Delicatese Literare
Prezentari carti

Noi apariții în colecția ANANSI. World Fiction

Noi apariții în colecția ANANSI. World Fiction

Colecția ANANSI. World Fiction, așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.

Colecția a debutat cu titluri semnate de nume de primă mărime ale scenei literare internaționale, despre care puteți citi AICI și AiCI.

Noile apariții:

Eu, Claudius, Împărat

(I, Claudius – 1989)

Robert Graves

Traducere de Silvian Iosifescu

Nr. pagini: 464

În seria Anansi. Clasic
Din autobiografia lui Tiberius Claudius, Împărat al Românilor, născut în anul 10 i.e.n., asasinat și zeificat în anul 54 e.n.

”Una dintre marile cărți ale vremurilor noastre.” – The New York Times

Desconsiderat din cauza infirmității, tratat ca un înapoiat, disprețuit din cauza bâlbâielii sale, Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus a supraviețuit intrigilor și otrăvirilor ce au marcat domniile lui Augustus, Tiberius și a nebunului Caligula, pentru a deveni Împărat al Romei în anul 41 d.Hr. Eu, Claudius, Împărat, prima parte a romanului vieții lui Claudius, scris sub forma unei autobiografii apocrife, este considerat un clasic modern al ficțiunii istorice. Ecranizarea din 1976 este socotită și ea una dintre cele mai bune serii TV din toate timpurile.

”O capodoperă plină de înțelegere a istoriei și profund captivantă: o realizare măreață a imaginației.” – Hilary Mantel

”Cum a ajuns Graves să și-l aleagă pe Claudius că narator, mi-e greu să spun. Chiar dacă a fost în urmă unei îndelungi deliberări sau dacă a fost o hotărâre luată iute, cert este că nu se poate imagina un vehicul mai bun pentru a purta povestea primei jumătăți de secol din viață Romei Imperiale – un cronicar ce a trăit în chiar centrul ei putred.” – Barry Unsworth

În lucrarea de față dezvălui o serie de întâmplări confidențiale. Dar, veți întreba, cine sunt confidentii mei? Iată răspunsul: ea se adresează posterității. Nu am în vedere nici pe strănepoții și nici pe strastranepotii mei, ci posteritatea foarte îndepărtată. Speranța mea e că voi, eventualii mei cititori de peste o sută de generații sau mai mult, să aveți impresia că va vorbesc direct, că și cum aș fi unul dintre voi, după cum Herodot și Tucidide, deși morți de mult, îmi vorbesc mie. – Robert Graves

Despre autor:
Născut în 1895 la Wimbledon, Robert Graves este considerat unul dintre cei mai mari oameni de litere britanici ai secolului trecut. A luptat în Primul Război Mondial, fiind grav rănit în Bătălia de pe Somme. După încheierea războiului, a scris un volum de memorialistică despre teribilă încleștare mondială, Good Bye to All That, considerat o capodoperă a genului. Vânzările excelente ale cărții i-au permis să se stabilească în Insula Mallorca, unde a început să scrie seria romanelor istorice care i-au mărit popularitatea. Pasionat de mitologia antică, este autorul unor monumentale studii de gen. În seria Anansi. Clasic urmează să apară Claudius Zeul.

Alwarda

Ruxandra Novac

Nr. pagini: 80

În seria Anansi. Blues

Noutatea acestui volum e radicală. Ruxandra Novac abreviaza și dezvoltă fragmente de limbaj, asumă și externalizează senzații, propune și revocă simboluri spontane cu aceeași naturalețe. Nu-mi amintesc, în ultimele decenii, vreun alt nume care să fi dat, în poezia noastră, sentimentul acut că pune la cale o lume. Nu un artefact, nu o butaforie, nu un terariu. O lume. – Cosmin Ciotlos
Îmi imaginez că așa ar trebui să arate jurnalul unei ființe extraterestre (orice ființă extraterestră este o ființă din viitor) venite să ia contact cu umanitatea, cu legile ei de funcționare, cu limbajul, cu emoția.
Asimilându­-le în propria structura în timp ce le studiază. E o forță care traversează tot acest discurs, dar ea nu vine din siguranță (care nu există).
Câtă siguranță să găsești la marginea prăpastiei!? Să ne bucurăm de această carte de poezie a Ruxandrei Novac cu atît mai mult cu cât revenirea se produce după o pauză atât de lungă. Alwarda este o istorie a fragilității. – Dmitri Miticov
Ruxandra Novac a marcat poezia din anii 2000. Revenirea ei după 17 ani este cel mai așteptat come back din poezia română contemporană. Și ce revenire! E mai curând o reinventare, o nouă viață, un nou nivel cu toate armele reincarcate. Alwarda desenează o mișcare continuă pe harta între deșertul postindustrial din Detroit, luminile stinse din București și Marea Nordului. O călătorie transnațională, plutind pe deasupra granițelor lichide, care coregrafiaza «semnele obscure» ale unui organism afectat de jet lag, suspendat într­o stază desincronizată cu timpul interior. Dar care, ca un ceas atomic, arată ora exactă în poezia de acum. – Mihai Iovanel
Când au găsit acel lac pe marte, am părăsit casa și ne-­am mutat la hotel. Apoi apa a intrat în ziduri, a ajuns la firele electrice și eram deja departe, cu harta închisă, corpul clar. Familiile acoperă totul, protejează, dar familiile au fost învinse. Acum vin ajutoarele, le așteptăm în zăpadă.
Dacă se poate vorbiți cu supraviețuitorii, spuneți-­le pe nume, întrebați­i despre ei. Sunt deja departe, știu numerele și muzica, sunt turiști, cu funcțiile dereglate, specii sidefii carnivore, platforme transparente răsărite după incendiu, în apa foarte mică sclipind printre stele. Apoi printr-­un soare de iarnă, la ore incerte, biarritz, tanger, fes, rx, detroit.
Despre autoare:
Ruxandra Novac (n. 1980, la Făgăraș). Considerată astăzi unul dintre vârfurile de lance ale grupării „Fracturi”, care a dominat producția literară a anilor 2000, Ruxandra Novac a început să scrie poezii în perioada liceului. A debutat public la Cenaclul „Interval” din Brașov, în 1997.
Ruxandra Novac a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și a debutat în volum cu ecograffiti. poeme pedagogice. steaguri pe turnuri (Editura Vinea, 2003; ediția a ÎI­a, 2005). În 2018, cartea a fost reeditată de Editura Tracus Arte. Textele ei au fost incluse în diferite antologii din România și din străînătate – Generația 2000, Poezia antiutopică, Instruktia dlea pobega (Moldova), The Vanishing Point that Whistles (SUA), No longer Poetry (UK). Alwarda este prima să carte scrisă după o lungă perioada de „tăcere”. În prezent, Ruxandra Novac trăiește în Germania.

Marsuinul

(The Porpoise -2019)

Mark Haddon

Traducere: Andrei Covaciu

Nr. de pagini: 320

În seria Anansi. Contemporan

„Uimitor de ambițios și de inovator, o carte superb scrisă.” – Pat Barker

Unicul supraviețuitor al unui oribil accident aviatic este o nou-născută. Fetița va fi crescută în totală izolare de un tată putred de bogat și incestuos.
Ajunsă o tânără frumoasă, ea trăiește într-un lux de basm, victimă însă a propriului părinte monstruos.
Asta până când un necunoscut se îndrăgostește de ea și declanșează un blestem implacabil.
Un roman ce sare din contemporaneitate în lumea antică, din realismul actualității într-o fantezie atemporală: pirați, prințese, strigoiul lui Shakespeare și o legendă străveche ce-și desface firele narative în timp și spațiu.

Marsuinul este teribil de violent, de o ferocitate luminoasă, inocentă… Haddon reușește să restituie rolul de primă mână personajelor feminine lăsate în umbra de legendă lui Antiochus. – The New Yorker

Marsuinul declanșează plăcerea pură a lecturii. – Max Porter

Marsuinul lui Mark Haddon e un candidat serios la titlul de Romanul anului 2019. – The Observer

Despre autor:

Mark Haddon (n. 1962) este un poet, prozator, autor de cărți pentru copii, dramaturg și fotograf britanic.
Romanul său din 2003, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, a câștigat nu mai puțin de 17 premii literare, inclusiv prestigiosul Whitbread Book Award. În prezent predă creative writing la Oxford University.

În curând:

📖 Scriitorul american Ben Lerner, considerat „noul Franzen”, și cel mai recent roman al său: „Școala din Topeka” – apare pînă la finalul lunii

📖 O nouă ediție, revăzută, a unui roman-cult: „Prânzul dezgolit” de William S. Burroughs – apare pînă la finalul lunii

📖 Paul Auster, „un povestitor magistral” (The Washington Post), cu o nouă ediție a romanului „Palatul lunii” – apare pînă la finalul lunii

Cărțile apărute la Editura Pandora M se pot comanda pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Pandora M

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *