Delicatese Literare
Recenzii

O alegere imposibilă de Laurie Frankel, Editura RAO – recenzie

O alegere imposibilă

(This Is How It Always Is – 2017)

Laurie Frankel

Editura RAO

Traducere: GRAAL SOFT

Nr. pagini: 448

An apariție: 2019

Când Rosie, Penn și cei patru fii întâmpină venirea pe lume a celui mai nou membru al familiei, nimeni nu e surprins de faptul că bebelușul e un alt băiețel. Dar Claude nu e ca frații săi. Într-o zi se îmbracă într-o rochie și refuză să o mai dea jos. Vrea să aibă părul atât de lung, încât să stea pe el. De fapt, el vrea să fie fată atunci când o să fie mare. Rosie și Penn nu intră în panică la început. Până la urmă, copiii trec prin tot felul de etape, și să-ți imaginezi că ești altcineva e distractiv. Dar nu peste mult timp întreaga familie ajunge să păstreze secretul lui Claude. Până când într-o zi adevărul iese la iveală... E o carte despre revelații, transformări, povești și despre familie. Schimbările sunt întotdeauna dificile, miraculoase și din nou dificile. Să devii părinte e un salt în necunoscut, cu inima plină de speranță și de dragoste. Copiii cresc, dar nu sunt întotdeauna așa cum se așteaptă adulții să fie. Familiile care păstrează secrete nu pot să le păstreze la nesfârșit.

O alegere imposibilă, de Laurie Frankel este un roman fermecător, care m-a introdus într-un subiect despre care, recunosc, știam destul de puține. Mai exact, despre fenomenul transgender/transsexual, fiind primul roman cu acest subiect pe care îl citesc. Am înțeles însă că lumea este mai mult decât alb și negru, chiar și în materie de sexe.

Încă de mici, una dintre primele diferențieri de care avem parte este cea de gen: băieței sau fetițe. Mai este însă și cazul celor precum Claude, al cincilea băiat născut cuplului Rosie-Penn, o doctoriță și un scriitor. După ce a născut patru băieți, Rosie își dorește nespus o fetiță, una care să poarte numele surorii ei răpusă în copilărie de cancer – Poppy. La nașterea lui Claude, se resemnează cu gândul că Poppy va rămâne doar o dorință ascunsă în sufletul ei. Cu timpul însă, ceva neobișnuit se petrece: micul Claude dă semne că are în întregime personalitatea unei fete, ba chiar a uneia feminine prin excelență. Adoră tot ce este feminin și insistă să poarte lucruri pentru fetițe.

Rosie și Penn sunt părinți minunați pentru toți fiii lor, pe care îi acceptă așa cum sunt. Deschiderea lor se vede și din rolul oarecum inversat față de cutumele societății – ea, medic, lucrează cu normă întreagă, în timp ce Penn se ocupă de gospodărie și lucrează de acasă la romanul care îi dă bătăi de cap. Așadar, nu îl cenzurează pe micul Claude în a deveni Poppy și îl sprijină așa cum pot, la fel ca bunica băieților, Carmelo și chiar frații mai mari. Societatea din Madison, Wisconsin nu e însă pregătită pentru asta, situațiile stânjenitoare nu întârzie să apară și chiar cele periculoase.

După îndelungi cercetări despre unde ar fi mediul cel mai tolerant din Statele Unite, cuplul decide să se mute cu toată familia, inclusiv câinele Jupiter, tocmai în Seattle. Deși inițial aveau intenția să dezvăluie celor din jur specificul lui Poppy, după primul contact cu vecinii adulții decid să amâne momentul acesta, iar Poppy să treacă la școală și în societate drept o fată obișnuită. Despre situația ei reală urma să știe doar directorul și adulții implicați în procesul educativ, în afară de cuplul din vecini.

Poppy s-a împrietenit cu fata de alături și cu alte două fetițe, trăind o copilărie normală pentru o vreme. Autoarea nu îi lasă deoparte nici pe ceilalți patru frați ai lui Poppy, fiecare atât de diferit de ceilalți. Se face o diferențiere între a fi ciudat doar ca personalitate, preferințe etc., caracteristic majorității oamenilor și a fi o ciudățenie din punctul de vedere al impactului cultural, să îi zicem, cum e cazul lui Claude/Poppy.

Rosie și Penn sunt părinți minunați, dar cu toată bunăvoința și deschiderea lor nu știu care ar fi soluția optimă în cazul copilului lor mezin. Preadolescența bate la ușă, pubertatea poate fi momentul unor decizii cruciale. Există varianta ca Poppy să ia blocanți hormonali, care să îi amâne pubertatea pentru a face trecerea către celălalt sex mai ușoară, dar oare Poppy știe cu certitudine ce vrea să fie? Fată sau băiat? Părinții ar trebui să aleagă pentru ea? Este clar, o alegere imposibilă. Lucrurile se complică atunci când toată lumea află secretul bine păstrat. Lumea lui Poppy se fărâmă și ea încearcă să redevină Claude, văzând în asta o pedeapsă. Atunci când Rosie trebuie să plece în interes de serviciu în Thailanda, îl ia cu ea pe Claude/Poppy. Acolo descoperă o lume diferită din multe puncte de vedere, dar și un alt mod de a privi lucrurile. Există, întotdeauna, calea de mijloc, care deschide o serie de posibilități nebănuite.

Găsesc ei o soluție la revenirea în Statele Unite? Prind viață poveștile lui Penn și în ce măsură?

Dincolo de componenta educativă, inspirată din viața autoarei, care are un copil trans, găsim o lectură scrisă cu mult talent, într-un stil cursiv, ușor de parcurs, personaje foarte bine create și un mod complex de a vedea lucrurile. M-au mișcat atât frământările lui Claude/Poppy, cat și ale familiei sale. Majoritatea avem la un moment dat întrebări existențiale, cine suntem de fapt și ce vrem de la viață, dar gândiți-vă cum este să nu știi nici măcar cărui sex aparții, sau ar trebui să aparții. Totul într-o societate care nu prea îți dă timp să îți tragi răsuflarea ca să poți înțelege. Procentul de suicid în cadrul acestei categorii de persoane este conform spuselor autoarei în jur de 40%, ceea ce este bulversant.

Familia Walsh-Adams este un exemplu din multe puncte de vedere. Poate nu sunt o familie tradițională în accepțiunea celor cărora le place să pună etichete pe orice, dar sunt o familie adevărată, unde, dincolo de problemele inerente vieții de zi cu zi, există iubire și sprijin, comunicare, chiar dacă uneori totul e foarte dificil. Mi-au plăcut în egală măsură toți acești frați.

Coperta m-a încântat din punct de vedere cromatic, iar volumul arată foarte bine, chiar dacă nu are coperta cartonată, precum majoritatea romanelor RAO, în schimb este ușor de transportat, pentru cei care adoră să citească în călătorii, de exemplu.

Consider că este nevoie de astfel de romane, care să ne dea informații și în privința lucrurilor mai puțin știute, ținute adeseori secret pentru prea mult timp, a alegerilor fie ele chiar și imposibile, la prima vedere.

„Într-o poveste, nimic nu este de nealterat, dar nimic nu este alterabil. După magie, nu mai există schimbare. Ăsta nu e un fel de a trăi, dar încercam, oricum. Să mă asigur că Poppy rămâne o fetiță. Să mă asigur că Poppy rămâne un secret. S-o schimb ca să nu se schimbe niciodată. Metamorfoză care să îndepărteze schimbarea. Nu are niciun rost, asta mi-am dat seama când ai plecat. Așa că, în schimb, am încercat opusul: scrie-o, sculpteaz-o în piatră. Sau, dacă vrei, hârtia este la fel de permanentă odată ce o trimiți în lume. Pare că închide povestea, se mulțumește cu un singur final, eliminând posibilitățile infinite, se fixează pe loc, în voce, dar nu, face opusul. O scrii pentru ca alții s-o citească, iar apoi poate să crească. O țintuiești de un moment ca să poată trece prin timp. O carte este doar o fundație. Ca noi. O scrii și construiești pe ea. Iubirea noastră, iubirea noastră magică, de poveste, este ceea ce sprijină restul. Nu înseamnă că cei mici nu pot crește – sigur că nu –, dar așază un loc pentru ei de unde pot începe. Pentru asta este povestea.”

Cartea O alegere imposibilă de Laurie Frankel poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți LGBT

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *