Delicatese Literare
Recenzii

Nopţi de patimă de J.R. Ward – recenzie

Nopţi de patimă

(Dark Lover – 2005)

J.R. Ward

Editura LEDA

An apariție: 2012

Nr. pagini: 510

Traducerea: Adina și Gabriel Rațiu

1. Iubire interzisă – Editura Litera / Nopți de patimă – Editura Leda – Dark Lover – 2005 – recenzie

2. Lover Eternal – 2006

3. Lover Awakened – 2006

4. Lover Revealed – 2007

5. Lover Unbound – 2007

6. Lover Enshrined – 2008

6.5. Father Mine – 2008

6.5. The Black Dagger Brotherhood: An Insider’s Guide – 2008

7. Lover Avenged – 2009

8. Lover Mine – 2010

9. Lover Unleashed – 2011

10. Lover Reborn – 2012

11. Lover at Last – 2013

12. The King – 2014

13. The Shadows – 2015

14. The Beast – 2016

15. The Chosen – 2017

15.5. Dearest Ivie – 2018

16. The Thief – 2018

16.5. Prisoner of Night – 2019

17. The Savior – 2019

17.5. Where Winter Finds You – 2019

18. The Sinner – 2020

19. Lover Unveiled – 2021

20. Lover Arisen– 2022

21. Lassiter – 2023

La adăpostul nopţilor din Caldwell, New York, se duce un război pe viaţă şi pe moarte între vampiri şi exterminatori. Populaţia civilă de vampiri, ameninţată de atacurile asasinilor fără inimă, este apărată de şase războinici care se luptă pentru supravieţuirea rasei lor formând temuta şi misterioasa Frăţie a Pumnalului Negru.
Dar niciunul dintre ei nu inspiră atâta teroare şi admiraţie printre duşmani ca Wrath, conducătorul lor, ultimul vampir pursânge de pe Pământ.
Atunci când unul dintre cei mai redutabili luptători este ucis, lui Wrath îi revine sarcina de a o iniţia pe fiica acestuia, jumătate vampir, jumătate om, în lumea tainică şi înfiorătoare a morţilor vii. Beth Randall se trezeşte astfel fără apărare în faţa necunoscutului senzual şi periculos care o vizitează într-o noapte cu ochii acoperiţi de umbre. Dar, curând, tânăra descoperă că atingerile lui stârnesc în ea senzaţii care întrec orice închipuire, dar şi o foame care ameninţă să îi devoreze pe amândoi…

“Un roman uluitor, care creează dependenţă din prima clipă. Această carte este un vârtej nebun de personaje captivante, dar şi o seducătoare poveste erotică. Am fost pe de-a-ntregul cucerită de Frăţia Pumnalului Negru. Dragi iubitori de române dark fantasy, este tot ce aţi visat!” – Lynn Viehl, autoarea romanului If Angels Burn

“J.R. Ward a creat două personaje absolut minunate, un vampir sexy şi tulburător chinuit de dureri sufleteşti, şi o femeie curajoasă, pasională, care se dovedeşte a fi sufletul lui pereche. Un adevărat regal pentru fanii poveştilor de dragoste!” – Nicole Jordan, autoarea romanului Wicked Fantasy, bestseller New York Times

J.R. WARD este autoarea care conduce detaşat în clasamentul celor mai bine vândute cărţi de vampiri din lume, seria Frăţia Pumnalului Negru devenind în scurt timp de la apariţie bestseller New York Times. Este de asemenea câştigătoarea celebrului premiu RITA. A absolvit Colegiul Smith, având o dublă specializare în istorie şi istoria artei medievale, şi Facultatea de Drept din Albany.

Cartea ne poartă într-o lume fantastică si misterioasă, lumea întunecată a războinicilor vampir, unde suntem martorii unei fascinante și intense povești de dragoste dintre Wrath – regele orb, un vampir sexi și tulburător, înalt de aproape doi metri, masiv și tatuat, ultimul vampir pursânge de pe pământ și Beth Randall – jurnalistă (în realitate descendenta unei familii de cel mai înalt rang din aristocrația vampirilor, de a căror existență oamenii nu aveau cunoștință, iar ea nici atât). Beth era o tânără foarte atrăgătoare, dar având o viață sexuală ca și inexistentă, neputând simți dorință și pasiune, asta până când l-a întâlnit pe el. Mai mult, ea se dovedește a fi sufletul său pereche şi pyrocantul său, adică slăbiciunea sa crucială.

Cartea are la început un glosar de termeni, pentru a ne familiariza cu personajele şi ierarhia acestora, aşa cum sunt prezentate în carte. Aflăm cine sunt Alesele, Doggenii, Exterminatorii, Fecioara Scrib şi Omega. Astfel, autoarea ne introduce în mod firesc în atmosfera cărţii, având senzaţia că pătrundem în culisele unei lumi despre a cărei existenţa oamenii nu aveau habar, fiind dezvăluită doar câtorva aleşi.

“Vampir. Membru al unei specii diferite de cea a Homo sapiens. Vampirii trebuie să bea sânge de la sexul opus pentru a supravieţui. După tranziţie, care are loc în jurul vârstei de 25 de ani, nu mai pot ieşi la lumina zilei.”

În lumea închipuită de autoare, vampirii nu puteau transforma fiinţele umane prin muşcătură şi în rare cazuri puteau procrea cu ajutorul unui partener uman. Nu preferau sângele uman, ci se hrăneau în cadrul speciei lor, dar consumau şi mâncare adevărată şi chiar apreciau o mâncare bine gătită! Din carte nu lipsesc accentele dramatice, violente, dar nici cele comice, ineditul situaţiilor în care se trezesc personajele făcând sarea şi piperul acţiunii.

“Frăţia Pumnalului Negru. Războinici- vampiri care îşi apară specia împotriva Societăţii Exterminatorilor. Posedă o forţă fizică şi mentală execeptională. Agresivi, independenţi şi rezervaţi, ei trăiesc departe de vampirii civili. Ei fac obiectul legendelor şi sunt priviţi cu veneraţie în lumea vampirilor. Pot fi ucişi dacă suferă răni foarte grave, cum ar fi o lovitură de pumnal sau un glonţ în inimă.”

Frăţia era singurul obstacol între exterminatori şi populaţia civilă de vampiri.

“Doggen. Membru al clasei servitorilor în lumea vampirilor, fideli unor tradiţii conservatoare, respectând cu stricteţe codul vestimentar şi de conduită faţă de stăpânii lor. Nu sunt afectaţi de lumina solară.”

Membrii Frăţiei sunt: Wrath, Darius, Thorment, Rhage, Vishous, Phury şi Zhadist. Toţi sunt exemplare masculine superbe, înalţi de aproape doi metri, masivi şi tatuaţi, unul mai înfricoşător decât altul. Dar niciunul nu inspiră atâta teroare şi admiraţie printre duşmani ca Wrath, conducătorul lor, regele orb.

Sunt personaje fascinante, pe care vi le prezint pe scurt în continuare, așa cum sunt descrise în carte, și ale căror povești urmează în volumele următoare ale seriei. Nu v-ar plăcea să aflaţi povestea fiecăruia dintre aceste personaje absolut unice? Din păcate, editura încă nu a continuat cu traducerea acestei superbe serii, în ciuda insistențelor și rugăminților fanilor ei. Eu încă mai sper…

Să revenim la membrii Frăției:

Darius, cel mai respectat membru al Frăţiei era principe, cel mai înalt rang din aristocraţia vampirilor.

Vishous, un geniu al informaticii în grupul lor, avea un aer înspăimântător datorită tatuajului din jurul ochiului stâng.

Rhage era cel mai puternic dintre ei, avea un splendid dragon tatuat pe spate şi era atrăgător că o vedetă de cinema, un fel de zeu al sexului în lumea vampirilor.

Thor era cel mai aproape de normalitate dintre toţi, singurul care avea o partenera stabilă, pe care o adora.

Phury, expert în pieţele bursiere, avea o coamă multicoloră, rivalizând cu divele de la Hollywood.

Zhadist, geamănul lui Phury, era un psihopat, care avea o aversiune teribilă faţă de lume, îndeosebi faţă de bărbaţi. Arata înfiorător, cu faţa plină de cicatrice şi capul ras. Fusese răpit pe când era copil şi folosit ca sclav de sânge, fiind supus unor abuzuri cumplite. Un secol îi trebuise lui Phury pentru a-l găsi şi elibera, dar Z era complet sălbatic.

Pentru început, facem cunoştinţă cu Darius, care îl aştepta pe Wrath pentru a-I ruga să-i facă o favoare de o importanță crucială pentru el, şi anume să o treacă prin perioada de tranziţie pe fiica sa, Beth, care fără sângele pur al lui Wrath n-ar fi supravieţuit transformării. În ce consta aceasta, vom vedea la momentul potrivit. Wrath nu ştiuse nimic despre existenţa fiicei lui Darius până atunci.

În urma unui atentat pus la cale de exterminatori, Darius este ucis, iar Wrath, care iniţial refuzase rugămintea lui Darius, se simte obligat faţă de memoria sa să-i îndeplinească rugămintea de a o ajuta pe fiica acestuia să treacă prin perioada de tranziţie, care era cumplită şi puţini îi supravieţuiau.
Wrath, la rândul său, fusese ajutat să treacă prin transformare, cu trei sute de ani în urmă, de către Marissa, partenera sa de la care se hrănea, fără să aibă altfel de relaţii cu aceasta deoarece fizic nu îl atrăgea, în ciuda faptului că era o făptură splendidă, frumoasă ca o zână.

Pe un alt plan o cunoaștem pe Beth Randall, o jurnalistă remarcabilă, care habar nu avea de înțelegerea care se făcuse în numele ei, neștiind nimic despre originea sa. Era o femeie superbă de 25 de ani, admirată de bărbaţi, fapt care o lăsa indiferentă, fiind complet frigidă. Nu avea familie, mama ei murise dându-i naştere şi fusese crescută prin mai multe familii adoptive. Despre tatăl ei nu ştia nimic. Nici prin vis nu ar fi crezut că era descendenta unei familii de cel mai înalt rang din aristocraţia vampirilor.

Era o zi ca oricare din viața lui Beth, care pleacă spre casă de la redacţie, iar pe drum este atacată şi aproape violată de doi vlăjgani, abia reuşind să scape. Ajunsă acasă, sună la poliţie, unde avea câţiva prieteni buni şi le spune ce i s-a întâmplat. Imediat s-a trezit la uşa cu Butch, zis Durul, amicul ei poliţist, că să îi ia declaraţia.
Beth era oripilată din cauza a ceea ce i s-a întâmplat, dar nu ştia că în curând avea să i se schimbe radical nu doar cursul vieţii, ci și tot ceea ce crezuse și știuse despre viață…

Prima întâlnire dintre Beth şi Wrath este absolut incendiară. Îl vede în curtea casei şi nu-şi poate dezlipi ochii de la el.

“În ciuda caniculei, bărbatul purta o geacă de motociclist şi pantaloni tot din piele. Avea ghete cu bombeu din oţel şi mişcările unui animal de pradă.
Era absolut splendid.
Avea maxilare puternice, buze pline, pomeţi înalţi ce îi săpau umbre pe obraji şi un început de barbă. Părul negru şi lung îi cădea pe umeri şi desena un V în mijlocul frunţii. Ochelarii sport negri se potriveau de minune chipului sau sculptat, dându-I înfăţişarea unui asasin.”

A privit neputincioasă cum bărbatul a intrat în casă trecând prin uşile de sticlă ca şi când n-ar fi existat. Crede că este un criminal şi că o va omorî. Îi era groază de ce avea să urmeze, dar observă uimită că pisica ei Boo, torcea şi se freca de picioarele necunoscutului.

“Şi atunci, incredibilul s-a produs. Cum stătea el, încremenit în faţă ei, ea a simţit un val de dorinţă pură şi sublimă care i se revărsă prin tot trupul. Pentru întâia oară în viaţă, îşi simţea corpul dogorind. Fierbinte şi umed. Îl dorea cu toată fiinţa ei”.

wrath and beth

Wrath îi spune că a venit să o apere, iar Beth a crezut că este trimis de amicul ei Butch.
Cînd Wrath și Butch ajung faţă în faţă și Butch încearcă să îl aresteze pe Wrath, considerându-l suspect în cazul tentativei de viol, Beth îşi dă seama de eroarea ei. Wrath îl atacă pe poliţist şi l-ar fi omorât dacă n-ar fi intervenit Beth. De această dată, el îi spune clar că este trimis de tatăl ei şi că ar face bine să-l urmeze, iar ea se supune.

În prezentarea mea – gen rezumat – voi da câteva spoilere, însă cartea merită citită și recitită, chiar dacă știți firul acțiunii.
Ajunşi la casa lui Darius (a ei acum, dar ea încă nu știa acest lucru) – unde Wrath avea propriul apartament la subsol – are loc o scenă incredibilă: Beth rămâne stupefiată când Fritz, majordomul, pe care nu îl văzuse în viața ei, o recunoaşte pe dată şi o întâmpină foarte ceremonios, spunându-i că aştepta de mult onoarea de a o cunoaşte! Fritz este un personaj pe care l-am simpatizat foarte mult, veţi vedea în carte de ce!
Casa este mai presus de orice închipuire de luxoasă, plină de lucruri scumpe şi opere de artă, iar Beth, care trăia foarte modest, este copleşită. Nici prin gând nu-i trecea că totul era al ei! Și încă nu realizase că Wrath era vampir! Când acesta îi vorbeşte despre transformarea pe care ea o va suferi, dezvăluindu-I existenţa speciei lor, a vampirilor, Beth îl ascultă încremenită, acceptând cu greu ceea ce îi spune.
I-a spus că iniţial se va hrăni de la el, dar apoi îi va găsi un alt partener. Cu toate acestea, când, neputincioşi în faţa atracţiei reciproce, fac din nou dragoste, un act de o intensitate incredibilă pentru amândoi, vampirul o însemnează ca fiind a lui.

”Un instict posesiv și copleșitor îl străbătu prin tot corpul. Remarcă îngrozit că își dorea să o însemneze. Să o însemneze ca fiind a lui.Voia să o învăluie în parfumul lui astfel încât nici un alt bărbat să nu îndrăznească să se apropie de ea. Ca să știe cu toții cui îi aparține. Ca să se teamă de consecințele dorinței de a o poseda.”

O învăluie în parfumul lui, astfel încât nici un bărbat să nu îndrăznească să se apropie de ea, ca să ştie cu toţii cui aparţine. Ca să se teamă de consecinţele dorinţei de a o poseda.

Ea realizează în curând că el e aproape orb, dar nu-i văzuse ochii. Când el o priveşte fără ochelari pentru prima dată, Beth a simţit că i se taie respiraţia:

“El ridică pleoapele încet.
Ochii lui aveau cea mai fascinantă culoare. Un verde deschis, strălucitor. Încadraţi de genele negre şi înfundaţi în orbite, sclipeau de parcă ar fi fost aprinşi din interior, luminându-I intens chipul.”

Wrath, pentru a o proteja, vrea să o ţină tot timpul lângă el, dar Beth refuză să rămână închisă în casă şi se duce în continuare la redacţie.
Din nefericire, începutul transformării o ia complet pe neaşteptate, fiind singură acasă la ea. Intensitatea durerilor o face să leşine. Aşa o găseşte Butch, care a căutat-o, îngrijorat că nu-I răspunde la telefon. Crede că e vorba de o supradoză şi încearcă să sune la salvare dar Beth, cu ultimele puteri, îi spune să o ducă la Wrath, că e pe moarte şi nimeni altcineva nu o poate ajuta. Butch o ascultă, împotriva voinţei sale, dar speriat de starea în care se află ea.
Când ajunge la adresa indicată cu Beth leşinată în braţe, va daţi seama că nimereşte în mijlocul unui cuib de vampiri, el om complet neştiutor şi nebănuitor despre ce sunt aceştia. Îi credea “doar” nişte mafioţi periculoşi.
Wrath, înnebunit, i-o ia pe Beth din braţe şi se duce cu ea la subsol, sperând că o va putea ajuta şi că ea va rezista. Le spune totuşi fraţilor să nu-l omoare pe Butch până nu vine el.
Scena transformării este copleşitoare.

“Beth nu se mişcă deloc.Corpul ei era mult prea rigid. Lumea de Dincolo se deschidea deasupra ei.”

Ea era în agonie, iar el era disperat să nu o piardă. Cu toate barierele la pământ, a recunoscut în sfârşit că o iubeşte. Deşi vampirii îşi hrăneau partenerii tăindu-se la încheietura mâinii, Wrath îşi taie jugulară şi o pune pe Beth la gâtul sau, sperând că va fi suficient…
Mi-a plăcut prima întrebare pe care i-a pus-o când Beth a deschis ochii.

“Mă accepţi ca soţ?”

Mi-a plăcut felul în care i-a fost alături în timpul transformării, cum a avut grijă de ea. Este înduioşător să-l vezi pe vampirul cel mare şi rău complet îndrăgostit, anticipându-I toate dorinţele.

În acest timp, la etaj este o altă scenă foarte captivantă, în care interacţioneză Butch cu vampirii, iar el sare la bătaie, neştiind cu cine se pune. Din fericire, cu acest gest le câştigă respectul, lăsându-l în pace… deocamdată.
M-a amuzat scena în care vampirii cei mari şi răi se reped la clătitele cu spanac servite de Fritz –preferatele lor- iar doggenul îi instruieşte să ia şerveţele şi să nu facă mizerie!
O scenă de milioane este întâlnirea dintre Butch şi Marissa, partenera lui Wrath. Cei doi se simt imediat atrași unul de celălalt, iar Butch, uimit de norocul care dat peste el, începe să-I facă curte, nefiind conştient că ea face parte dintr-o altă specie…
Conversaţia celor doi e savuroasă, având în vedere că el crede că ea e o prostituată de lux, dar ea era fecioară! O fecioară vampir, ce-i drept, dar el nu realizează acest lucru, până când… îşi iau rămas bun, stabilind să se întâlnească a două zi, iar el se oferă să o conducă acasă. Ea îl refuză politicos, spunând că nu-i nevoie, că se duce singură… şi se dematerializează în faţa lui!!!

Revenind la ceea ce se întâmplă cu Beth, aceasta se trezeşte în cele din urmă, arătând la fel ca înainte, dar având… colţi!

Wrath le-o prezintă celorlalţi membrii ai frăţiei, care rămân stupefiaţi văzându-l cum nu se sfieşte să-şi arate afecţiunea în public, oferindu-I lui Beth chiar scaunul din capul mesei pe care doar el stătea. O acceptă însă imediat, îngenunchind în faţa ei şi privind-o cu veneraţie.
Butch, la rândul lui, se bucură când o vede că e bine, dar a avut un șoc când ea, cu permisiunea lui Wrath, îi dezvăluie ce era acum. L-a convins arătându-i colţii.

Pe de altă parte, mi-a plăcut camaraderia care se leagă între poliţist şi membrii frăţiei, deşi iniţial au vrut să îl omoare, mai ales Vishous. Mi-a plăcut şi motivul pentru care l-a cruţat: nu putea să omoare un alt fan Red Sox! Descoperindu-şi această pasiune comună, Butch şi Vishous devin cei mai buni amici.

Ceremonia prin care Beth îl acceptă drept soţ pe Wrath, cu binecuvântarea Fecioarei Scrib, este foarte frumoasă. E inedită partea ceremoniei, în care toţi membrii Frăției l-au biciuit pe rând pe Wrath peste spate spre stupoarea lui Beth care a văzut cum, de-a lungul umerilor lui, într-un semicerc de litere, a apărut gravat numele ei: Elizabeth.

Pe un alt plan ne este prezentată Societatea Exterminatorilor, fiinţe umane lipsite de suflet, având ca unică menire exterminarea vampirilor. Wrath este trădat de fratele Marissei şi ca urmare, Beth este răpită de exterminatori. Wrath o salvează în cele din urmă, dar este rănit foarte, foarte grav.

Vă las a descoperiţi finalul acestei uluitoare poveşti!
Sper că ceea ce v-am povestit v-a trezit curiozitatea în privinţa acestei cărţi pe care o recomand tuturor iubitoarelor genului fantasy, dar şi romanticelor. Povestea de dragoste dintre Wrath si Beth m-a convins să trec cuplul lor pe locul al treilea în Top 10 cupluri romantice din cartile fantasy.

E una din cele mai frumoase cărți cu vampiri pe care am citit-o, și e cea care m-a convins să devin fan al acestui gen!

Cartea a fost menționată în Top 10 cupluri romantice din cartile fantasy și în Top 10 cărți romantic-erotice cu limbaj murdar

Cărțile autoarei J.R. Ward pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți J.R. Ward

 

 

34 Comments

Spune-ți părerea!