Delicatese Literare
Recenzii

Nume de cod: Trandafirul de Kate Quinn, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Nume de cod: Trandafirul

(The Rose Code – 2021)

Kate Quinn

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducerea: Gabriela Ghircoiaș

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 512

Kate Quinn s-a născut în sudul Californiei și a urmat cursurile Boston University, de unde a obținut diploma de licență și diploma de master în canto clasic.

Pasionată de istorie, ea a scris patru romane din seria „Empress of Rome“ și două cărți a căror acțiune se petrece în perioada Renașterii, în Italia, descriind începuturile familiei Borgia.

Au urmat romanele Rețeaua Alice (The Alice Network, 2017) și Zbor în trecut (The Huntress, 2019), cu acțiunea plasată în secolul XX.

În prezent, trăiește în San Diego, împreună cu soțul ei.

"1940. În timp ce Anglia se pregătește să lupte împotriva naziștilor, trei femei foarte diferite răspund unui apel de a se prezenta la misterioasa proprietate rurală Bletchley Park, unde cele mai bune minți din Marea Britanie se antrenează pentru a sparge codurile militare germane. Osla are tot ce își dorește - frumusețe, bogăție și pe prințul Philip al Greciei care îi trimite trandafiri - dar ea arde de nerăbdare să își folosească germana fluentă ca traducătoare a codurilor inamice. Impulsiva Mab, crescută într-un cartier sărac din estul Londrei, lucrează la legendarele mașini de descifrare a codurilor, dar aspiră la o căsătorie avantajoasă. Amândouă văd rapid potențialul lui Beth, o fată bătrână din sat, a cărei timiditate ascunde o abilitate strălucită de a rezolva enigme, și în curând Beth devine una dintre puținele femei criptanaliști de la Bletchely Park. Dar războiul, pierderile și tensiunea provocată de viața plină de secrete le vor despărți.

1947. Marea Britanie postbelică este cuprinsă de febra nunții regale a prințesei Elisabeta și a prințului Philip, iar cele trei prietene devenite adversare sunt reunite de o misterioasă scrisoare criptată. Un trădător neidentificat a apărut din umbrele trecutului lor de la Bletchley Park, iar acum Osla, Mab și Beth trebuie să reînvie vechea lor alianță și să spargă împreună un ultim cod. Dar fiecare petală pe care o îndepărtează din codul Trandafirul aduce pericolul - și pe adevăratul lor dușman - mai aproape..."

„Nume de cod: Trandafirul” are tot ce trebuie ca să fie un roman imposibil de ratat, și chiar mai mult. În stilul ei caracteristic, Kate Quinn descifrează cu măiestrie și vervă lumea secretă a remarcabililor spărgători de coduri de la Bletchley Park. O poveste de neuitat despre război, cu siguranță, dar și o poveste despre prietenie, tărie de caracter și iertare. Absolut minunată.” – Susan Meissner, autoarea romanului „Flori aurii de toamnă

În ultimii ani am descoperit că îmi plac poveștile despre Al Doilea Război Mondial. Nu le citesc foarte des, dar din când în când mai strecor câte una.

Cu stilul de scriere al autoarei Kate Quinn m-am întâlnit în „Rețeaua Alice” pentru prima dată și am fost impresionată de felul în care autoarea reușea să te facă să trăiești fiecare etapă a cărții! Dar cel mai mult mi-a plăcut faptul că femeile aveau un rol important în mecanismul războiului. Efectiv am văzut războiul din spatele războiului.

Nume de cod: Trandafirul” nu s-a lăsat mai prejos! Un roman alert, ce intrigă chiar de la început, cu mult suspans. Suntem martorii mașinațiunilor de război, pătrundem în măiestria spionajului, aflăm enigma mesajelor codate și descoperim regalitatea britanică – toate în aceeași poveste!

3 femei, 3 maestre, 3 dușmani…

„Acum sunt în interiorul ceasornicului”, se gândea. „Unde totul merge invers, iar nimeni nu crede o iotă din ceea ce spun.”

În afară, poate, de cele două femei pe care le trădase, care o trădaseră la rândul lor, care-i fuseseră însă cândva prietene.”

Oare mai exista speranță?

Autoarea Kate Quinn ne poartă într-o lume unde pericolul, enigmele și secretele sunt la ordinea zilei.

Povestea a trei femei care și-au pus mintea în slujba țării, conștiente fiind de riscurile asumate.

„Beth își zicea că acest Clockwell era un loc al morților vii. Poate că doctorii își făceau de lucru cu terapia recreativă și cu tratamente prin hipnoză, dar pacienții din secția de femei nu prea păreau să-și revină și să se ducă acasă. Aici rămâneau: docili, drogați, pierind, murind. Bletchley Park dădea gata cifruri germane, dar azilul dădea gata suflete umane.”

Suntem martorii sacrificiilor făcute în slujba țării, nefiindu-le garantat că cei dragi reveneau de pe front, nici chiar propria viață nefiindu-le asigurată.

Un roman puzzle, unde fiecare piesă reprezintă o bucățică de informație, ce poate reprezenta fie prezentul fie trecutul, dar care nu are o logică pentru cititor decât la final.

O încrengătură de secrete, pericole, coduri descifrate ce riscă să arunce în aer lumea. O lectură intensă, vie, care te poartă pas cu pas într-o epocă demult apusă, dar care a rămas vie în conștiința popoarelor.

Kate Quinn ne introduce în lumea fațetată a spărgătorilor de coduri, o lume a durerilor de cap, a coșmarurilor și riscurilor. O lume în care codurile își creează propria lume în mintea celui ce încearcă să le descifreze.

La ani de zile după depășirea pericolului, se pare că cineva vrea să se asigure de tăcerea personalului care lucra cu secrete periculoase…

„Ei bine, în basme, prințul apăra fata de rând. De data asta era invers, fata de rând avea să apere prințul.

Și poate să-și bage nasul și să afle de ce lipseau dosarele alea, pentru că era a doua oară când cineva căutase sau luase niște dosare, iar Osla se întreba fără să vrea, complet îngrozită, dacă nu cumva unul dintre colegii ei fura informații.”

„Nume de cod: Trandafirul” este un roman care se joacă cu mintea cititorului. Îl face să-și imagineze diferite scenarii despre direcția în care se îndreaptă acțiunea, în același timp, rămânând uimit de cât rău poate face mintea umană doar pentru a păstra secrete anumite fapte.

O carte care te face să vibrezi! Citești pagină cu pagină sperând să aflii anumite răspunsuri la întrebări, doar pentru a constata că răspunsurile primite nasc alte și alte întrebări.

Kate Quinn ne descrie o lume a groazei și pierderilor, o lume a coșmarurilor perpetuue, unde nu găsești alinare decât în amintiri:

„Cineva țipa…

Cineva sângera cu așchii de lemn sub unghii…

Cineva își stergea mâneca de materia cenușie, jilavă, cu fragmente de creier și praf…

Mab și-a dat seama că ea era aceea.”

O lume unde războiul capătă valențe nebănuite, unde acesta nu se poartă doar pe câmpurile de luptă. Un război al omului cu propriul creier, cu deciziile luate care au dus la dezastre.

O lecție despre curaj și prietenie, despre dureri și suferințe, dar mai mult decât orice, o lecție despre supraviețuire.

„Beth a tras aer în piept:

– Cu creionul, pe hârtie…

Osla a continuat apoi:

– de la Bletchley ți-au vestit

Pe urmă Mab:

– mândrele noastre și declinul, și zdrobirea

Și au încheiat triumfător:

– însă tu n-ai auzit!

Și, pentru ultima oară în ultimele decenii, la Bletchley Park a răsunat râsul criptanalistelor.”

O lectură care îți va rămâne în minte o lungă perioadă după ce ai dat și ultima pagină!

Un roman pe care îl recomand cu drag!

Cartea Nume de cod: Trandafirul de Kate Quinn poate fi comandată pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți apărute în colecția Blue Moon

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *