi unul dintre cei doar trei supraviețuitori de pe vaporul Ceres.”
Scrisoarea este semnată simplu: S.S.
Un început care intrigă, stârnește curiozitatea și face cititorul că absoarbă avid fiecare informație oferită.
Ca să nu mai spunem că personajul principal are doar 17 ani… este un tânăr nobil britanic, cu o moștenire plină de secrete, dureri și ură. Deși nu are o legătură foarte apropiată cu niciunul dintre membrii familiei sale, realizează că obligația de a avea grijă de moștenire și tot ce implică aceasta îi revin lui.
Sora lui, Katie, a fost exclusă din testament, aceasta urmând să primească o moștenire la vârsta de 25 de ani. Dar Noah este executorul testamentar al tatălui său. Un tată pe care l-a urât cu adevărat, care avea secrete cu adevărat întunecate și care și-a abuzat psihic fiul.
“Mă uit înapoi doar o dată, înainte să intru în pădure, îndeajuns de mult ca să văd capul aranjat al lui Katie intrând pe ușă cu ochii goi, ținută de brațe de Ruth și de bunicii mei înainte ca ultimii oameni să pătrundă în biserică. Și atunci îi las în urmă pe toți, pe tatăl meu, ce a mai rămas din familia mea abrutizată, și mă duc la Mara.”
Tânărul are un dar aparte: poate vindeca răni și poate experimenta durerea celor asemenea lui atunci când aceștia mor.
După moartea tatălui său, tânărul se mută împreună cu prietenii lui la New York.
Este foarte interesantă relația lui cu Mara.
“Am văzut-o în miez de noapte și de zi, am văzut-o cu machiaj și fără, cu părul proaspăt aranjat, dar și nespălat de zile întregi. Am văzut-o în blugi și în mătase, și fără nimic. Mi-aș petrece bucuros tot restul vieții doar privind-o.”
Mara este pentru el locul sigur, iubirea, acasă. Ce reprezintă el pentru Mara? Vom afla pe parcurs, deoarece relația lor de iubire nu este una tipică.
O carte alertă, un labirint plin de pânze de păianjen care odată date la o parte, dezvăluie o realitate stranie, o lume distopică, un adevăr șocant și care lasă sechele.
Odată ajuns la New York, Noah are din ce în ce mai multe viziuni cu persoane care au Darul, care s-au sinucis … și le simte ultimele lor emoții.
“De fiecare dată când încerc, un alt detaliu chiar de dinaintea morții ei mi se arată; zgârietura albă de pe cureaua de piele închisă la culoare a genții. Marginea unui tatuaj ieșind de sub manșetă. O urmă ușoară de sânge pe deget.
Cu ce rămân, de fapt: certitudinea absolută că n-a vrut să se sinucidă. N-a vrut să moară. N-a vrut să sară.
Dar a făcut-o.”
Curioși ce se întâmplă mai departe? Trebuie să recunosc că și eu sunt.
Agitația vieții de zi cu zi în New York este împletită cu partea extrasenzorială, ce creează o lume închisă, mică, despre care nu știe foarte multă lume. El și Mara au multe secrete care-i disting de ceilalți prieteni ai lor. Care-i diferențiază.
“Noah Shaw. Devenirea” este cu siguranță un thriller, care ține cititorul în priză și-l face să își pună mereu aceeași întrebare: ce se va mai întâmpla? Dar răspunsul nu este atât de evident pe cât pare. Mai ales pentru el, care pătrunde fără să vrea în mintea Purtătorilor care sunt pe cale să moară. Și Noah este hotărât să descopere ce se întâmplă de fapt. Iar Mara își dorește să îl ajute.
“Mă chinui să găsesc niște cuvinte care să explice cum e să sălășluiești în altcineva. Pentru a vedea ce văd ei în cele mai proaste momente ale lor, pentru a mirosi ceea ce miros ei și a trăi experiența lor — nu este un privilegiu. Este un blestem.”
De îndată ce se strâng mai mulți dintre ei și încep să discute, află că puterile lor au ieșit la suprafață la 17 ani. De obicei harul fiecăruia nu lucrează împreună cu harul altuia, asta dacă nu au printre ei un Amplificator. Ceea ce Noah și Mara au: pe Goose.
Michelle Hodkin a creat o poveste pe cât de complicată pe atât de plină de suspans și mister. Enigmele se succed, întrebările apar pe măsură ce acțiunea se desfășoară și se pare că răspunsurile sunt mult mai complicate decât ne-am aștepta.
Personajele complexe ale cărții sunt absolut uimitoare. Fiecare dintre aceste personaje sunt puternice, curajoase, dornice să îi protejeze pe cei care nu se pot apăra singuri. Chiar dacă își riscă propria lor viață.
“Durerea întunecată și ascuțită se strânge, o stea căzătoare. Văd ultima imagine pe care o vede ea înainte ca ochii să i se închidă pentru totdeauna. Lumina înțepătoare, metalul murdar — aud scrâșnetul, claxonul și pârâitul scânteilor de pe șine — totul se intensifică atât de rapid, încât nu mai pot respira.”
Este evident că acest har îi face pe cei înzestrați să poarte o povară, iar suferința, durerea, neputința, fac ca totul să ia amploare. De aici și reacțiile iraționale. Sau acțiunile nebunești. Toate acestea îi fac pe unii dintre ei să pară niște rebeli iresponsabili, cărora nu le pasă de propria viață.
Dispariții misterioase, sinucideri, omoruri, de toate acestea avem parte. Ca să nu mai vorbim de intenții ascunse, gânduri sinistre, neincredere.
“— Atunci de ce nu păreți îngrijorați că ați putea muri chiar voi?
La asta, cel puțin, pot răspunde sincer.
— Pentru că unii dintre noi am trăit lucruri mai rele decât moartea. Sper că nu va trebui să afli și tu cum este.”
Putem observa că maestrul păpușar care răsucește ițele încurcate ale acestei povești rămâne încă necunoscut.
Am avut parte de o lectură absolut captivantă, care ridică multe întrebări. Te face să te intrebi cum ai reacționa tu dacă ai fi în locul lor.

Cartea Noah Shaw. Devenirea de Michelle Hodkin poate fi comandată pe libris.ro

10 Comments

Spune-ți părerea!