Delicatese Literare
Recenzii

O altă ea de Petruța Petre, Editura Siono – recenzie

O altă ea

Petruța Petre

Editura Siono

Nr. de pagini: 514

An apariție: 2021

Un roman ca un joc cu pioni – joc al sorții, în care planurile firești ale cotidianului se pot cufunda în noaptea vieții și a temerilor. Dragostea inițială poate eșua în neîncredere și frică, iar vârsta se dizolvă firesc în puritatea dragostei, o iubire târzie dovedindu-se a fi prima, a fi ingenuă și curată, a fi cea adevărată.
Emoțiile înfloresc, subliniind truismul că niciodată nu e prea târziu. «O altă ea», cea de-a noua carte a scriitoarei Petruța Petre, propune cititorului psihologia unei femei aflate la răscrucea a trei bărbați, oscilând între virtual și real, consumată de întrebări și răspunsuri al căror zbucium pare a se liniști în primul val spart la malul mării.
Va reuși eroina să devină o altă ea? (Em Sava)

Am descoperit-o pe Petruța Petre prin intermediul romanului „El și ea, adică noi„, carte în care m-am delectat cu cocktail-ul romantic oferit cu multă generozitate de autoare, preparat după o rețetă proprie, savuroasă, de a compune povești.

O altă ea„, noul său roman, este o carte pe care am așteptat-o cu nerăbdare, care se remarcă prin stilul de scriere atrăgător, un mix de lejeritate și profunzime, personaje frumos creionate, imperfecte, credibile, intrigă bine construită, mister și tușe romantice încântător evidentiate. Rezultatul? Un romance vibrant, plin de culoare, o lectură pe care o recomand tuturor celor care luptă să renască din propria suferința, precum pasărea Phoenix din propria cenușă.

De asemenea, vreau să menționez coperta atrăgătoare, cu cromatica elegantă, dar și faptul că autoarea a adus în acest roman mai multe elemente de suspans, ceea ce pentru mine a constituit o surpriză extrem de plăcută, introspecții, trăiri și emoții și o colecție de personaje secundare ale căror comportamente anormale au fost excelent puse în evidență.

Intriga se țese în jurul unuia dintre protagoniști, Cristina – mamă, soție și editor la o revistă. Este o femeie frumoasă, delicată, dar nefericită, sufocată de incertitudini, gâtuită de nepăsarea celui care-i este soț, Paul, un tip orgolios, dominator, arogant și total indiferent față de sentimentele Cristinei. Dulceața perioadei de început a căsniciei lor grăbite a dispărut de mult, pasiunea s-a consumat, sentimentele au ars, iar ei s-au transformat în doi străini care locuiesc în aceeași casă. Femeile o privesc cu invidie și răutate pentru calități care trezesc dorințe ascunse și priviri înfometate din partea bărbaților. Contrar părerii celor din jur, stima de sine a Cristinei este egală cu zero, durerea și tristețea au măcinat-o până când s-a retras într-un vid interior în care încearcă din răsputeri să-și păstreze echilibrul fragil, trăind într-un loc imaginar unde este iubită, împlinită și respectată.

Anxioasă, suferindă, cu spiritul frânt de soțul netrebnic, Cristina este mai bulversată și mai vulnerabilă ca niciodată și știe că nu mai poate continua să fie prizonieră în colivia propriei căsnicii, știe că trebuie să ia decizia unei schimbări radicale în viata ei. Este momentul în care un personaj misterios îi bulversează existența cu mesaje bizare în numele unei iubiri secrete, o pasiune nemărturisită, o dorință veche, obsesivă, pătimașă.

Și cum necunoscute sunt căile destinului, Universul i-l scoate în cale pe Tudor, fotograf de renume, bărbat atrăgător, șarmant, prins și el într-o căsnicie în care gelozia și indiferența îl secătuiesc de puteri. Câteva întâlniri deloc întâmplătoare și o fâșie de țărm la malul Marii Negre, locul favorit al fiecăruia, reaprind în sufletul lui Tudor flacăra unei vechi pasiuni mistuitoare, căci în sufletul lui încă mocnește scânteia dorinței fierbinți din tinerețe, încă mai pâlpâie acel foc al pasiunii!

Prinsă între dorințele celor doi bărbați, bulversată de tumultul emoțional, captivă în dilemele propriei căsnicii, oscilând între loialitatea pentru un soț diabolic și eliberarea din bula de dezamăgire în care trăiește, Cristina este nevoita să se regăsească, să afle ce vrea și să-și găsească drumul spre fericire, chiar dacă pericolul pândește în întuneric și monștrii din oameni o vor acapara!

Mi-a plăcut Tudor, un bărbat carismatic, protector, îndrăzneț, care luptă cu toate ”armele” pentru ceea ce își dorește și care nu renunță la Cristina nici chiar atunci când ea însăși a renunțat la ea. Mi-a plăcut mătușa Cristinei, o femeie hotărâtă, dintr-o bucată, care nu se sfiește să spună ce gândește, indiferent cât de incomod este subiectul. În ceea ce o privește pe Cristina, ea este o enigmă, mult prea timidă și interiorizată, o „necunoscută” greu de descifrat, o femeie care se luptă cu proprii demoni și propriile dorințe. Din categoria personajelor cu care nu am rezonat se numără Paul, soțul Cristinei, un tip rece, superficial, care țese intrigi și planuri mârșave și enigmaticul personaj ce-și declara, într-un mod mai mult decât grețos, atracția pentru Cristina.

Va reuși oare Cristina să-și depășească temerile, să creadă în miracul celei de-a doua sanse și să găsească drumul către un nou început? Va avea curajul de a fi „o alta eă” și va ști ce să facă cu iubirea atunci când o va avea? Rămâne să citiți această poveste încântătoare și veți afla!

„Ce toamnă! Ploaia tropăia pe acoperișurile caselor, frunzele își schimbau culoarea, deveneau ruginii, cădeau căutând-și locul în eternitate. Pentru mulți e doar un alt anotimp, anost poate, ce sugerează sfârșitul vieții în ciclul firesc al naturii, pentru ea însă era începutul vieții. Cristina încerca din răsputeri să se reinventeze, să devină o altă ea. Se mutase de două săptămâni într-o locuință nouă, o proprietate a mătușii sale, în care începea procesul de metamorfoză. Făcuse asta în absența soțului, dar încă nu găsea curajul să-i spună. Știa că este momentul să se despartă. Mereu se simțea mică și nepregătită lângă el. Cine era ea? Ce voia de la viata ei? De ce nu reușea să ceară tot ce-și dorea și tot ceea ce-i era atât de aproape? Îl cunoștea prea bine pe Paul și știa până unde este capabil să meargă. În momentele lui de disperare, era în stare de orice. Încercase din răsputeri să se elibereze de el și nu reușise. O singură vorbă, spusă de el, o făcea să înghețe, o făcea să se răzgândească, să sufere, să se învinovățească.”

 

Cartea O altă ea de Petruța Petre poate fi comandată de pe sionoeditura.com

Recenzii și prezentări cărți Editura Siono

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

12 Comments

Spune-ți părerea!