Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una…
Raphaelle Giordano
Editura Didactica Publishing House
Colecția Creative publishing
Anul apariției: 2017
Număr pagini: 224
Traducerea: Aurelia Ulici
Raphaelle Giordano este autoare, pictoriță, specialistă în creativitate și self-help. Absolventă a Școlii Superioare de Artă Aplicată Estienne din Paris, ea și-a cultivat pasiunea pentru cuvinte și concepte în multe agenții de comunicare, apoi și-a început propria activitate în evenimente artistice. Cât despre psihologie, este calificată și certificată în metode pe care și le-a însușit ca fiind cealaltă specialitate a ei. Prin acest prim roman s-a devotat unei teme foarte dragi ei: arta transformării vieților și descoperirea căii spre o stare de bine și fericire.
Cartea a fost tradusă în aproximativ 30 de limbi și este publicată de mari edituri în Canada, Spania, Italia, Marea Britanie etc.
La treizeci și opt și un sfert de ani, Camille are tot ce are nevoie pentru a fi fericită, sau așa pare. De ce atunci simte că fericirea îi alunecă printre degete? Tot ce vrea este să găsească drumul spre bucurie și împlinire. Când Claude, un rutinolog, îi oferă sfaturile sale unice pentru a o ajuta să găsească drumul acela, ea se folosește de ocazie fără cea mai mică ezitare. Calea lui Camille este plină de lecții surprinzătoare, creative și bogate în semnificație, pe măsură ce își propune să-și transforme viață și să-și realizeze visele într-un singur pas…
O poveste fermecătoare și universală a călătoriei unei femei de la plictiseală și nemulțumire la fericire și împlinire. – dacă ți-a plăcut Proiectul Fericirii, Alchimistul sau Mănâncă, roagă-te, iubește, o să îți placă și Noua ta viață…
Romanul sprijină dezvoltarea dumneavoastră personală prin:
• Ancorare pozitivă (reactivarea senzațiilor trăite într-un moment fericit precedent)
• Ruperea elasticelor trecutului (evenimente negative din trecut care ne afectează încă în prezent)
• Dezlipirea timbrelor (îndrăzneala de a spune ce avem pe inima prin exprimarea grijilor pentru a evita clocotirea sub presiune ce va conduce la explozie)
Camille are tot ce-i trebuie pentru a se considera fericită: un soț și un copil iubitori, o slujbă stabilă, o locuință confortabilă, prieteni adevărați. Și totuși… se trezește într-o dimineață simțind că fericirea asta îi scapă printre degete. Îl întâlnește însă pe Claude Dupontel, un ,,rutinolog,, care îi va schimba viața. Prin încercări, sfaturi înțelepte și experiențe creative, Camille învață să păcălească rutina pentru a fi din nou încântată de viață.
Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una … este o carte de dezvoltare personală transpusă în mod original de autoare într-un roman ușor romantic, un amestec de psihologie și meditație pozitivă. Mărturisesc că este prima carte de acest gen pe care am citit-o, și sunt încântată de descoperire. O cunoaștem pe Camille o femeie de 38 de ani care, aflându-se în interes de serviciu, suferă un accident cu mașina într-o pădure întunecoasă la periferia Parisului pe o vreme urâtă și ploioasă și, căutând ajutor, ajunge la o casă unde îl cunoaște pe Claude Dupontel, un Sean Connery în stil franțuzesc. Acesta împreună cu soția lui o găzduiesc și o ajută să se destindă la o cană de ceai și, după ce își anunță depanatorul și soțul, Camille se emoționează și nu-și poate stăpâni lacrimile care ascund frustrările acumulate în ultimul timp și îi mărturisește golurile din suflet care i-au distrus bucuria de a trăi. După ce ascultă confesiunea femeii, Claude îi spune că probabil suferă de ”rutinită acută” o suferință a sufletului și că o poate ajuta deoarece el este rutinolog, un expert în arta de a regăsi fericirea pierdută și îi oferă acesteia o carte de vizită și o sfătuiește să-l viziteze. A doua zi, Camille se trezi cu o durere de cap teribilă după o noapte agitată în care răsucise pe toate părțile cuvintele lui Claude și începu să analizeze toate lucrurile care o nemulțumeau. Avea un soț și un fiu extraordinari, o activitate profesională care îi oferea o situație stabilă, însă intervenise rutina, relația cu soțul se cam răcise, nu mai era ca la început, între ea și fiul ei exista o tensiune pentru că renunțase la ținuta de mamă – prietenă în favoarea celei de mamă – eu – organizez și pierduse calitatea relației, iar aspectul fizic lăsa de dorit. După opt zile de la întâlnirea cu Claude, și după o întâlnire furtunoasă cu șeful ei, Camille decide că lucrurile nu mai puteau continua așa și ceva trebuia să se schimbe și își face programare la rutinolog. Prin încercări, sfaturi înțelepte și experimente creative, începe transformarea lui Camille și, la sfatul lui Claude, aplică teoria pașilor mărunți. La prima întâlnire acesta îi propune să scrie negru pe alb tot ce și-ar dori să schimbe în viață, fiind uimită să descopere câte insatisfacții adunase, iar la sfârșitul ședinței hotărăsc că primele instrucțiuni să îi fie trimise prin poștă. După câteva zile sosi scrisoarea mult așteptată, în interiorul căreia descoperi un colier pentru talisman de care era atârnat un pandantiv în formă de lotus alb – un semn de bun venit și de încurajare, urmând ca de fiecare dată când va trece de o etapă decisivă să primească un nou lotus cu o altă culoare: alb- începător, apoi galben, verde, albastru, violet până la lotus negru, care va marca ultimul stadiu de schimbare și următoarele instrucțiuni:
”Iată acum prima ta misiune: operațiunea Marele Alb. Te vei apuca de o curățenie in/out totală. Să mă explic: curățenie ”in” înseamnă curățenie interioară. Este vorba despre identificarea în mediul tău a tot ce ți se pare toxic, nefast, sclerozant în relațiile tale și în organizarea ta. Eu numesc asta ecologie personală. În paralel, vei face curățenie mare ”out”, curățenie în afară, acasă: vei arunca cel puțin zece obiecte inutile, vei rearanja, tria și îmbunătăți interiorul în toate felurile posibile. Data viitoare să-mi aduci fotografiile. Ai cincisprezece zile. Între timp, vei putea bineînțeles, la nevoie, să-mi destăinui dificultățile pe e-mail sau SMS. O să-mi fac mereu timp să-ți răspund. Curaj și pe curând! ”
După câteva zile, a primit un SMS:
”Astăzi îți vei colora ziua cu umor și lucruri neserioase. O să-ți fie mai ușor să înfrunți micile neplăceri. Încearcă o ședință de strâmbături în oglindă: face bine la moral și e bună contra ridurilor. Scoate limba în toate direcțiile, strigă ”Uaaaaau”, mimează o mare tristețe și o mare bucuri , așa cum mima Marceau, spune vocalele exagerând, distrează-te!”
În altă zi, a invitat-o să încerce jocul ”aparatului de fotografiat imaginar”: un exercițiu pe care îl inventase ca să o ajute să-și modifice felul de a privi realitatea, așa că trebuia să se antreneze să pândească ”Frumosul”: să observe culoarea cerului, pasărea frumoasă care își face cuib, o pereche de îndrăgostiți sărutându-se, o mamă alintându-și copilul, să asculte foșnetul frunzelor. O altă sarcină era aceea de a alcătui portretul chinezesc al personalităților pe care le voia drept model:
„Aș vrea să am înțelepciunea unui Gandhi, seninătatea unui Budha, grația unei Audrey Hepburn, simțul afacerilor al unui Rockefeller, voința și dăruirea unei Maica Tereza, curajul unui Martin Luther King, ingeniozitatea unui Rouletabille, genul creativ al unui Picasso, inventivitatea unui Steve Jobs, imaginația vizionară a unui Da Vinci, emoția unui Chaplin și, ca să închei, calmul și umorul bunicului meu!”
Un alt exercițiu pe care Claude îl propune este acela de a face scufundări, pentru că își dă seama că ea a uitat să respire să se relaxeze. În relația cu soțul ei, îi propune să petreacă mai mult timp împreună, să comunice mai mult să-i trimită SMS-uri sau bilețele de dragoste iar fiului său să îi acorde mai multă atenție și mult mai mult timp.
În procesul de transformare al Camillei, rutinologul folosește unele tehnici de dezvoltare personală:
Ancorarea pozitivă – reactivarea senzațiilor trăite într-un moment fericit precedent.
Dezlipirea timbrelor – îndrăzneala de a spune tot ce avem pe suflet prin exprimarea grijilor pentru a evita momentele sub presiune care pot duce la explozii.
Ruperea elasticelor trecutului – evenimente negative din trecut care ne afectează și în prezent.
Modul cum a evoluat Camille, sarcinile pe care le-a avut de trecut și transformările care au avut loc în viața ei precum și cine e cu adevărat Claude Dupontel, vă las să descoperiți singuri. Sfârșitul cărții beneficiază de un ”Mic vademecum de rutinologie”. Mi-a plăcut mult titlul cărții, iar un punct pozitiv în ce privește scrierea este că autorul folosește frecvent diferite citate, foarte adecvate situației:
Avem nevoie de tot atâtea motive pentru a trăi pe cât avem nevoie să avem cu ce trăi – abatele Pierre
Schimbarea este o ușă care nu se deschide decât spre interior – Tom Peters
Marile fericiri vin din cer, micile fericiri se nasc din efort – proverb chinezesc
A face bine altora înseamnă egoism luminat – Aristotel
În confruntarea dintre izvor și stâncă, izvorul învinge întotdeauna ,nu prin putere ci prin perseverență -H.J.Brown
Succesul este capacitatea de a merge din eșec în eșec fără să-ti pierzi entuziasmul – Winston Churchill
Iertarea nu te face să uiți trecutul, dar oferă noi perspective viitorului – Paul Boese
A face ce îți place înseamnă libertate, a-ți plăcea ceea ce faci înseamnă fericire – Budha
Recomand această carte tuturor cititorilor, este ca o gură de oxigen, un balon de pozitivism, ne face să ne dorim să ne reconectam cu viața și cu noi înșine, cu visele noastre care sunt adesea îngropate sub responsabilitățile noastre ca adulți.
oferită pentru recenzie
Similare
14 Comments
Carolina Bianca
Felicitări pentru recenzie!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Tyna
Foarte frumoasă și interesantă recenzia! Felicitări! Imi plac ideile pe care le-ai punctat, ar trebui să ne pună pe gânduri pe fiecare…
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Oli
O recenzie foarte frumoasă și bine punctata, felicitări Daniela și mulțumesc de recomandare! Interesanta tema cărții, îmi doresc și eu s-o citesc!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Mirela Nenciu
Felicitări pentru recenzie ! Foarte frumoasă!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
anasylvi
Redescoperirea starii de „joie de vivre” marca franceza. Putin cam complicate metodele „rutinologului” insa una peste alta, pare o carte cu idei interesante si cu mesaj constructiv, de care avem nevoie cu totii. Doar titlul cartii eu nu-l gasesc inspirat, poate doar la modul in care fiecare viata este unica si are oportunitati cu care e posibil sa nu te intalnesti prea curand. Felicitari pentru recenzie!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Mirela Barbălată
Wow! Super! Felicitări Daniela!
În mod normal nu aş citi o astfel de carte dar recenzia ta m-a făcut curioasă .
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Geo
Waw!! In primul rând, felicitări pentru recenzie. Este pur si simplu super!
Îmi place mult si subiectul cărții, sunt convinsă ca ar fi si pe gustul meu!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️