Cu ocazia lansării a trei titluri noi în seria de autor Dalai Lama, „Cultivarea rabdarii – Tehnici budiste pentru a depăși mânia și furia” „Potențialul nostru uman – Calea budistă a compasiunii, altruismului și liniștii interioare”, și „Fundamentul învățaturilor budiste – Lamrim – Ghid practic al etapelor pe Calea spre Iluminare„, Editura Herald propune cititorilor o explorare a învățăturilor clare, eficiente, simple și ușor accesibile ale lui Dalai Lama
Între 10 și 17 august, toate titlurile publicate de Editura Herald în seria de autor Dalai Lama ce cuprind învățături budiste esențiale, vor beneficia de o reducere de 30% pe www.edituraherald.ro !
Învățăturile clare, eficiente, simple și ușor accesibile ale lui Dalai Lama reprezintă o sursă de înțelepciune pentru toți cei dedicați schimbării lumii prin dezvoltarea propriilor capacități spirituale, indiferent dacă sunt sau nu budiști.
Prin practica învățăturilor transmise de Dalai Lama putem să dezvoltăm într-un stil personal, bazat pe fundamente budiste, calea către propria noastră umanitate, către altruism și înțelepciunea de a trăi viață cu bunătate și candoare față de noi înșine și de toate ființele sensibile. Putem învăța cum să abordăm în propria viață teme precum: cultivarea generozității și a compasiunii, natură Adevărului ultim, gestionarea furiei, tehnici de meditație, practici pentru sădirea înțelepciunii, toleranței și răbdării, care este semnificația unor concepte budiste precum conștiința sau karma etc.
Potențialul nostru uman este o introducere detaliată în practică și teoria budistă, pornind de la Cele Patru Nobile Adevăruri și învățăturile lui Shantideva, expunând cu extremă claritate atât istoria filosofiei budiste, cât și principalele școli de învățătură, diferențele dintre acestea și esență comună a practicilor care le califică drept Cai spre Iluminare.
Prezentată sub forma învățăturilor susținute de Sanctitatea Să Dalai Lama în față publicului, cartea Cultivarea răbdării este o analiză detaliată asupra celor trei caracteristici ale răbdării: (1) toleranță bazată pe acceptarea conștientă a suferinței și dificultăților din viață, (2) toleranță rezultată din reflectarea asupra naturii realității și (3) toleranță față de ofensele aduse de alții.
Învățăturile clare, eficiente, simple și temeinice ale lui Dalai Lama sunt ușor accesibile practicanților începători, dar profund hrănitoare și pentru cei mai avansați. În Fundamentul învățăturilor budiste, Dalai Lama pornește de la textul tradițional Lamrim Chenmo al marelui învățat și sfânt Tsongkhapa, care abordează în mod sistematic antrenamentul minții pe calea spre iluminare. Astfel, el arată cum vizualizarea, intelectul și contemplarea pot fi elaborate sistematic pentru a ne ajută să evoluăm din punct de vedere spiritual.
Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La vârstă de doi ani a fost descoperit că fiind încarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La vârstă de patru ani și jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitală statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor și a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal.
Înclinația înnăscută pentru studiu și curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat să-și lărgească permanent cunoștințele – inclusiv studii de limba engleză, știință și matematici -, însă partea cea mai importantă a educației sale a fost făcută în manieră tradițională tibetană (așa cum va descrie mai târziu în autobiografia să). Scopul principal al sistemului tibetan constă în lărgirea și cultivarea minții printr-o mare varietate de cunoștințe. În ceea ce privește standardele avansate de educație seculară, programa școlară include teatrul, dansul și muzică, astrologia, poezia și compoziția. Cursurile de instruire superioară includ artă vindecării, sanscrită, dialectica, artele și meseriile, metafizică și filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate”, așa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfinția Să și-a început educația la vârstă de șase ani, iar la douăzeci și cinci și-a luat doctoratul în filozofie buddhistă. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universități monastice: Drepung, Seră și Ganden. Examinarea finală a avut loc la Jokhang, Lhasa, în față congregatiilor de profesori.
De la vârstă de șaisprezece ani, Dalai Lama și-a asumat întreagă putere temporală și timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, în anul 1959 la Lhasa izbucnește o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit să părăsească Tibetul și să se stabilească în India, unde este urmat de peste o sută de mii de conaționali. Spre deosebire de predecesorii săi, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite în numeroase țări și a întreținut un dialog constant cu personalități aparțînând unor spații culturale, religioase și ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputația să de om al păcii și înțelegerii a crescut neîncetat. Sfinția Să a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.
În ultimii ani, multe universități occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa că o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filozofiei budiste și a rolului pe care personalitatea să îl joacă în dialogul ecumenic și în menținerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinția Să a susținut cu tărie necesitatea respectului reciproc și a unei mai bune înțelegeri între diferitele credințe ale lumii. În aparițiile sale publice, Dalai Lama urmărește să transmită neobositul sau mesaj de iubire, compasiune și nonviolență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinul acestei lumi, pentru pace.
Între 10 și 17 august, toate titlurile publicate de Editura Herald în seria de autor Dalai Lama ce cuprind învățături budiste esențiale, vor beneficia de o reducere de 30% pe www.edituraherald.ro !
Similare
One Comment
familiasimionescuyahooro
Multumim!❤