Noutăți editoriale – toamna – iarna 2021 – Editura Corint
Un strop de întuneric
(A Touch of Darkness – 2019)
Scarlett St. Clair
Editura Leda Edge
An apariție: 2021
Nr. pagini: 384
Traducerea: Alexandru Szöllö
Vol.1 din seria Hades X Persefona/ Hades & Persephone Series
SCARLETT ST. CLAIR locuiește în Oklahoma, alături de fenomenalul ei câine. Are un master în biblioteconomie și studii informaționale. Este obsedată de crime învăluite în mister, mitologia greacă, dragoste și viața de apoi.
PERSEFONA ESTE ZEIȚA PRIMĂVERII, ÎNSĂ NUMAI CU NUMELE. Adevărul este că, atunci când era doar o copilă, florile se ofileau sub atingerea ei. După ce se mută în Noua Atenă, Persefona speră să poată duce o viață modestă, deghizată într-o jurnalistă muritoare.
Hades, Zeul Morții, și-a clădit în lumea oamenilor un adevărat imperiu al jocurilor de noroc, pe care se zvonește că nimeni nu le poate câștiga.
După o întâlnire întâmplătoare cu Hades, Persefona se trezește prinsă într-un contract imposibil cu Zeul Morții: fie reușește să creeze viață în Lumea de Jos, fie își va pierde libertatea pe vecie.
Totuși, acest pariu face mai mult decât să dezvăluie eșecul Persefonei ca zeiță. În timp ce aceasta se străduiește să își recapete libertatea, dragostea ei pentru Zeul Morții devine din ce în ce mai puternică – și, din nefericire, e imposibilă.
„Mi-a plăcut extraordinar de mult cum, în lumea zugrăvită în paginile acestei cărți, zeii și zeițele au ocupații rezervate muritorilor. Zeus deține o agenție de marketing și publicitate. Apollo este rockstar. De asemenea, mi s-a părut interesant cum zeitățile sunt portretizate ca fiind celebrități moderne, cu paparazzi care le urmăresc fiecare pas, participări la evenimente de gală și articole în ziarele de scandal.” – SmexyBooks.com
„Dacă sunteți în căutarea unei abordări proaspete, ușor de citit și pline de senzualitate a mitologiei grecești, atunci, cu siguranță, aceasta este cartea potrivită! M-am implicat în poveste (evident din cauza lui Hades) mult mai mult decât anticipam și aștept cu nerăbdare să descopăr și celelalte volume ale seriei. De asemenea, veți găsi informații incredibile despre zeii Greciei Antice, inclusiv denumiri și mituri de care habar nu aveați că există!” – KellRead.com
Aceste patimi zbuciumate – prezentare carte
(These Violent Delights – 2020)
Chloe Gong
Editura CorinTeens
An apariție: 2021
Nr. pagini: 512
Traducerea: Loredana Voicilă
Bestseller New York Times
Seria Aceste patimi zbuciumate/ These Violent Delights Series:
- 0.5. A RomaJuliette Christmas Special – 2020
- 1. Aceste patimi zbuciumate – These Violent Delights – 2020
- 2. Our Violent Ends – 2021
Profeția – prezentare carte
(The Prophecy – 2018)
Jennifer L. Armentrout
Editura Leda Edge
Traducere: Iulia Dromereschi
Nr. de pagini: 368
An apariție: 2021
Seria Titanii (Titan)
- Întoarcerea – Editura Leda Edge – The Return – 2015 – recenzie
- Puterea – Editura Leda Edge – The Power – 2016 – recenzie
- Lupta – Editura Leda Edge – The Struggle – 2017 – recenzie
- Profeția – Editura Leda Edge – The Prophecy – 2018
Dactilografa cea nouă
(The Other Typist Free Preview – 2013)
Suzanne Rindell
Editura Corint Fiction
An apariție: 2021
Nr. pagini: 400
Traducerea: Carmen Ion
UN THRILLER OBSESIV ÎN NEW YORKUL ANILOR 1920
SUZANNE RINDELL și-a luat doctoratul în literatură engleză modernă la Rice University. A debutat în 2013, cu Dactilografa cea nouă (The Other Typist), roman care a fost tradus în 17 limbi străine, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Fox Searchlight Pictures, Keira Knightley și Hulu. A continuat să scrie romane, care se încadrează atât în categoria mystery, cât și în ficțiune istorică: Three-Martini Lunch (2016), Eagle & Crane (2018), The Two Mrs. Carlyles (2020).
Rose Baker este dactilografă la o secție de poliție din New York, unde consemnează cu atenție mărturiile infractorilor. Cu câteva apăsări pe taste, ea le pecetluiește soarta. Și, deși zi de zi notează relatări despre crime pasionale, împușcături, bătăi și alte fapte îngrozitoare, de îndată ce își termină programul, ea redevine o doamnă fără cusur, așa cum a fost educată în copilărie de măicuțe. Până când este angajată dactilografa cea nouă: eleganta și cocheta Odalie.
Rose se lasă ademenită de farmecul lui Odalie, care o inițiază în lumea interlopă strălucitoare și luxoasă din New Yorkul anilor nebuni. Însă ceea ce debutează ca o simplă fascinație se transformă treptat într-o obsesie din care s-ar putea ca Rose să nu-și mai revină niciodată.
„M-a captivat de la prima pagină… Povestea lui Suzanne Rindell despre o dactilografă de poliție din anii 1920, care devine tot mai obsedată de noua ei colegă plină de strălucire îmi amintește de Jurnalul unui scandal și de Patricia Highsmith, dar are propriul său farmec dătător de fiori.” The Paris Review
„Prin trimiteri la Marele Gatsby, romanul lui Rindell aspiră să recreeze New Yorkul din era Prohibiției, dar nu numai opulența sa, ci și dedesubturile sordide. O surprinde excelent, țesând totodată o narațiune delicată și plină de suspans despre falsa prietenie, obsesii și viața femeilor singure din New Yorkul anilor 1920.” Booklist
Călători în al Treilea Reich. Mărturii ale vizitatorilor străini despre nazism
(Travellers in the Third Reich – 2017)
Julia Boyd
Editura Corint Istorie
An apariție: 2021
Nr. pagini: 528
Traducerea: Adriana Bădescu
Julia Boyd (n.1948) este autoarea cărților: A Dance with the Dragon: The Vanished World of Peking’s Foreign Colony, The Excellent Doctor Blackwell: The Life of the First Woman Physician și Hannah Riddell: An Englishwoman in Japan. Cercetător experimentat, a parcurs arhivele de pretutindeni pentru a găsi bibliografie originală pentru cărțile ei. În calitate de soție a unui fost diplomat, a locuit în Germania din 1977 până în 1981. A mai lucrat la Victoria & Albert Museum din Londra, a făcut parte din English Speaking Union și este o colaboratoare a Cambridge University Library. În prezent, locuiește în Londra.
Evenimentele care au avut loc în Germania între 1919 și 1945 au fost dramatice și teribile. Au fost însă și momente de confuzie, de incertitudine, ori chiar de speranță. Cât de ușor era să știi ce se întâmpla în realitate, să înțelegi esența național-socialismului, să rămâi neinfluențat de propagandă ori să prevezi Holocaustul?
Călători în al Treilea Reich este o extraordinară istorie a ascensiunii mișcării naziste, ce are la bază relatări directe, adunând o sumedenie de voci ale unor studenți, politicieni, muzicieni, diplomați, școlari, comuniști, cărturari, atleți, poeți, jurnaliști, fasciști, artiști, turiști, chiar și celebrități precum Charles Lindbergh și Samuel Beckett. Experiențele lor ne transmit o imagine tridimensională a Germaniei din timpul lui Hitler, una atât de concretă, încât cititorul va simți, va auzi și chiar va respira atmosfera de atunci.
Acestea sunt mărturiile neașteptate ale istoriei. Tulburătoare, absurde, emoționante, de la cele mai banale până la cele mai tragice, poveștile spuse oferă o nouă perspectivă asupra paradoxurilor, complexității și, în cele din urmă, a căderii celui de-al Treilea Reich.
„În această carte foarte bine documentată, Julia Boyd ne oferă posibilitatea de a vedea uimitoarea prăbușire a Germaniei din perspectiva unor călători străini. Mozaicul de istorisiri este o lectură încântătoare, adesea emoționantă. Totodată oferă lecții de cumpătare timpurilor noastre, când figurile autoritare redevin populare.ˮ (Prof. David Reynolds, autorul cărții The Long Shadow: The Great War and the 20thCentury)
„Cum era, de fapt, Germania în goana către al Doilea Război Mondial? Bazată pe cercetări de arhivă minuțioase și nuanțate, cartea Juliei Boyd ne arată cum era percepută această țară cu probleme de către călătorii străini din anii 1920 și 1930. O lectură cu adevărat fascinantă.ˮ (Keith Lowe, autorul cărților Savage Continent și Inferno, bestselleruri The Sunday Times)
„O frescă istorică fascinantă… care ne coroborează și totodată ne pune sub semnul întrebării preconcepțiile. [Boyd] lasă glasurile martorilor să vorbească de la sine, iar ele o realizează cu deosebită elocvență.” – Daily Telegraph
CINCI. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul
(The Five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper – 2019)
Hallie Rubenhold
Editura Corint Istorie
An apariție: 2021
Nr. pagini: 416
Traducerea: Dorina Tătăran
Hallie Rubenhold (n. 1971) este o scriitoare britanică, fiind specializată în istoria socială a secolelor XVIII și XIX A fost producător și consultant istoric pentru mai multe filme și programe de televiziune cu tematică istorică și socială. Printre cele mai importante lucrări se numără The Covent Garden Ladies (2005), Lady Worsley’s Whim (2008) și Mistress of My Fate (2011). Cea mai recentă carte, CINCI. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul, a fost distinsă cu premiul Baillie Gifford, în 2019, aflându-se și pe lista scurtă a premiului Wolfson History, în 2020.
Biografiile celor cinci presupuse victime ale lui Jack Spintecătorul
Fără îndoială, crimele săvârșite la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jack Spintecătorul se numără printre cele mai mari enigme ale Londrei victoriene. De-a lungul timpului, s-au făcut nenumărate speculații referitoare la acest caz, fiind elaborate diverse teorii legate de adevărata identitate a autorului ori de motivele care au stat la baza comiterii lor. Dar dacă imaginea făptașului va rămâne, probabil, mereu învăluită în mister, cea a victimelor devine tot mai clară.
Hallie Rubenhold, bine-cunoscut istoric, și-a propus să readucă la viață povestea fiecăreia dintre cele „cinci victime canoniceˮ ale renumitului criminal în serie. Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes și Mary Jane Kelly sunt eroinele acestei cărți, biografiile lor înfățișând nu doar viața fiecăreia, cu bunele și cu relele inerente, dar și realitatea dură a Epocii Victoriene, cea în care o parte însemnată a populației lupta zilnic pentru supraviețuire, iar neajunsurile reprezentau o problemă cotidiană.
„CINCI. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul nu este doar o carte despre femeile ucise în Whitechapel, în toamna anului 1888, este o carte scrisă pentru ele. ” (Frances Wilson, The Guardian)
„Impresionantele, realistele biografii dedicate de Hallie Rubenhold celor cinci femei ucise de Jack Spintecătorul pe durata a două luni în 1888 contrazic în mod flagrant legenda unui supraom demonic, «mascul, autoritar, aparținând clasei de mijloc» care vânează prostituate… Fascinanta ei lucrare – emoționant portret de grup și incisivă istorie socială deopotrivă – le face, în sfârșit, dreptate.ˮ (The Washington Post)
Casa din strada Hawthorn
(The House on Hawthorn Road – 2019)
Megan Wynne
Editura Corint Junior
An apariție: 2021
Nr. pagini: 304
Traducerea: Alina Dobre
Megan Wynne este scriitoare și profesoară de școală primară și de gimnaziu în Irlanda. În 2007, a înființat o școală de scriere creativă pentru copii, îmbinându-și cele două mari pasiuni: să scrie și să predea. Țelul ei este să le insufle copiilor încredere în propriile puteri. În fiecare an, Megan publică câte o carte cu povești scrise de copii, iar profitul îl donează în scopuri caritabile. Megan locuiește în Dublin, împreună cu soțul ei și cu câinele lor, Beau.
Un băiat năzdrăvan din anii ’50, o fată timidă din vremurile noastre și o singură casă. Aventură, mister și... o călătorie în timp.
Lui Beth nu-i convine deloc faptul c-a trebuit să se mute în Dublin. Îi este dor de fosta casă, din Londra, și de amicii de acolo, iar noul oraș și noua școală îi par străine și neprietenoase.
Când în casa și în viața ei își face apariția un băiat misterios, care pare rupt din anii '50, lucrurile devin și mai stranii, iar Beth este atrasă într-o aventură palpitantă și surprinzătoare.
Beth este nefericită: la școală e luată peste picior de o gașcă de fete răutăcioase, acasă o așteaptă o mamă cam absentă și un frate mai mic despre care toată lumea spune că e genial, iar ea se simte singură și nebăgată în seamă. Colac peste pupăză, cineva îi tot dă lucrurile peste cap prin cameră!
La început, Beth dă vina pe fratele ei mai mic, Cormac, dar curând află că Robbie, un băiat din anii 1950, călătorește în timp, ajungând în 2019, chiar în camera ei. Lucrurile iau o turnură neașteptată și extrem de palpitantă, iar familiile celor doi copii sunt prinse într-un vârtej de aventuri captivante.
Beth vizitează Dublinul anilor 1950, iar Robbie este uluit de viața copiilor din ziua de azi. Și pentru că fiecare dintre ei are nevoie de un amic, cei doi descoperă că timpul nu este o piedică în calea prieteniei. Cu ajutorul lui Robbie, Beth își rezolvă problemele legate de colegele nesuferite, iar băiatul află de la ea motivul pentru care are probleme la școală: este dislexic.
Oare le vor fi suficiente prietenia, curajul și creativitatea pentru a trece cu bine prin toate peripețiile aduse de o călătorie... în timp?
„Trecutul și prezentul se întâlnesc față în față în acest captivant roman de debut al lui Megan Wynne. Casa din strada Hawthorn este exact genul de carte care i-ar plăcea protagonistei sale, Beth – un roman modern, despre o fată care se confruntă cu momente dificile la școală și în familie –, oferindu-le în același timp cititorilor și altceva: o fantezie minunată despre călătoria în timp.” – Irish Times
„O poveste fermecătoare despre aventura unei călătorii în timp – avem ocazia să privim Dublinul din anii ’50 și pe cel din zilele noastre prin ochii celor doi simpatici protagoniști, Beth și Robbie. Și ce deznodământ grozav!” – Irish Examiner
Editura Corint Junior
An apariție: 2021
Nr. pagini: 336
Traducerea: Mihaela Raileanu
Kenneth Oppel a scris prima sa carte la vârsta de paisprezece ani și de atunci nu s-a mai oprit. Printre cărțile semnate de el se numără trilogia Silverwing, care s-a vândut în peste un milion de exemplare în întreaga lume, și Airborn, care i-a adus două premii, Governor General’s Award și Michael L. Printz Honor Award.
Ken locuiește împreună cu familia sa în Toronto.
Aventurile unei simpatice și inimoase pete de cerneală, care schimbă complet viața celui mai bun prieten al său, un băiețel care-și dorește să învețe să deseneze
F
aceți cunoștință cu cel mai bun prieten al lui Ethan! Este o gorilă. Este un supererou extraterestru mutant. Este un cățel. Este, de fapt, orice vrea el să fie, pentru că este făcut din cerneală.
Din clipa în care se desprinde din caietul de schițe, Pătățel are o misiune extrem de importantă: să-l învețe pe Ethan să deseneze, să reînvie inspirația tatălui său, care este artist, și să aducă bucurie în casa și în sufletele lor.
Pătățel este o carte super amuzantă, surprinzătoare și captivantă. Pregătiți-vă! O mică picătură de cerneală este pe cale să vă cucerească inima, purtându-vă într-o aventură de neuitat.
Familia Rylance se află într-un impas. Tatăl este un creator de benzi desenate devenit faimos datorită seriei despre supereroul mutant Kren, însă când familia este lovită de o tragedie – moartea mamei –, el suferă un blocaj creativ. Fiul său, Ethan, a promis că va ilustra un proiect de grup la școală, însă nu se pricepe deloc la desen, iar fiica cea mică, Sarah, își dorește cu încăpățânare un cățeluș. Și tuturor le este foarte dor de mama.
Într-o noapte, o pată de cerneală din caietul de schițe al domnului Rylance prinde viață și astfel, în casa și în viața familiei își face apariția Pătățel. Această mică explozie de creativitate este pe cale să schimbe totul!
Îi va deveni bun prieten lui Ethan, ajutându-l să-și finalizeze proiectul, pentru Sarah este un cățeluș adorabil, iar pentru tata este scânteia de creativitate de care avea nevoie pentru un nou roman grafic.
Însă ce se va întâmpla când Ethan, Sarah și tatăl lor vor fi nevoiți să se descurce singuri... ?
„O familie cât se poate de obișnuită, întâmplări neobișnuite, câteva întrebări profunde și multă magie. Cartea aceasta are de toate, am savurat fiecare pagină!” – Rebecca Stead, premiată cu medalia Newbery pentru romanul Când mă vei întâlni
„Pătățel este atât de isteț și de haios, încât merită un raft de bibliotecă doar al lui. Odată ce ai terminat de citit cartea aceasta, ai vrea să stai cu ochii pe el în continuare.” – Carl Hiassen, premiat cu medalia Newbery pentru romanul Bufnița, și autorul romanului Croco-deal
„Un roman extraordinar!” – The New York Times Book Review
„O carte formidabilă: amuzantă, melancolică și profundă, în același timp. Kenneth Oppel a creat o mulțime de personaje ieșite din comun de-a lungul remarcabilei sale cariere, însă inventivitatea lui ajunge la un cu totul alt nivel cu Pătățel – o pată de cerneală plină de viață și de creativitate.” – Quill and Quire
Copilăria la români (1850–2050). Istorie și prognoză
Editura Corint Istorii Urbane
Adrian Majuru
An apariție: 2021
Nr. pagini: 304
Din aceeași colecție – Corint Istorii Urbane – face parte și cartea ”Cum se distrau românii odinioară”.
ADRIAN MAJURU (n. 1968) este licențiat în istorie al Universității din București, unde a obținut și un doctorat în geografie umană (2004). Între anii 2011 și 2012, a urmat cursurile școlii postdoctorale în specialitatea antropologie la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” (al Academiei Române), sub coordonarea prof. Cristiana Glavce. Ca rezultat al acestui stagiu a publicat lucrarea Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Josif Rainer (2012). Coordonează Revista de Antropologie Urbană din 2012 și predă antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu”. Începând din 2014, este manager al Muzeului Municipiului București.
Volumul prezintă universul copilăriei la români, cu problemele sale specifice de la o perioadă istorică la alta, de la 1850 până în prezent și cu o prognoză pentru următoarele trei decenii.
Adrian Majuru, cunoscut istoric specializat în istoria Bucureștiului, dar și antropograf și publicist, sondează în acest volum tema copilăriei, puțin studiată în spațiul românesc. Cu ajutorul unei varietăți uimitoare de surse – documente de arhivă, manuscrise inedite, articole de presă, lucrări de specialitate, interviuri etc. –, autorul reușește să descrie universul copiilor din țara noastră începând de la 1850 până în prezent și chiar să propună o prognoză pentru următoarele trei decenii.
Sunt analizate principalele probleme legate de educație, școlarizare, legislație privitoare la copii, jocuri și jucării, igienă școlară, mobilier în școli, vârsta ideală a școlarizării, manuale și materii, pedepse aplicate elevilor. Alte capitole sunt dedicate situației grădinițelor de copii, a școlilor gimnaziale, a colegiilor și liceelor, a școlilor particulare. Teme importante abordate sunt, de asemenea, paternitatea și legitimitatea, dreptul la familie, emanciparea, protecția mamei și a copilului, dreptul la educație, logodna și căsătoria, delincvența juvenilă, violența împotriva copiilor și a tinerilor, familia și societatea, opțiunile de carieră ale tinerilor sub presiunea societății.
Cu ajutorul a două studii de caz, autorul prezintă problemele caracteristice vârstei copilăriei în medii precum familia domnitoare (educația și formarea intelectuală a tânărului principe Carol, viitorul rege Carol al II-lea) și într-o familie din clasa de mijloc (relația dintre profesorul Francisc Iosif Rainer și fiica lui, Sofia, o tânără plecată la studii în Anglia și ruptura dintre aceasta și părinți în momentul căsătoriei fără acordul lor, împotriva tradiției acelei epoci).
Un capitol aparte descrie aspecte pedagogice din timpul regimului comunist și problemele specifice ale sistemului de învățământ și ale societății de după 1989.
Autorul analizează și destinul generației viitoare, al copiilor de acum ajunși la maturitate în preajma anului 2050 – generațiile X și Z –, cu provocările societății viitorului.
Volumul are o bogată iconografie (230 de ilustrații, dintre care majoritatea sunt inedite, provenite din arhiva Muzeului Municipiului București, a Institutului de Antropologie „Francisc Iosif Rainer” și din colecții și arhive personale), o addenda care se bazează pe un chestionar elaborat de Maria Theodora Majuru, fiica autorului, care studiază sociologia și antropologia, cu întrebări trimise unor studenți născuți între anii 1996 și 2000 cu scopul de a descoperi valorile după care se ghidează generația tânără și o bibliografie vastă.