Delicatese Literare
Recenzii

Noi contra voastră de Fredrik Backman, Editura ART – recenzie

Fredrik Backman

Editura ART

Colectie: Musai

An aparitie: 2019

Număr de pagini: 560

Titlu Original: Vi mot er

Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman

De același autor: Un bărbat pe nume OveBunica mi-a zis să-ți spun că-i pare răuScandalul, Oameni anxioșiBritt-Marie a fost aici

Björnstad Series:

 1. ScandalulBeartown – 2016 – recenzie
 2. Noi contra voastră – Us Against You – 2017

După toate înfrângerile și deziluziile prin care au trecut, locuitorii din Bjornstad primesc o nouă lovitură: clubul de hochei în care toți își pun speranța pentru o viață mai bună va fi în curând desființat. Dar salvarea apare de unde nimeni nu speră. Un politician cu „viziune”, care merge contra curentului, vede în situația dificilă a clubului oportunitatea de a-și asigura scaunul la noile alegeri. Propunerea de salvare pe care i-o face directorului clubului, Peter Andersson, este un joc plin de compromisuri care va dezbină și mai mult comunitatea. Între timp, locuitorii din Bjornstad mai au încă de învățat câteva lecții despre acceptare, căci noul antrenor de hochei este femeie și, pe deasupra, lesbiană, iar căpitanul echipei, unul dintre cei mai admirați tineri din Bjornstad, se dovedește a fi gay.

Romanul lui Fredrik Backman oferă o pespectivă extraordinară asupra problemelor care contează cu adevărat – bine vs. rău, frică vs. curaj, iubire vs. ura, importantă și limitele prieteniei și ale loialității. Backman este unul dintre cei mai talentați și mai interesanți scriitori contemporani. – Shelf awareness

Evidentă în toate romanele lui Backman este abilitatea de a spune adevărul despre umanitate cu o elegantă care îți taie respirația. – KirkusAcest excelent român îmbină atmosfera de folclor scandinav cu cea a unei tragedii grecești. Aerul sumbru și îndârjirea coexistă cu tandrețea și lejeritatea, creând un realism tăios care insuflă viață atmosferei din orășelul unde se petrece acțiunea. – Publishers Weekly

Fanii lui Backman nu vor fi dezamăgiți. Romanele lui continuă să uimească și să captiveze, să umple de entuziasm și să lumineze. – Shelf awareness

Noi contra voastră prezintă cu lirism felul în care o comunitate se vindecă, familiile se repun pe picioare, iar indivizii se maturieaza. – The Washington Post

După ce am citit romanul „Scandalul„, l-am numit pe Fredrik Backman vrăjitorul emoțiilor. Mi-am dorit mult să citesc continuarea „Noi contra voastră„, să văd ce le-a rezervat destinul eroilor din Björnstad, orașul urșilor, unde hocheiul este atât de important încât, cumva, a devenit o axă a lumii, în jurul căreia se învârt viețile oamenilor. Sportul nu este doar un simplu joc, este un mod de viață, este pasiune și durere, este afacere, profit, toate acestea și ceva mai mult. Fiecare om implicat în acest act, de la jucători la antrenori, de la oficiali ai clubului la sponsori, de la arbitri la suporteri, trăiesc totul cu impact puternic. Nici chiar cei cărora sportul le este indiferent nu pot nega importanța covârșitoare a fenomenului.

În partea întâi, orașul s-a confruntat cu decizii importante. Trebuia făcută o alegere, trebuia văzut unde anume stă dreptatea, ce este mai bine de făcut într-o situație în care pare că toată lumea are de pierdut și nimeni de câștigat. Aparent, a câștigat clubul din Hed, unde s-au dus cei mai mulți jucători din Björnstad, după ce Maya Andersson a fost violată de Kevin Erdahl, căpitanul și vedeta echipei. Pentru Björnstad rămân pe baricade Benji, Amat și Bobo, iar noua antrenoare Zackell îi vrea în echipa ei de seniori. Pentru că Zackell asta știe – să câștige, de aceea a fost adusă. Adusă de cine, cum și în ce fel? Tocmai când se părea că lucrurile sunt clare, iar clubul din Björnstad va fi desființat, spre dezolarea tuturor locuitorilor, apare cineva cu soluția salvatoare. Un politician, Richard Theo. Ca orice politician, el are o agendă doar a sa, metode prin care să obțină ce dorește, să câștige și să-i facă pe adversari să piardă. Fiindcă în politică e întocmai ca în sport – noi contra voastră. Așadar, nu e de mirare că se folosește de situație ca să salveze clubul, pe de o parte, și să îi manipuleze pe toți, pe de alta.

Ce se întâmplă însă cu protagoniștii pe care deja îi știm? Cum merg înainte viețile celor care trebuie să lase în urmă un trecut plin de suferință, de dezgust, jigniri și, mai ales, plin de ură. Aceasta este un fenomen care se propagă și ia amploare foarte rapid, odată stârnit, poate scăpa oricând de sub control. E ușor să aprinzi scânteia, dar e greu apoi să oprești vâlvătaia.

Kevin Erdahl părăsește orașul, împreună cu familia, dar lasă în urmă consecințele faptelor sale reprobabile.

Maya Andersson și Ana, prietena ei cea mai bună, caută căi de a supraviețui celor întâmplate. Se sprijină una pe alta, însă încercările nu se opresc aici, iar prietenia lor e supusă unor teste dificile.

Peter și Mira Andersson se străduiesc și ei să meargă mai departe, însă drumurile lor par a se îndepărta din ce în ce. Leo, fratele mai mic al Mayei, este la vârsta când nu mai e copil, dar nici bărbat încă. Treuie să își găsească un model, iar tatăl său nu poate să îl ofere.

Benji cel sălbatic, furios și superb își păstrează cu grijă secretele, dar acestea vor fi date pe față într-o bună zi. Trebuia să se întâmple, odată și odată. E cineva de vină că s-a întâmplat în acest mod? Ar fi putut fi un alt mod? Greu de răspuns, autorul nu o face, ne provoacă pe noi să o facem. Surorile lui sunt îngrijorate pentru el. I se propune titlul de căpitan al echipei de seniori, însă nici el nu știe cum va face față acestui lucru și a ceea ce îi curge prin vene, toată intensitatea, toată pasiunea.

Bobo știe că nu este cel mai bun jucător și că, foarte probabil, va merge pe urmele tatălui său, Mistrețul. Încearcă înainte să dea tot ce are el mai bun pentru echipă, la fel ca și Amat, cel mai rapid jucător din oraș, provenit din cartierul săracilor numit Groapa.

William Lyt are șansa să își tranforme ambițiile în realitate, la clubul din Hed, dar știe că David, antrenorul lui nu îl va pune niciodată pe picior de egalitate cu Kevin și Benji.

Ramona continuă să conducă cu mână de fier Blană de Urs, localul unde se adună împătimiții hocheiului, fanii înfocați ai clubului Björnstad, cunoscuți drept Gașca.

Liderul grupării este Teemu Rinnius, care provine dintr-o familie cu probleme. Fratele lui mai mic, Vidar, este într-un centru de corecție, dar va fi eliberat mai devreme, la intervenția lui Richard Theo, pentru a se integra în echipă ca portar. Un talent înnăscut, la fel ca Benji și Amat, însă cu mari probleme de echilibru emoțional și disciplină, în Vidar clocotește aceeași furie și pasiune ca și în Benji.

Evenimente intense vor zgudui din nou comunitatea, nimeni nu poate rămâne indiferent la cele ce se întâmplă. Backman face din nou ce știe el mai bine: nu te lasă să dormi, e mai tare decât cafeaua sau energizantele. Ce îl face deosebit de alți autori? Te plimbă prin papucii tuturor, pe rând, până le tocești tălpile, până ești epuizat și începi să înțelegi. Îți arată toate fețele, toate perspectivele și variantele, te provoacă să iei o parte sau doar să realizezi că, de cele mai multe ori, lucrurile nu sunt alb și negru, ci doar în diverse nuanțe de gri. Fiecare va găsi unele personaje cu care să se identifice, mai mult sau mai puțin. Mi-au fost atât de familiari Benji, Ana și Leo, chiar și Vidar. Mi-au amintit de adolescență, de toată acea furie și descărcare de energie bine cunoscută mie.

Viziunea romanului este foarte complexă, deși pare că autorul o realizează fără niciun efort. Este fascinant modul în care el surprinde atâtea aspecte sociale, atâtea unghiuri și fațete într-un mod foarte natural, schimbând doar cadrele și lumina reflectoarelor de pe un personaj pe altul, de pe un grup pe altul. Am înțeles că se filmează un serial, având la bază povestea din Björnstad. Dacă va avea măcar pe jumătate tensiunea emoțională a cărții, va fi ceva remarcabil.

Se pare că rivalitatea este ceva specific pentru rasa umană, ne curge undeva în vene, mai la adâncime sau mai la suprafață, tuturor. Așa a fost și, probabil, așa va fi mereu. Noi contra voastră. Cu toate acestea, umanitatea este mai mult de atât și va găsi, cumva, resurse nebănuite să se manifeste.

Fredrik Backman mă impresionează întotdeauna, este unul dintre acei scriitori dintr-o ligă: a lui proprie. Când deschid un roman de Backman, știu la ce să mă aștept, în general, dar tot reușește să mă surprindă și să mă treacă printr-un tumult emoțional. Vă recomand călduros cele două romane din seria „Björnstad”.

„Leo a crezut că o să fie mai bine. Dar a fost mai rău. Are doisprezece ani și, în vara asta, învață că oamenii vor prefera întotdeauna o minciună simplă, în loc de un adevăr complicat, căci minciuna are un avantaj imbatabil: adevărul trebuie să spună tot ce s-a întâmplat, pe când minciuna trebuie să fie doar ușor de crezut.”

„Sănătatea și sportul nu sunt finanțate din același buget. Și nu politicienii decid asta. Dar, dacă pui o întrebare suficient de dificilă, se va găsi întotdeauna public dornic să asculte răspunsul cel mai simplu. Așa că, zi de zi, Richard Theo a făcut ce știe el mai bine, prin diverse comentarii strategic plasate: a iscat conflicte, a pus adversarii față în față. Provincie contra oraș mare. Sănătatea contra hocheiului. Hed contra noastră. Noi contra voastră.”

Recenzii și prezentări cărți Fredrik Backman

Recenzii și prezentări Editura Art

Cartea Noi contra voastră de Fredrik Backman poate fi comandată de pe cartepedia.ro

12 Comments

 • Daniela Balan

  Încă nu am reușit să citesc nici o carte scrisă de acest autor ! Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! felicitări ❤️

 • Oli

  Ana, o recenzie minunata si convingatoare, am trecut cartea pe lista mea de dorinte. E clar ca e un autor care pune accent pe trairi si emotii, atat ale personajelor sale, cat si ale cititorilor. Felicitari si multumesc pentru recomandare, o ispita irezistibila

 • Geo

  Superbă, pur si simplu superbă recenzia! ❤️❤️ Felicitări, Ana! Cu siguranta mi-ai atras atenția asupra acestei cărți. Este timpul sa îl descopăr și eu pe Backman. Mulțumesc pentru recomandare!

 • Tyna

  O recenzie foarte frumoasă și convingătoare! Felicitări! ❤ Abia aștept să citesc și eu această serie! Imi place foarte mult cum scrie Fredrik Backman.

 • Mirela Barbălată

  Felicitări, Ana! O recenzie frumoasă! Prefer recenzia ta . Stilul autorului nu m-a impresionat, din păcate . Momentan mă abțin la a citi şi alte cărți scrise de el .

  • anasylvi

   Eu zic sa incerci si Scandalul inainte de a hotari ce si cum. Poti sa o imprumuti daca nu esti sigura ca te va prinde si nu vrei sa o cumperi, dar totusi sa o incerci. Daca Scandalul nu iti place, e clar ca nu exista compatibilitate cu Backman.

 • Crina

  Am citit cartea, acum iti citesc recenzia. Intradevar este o carte fenomenala, ca toate cartile scrise de FREDRIK BACKMAN, un autor contemporan minunat.Toate cartile lui merita citite!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *