Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Noaptea pe plajă de Elena Ferrante, Editura Trei, Pandora M – recenzie

Noaptea pe plaja

Elena Ferrante

Editura Pandora M

Colectie: Literati

Data publicării: 2018

Număr pagini: 40

lustrator: Mara Cerri

Traducere din limba italiană: Cerasela Barbone

Titlul original: La Spiaggia di Notte

Elena Ferrante este pseudonimul uneia dintre cele mai faimoase romanciere italiene, ale cărei cărți au fost traduse în numeroase limbi. La Pandora M au apărut toate romanele Tetralogiei Napolitane: Prietena mea genialăPovestea noului numeCei care pleacă şi cei ce rămân, Povestea fetiței pierdute.
Mara Cerri este o foarte apreciată ilustratoare, iar lucrările ei au apărut în multe reviste și au fost expuse la Bienalele de la Bologna, Bratislava și Lisabona. În 2008 a primit premiul „Lo Straniero“, distincție care se acordă celor mai importanți artiști din Italia.
Lăsată pe plajă să-și poarte singură de grijă, o păpușă pe nume Celina are parte de o noapte îngrozitoare. Căpcăunul Nemilos al Apusului încearcă să-i fure cuvintele, Focul vrea să o parjoleasca, iar Marea refuză să-i asculte rugămințile.
Însă lucrul cel mai rău dintre toate este că a fost abandonată de mămică ei, fetiță pe nume Mați, care și-a găsit un nou tovarăș de joacă – un motănel. Între un ghinion și altul, noaptea se preface în zi, iar odată cu ivirea zorilor, Celina începe să vadă totul mult mai limpede.
Noaptea pe plaja e o încântătoare cărticică pentru copii, o poveste frumoasă și frumos spusă, cu un mesaj transmis într-un mod foarte inspirat. E captivantă, ușor de citit și de reținut, iar coperta și ilustrațiile sunt minunate.
Oricâte sfaturi am da celor mici și oricâte observații le-am face, în cel mai blând mod cu putință, nici unul din acestea nu va ajunge la mintea și sufletul lor precum o poveste ca cea de față. Puterea exemplului personajelor preferate din povești e un factor important de luat în seamă în perioada formării celor mici.
Colecția Literati se adresează cititorilor de 8-14 ani, dar Noaptea pe plaja e o carte de citit fetițelor mai micuțe. Cred eu că și băieții o pot aprecia. Este vorba de o întâmplare trăită de o păpușă, Celina, uitată într-o seară pe plajă.
E foarte interesant felul în care e spusă povestea, la persoana întâi din perspectiva păpușii Celina. Și jucăriile au suflet, nu-i așa? În povești bineînțeles că da!
”Stau pe nisip, la soare, și nu știu ce să fac. Fratele lui Mati a început să sape o groapă. Nu dă doi bani pe mine și tot nisipul mi-l aruncă în cap.”
Peripețiile prin care trece Celina din cauza neglijenței fetiței care era mămica ei, Mati, vor face cu siguranță fetițele să aibă mai mare grijă de jucăriile lor. Păpușa nu era supărată că fusese uitată, era prima dată când se întâmpla acest lucru, dar suferea din cauza motivului pentru care s-a întâmplat asta: Mati avea un nou tovarăș de joacă, un motănel adus cadou de tatăl ei. Iar Celina a fost uitată în nisip.

La început, totul a părut o aventură, dar, pe măsură ce se lăsa noaptea, au apărut pericole de tot felul: un bărbat care grebla în fiecare seară nisipul în căutare de lucruri uitate, pe care să le valorifice – pe care ea și Mati îl denumiseră Căpcăunul Nemilos al Apusului, care cânta și un cântecel urât și înfricoșător – Focul, Valul, toți îi pot face rău și o sperie pe Celina, nepăsători la supărarea ei.
Atunci îl recunosc. Este Căpcăunul Nemilos al Apusului, Mati vorbește întotdeauna despre el foarte înspăimântata. Vine pe plajă când e întuneric și fură jucăriile fetițelor.
Căpcăunul Nemilos e foarte înalt. Își cheamă prietena, Marea Greblă, încă și mai înaltă decât el și, împreună, încep să pieptene nisipul.“
În cele din urmă păpușa a avut noroc, motănelul s-a dovedit a fi un tovarăș brav, iar Mati a tras o sperietură grozavă când a realizat că a uitat-o pe Celina pe plajă și a plâns neîmpăcată toată noaptea. Dar totul e bine când se termină cu bine!

Cartea Noaptea pe plaja de Elena Ferrante a fost oferită pentru recenzie de  Editura Pandora M

Cărțile autoarei Elena Ferrante pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii cărți Elena Ferrante

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

 

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *