Delicatese Literare
Prezentari carti

Noutăți editoriale – Editura RAO

Dragi prieteni,
Distanțarea socială poate însemna apropierea de cărți. Editura Rao lansează patru cărți de excepție, care pot să facă viața mai frumoasă celor ce stau în casă. Este vorba despre:
– un roman de debut tulburător care tratează despre descoperirea propriei ființe și lupta cu demonii interiori;
– o poveste de dragoste descoperită la maturitate;
– o cercetare științifică și filosofică care încearcă să ofere un răspuns la întrebarea, cât se poate de actuală: îl putem descoperi pe Dumnezeu într-o eprubeta?
 un volum scris de cunoscutului chirurg Costin Duțu în care se dezvoltă tema relației dintre medic și pacient.

 

FLORENȚA LA APUS

JESSIE CHAFFEE


Best Book of 2017 San Francisco Chronicle
O tânără americană din Boston se retrage pentru o vreme la Florența, fără să cunoască pe nimeni şi vorbind italiana doar foarte puţin. Dar Hannah este izolată într-un mod mult mai profund: ea e înstrăinată de propria identitate după o lungă perioadă de înfometare, care i-a ruinat trupul şi i-a distrus viaţa.
Hotărâtă să se recupereze în Florența – un oraș saturat de frumusețe și de vitalitate –, Hannah se alătură unui club local de canotaj, unde Francesca, Luca și prietenii lor o atrag în prezentul vibrant al oraşului: dinamica socială complexă a clubului, pasiunea pentru fotbal, mâncarea, dragostea, relaţiile oamenilor conferă consistenţă vieții şi zugrăvesc o dimensiune diferită a timpului. Dar Hannah este răvășită în egală măsură şi de trecutul orașului: nenumăratele reprezentări ale frumuseții, conflictele înrădăcinate ale politicii și credinței, precum şi poveştile sfintelor mistice – femei a căror izolare autoimpusă și ale căror căutări extatice au rămas consemnate de istorie – luminează seducător propriile sale lupte.
APRECIERI:
„Hannah, protagonista lui Jessie Chaffee, ajunge să trăiască în Florenţa complet necunoscută, nevăzută, străină inclusiv de propriul trup: în sensul cel mai literal posibil, într-un extaz inexplicabil. Furtunosul roman de debut al lui Jessie Chaffee aduce magistral în primplan lupta şi descoperirile lui Hannah, precum şi micile sale triumfuri asupra vieţii.“
Claire Messud, autoare a romanelorPrietenie dispărută, Femeia de la etajşiCând lumea stătea în loc„Romanul de debut al lui Jessie Chaffee supune atenţiei cititorului încercarea unei femei de a-și învinge demonii… nu doar printr-o analiză diligentă, ci și printr-o intuiție emoțională care o ajută să revină la viață.“Publishers Weekly
„Acest provocator roman de debut este absolut remarcabil: e sincer, serios, elocvent. Jessie Chaffee evocă frumusețea peisajului florentin, plin de viaţă şi de savoare, înfățișând în acelaşi timp tulburările fizice și spirituale ale unei tinere aflate pe marginea prăpastiei. Hannah nu este niciodată definită doar de boala ei, ci şi de profunzimea vieții ei emoționale.“ – Alice McDermott, autoarea romanului The Ninth Hour and Charming Billy, premiat cu National Book Award

 

CLIPE DE VIAȚĂ

NATALIE WINTER

          

Viața e alcătuită din nenumărate clipe. Clipe care ne fac ceea ce suntem. Dar dacă nu se întâmplă așa cum ne dorim? Dacă te urci în autobuzul greșit, sau nu vorbești cu persoana potrivită la o petrecere, sau rămâi într-un loc de muncă care nu este pentru tine? Vei pierde singura ta șansă la fericire? Sau fericirea te va găsi în cele din urmă, la momentul potrivit?
Matthew și Myrtle nu au simțit niciodată în viață că se potrivesc cu cineva. Ei sunt meniți să fie împreună, dar numai dacă se pot găsi unul pe altul.
 O poveste de dragoste puternică și emoționantă despre șanse pierdute, vieți întrețesute și clipe care ne definesc.  
DESPRE AUTOARE:
NATALIE WINTER este din Hertfordshire și a lucrat ca editor de conținut în diverse industrii media în ultimii paisprezece ani. Ea a trăit în Australia, Noua Zeelandă și Canada, iar acum locuiește în Bristol cu câinele ei.
APRECIERI:
Cu un puternic spirit de observație și atât de sensibil, romanul Clipe de viață este o plăcere pură de la început până la sfârșit.“The Express
„O lectură fascinantă.“ – Woman’s Weekly
FRAGMENT:
Matthew ciocăni la ușa lui Myrtle, cu ziarul în mână. Găsea mereu motive să meargă la ea în cameră – ba să-i lase niște cuvinte încrucișate pe care ea să le rezolve, ba să-i ducă niște flori într-un borcan de dulceață, pe care i le culesese pe furiș din grădină ori să-i aducă o tabletă de ciocolată neagră, pentru că știa că îi plac dulciurile. Nu voia să fie o pacoste, dar nu se putea abține. Ușa se deschise și Myrtle stătea în cadrul ei, zâmbindu-i cu gura până la urechi, ca și cum era la fel de bucuroasă că îl vede ca și el. Doamne, nu se mai sătura de ea.
– Ți-am adus cuvinte încrucișate să le faci, zise el, întinzându-i ziarul, iar ea îi făcu semn să intre. Dar e o zi așa de plăcută, că mă întrebam dacă n-ai vrea să mergem undeva?
– Absolut.
Asta îi plăcea la ea cel mai mult. Fără unde, când sau de ce. Pur și simplu, da.
– Bine, spuse Matthew, încercând să nu se hlizească precum un băiețel. O să te duc într-unul dintre locurile mele preferate.
*
Când ajunseră acolo, el rămase o clipă în picioare și o privea pe Myrtle cum admira totul.
– E frumos aici, spuse ea, respirând profund, uitându-se la lac, care sclipea în soare, la sălciile plângătoare care își întindeau leneș cârceii crengilor în apă și la nuferii adunați ciorchine în mijloc.
Matthew avea impresia că vedea totul într-un chip nou, prin ochii ei, ca și cum ea ar fi zugrăvit cumva totul, doar pentru că era acolo.
– O să fie rece, nu? întrebă Myrtle, scoțându-și deja pantofii și rochia, rămânând doar în costum de baie.
Matthew se uita atent pe măsură ce se apropiau amândoi de malul lacului. Ea icni puțin, dar nu ezită și înaintă, iar când apa îi ajunse până la talie, se scufundă. Reveni la suprafață exact când el se apropia, înotând spre ea. Se mișcau încet, în cercuri, cu trupurile lor palide și subțiratice plutind pe apă și cu părul lor alb care sclipea. Se gândi la ultima dată când venise aici și la ce avusese de gând să facă, la cât de pregătit fusese ca acolo să-i fie sfârșitul. Simți un nod în gât la gândul că ar fi mers până la capăt. Că n-ar fi ajuns niciodată să o cunoască. Și cum doar datorită ei nu mai dorea să părăsească lumea aceasta.
– Te simți bine? îl întrebă Myrtle, sesizând imediat schimbarea lui de dispoziție, în felul ei straniu.
– Mai mult decât bine, îi spuse, râzând.
– Bun.
Se rostogoliră pe spate și plutiră, unul lângă altul, în liniște, cu ochii la cer, cu brațele și picioarele întinse. După ce ieșiră în sfârșit din apă și își înfășurară prosopul în jurul trupului, se așezară pe o stâncă încălzită de soare și lăsară vântul molatic să le usuce pielea. Myrtle se uită la el și puse un deget pe cicatricea lui de la genunchi.
– Cum ai căpătat-o?
– Am căzut dintr-un copac.
– Și asta? repetă, cu degetul pus acum deasupra sprâncenei lui drepte.
– Am căzut de pe acoperișul școlii, unde mă urcasem să răspund unei provocări.
Myrtle râse, aproape copilărește, și Matthew aproape că și-o putu închipui așa cum fusese ea odată.
– Dar asta? zise ea, plimbându-și degetul spre linia părului.
– Vărsat de vânt, răspunde el, șoptit, încercând să nu tremure la atingerea ei.
– Și aici?
Degetul îi coborî spre frunte.
– Un cui ruginit dintr-un gard.
Se uitară amândoi la cicatricile lui, la toate acele momente de viață gravate pe pielea lui.
– Viața are un fel al ei de a te însemna, nu? observă ea.
Matthew aprobă din cap și se trase mai aproape de ea.
– Chiar așa.

 

OARE EXISTENȚA NOASTRĂ ARE VREUN SENS?

Are Universul un ADN? Il putem descoperi pe Dumnezeu în eprubetă?

O anchetă științifică și filosofică

Jean Staune


O carte cu implicații profunde, care îi poate face pe oameni să-și reconsidere viziunea asupra lumii. Această carte aduce la lumină o revoluție în concepția despre lume și despre viață. O revoluție deja realizată în domenii decisive ale cercetării științifice, dar respinsă de unii, ignorată de opinia publică. Ea explorează natura omului și a lumii din jurul lui, în lumina celor mai recente cunoștințe științifice, prezentate într-un mod accesibil tuturor.
Noua viziune care rezultă din această sinteză descrie o lume deschisă către alte niveluri ale realității, în care conștiința noastră nu se limitează doar la activitatea neuronilor noștri, în care viața este înscrisă în legile Universului. Astfel de descoperiri, care, potrivit multor oameni de știință, permit o „re-vrăjire a lumii“, au implicații filosofice și sociale foarte mari. Printre ele se numără și posibilitatea unei apropieri, după secole de separare, de cunoștințele noastre raționale și de intuițiile marilor tradiții religioase, pentru a oferi oamenilor secolului XXI o viziune unificată și coerentă a lumii.
DESPRE AUTOR:
Jean Staune s-a născut în 1963. A absolvit cursuri de matematică, informatică, paleontologie umană, management și economie. A fondat Universitatea Interdisciplinară din Paris, al cărei secretar general și principal animator este, și unde a lucrat cu sute de personalități științifice. A fost lector la Institutul
Federal de Tehnologie Elvețian din Lausanne. Din 1995, este profesor și consultant, lector în cadrul MBA al grupului HEC. A fost profesor invitat la Universitatea Pontificală Gregoriană și la Universitatea Shandong din China. Este, de asemenea, membru fondator al Clubului Budapesta-Franța, filiala franceză a Clubului de la Budapesta. A fost director al colecției Le temps des sciences de la Editura Fayard. Este un eseist și cercetător independent, autor al unor lucrări de sinteză, individuale și colective, în filosofia științelor.
APRECIERI:
„O carte pe cât de erudită, pe atât de accesibilă, datorită căreia, încetul cu încetul, deziluzia lasă loc mirării.“ – RevistaLe Figaro
„O introducere minunată în știința contemporană, dar și o reflecție asupra relației dintre Dumnezeu și știință, o carte foarte frumoasă.“ – Luc Ferry
Oare existența noastră are un sens?,de Jean Staune, este o investigație științifică și filosofică de înaltă calitate.“Monde et vie
„Lui Jean Staune îi plac provocările. Fondatorul Universității Interdisciplinare din Paris ne oferă în ultima sa lucrare o sinteză personală a descoperirilor științifice contemporane. Prin acest frumos efort de popularizare a științei, Jean Staune caută nici mai mult, nici mai puțin decât să răspundă la întrebările esențiale ale existenței!“La Croix
„O carte care va reuși să reînvie dezbaterile pasionate în jurul dialogului dintre rațiune și credință.“  – Le Monde des religions

SUTURĂ DE GÂND

Costin Dutu

 

Drama pandemiei care a invadat viețile noastre în primăvara acestui an, 2020, aduce în primplan importanța alianței dintre medic și pacient în fața bolii, indiferent de natura ei. Înțelege medicul trăirile unui om aflat uneori la ultimul hotar? Înțelege pacientul puterea limitată a medicului și rolul propriu în vindecare? Cum se vindecă oare cei care vindecă? În microeseurile sale, chirurgul Costin Duțu încearcă să sutureze aceste gânduri într-o carte pe care v-o recomandăm nu numai astăzi, când a sta acasă și a citi poate fi cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră, ci oricând vrem să ne privim sufletul zâmbind, fugind de cotidianul tot mai abracadabrant ce ne înconjoară.
DESPRE AUTOR:
Costin Duțu este medic primar chirurg, doctor în științe medicale, cu competență în chirurgia laparoscopică și în cea oncologică. Fiu de profesori de limba română, pasionat de magia cuvântului scris, a exprimat importanța comunicării și a empatiei în activitatea medicală. A descris în cărțile sale, cu sensibilitate și umor, umbrele dar și luminile triunghiului dramatic ale cărui vârfuri le constituie pacientul, boala și medicul.
De același autor:
Fiziologia ținerii pe genunchi (poezii, 2011), Incizie printre cuvinte (2015), Tehnici de comunicare în echipa chirurgicală, Formarea chirurgului – de la discipol la rezident, Relația medic-pacient în era internetului medical etc.
Sursa: Editura RAO

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *