Delicatese Literare
Recenzii

Novicele de Taran Matharu, Editura Storia Books – recenzie

Novicele

Taran Matharu

Editura STORIA Books

An aparitie: 2017
Nr. pagini: 416 pagini
Alina Marc Ciulacu
Titlu original: The Novice
Primul volum din seria Invocatorul/ Summoner:
1. Novicele – The Novice – 2015
2.The Inquisition – 2016
3. The Battlemage – 2017
4. The Outcast – 2018
Taran Matharu s-a născut la Londra, în 1990, și a fost pasionat de lectură încă din copilărie. Această pasiune l-a făcut să-și dorească să creeze propriile povești, astfel că, la doar nouă ani, a început să scrie prima carte. După ce a absolvit cu rezultate excepționale Administrarea Afacerilor, Taran Matharu a intrat în lumea editorială, făcând un stagiu în vânzări online la Penguin Random House, în perioada iunie- septembrie 2013.
După aceea a hotărât să dedice o perioadă de timp călătoriilor și a început să scrie seria Invocatorul, în noiembrie 2013, la vârsta de 22 de ani, luând parte la NaNoWriMo (National Novel Writing Month) 2013. Grație Wattpad și a actualizărilor zilnice, popularitatea lui a crescut uimitor, ajungând la peste trei milioane de cititori în numai șase luni.
Demoni, magie şi lupte pentru putere. Soarta unui imperiu este în mâinile lui Fletcher, în primul titlu din seria fantasy Invocatorul, inclusă în lista New York Timesa celor mai bine vândute cărţi.
Demoni, magie şi aventuri epice – astfel pot fi caracterizate cărțile din seria Invocatorul, incluse în lista New York Times a celor mai vândute cărţi.
Fletcher nu este decât un biet ucenic fierar, dar întâmplarea face să descopere că este înzestrat cu darul de a invoca demoni de pe alt tărâm. Obligat să-şi părăsească satul din cauza unei crime pentru care nu e vinovat, se vede nevoit să pribegească împreună cu demonul lui şi ajunge la Academia Vocans, locul în care cei înzestrați cu acest dar sunt pregătiţi în meşteşugul invocării demonilor.
La Academie, Fletcher trebuie să dea piept cu o serie de lecţii istovitoare, care îl pregătesc să devină războinic-mag şi să lupte în războiul purtat de Imperiul Hominum împotriva sălbaticilor orci. Trezindu-se înconjurat de copiii celor mai puternici nobili din ţară, Fletcher e nevoit să aibă mare grijă. Însetaţi de putere, gemenii Forsyth pândesc din umbră şi urzesc tot felul de intrigi, urmărind interesele familiei lor. Tot acolo Fletcher o întâlnește pe Sylva, o elfă dispusă să facă tot ce îi stă în putinţă pentru încheierea unei alianţe între seminţia ei şi imperiu, chiar cu preţul trădării prietenilor. Şi pe Othello, cel dintâi gnom primit vreodată la Academie. Poporul lui a fost multă vreme asuprit de conducătorii imperiului, lucru care provoacă o serie de tensiuni printre noii lui colegi.
Fletcher se va trezi prins între forțe puternice, fără niciun alt ajutor în afara demonului său, Ignatius. În timp ce piesele de pe tablă se înfruntă pentru câștigarea supremației, el va trebui să decidă cărei tabere îi este loial. Soarta întregului imperiu se află în mâinile lui…
„Personajele interesante, ritmul alert al intrigii, accentul pus pe aspectele rasiale şi ciudatele soiuri de demoni fac din Novicele o carte care se citeşte cu plăcere.” —School Library Journal
„Cititorii de fantasy vor savura mai mult ca sigur această aventură distractivă, care îţi dă o senzaţie confortabilă de familiaritate, aducând în prim-plan un şcolar-soldat curat la suflet şi pe tovarăşul lui demon.” —Kirkus Reviews
„Această aventură fantasy, axată pe acţiune, este o lectură plăcută pentru cititori de toate vârstele, mai ales pentru amatorii de jocuri de rol şi pentru fanii lui Christopher Paolini.” —VOYA
„Taran Matharu a ajuns la peste un milion de cititori cu prima lui carte din seria Invocatorul în numai câteva luni.” —NBCnews.com
Novicele este un fantasy care atrage atenția încă de la primul paragraf:
Acum era momentul. Dacă Fletcher nu ar vâna nimic, ar însemna să rămână flămând în seara asta. Apusul se apropia cu pași repezi, iar el era deja în întârziere. Trebuia să se întoarcă în curând în sat, altfel porțile aveau să fie zăvorâte. Dacă se întâmpla asta, nu era altă cale decât fie să mituiască gărzile cu bani pe care nu-i avea, fie să-și asume riscul de a-și petrece noaptea în pădure.
Mulțumim Libris.ro pentru cartea oferită pentru recenzie!
O carte care se construiește cu fiecare propoziție citită, fluid, conturând o lume fantastică și plină de pericole. Unele văzute, altele doar intuite. O carte în care schimbările de situație sunt la ordinea zilei. Cititorul este captivat, curios să înțeleagă lumea fantastică în care a pătruns și să îi afle toate dedesubturile.

Despre Fletcher, personajul principal al seriei, va pot spune că a știut toată viața că este diferit, poate și datorită faptului că a fost abandonat la porțile satului… A dus o viață aspră ce l-a călit. S-a maturizat în ciuda vârstei fragede, devenind mai puternic.
Fletcher avea să îi fie întotdeauna recunoscător lui Berdon că îl luase la el atunci când nu-l voia nimeni.
Novicele de Taran Matharu ne aduce în prim plan o adevărată pleiadă de personaje fantastice despre care am auzit prin cărți și filme: orci, gremlini – servitori ai orcilor, elfi, gnomi și o multitudine de demoni, care mai de care mai fascinanți. Dar, cele mai fascinante personaje sunt invocatorii demonilor, foarte rari și prețuiți.
O rivalitate între ucenicul de fierar și fiul unuia dintre mai marii satului Pelt, duce acțiunea romanului pe căi la care nu ne-am fi gândit.
O carte pe care efectiv o devorezi. Ești captivat de poveste, de modul fluid în care este scrisă, de personajele care te intrigă. Efectiv nu o poți lăsa din mână.
Descurajat de izbânda lui Didric, Fletcher a privit cum zburătăcește vântul paginile cărții.
Nu știa cum, dar Didric avea să i-o plătească în seara aia. Într-un fel sau altul.
Într-o oarecare măsură, reușește! Cu ajutorul lui Rotter – un soldat bătrân venit să-și vândă posesiile, și cu care se împrietenește.

Ce primește Fletcher? Jurnalul unui Invocator de demoni! Ce credeți voi că încearcă să facă tânărul nostru cu acest jurnal? Vă spun eu: încearcă să invoce un demon! Culmea este că îi reușește!
Un demon ședea ghemuit pe o moviliță, în iarbă, la doi pași de carte, stând relaxat în fund. Coada lui șfichiuia ca aceea a unei pisici sălbatice, iar în gheare ținea strâns rămășițele a ceva negru și lucios, un fel de spiriduș cu înfățișare de insectă, de pe lumea cealaltă.”
De aici, cursul cărții ia o turnură neașteptată pentru Fletcher. Călătoria vieții lui începe acum, după moartea lui Didric și despărțirea de fierarul care l-a crescut ca pe un fiu… Nevoit să fugă din sat, urmărit, Fletcher ajunge într-un final la Academia Vocans… Vă las pe voi să descoperiți toate întâmplările care duc la acest deznodământ.
Aici, Fletcher are parte de multe surprize mai bune sau mai rele, învață multe lucruri despre demoni și magie, despre prieteni și dușmani. Tehnici de luptă, ceva istorie necunoscută oamenilor de rând îi sunt dezvăluite lui Fletcher în timp ce face un prim tur al academiei. Aici, ca peste tot, diferențele dintre clasele sociale sunt imense. Nobilii și oamenii de rând sunt separați…
”— Regele a oferit un stimulent în plus pentru turneul de anul ăsta. Învingătorul va primi de asemenea un loc în consiliul Regelui și dreptul de vot în ceea ce privește problemele de stat. Regele își dorește ca noua generație de războinici-magi să fie reprezentată în consiliu. Dacă un grad de înalt ofițer nu e suficient să vă motiveze, cred că asta va fi, a anunțat Scipio, măsurând sala cu o privire solemnă.”
De aici, facem cunoștință cu fățărniciile, jocurile de culise, intrigi și răutăți gratuite, comploturi și josnicii. Și toate au un singur scop: acel loc în consiliu. Lupta pentru putere! Nu este cu nimic diferită de ceea ce se întâmplă în ziua de azi.
Aflăm că demonul lui Fletcher este un demon de nivel 5 – demon salamandră.

Printre energii negative și multe răutăți, ură, mândrie și orgolii, observăm că mai există și prietenie, bunătate și spirit de echipă.
O carte frumoasă, o acțiune care captivează, nu trenează și nici nu obosește cititorul. Autorul evocă o lume aparte, ce-mi aduce aminte de lumile create de J. R. R. Tolkien în “Stăpânul inelelor” sau de George R. R. Martin în “Urzeala tronurilor”.
Novicele mi-a plăcut! Am descoperit o lume fantastică dură, cu lupte interioare, cu puteri puse la încercare, cu șantaje și diferențe. Unde cei de rând sunt cu mult mai umani decât cei privilegiați.
La Academie, toată lumea are câte ceva de învățat, iar Fletcher este dispus să învețe cât mai mult.
Mi-a plăcut acest personaj. Este un tânăr călit, ce a avut un început mai dur în viață. Dar are un suflet bun, nu prea tolerează diferențele care se fac între oameni și gnomi sau elfi, între nobili și cei de rând. Un băiat care mi-a ajuns la suflet. Un luptător încă de când a venit pe lume!
Demonul lui, Ignatius, este tare simpatic. Un leneș în marea majoritate a timpului, devenind de-a dreptul periculos atunci când băiatul se află în pericol.
Un volum de început de serie foarte promițător, care îți garantează acțiune și suspans, cu fiecare capitol devenind din ce în ce mai captivant.
Profesorii academiei chiar își doresc ca discipolii lor să învețe cu adevărat tainele magiei! Aici învață despre Infuzie – absorbția demonului în interiorul magului. O notă de originalitate, binevenită.
“Unii invocatori rețin frânturi de amintiri de-ale demonului în lunile următoare primei infuzii. Și această experiență va trece, dar are o mare importanță pentru felul în care învățăm despre eter.”
Eterul este locul unde se găsesc demonii. Tot acolo se întorc dacă invocatorul lor moare.
Actiunea acestui prim volum este compactă, ne face cunoștință cu lumea în care se desfășoară – Homnium- și cu toate dedesubturile acesteia. În acest volum, autorul ne conturează scena, fundalul tabloului unde va avea loc acțiunea. Sunt intrigată de lumea descrisă şi curioasă să aflu cum va continua această serie.
Până atunci, Fletcher trebuie să facă față urii și intrigilor, nedreptăților unor profesori… Iar faptul că este orfan constituie unul dintre cele mai mari dezavantaje. Uneori e îngândurat și trist, şi are momente de apatie faţă de tot ce se petrece în jurul său. Împreună cu prietenii săi, se antrenează, învață și se susțin.
Se apropie turneul de absolvire a Academiei, iar lupta pe care o are de purtat se anunță foarte dificilă. Miza este imensă și fiecare participant este dispus să facă orice pentru a câștiga.
Ce se întâmplă în continuare? Dacă citiți cartea veţi afla!
Un final care te lasă uimit. Cu marea dorință de a citi cât mai curând următorul volum.

Mulțumim Libris.ro pentru cartea oferită pentru recenzie

Recenzii Editura Storia Books

 

22 Comments

Spune-ți părerea!