Delicatese Literare
Recenzii

Noaptea în care totul s-a schimbat de Gillian McAllister, Editura Bookzone – recenzie

Noaptea în care totul s-a schimbat

(That Night – 2021)

Gillian McAllister

Editura Bookzone

Traducere: Gabriela Stoica

Nr. de pagini: 448

An apariție: 2022

Gillian McAllister, de origine britanică, este una dintre cele mai importante autoare de thrillere și bestsellere New York Times, iar cărțile ei au fost selectate cu mândrie de Clubul de carte al lui Reese Witherspoon și Clubul de carte Richard & Judy. Mai mult, cele opt cărți publicate au fost deja traduse în 31 de limbi, bucurându-se de un succes răsunător în întreaga lume.

De aceeași autoare, la Editura Bookzone a mai apărut cartea În locul nepotrivit, la locul nepotrivit.

În timpul unei vacanțe cu familia în frumoasa Italie, primești brusc un telefon de la sora ta.

A avut loc un accident: a lovit mortal un bărbat. E copleșită de frică, nu vrea să-și petreacă viața într-o închisoare străină, departe de copilul ei.

Îți cere ajutorul, îți spune că nu a fost vina ei, că ar face orice pentru tine. Vei acoperi o crimă pentru ea?

Atunci când poliția bate la ușă, apar și minciunile. Și începi să nu mai ai încredere în propria familie, să pui totul la îndoială.

Ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte?

Cine pe cine minte și cine va ceda primul?

„Un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână și care te provoacă să te întrebi «eu ce aș face?».” ‒ ERIN KELLY

„Inteligent, alert și atât de captivant, am simțit că mi-o ia inima la goană.” – C.L. TAYLOR

„Ți-ai ajuta o rudă apropiată să îngroape un cadavru și să acopere urmele unei crime teribile? O carte care scoate în evidență partea întunecată a oamenilor, dar și a iubirii pe care le-o porți.” – CHRISTINA

Noaptea in care totul s-a schimbat de Gillian McAllister este un thriller foarte captivant, plin de suspans, despre familie, iubire, loialitate, încredere, decizii complicate, secrete, minciuni, regrete, îndoieli, remușcări și ispășire. O carte care te intrigă încă de la primele pagini, îți sporește din ce în ce curiozitatea și te surprinde cu un final neașteptat.

Vacanța de la Verona a celor trei frați Plant – Joe, Cathy și Frannie -, ar fi trebuit să le ofere o oază de liniște și relaxare. În schimb, avea să le zdruncine din temelii întreaga viață…

Cei trei frați dețineau împreună un cabinet veterinar, Joe și Cathy fiind medici, iar Frannie secretară.

Joe, în vârstă de 37 de ani, era singurul căsătorit, având o relație foarte bună cu soția sa, Lydia. Singura supărare care le umbrea căsnicia era faptul că nu aveau copii, însă erau încrezători că tratamentele de fertilitate vor da roade, în cele din urmă.

Cathy, în vârstă de 35 de ani, era singură, dar visa în secret să-și găsească un partener cu care să se potrivească.

Atât Joe, cât și Cathy, erau profesioniști desăvârșiți în meseria lor de medici veterinari, punând mult suflet și completându-se reciproc.

Frannie, în vârstă de 32 de ani, își crestea singură băiețelul în vârstă de doi ani, Paul, rezultat, se pare, în urma unei aventuri de o noapte cu un bărbat a cărui identitate refuzase să o divulge.

Încă din copilărie, cei trei frați aveau o legătură specială, care se întărise și mai mult după ce murise Rosie, sora lor cea mică, pe când aceasta avea doar 8 ani, ceilalți având pe atunci 10, 13, respectiv 15 ani.

Fiind mezina, Frannie a fost mereu răsfățată și protejată de Joe și Cathy, permițându-i-se mereu să aleagă calea ușoară și să nu-și asume prea multe responsabilități. Astfel, nimeni nu a protestat când Frannie a abandonat facultatea de medicină veterinară, iar când a anunțat că este însărcinată, întreaga familie a încurajat-o și și-a oferit sprijinul să o ajute să-și crească copilul.

Astfel, nu e de mirare că, atunci când Frannie i-a sunat în miez de noapte, tulburată și speriată, spunându-le că a accidentat mortal un bărbat, ambii frați s-au grăbit să-i vină în ajutor. Cum Frannie avusese o altercație în piață cu respectivul bărbat, perspectivele erau foarte sumbre, Frannie riscând să fie acuzată nu de accident, ci de crimă cu premeditare, pentru care ar fi primit ani grei de pușcărie, departe de copilul ei, care ar fi crescut fără mamă. Exista totuși o soluție salvatoare: dacă l-ar fi îngropat pe respectivul bărbat, nimeni nu ar fi putut să facă legătura cu ei și ar fi putut să-și continue viețile ca și până atunci. Zis și făcut. După scurtă împotrivire a lui Cathy, cei trei frați au trecut la treabă, încercând să mușamalizeze toate urmele.

În continuare, acțiunea merge pe două fire: trecut, începând din acea noapte fatidică, și prezent, la un an și jumătate după aceea.

În firul din prezent realizăm că fapta celor trei frați nu a scăpat nedescoperită, existând și un proces pe rol. Nu știm însă ce s-a întâmplat cu exactitate între timp, mai ales că autoarea ne oferă adesea indicii înșelătoare și ne pune pe piste false.

În trecut, caruselul evenimentelor s-a pus în mișcare, întocmai ca un tren scăpat de pe șine. Nu știi unde se va opri și câte pagube va mai face pe parcurs…

O minciună atrage altă minciună, întocmai ca într-un joc de domino și, în curând, cei trei se vor simți ca într-o pânză de păianjen, sabotându-se singuri, îndoindu-se de justețea deciziilor lor, precum și de sinceritatea și loialitatea celorlalți…

Finalul ne rezervă o spectaculoasă răsturnare de situație, punând faptele din trecut într-o altă lumină.

Tema este una tulburătoare și te invită la propria introspecție. Prima întrebare pe care ți-o pui este una evidentă: Oare cât de departe ai fi dispus să mergi ca să-i ajuți pe cei dragi? Dar mie mi se pare la fel de importantă și aceasta: Oare ai fi în stare să ceri celor dragi să-și riște pielea ca să ți-o salvezi pe a ta? Pentru că, de fapt, de aici a pornit totul…

Surprinzător, avem de-a face și cu o poveste romantică fericită, care a îndulcit puțin senzația amară pe care mi-au provocat-o evenimentele tulburătoare din carte.

Recomand cartea tuturor iubitorilor de thrillere!

Fragment:

— Ajută-mă, te rog, ajută-mă, o implor eu la telefon.

— Ce? Sora mea are o voce panicată, glasul ei, de obicei stins, denotă că intră imediat în alertă.

— Ce?

Al doilea „ce?” este resemnat, un cuvânt deznădăjduit și sferiform precum pelteaua care cade dintr-o lingură umplută până la refuz, împrăștiindu-se pe jos cu un plescăit înfundat.

Linia telefonică pârâie și trosnește de parcă cineva ar foșni o hârtie deasupra receptorului, iar semnalul este slab.

— Te rog, ajută-mă, insist eu.

S-a făcut noapte, dar încă se mai zărește o geană de lumină la linia orizontului, unde soarele a apus cu câteva ore în urmă, ca și cum cineva ar fi deșirat o cusătură pe cer, chiar acolo, în margine. În rest, totul este cufundat în beznă, iar în aer plutesc mireasma fânului de vară și aroma ultimelor resturi de jar care încă mai pâlpâie în grătare.

— Vino, te rog, adaug eu, deși știu că o va face.

Asta înseamnă familia. Cel puțin, asta înseamnă pentru noi familia.

Nu îmi răspunde, dar această tăcere conține acordul ei implicit, știu sigur.

Îmi întorc privirea de la cer și mă uit în jos, îndreptând spre pământ lanterna în al cărei fascicul de lumină dansează particulele mici de praf.

Plimb lumina lanternei încet peste el. Peste trupul întins pe jos.

Cartea Noaptea în care totul s-a schimbat de Gillian McAllister poate fi comandată pe bookzone.ro, cartepedia.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *