Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Noutăți editoriale – Colecția Mini Clasic – Editura RAO

Vrăjitorul din Oz

(The Wizard of Oz – 1900)

L.Frank Baum

Editura RAO

Colecția Mini Clasic

Data apariției: dec. 2021

Nr. pagini: 320

Această carte – Vrăjitorul din Oz, apărută în colecția Mini Clasic la Editura RAO – cuprinde întreaga poveste a Vrăjitorului din Oz, însoțită de note practice și de încântătoarele ilustrații color realizate de Amerigo Pinelli.

Ziaristul și scriitorul american L.Frank Baum (1856-1919) este autorul poveștii aventurilor micuței Dorothy în Țară lui Oz. Împărțită în patru ținuturi diferit colorate, cu capitala în Orașul Smaraldelor, țara marelui vrăjitor este plină de lucruri minunate. Lyman Frank Baum este un important scriitor de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea Vrăjitorul din Oz (1900) și alte treisprezece cărți bazate pe această și cu acțiunea tot pe Tărâmul din Oz. Tărâmul respectiv, ce conținea patru regiuni conduse de un rege, se mai numea și Orașul de Smarald din Oz. A mai scris alte nouă cărți fantastice (ca Viața și aventurile lui Moș Crăciun), 82 de povestiri scurte, circa 200 de poeme și alte lucrări. Scriitorul a desfășurat activități și în calitate de publicist, actor, poet și scenarist.

După ce o tornadă o poartă pe Dorothy departe de casa ei din câmpia cenușie a Kansasului, fetița se trezește în lumea magică și misterioasă a Ținutului lui Oz. Aici, căutându-și drumul spre casă, ea are parte de multe aventuri și întâlnește o mulțime de personaje suprinzătoare, Omul de tinichea, Sperietoarea de ciori si Leul cel las, și chiar pe mărețul Vrăjitor din Oz în persoană! 

 

 

Cartea Vrăjitorul din Oz a fost adaptată într-un popular musical pe Broadway și a fost ecranizată în 1939. Cartea originală este domeniu public în SUA din 1956.

Cântecele din vrăjitorul din Oz au devenit foarte populare, melodia Over The Rainbow primind premiul pentru Cel mai original cântec. Însuși filmul a avut câteva nominalizări pentru premiul Oscar, de exemplu pentru the Best Picture (Cea mai bună imagine). Din 1959 până în 1991, Vrăjitorul din Oz a fost distribuit anual în Statele Unite și a devenit unul dintre cele mai celebre filme produse vreodată.

Vrăjitorul din Oz este filmul cel mai frecvent vizionat din istorie, datorită televiziunii și a distribuirii în înregistrări video. Este adesea menționat printre cele mai bune zece filme din toate timpurile și din dialogurile sale provin numeroase citate și zicale pătrunse în idiomatica limbii engleze. Cântecul principal al filmului, Over the Rainbow, interpretat de Judy Garland, a fost votat de Institutul de Film American ca cea mai bună coloană sonoră din istoria sonorului cinematografic.

Cartea junglei

(The Jungle Book – 1895)

Rudyard Kipling

Editura RAO

Colecția Mini Clasic

Data apariției: dec. 2021

Nr. pagini: 320

Această carte – Cartea junglei, apărută în colecția Mini Clasic la Editura RAO – este acompaniată de notiţe practice şi de ilustraţiile colorate ale lui Ester Garcia Cortes.

Rudyard Kipling (1865-1936) a fost un poet și prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907, pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială. Este celebru atât pentru povestirea sa pentru copii „Cartea Junglei” (1894), romanul indian de spionaj „Kim” (1901), poemele „Gunga Din”, „If” (1895), cât și pentru numeroase schițe și nuvele. „If” – un îndemn la autocontrol și stoicism este, fără îndoială, cel mai cunoscut poem al lui Kipling. Cartea junglei este o culegere de povestiri scrise de renumitul autor Rudyard Kipling, în perioada în care a trăit în Vermont. Toate povestirile fuseseră publicate anterior în reviste între anii 1893-1894.

În timpul vieții a fost considerat un remarcabil poet și i s-a oferit un titlu nobiliar și postul de poet laureat, ambele refuzate de Kipling. Se presupune că lipsurile și proastă îngrijire de care a avut parte până la vârsta de cinci ani, când a fost „salvat”, i-au influențat scrierile, îndeosebi simpatia pentru copii. Kipling a scris până la începutul anilor 1930. A murit din cauza unui ulcer duodenal perforat la începutul anului 1936, la vârstă de 70 de ani. După moartea soției lui Kipling în 1939, casa sa, Bateman’s din Sussex a fost încredințată Fundației naționale a locurilor de interes istoric sau frumusețe naturală (Național Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty) și este azi muzeu public închinat scriitorului.

Când Mowgli este găsit de o haită de lupi pe vremea când era doar un băieţel, viaţa lui devine plină de aventuri alături de prietenii şi protectorii lui: ursul Baloo şi pantera Bagheera. Această carte conţine povestea lui Mowgli, precum şi alte povestiri din junglă scrise de Kipling. Este acompaniată de notiţe practice şi de ilustraţiile colorate ale lui Ester Garcia Cortes.

 

Textul cărții a fost adaptat pentru tineret de numeroase ori și de asemenea au existat mai multe adaptări pentru benzi desenate.

Există mai multe filme de desene animate produse de Walt Disney, adaptate foarte liber după poveștile cu Mowgli. Adaptările după Cartea junglei tind să se concentreze asupra aventurilor lui Mowgli.

Cea mai nouă ecranizare este cea din 2016. Filmul american din 2016, regizat de Jon Favreau, este creat în genurile fantastic, de aventură, de familie. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Bill Murray, Ben Kingsley și Idris Elba. Scenariul este scris de Justin Marks pe baza filmului Cartea junglei din 1967.

A câștigat Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți clasice

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *