Delicatese Literare
Recenzii

Nord și Sud de Elizabeth Gaskell, Editura Vivaldi – recenzie

Nord și Sud

(North and South – 1995)

Elizabeth Gaskell

Editura Vivaldi

Traducere: Constantin Vonghizas

Nr. de pagini: 624

An apariție: 1995

Elizabeth Cleghorn Gaskell (1810 – 1865) a fost o romancieră, biografă și scriitoare de povești scurte engleze. Romanele ei oferă un portret detaliat al vieții multor straturi ale societății victoriene, inclusiv celor foarte săraci, și interesează atât istoricii, cât și iubitorii de literatură. Primul ei roman, Mary Barton, a fost publicat în 1848. Viața lui Charlotte Brontë de Gaskell, publicată în 1857, a fost prima biografie a lui Brontë. Printre cele mai cunoscute romane ale lui Gaskell se numără Cranford (1851–53), Nord și Sud (1854–55), și Wives and Daughters (1865), fiecare fiind adaptată pentru televiziune de BBC.

Romanciera și-a propus ca talentul ei să fie pus în slujba categoriilor sociale paupere din Anglia. Margaret, fiica unui episcop sărac și fără vocație, este eroina principala a romanului de față, ea luptându-se cu sărăcia familiei ei, cu frământările tatălui, cu boala de plămâni a mamei, dar și cu propria sa mentalitate. Elizabeth Gaskell a fost permanent conștientă de ochiul critic al cititorului, dar intrigă este atât de bine construită, încât cartea a fost considerată drept cea mai armonioasă dintre narațiunile sale. Romanul Nord și Sud vorbește despre contrastele dintre stilurile de viață din zonele de nord și sud ale Angliei. Romanul, cu temele sale sociale majore, este unul dintre cele importante de acest gen din literatură engleză, o frescă a societății engleze de la începutul acestui secol, fiind ecranizat într-o producție BBC, care a păstrat titlul cărții.

Nord și Sud” este un roman de factură socială, publicat pentru prima dată în 1854 de scriitoarea engleză Elizabeth Gaskell. Este cel mai cunoscut roman al ei și a fost adaptat pentru televiziune de trei ori: 1966, 1975 și 2004. Versiunea din 2004 este cea mai reușită după părerea mea, reușind să stârnească interesul asupra romanului și atrăgând atenția publicului larg. Recunosc că acest roman mi-a atras și mie atenția în urma vizionării filmului realizat de BBC.

Cartea a fost publicată pentru prima dată de Charles Dickens. Tot marele autor a fost cel care a ales și titlul romanului! Autoarea ar fi dorit să-l intituleze: Margaret Hale.

Ca eroină principală, autoarea Elizabeth Gaskell a ales o demnă reprezentantă a Sudului, fiica unui fost preot, mutată de curând în Nord. Tocmai această eroină scoate în evidență perspectivele muncitorilor dintr-un oraș puternic industrializat și ale proprietarilor de fabrici.

Acțiunea romanului de față se desfășoară în orașul fictiv Milton, aflat în nordul Angliei.

Obligată să părăsească casa și sudul liniștit, Margaret Hale se stabilește împreună cu părinții în acest oraș.

Pătrundem în lumea lui Margaret când se află la nunta verișoarei sale Edith… Întoarsă la Helstone, Margaret observă toate neajunsurile familiei, dar și nemulțumirile mamei.

“La care tatăl ei doar ofta, răspunzând că ar fi mulțumit să înfăptuiască tot ce ar fi trebuit în mica lui parohie; dar era din ce în ce mai copleșit; lumea devenea tot mai greu de înțeles. Și de fiecare dată când soția lui stăruia să ceară o situație mai bună, Margaret îl vedea pe tatăl ei șovăind din ce în ce mai mult; și în acele momente, se străduia să-și împace mama cu parohia lor.”

Mutată în orașul Milton, Margaret ne prezintă revoluția industrială și lumea brutală pe care aceasta o aduce la cote îngrijorătoare. Prin ochii ei vedem angajatorii și muncitorii asmuțindu-se unii contra celorlalți, suntem martorii primelor greve.

Tânăra îi admiră pe cei săraci și demni, al căror curaj și putere de luptă sunt impresionante, își face prieteni printre aceștia și are câteva dispute cu proprietarul unei fabrici de bumbac: John Thornton!

Autoarea Elizabeth Gaskell ne prezintă o realitate dură, chiar sumbră, care ne pune pe gânduri.

Doamna Hale, mama lui Margaret, mi-a părut o femeie care nu face față ușor realităților grele din viața ei, care se închide în ea, în lumea ei proprie…

“Dar Margaret avea impresia că sosiseră vești noi despre Frederick, neștiute de mama ei, care provocau îngrijorarea și neliniștea tatălui. Doamna Hale nu părea să-și dea seama de vreo schimbare în înfățișarea sau în atitudinea bărbatului ei.”

Domnul Hale suferea pentru orice om care-i murea în parohie, dar în privința veștilor despre Frederick, acestea îl făceau să rămână tăcut și îngândurat pentru zile întregi.

O lectură captivantă care te poartă atât prin Sudul agriculturalizat cât și prin Nordul puternic industrializat. Autoarea își focusează atenția asupra diferențelor în stilul de viață al Sudului și Nordului — concentrat pe capitalism, fabrici și muncitori săraci în ciuda locului de muncă…

“Nord și Sud” își bazează povestea pe tânăra Margaret Hale, care învață să-și depășească propriile prejudecăți împotriva oamenilor din nord în general, în special pe cele contra tânărului proprietar John Thornton.

Viața tinerei Margaret este total dată peste cap atunci când tatăl renunță la funcția de pastor în Biserica Angliei din cauza unor probleme de conștiință. Inteligența și onestitatea îl fac să devină un disident. Ajung în Nord la sugestia domnului Bell, vechiul prieten de la Oxford al tatălui său.

Margaret vede orașul Milton ca pe un loc aspru, mereu înfundat în ceață, ciudat; și este deranjată de sărăcia care caracterizează în general locuitorii de aici.

“Cu cât se apropiau de oraș, cu atât văzduhul părea să miroasă și chiar să aibă gust de fum; de fapt, nu aerul avea cu adevărat gust sau miros, ci, mai degrabă, nu se simțea mireasma de iarbă și verdeață.”

Domnul Hale, din cauza situației financiare precare, este nevoit să predea, iar unul dintre cei cărora le predă este chiar bogatul și influentul John Thornton, patronul fabricii de bumbac Marlborough Mills. Văzut din afară, Margaret și domnul Thornton nu se suportă unul pe celălalt; ea îl vede ca pe un om mândru, lipsit de sentimente, rece; iar el o privește ca pe o tânără dornică de îmbogățire. El este atras de frumusețea și siguranța ei de sine, iar ea începe să îl admire pe măsură ce află mai multe despre el, cum ar fi modul cum a reușit să depășească sărăcia lucie în care a rămas după moartea tatălui său.

Cutreierând orașul, observă starea de sărăcie a muncitorilor, sănătatea lor șubredă, lipsa banilor resimțită acut… iar noi realizăm cu stupoare că societatea a rămas cam aceeași, cu tot timpul scurs de atunci… unii sunt bogați și alții săraci…

“Omul păru să-și dea seama ce vroia să exprime privirea ei, și între ei se stabili o înțelegere tacită, ori de câte ori întâmplarea le încrucișa cărările. Nu schimbaseră nici un cuvânt; nu se spusese nimic, în afară de complimentul acela de la început; totuși, cumva, Margaret se uita la el cu mai mult interes decât la oricine altcineva din Milton. O dată sau de două ori, duminica, îl văzu întovărășit de o fată, tânără, fără îndoială fiica lui, care părea chiar și mai slăbuță și șubrezită la sănătate decât el.”

Când se reîntâlnește cu tânăra, Margaret constată că cineva din Sud și cineva din Nord se pot împrieteni în acest oraș înecat în fum. Tatăl tinerei Bessie se dovedește a fi Nicholas Higgins — bărbatul pe care-l zărise adesea când se plimba prin oraș.

Pe măsură ce trece timpul, observăm că Margaret se adaptează, treptat apreciază orașul și pe unii locuitori ai acestuia, în special pe Nicholas care este reprezentantul sindical al muncitorilor; dar și pe fiica acestuia, Bessie, care-i devine prietenă și care este bolnavă din cauza inhalării prafului de bumbac…

“Din acea zi, Milton îi păru un loc mai luminos. Nu din pricina zilelor lungi, pustii și însorite ale primăverii, și nici pentru că timpul o împăca încet cu orașul în care stătea. Ci pentru că găsise o preocupare legată de oamenii de acolo.”

Urmează greva muncitorilor. O mulțime de muncitori furioși intră în complexul Thornton, unde se aflau atât fabrica cât și casa, după ce proprietarul aduce muncitori irlandezi ca înlocuitori pentru cei intrați în grevă. Margaret îl roagă pe Thornton să vorbească cu gloata furibundă pentru a se încerca evitarea vărsării de sânge… ceea ce o face să fie chiar ea cea accidentată, atunci când încearcă să-l protejeze.

Această acțiune pripită este urmată de o cerere în căsătorie din partea lui și de un refuz din partea ei…

Elizabeth Gaskell ne oferă o frescă ternă a perioadei capitalismului englez timpuriu. Ne arată atât bogăția patronilor cât și sărăcia muncitorilor. Ca să nu mai spunem de faptul că fiecare avea propriile idei cu privire la statutul lor.

“Nord și Sud” ne vorbește despre schimbare, fie ea bună sau rea. Despre maturizare și cunoaștere de sine sau a celorlalți, dar și despre înțelepciunea dobândită odată cu vârsta și experiența.

Apariția, fie ea și în secret, a lui Frederick, dă naștere anumitor probleme, presupuneri eronate. Thornton o vede pe Margaret cu Frederick și presupune că este iubitul acesteia… Pe de altă parte, un fost coleg de-al lui Frederick îl recunoaște și poate crea o problemă gravă… vă las pe voi să descoperiți despre ce e vorba.

Problemele par să apară în viața lui Margaret una după alta: boala incurabilă a mamei, refuzul de a se căsători cu Thornton, apariția lui Frederick care trebuie ținută secretă, moartea lui Bessie… Oare se va sfârși vreodată?

Toate acestea au darul de-a o întări, de-a o pregăti pentru viață și de a o maturiza.

Cu talent, Elizabeth Gaskell ne prezintă o poveste de viață, realitatea crudă și complexă a acelor vremuri îmbinată cu prietenia, emoțiile și primii fiori ai iubirii. O poveste alertă și captivantă, care prinde cititorul în mreje.

A reușit să creeze două personaje foarte puternice, un demn urmaș al Nordului: bogat, mândru și orgolios John Thornton; și o tânără care reacționează emoțional, care nu este obișnuită cu modul de a fi al celor din Milton și care, încă duce dorul Sudului mult iubit.

“Nord și Sud” este o capodoperă a literaturii clasice, un roman care este bazat pe diferențele dintre aceste teritorii, atât ca mentalități cât și ca mod de viață.

La prima vedere, putem spune că celor două personaje create de autoarea Elizabeth Gaskell sunt mult prea diferite pentru a putea forma un cuplu. Și nu am fi prea departe de adevăr. Chiar sunt diferiți! Dar, destinul își creează propriile sale căi și schimbă cursul vieții.

O poveste de dragoste frumoasă, ce face cititorul să dea ultima pagină a romanului cu zâmbetul pe buze. Pentru a ajunge la acest deznodământ au fost nevoiți să sufere, să lase mândria deoparte și să încerce fiecare să privească lucrurile și din punctul de vedere al celuilalt.

“Era ca un firicel auriu trecând prin țesătura sumbră a soartei sale de acum, care se întuneca tot mai mult.”

“Ea își lăsă capul și mai jos, fața îi era acum ascunsă de tot, aproape rezemată pe masa din fața ei. El se apropie. Îngenunche lângă ea, pentru a-i putea șopti la ureche; murmură — rostind cu greu cuvintele:
— Ia seama. Dacă nu spui nimic, am să-mi închipui cu neobrăzare că ești a mea. Gonește-mă imediat, dacă trebuie să plec — Margaret! “

Cartea “Nord și Sud” de Elizabeth Gaskell poate fi comandată pe targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *