Delicatese Literare
Recenzii

Numai in bratele tale de Lisa Kleypas, Editura Miron – recenzie

Numai în brațele tale

(Sugar Daddy – 2007)

Lisa Kleypas

Editura Miron

383 pagini

Traducere: Andreea Radu

  1. Numai în brațele tale (Sugar Daddy – 2007)
  2. Diavolul cu ochi albaștri (Blue-Eyed Devil – 2008) – recenzie
  3. Dragoste și mândrie (Smooth Talking Stranger – 2009) – recenzie
  4. Roșcata cu ochi negri (Brown-Eyed Girl – 2015) recenzie

Numai în brațele tale este o carte romantică, foarte frumoasă și emoționantă, în care descoperi că prima mare dragoste nu este neapărat ultima și nici adevăratul suflet pereche…

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Liberty Jones, o tânără pe jumătate mexicană din partea tatălui. Viața nu fusese prea blândă cu ea, supunând-o la mai multe încercări, peste care reușise să treacă făcând multe sacrificii și renunțări.

Liberty rămăsese orfană de tată la vârsta de 4 ani, în urma unui accident în care tatăl ei, inspector pe o platforma maritimă, călcase greşit într-o deschizătura dintr-o podea neterminată, căzând în gol de la 20 metri. A fost momentul în care viața lui Liberty s-a schimbat radical, copilăria și adolescența ei fiind marcate de greutăți, iar fericirea devenise doar o amintire….

Mama ei, Diana, o blondă superbă, nu putuse să-l înlocuiască niciodată, deși avusese o grămadă de relaţii cu tot felul de bărbaţi, fără să stea prea mult cu nici unul dintre ei. Pe când Liberty avea 14 ani, mama ei şi ultimul iubit, Flip, ajung într-o parc de rulote.

Acolo l-a cunoscut Liberty pe Hardy Cates, un tânăr brunet, plin de vitalitate, cu o silueta subţire, osoasă, cu o figură dură care te uimea și cei mai uimitori ochi albaştri – prima ei mare dragoste.

Hardy a salvat-o de mai multe ori din niște situații critice, apărând-o de doi pitbulli care o atacaseră, protejând-o de avansurile libidinoase ale lui Louis Sadlek, administratorul parcului de rulote, stând mereu în preajma ei și sărindu-i în ajutor.

După ce mama ei se desparte de Flip, un şomer leneş, care nu făcea nimic toată ziua decât să schimbe canalele la televizor, constată că este însărcinată. Când vine momentul naşterii, pe o vreme teribilă, Hardy este cel care le ajută să ajungă la spital.

După naştere, în timp ce Diana devine din ce în ce mai apatică, Liberty se simte foarte atașată de surioara ei Carrington, care devine centrul universului ei, neglijându-și școala pentru a se ocupa de ea. Într-o seară, pe când mama era plecată la o întâlnire cu prietenele, Liberty clachează, fiind groaznic de obosită și realizând că a două zi are un test la matematică pe care nu avea cum să-l ia, întrucât nu a avut când să înveţe pentru el. În timp ce plângea în hohote, apare Hardy la uşă, forţând-o să doarmă o oră, timp în care el o duce pe Carrington la mama şi la sora lui, după care se întoarce şi o ajută pe Liberty să înveţe la matematică.

Liberty era fascinată de Hardy, pe care îl iubea din tot sufletul, dar el se încăpăţâna să păstreze distanţa față de ea, fiind disperat să plece din parcul de rulote şi să se realizeze, nedorind să lase nimic să-l abată din drumul lui. Deși se întâlnea cu multe fete, acestea nu înseamnau nimic pentru el.

Pe când Liberty era în ultimul an de liceu, Hardy o anunţă pe Liberty că va pleca să lucreze pe o platforma petrolieră. Deși o îmbrăţişează şi o sărută pasional pe Liberty, care tremura de fericire în brațele lui, Hardy se întrerupe, spunându-i că, deși o iubeşte mult, nu a vrut să aibă o relaţie cu ea, întrucât se temea că nu va putea să o mai părăsească după aceea.

”- Ești a mea, a spus, și ai dreptate în legătură cu un lucru – tot ce m-a oprit a fost ideea că n-aș putea să mai plec dacă aș face dragoste cu tine.”

Liberty a fost devastată după plecarea lui, fiind convinsă că nu va putea să mai iubească pe nimeni, niciodată, așa cum l-a iubit pe Hardy.

Mama ei își continuase autodistrugerea, începând o relaţie cu Louis Sadlek, bărbatul libidinos care era administratorul parcului de rulote, având o relaţie violentă, plină de abuzuri generate de consumul de alcool. Liberty nu putea să-l sufere şi nu înţelegea cum mama ei se putea complace în acea relaţie.

După ce Louis şi mama ei au un accident de maşină, în urmă căruia mor amândoi, Liberty, deși năucită de durere, trebuie să se adune și să se ocupe de înmormântare, ținându-se tare pentru surioara ei de doi ani.

La înmormântare, Liberty este intrigată de o limuzina luxoasă care apare, neavând idee cine ar fi putut fi. Mai mult, în perioada următoare, în fiecare săptămână apăreau o duzină de trandafiri pe mormântul mamei ei.

Deși Liberty reuşeşte să obţină custodia lui Carrington, trebuia neapărat să-şi găsească o slujbă bună, lucru destul de greu întrucât ea nu avea decât liceul. Printr-un adevărat miracol, reușește să obţină o bursă nesperată și să termine un curs de esteticiană, în urma căruia s-a angajat la un salon de lux, unde își face meseria cu multă dăruire. Împărțită între slujbă și sora ei, lui Liberty îi era aproape imposibil să aibă o relaţie de durata cu un bărbat. Când, în sfârşit, reuşeşte să se împrietenească cu Tom, un bărbat divorţat cu doi copii, constată că viaţă ei sexula e complet nesatisfăcătoare. Convinsă că e vină ei că simte nevoia să păstreze mereu distanţă faţă de un bărbat, rupe relaţia.

O cotitură neașteptată în viața lui Liberty se produce când la salon apare un bărbat foarte bogat, Churchill Travis, văduv, în vârstă de 60 de ani, foarte prezentabil. Churchill se poartă ca un ”tătic de zahăr” cu Liberty, solicitând doar serviciile ei de fiecare dată și scoțând-o la masă de ziua ei.

Deoarece multe fete de la salon aveau un protector mai în vârstă, care le oferea cadouri scumpe în schimbul anumitor favoruri, Liberty se temea că şi Churchill dorea același lucru. Dorind să lămurească lucrurile, Liberty îl confruntă, dar el o linişteşte, spunându-i că în nici un caz nu îl interesează acest gen de relaţie cu ea.

Churchill îi povestește mai multe amănunte despre el și familia lui. Fusese căsătorit de două ori, dar ambele soţii i-au murit. Cu prima soţie avusese un fiu, Gage, iar cu cea de-a două doi fii, Jack şi Joe şi o fiică, Haven.

Liberty, la rândul ei, capătă încredere în el și își deschide sufletul în fața lui, povestindu-i despre viața ei de până atunci, iar Churchill o asculta mereu cu multă atenţie, ea simțindu-se tot mai atașată de el.

După doi ani de prietenie, Churchill are un accident de călărie, în urmă căruia îşi rupe piciorul şi ajunge imobilizat într-un scaun cu roţile. Liberty este suprinsă când Churchill o cheamă, facându-i o propunere tentantă și anume să o angajeze asistentul lui personal, cu un salariu mult mai mare decât câştiga ea la salon, punând însă condiţia ca ea şi Carrington să locuiască la el acasă.

Liberty era conștientă că slujba respectivă i-ar fi oferit oportunitatea să înveţe lucruri noi, iar când ajunge acolo cu Carrington, surioara ei este pur și simplu extaziată de posibilităţile care i se oferă, astfel că acceptă cu entuziasm propunerea.

La cină îi cunoaşte pe Gage şi Jack, doi dintre fiii lui Churchill. Gage, fiul cel mare, în vârstă de 30 ani, era o prezenţa impunătoare, cu o vitalitate care domina totul în jur, amintindu-i lui Liberty de Hardy, dar în timp ce acela era prietenos şi plin de farmec, Gage părea întunecat şi periculos.

În curând, Liberty se lămurește și de percepția lui cu privire la relația cu tatăl lui când, imediat după masă, Gage o atrage pe Liberty într-o camera, spunându-i printre dinţi că e treaba ei dacă se culcă cu tatăl lui, dar să părăsească imediat casa. Liberty nu se lasă intimidată, cerându-i să discute cu tatăl lui, dacă dorește să se lămurească.

În perioada următoare, Liberty este impresionată fără să vrea de Gage care, deşi ostil cu ea, era un fiu bun şi grijuliu, venind în fiecare dimineaţă să-l ajute pe tatăl lui la duș.

Relația ei cu Gage se schimbă după ce Churchill, aflând că Gage era ţintuit de gripă la pat și îngrijorat că nu răspundea la telefon, o roagă pe Liberty să se ducă la el, dându-i cheia de la apartament. Ajungând acolo, Liberty îl găseşte pe Gage doborât de febra și, impresionată de bărbatul acela puternic ţintuit neputincios la pat și singur, rămâne şi îi face o supă de pui.

După această întâmplare, Gage devine mai prietenos cu ea şi cu Carrington, iar Liberty este șocată când, pentru prima dată după mulţi ani, are vise erotice cu acesta, în urma cărora este complet tulburată, simțind că îl trădează pe Hardy.

Curând apare și primul sărut între ei, când Gage încerca să o consoleze pe Liberty într-un moment în care ea era foarte supărată. Sărutul lui îi stârneşte o mare de senzaţii lui Liberty, care este complet răvășită.

Relația lor evoluează în ritm accelerat, iar a doua zi, după o cină luată împreună, cei doi ajung în camera lui Liberty. Liberty, cuprinsă de temeri, simte nevoia să-i spună să nu aibă așteptări prea mari, întrucât ea nu e bună la făcut dragoste. Gage dovedește multă tandrețe, liniștind-o și spunându-i să lase totul în seama lui, și va fi bine.

”- Doar în seara asta, continuă el pe un ton egal, ai încredere în mine să decid ce facem și pentru câtă vreme. Tu nu trebuie decât să te relaxezi și să mă lași pe mine să am grijă de tine.”

Urmează o noapte de vis, la sfârşitul căreia toate temerile lui Liberty se spulberă.

”Pe parcursul acelei nopți am hotărât că nu doar că mă pricep să fac dragoste, dar am chiar un talent înnăscut și sunt genială, după spusele lui Gage.”

La scurt timp după acea noapte pasională, Gage o invită să-l însoţească la o serată unde erau prezenţi cei mai importanţi oameni de afaceri. Acolo Liberty va avea parte de o întâlnire complet bulversantă. În timp ce Gage se întreţinea cu un vechi prieten, Hardy, vechiul ei prieten, prezent și el la serată, o trage pe Liberty pe terasă, unde o sărută cu pasiune, părând că toţi anii în care fuseseră despărţiţi zburaseră într-o clipă, iar Liberty simte din nou vechea dragoste din copilărie. Totuşi, îi spune lui Hardy că a ajuns prea târziu, aducându-și aminte, cu un fior de remuşcare, de Gage. Hardy nu se dă bătut, insistând că, din moment ce nu e căsătorită încă, nimic nu i-ar putea împiedica să fie împreună, mai ales că el avusese succes în afaceri, având propria companie petrolieră și reușind să-și cumpere un apartament. Ca un argument suprem, îi spune că ea se potrivea mult mai bine cu el, provenind din acelaşi mediu, spre deosebire de Gage, care avusese totul de-a gata de mic.

Confuză, Liberty este de acord să se întâlnească cu el a două zi, pentru a-şi clarifica sentimentele.

După ce se desparte de Hardy, Liberty l-a întâlnit pe Gage care o caută și care, dintr-o singură privire, a realizat că ea s-a sărutat cu alt bărbat. Deși supărat, după ce pleacă imediat de la petrecere, Gage cere lui Liberty să fie sinceră cu el și să-i spună cine era bărbatul respectiv.

Liberty își dă seama că îi datora lui Gage onestitate și îi povesteşte de Hardy, cum a ajutase el în trecut și ce sentimente a avut pentru el. Gage constată sec că Hardy a părăsit-o atunci când i-a fost greu.

”- Deci tu l-ai iubit, el te-a părăsit, și acum vrea încă o șansă.”

În opinia lui, Hardy era un om foarte ambiţios, care nu va pregeta să calce pe oricine în picioare, dacă îi va sta în calea scopurilor lui. Totuși, pentru ca relația lui cu Liberty să poată avea o șansă, Gage este de acord că Liberty să se întâlnească cu Hardy, pentru a-şi clarifica sentimentele, cerându-i însă să-i promită că, până se va lămuri ce vrea cu adevărat, nu se va culca cu Hardy.

”- E clar că n-o să obțin ce vreau de la tine până când nu se rezolvă situația. Trebuie să afli cum s-a schimbat și să vezi dacă mai simți la fel pentru el.

– Da.

Mi se părea foarte matur din partea lui să dea dovadă de o asemenea înțelegere.

– Nu mă deranjează, spuse Gage, dacă nu te culci cu el.

Matur, dar tot texan.”

Era clar pentru Liberty că Gage nu se va da prea uşor la o parte. Surprinzător, realizează că nici ea nu dorea aceast lucru.

În continuare, Liberty va mai avea parte de câteva surprize, descoperind o conexiune șocantă între Churchill și limuzina luxoasă ce apăruse la înmormântarea mamei ei și duzinele de trandafiri de pe mormânt. Interesul lui Churchill apare într-o cu totul altă lumină, iar ea vrea să știe tot adevărul.

Iar, până la urmă, alegerea lui Liberty nu a fost atât de grea, inima ei recunoscând adevăratul suflet pereche.

”- Cum rămâne cu celălalt?

Cu ochii pe jumătate închiși, i-am simțit atingerea palmei pe conturul sânului meu și am spus:

– El face parte din trecut. Tu ești viitorul meu.

– Ba bine că nu!

Mă sărută din nou, la fel de necivilizat, aprins și tandru, promițându-mi mai mult decât puteam să duc. Nu mă puteam gândi decât că nu mi-ar fi ajuns o viață alături de acest bărbat. El se retrase, râse puțin și spuse:

– Nu mai scapi de mine, Liberty. Asta a fost.”

Mi-au plăcut mult ambele personaje.

Liberty este curajoasă, bună, devotată și altruistă. Crescând alături de o mamă iresponsabilă, a învățat de mică să-și poarte de grijă, să se întărească în fața greutăților vieții și să-și asume grija pentru surioara ei, când a devenit evident că mama ei era incapabilă să o facă. Luptând din greu să răzbească în viață, a avut marea șansă să-l întâlnească pe Gage, adevăratul ei suflet pereche.

Gage, un texan puternic și atrăgător, călit în lumea dură a afacerilor, este un personaj extraordinar, puternic și inteligent, sigur pe el, dar în același timp capabil de multă tandrețe și înțelegere. Îndrăgostindu-se total de Liberty, nu s-a lăsat orbit de gelozie, ci a ales să lupte pentru ea cu toate armele pe care le avea, convins că și ea îl iubea, doar că avea nevoie de puțin timp să-și clarifice sentimentele, convins în același timp că pentru ca relația lor să aibă o șansă reală, ea trebuia să lase în urmă fantomele trecutului.

Numai în brațele tale este o carte foarte captivantă și emoționantă, care îți arată că viața îți oferă multe ocolișuri și cotituri, dar și multe miracole, iar adevărata dragoste apare poate când te aștepți cel mai puțin…

”Știu sigur că bărbatul acesta mă iubește exact așa cum sunt, fără condiții și fără limite, și acesta e un miracol. De fapt, fiecare zi e plină de miracole și nu trebuie să cauți prea departe ca să le găsești.”

Am mentionat cartea in Top 10 eroi romantici din cartile contemporane

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Miron

Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas

26 Comments

Spune-ți părerea!