Delicatese Literare
Recenzii

O aventură riscantă de Amanda Quick, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

O aventură riscantă

(Soft Focus – 1999) 

Amanda Quick

Colecția Cărți Romantice

Traducerea: Cristina Șerban

305 pagini

O aventură riscantă este construită după rețeta binecunoscută de succes a Amandei Quick: o treime mister, o treime thriller și o treime romance, umorul fiind bineînţeles şi el nelipsit, oferindu-ne astfel o lectură plăcută și relaxantă.

Cartea reușește să te captiveze încă din prolog.

Elizabeth Cabot era o femeie de afaceri, președinta Fondului Aurora, care, deși foarte inimoasă, știa cum să scoată profit din investițiile făcute.

Jack Fairfax era un consultant de afaceri, ce fusese contactat de managerul firmei Excalibur, specializată în producerea echipamentelor pentru calculatoare, pentru a o salva de la faliment. Un adevărat profesionist, Jack era specializat pe relansarea afacerilor mici de familie, iar propunerea venită i-a venit ca o provocare, bazându-și întreaga strategie pe dezvoltarea unui cristalul revoluționar – Soft Focus, produs de un cercetător al firmei.

Pentru a obține finanțarea necesară, Jack a contactat-o pe Elizabeth și i-a propus un plan financiar cu care, surprinzător de repede, aceasta a fost de acord, ba, mai mult, a acceptat și invitația lui la cină.

De-a dreptul fermecat de ea, Jack i-a ascuns informația, deloc nesemnificativă, că el lichidase în trecut afacerea Galloway, de care Elizabeth fusese legată atât prin intermediul Fondului, cât și pe plan personal, având o veche relație de prietenie cu directoarea firmei.

Relația dintre cei doi a avansat foarte repede și, după o lună de curte asiduă, Elizabeth a acceptat să-și petreacă noaptea la el. Jack a fost atât de încântat de eveniment, încât nu a reușit să-și tempereze entuziasmul suficient cât Elizabeth să obțină și ea plăcere. Jenat, a insistat că se va revanșa cu următoarea ocazie.

Din păcate, a doua zi la prânz, în timp ce o observa înaintând furtunos spre el, ca o prințesă războinică răzbunătoare, și-a dat seama că această ocazie era puțin probabil să se ivească prea curând, fiind evident că Elizabeth aflase despre rolul lui în afacerea Galloway și acum era prea târziu să încerce să-i mai explice motivațiile lui.

Furioasă până la extrem, neținând cont că erau în public, Elizabeth l-a numit ”șobolan ticălos, cu două fețe” și i-a turnat o carafa cu apă cu gheață în cap. Jack, înfuriat la rândul lui, a acuzat-o că reacția ei are legătură cu insatisfacția nopții precedente, numind-o ”Prințesa Gheții”.

”- Din partea mea, spuse el cu o politețe îngrijorătoare, aș dori să afirm că nu știam că am de a face cu Prințesa Gheții. Ar fi trebuit să mă avertizezi că există o problemă la acel departament. Cine știe? Poate, dacă aș fi depus mai mult efort și aș fi alocat mai mult timp, aș fi reușit să te dezgheț.”

Jack regretase imediat cuvintele aruncate, dar își dădea seama că nu putea să și le mai ia înapoi, acestea plutind deasupra mesei ca niște pumnale strălucitoare de gheață.

Toți cei din jur păreau fascinați în mod morbid, de parcă asistau la scena unei crime.

Recăpătându-și calmul, Jack i-a atras atenția lui Elizabeth că, vrând, nevrând, tot vor trebui să lucreze împreună în perioada următoare, fiind legați prin contractul semnat cu firma Excalibur.

A urmat o perioadă de șase luni în care Elizabeth, de o corectitudine morală ireproșabilă, a susținut de fiecare dată propunerile lui Jack în fața Consiliului de administrație, neputând contesta că acestea erau benefice firmei.

De fapt, după teribila scenă pe care o făcuse, Elizabeth făcuse propriile sale investigații și descoperise că Jack era un om integru, loial și generos, departe de imaginea de rechin în afaceri pe care ea i-o atribuise aflând implicarea lui în lichidarea afacerii Galloway, aceea fiind singura dată în care procedase în acel mod. Mai mult, de fiecare dată când se întâlnea cu Jack și îl privea, simțea același entuziasm ce-i făcea interiorul să se strângă, iar respirația să-i rămână în gât. În multe nopți, de la fereastra casei unde locuia, se trezise studiind adesea clădirea de oțel și beton unde era apartamentul lui Jack.

”O dată sau de două ori scosese binoclul de observat păsări al lui Sybil încercând să vadă mai de aproape etajul treizeci. Dar geamurile fumurii îi descurajaseră impulsurile spre voyeurism.”

O reacție în oglindă avusese în tot acest timp și Jack, care era chinuit de regrete, frământat de întrebarea ”Ce-ar fi fost dacă?” și visând întruna la noi șanse, privind pe fereastră spre castelul în care locuia Elizabeth.

”Își petrecuse mai multe nopți în ultimele șase luni stând de unul singur în sufragerie, cu un pahar de whisky în mână, holbându-se la lumina îndepărtată. Se gândise că ar fi fost de prost gust să își cumpere un telescop.

Și inutil.

Un experiment pur științific cu un binoclu îi confirmase că erau prea multe plante și tufișuri pe balconul din fața dormitorului lui Elizabeth pentru a vedea în interiorul acestuia.”

O șansă nesperată de a lucra împreună se ivește în momentul în care cristalul Soft Focus dispare, cu tot cu Tyler, cercetătorul care-l inventase.

Încercând să recupereze cristalul, pentru care aveau deja un cumpărător în fața căruia urma să i se facă o prezentare, cei doi pleacă într-un orășel, Rocky Mountain din Colorado, unde urma să se desfășoare un festival de filme noir (alb-negru), descoperind că Tyler era pasionat de astfel de filme, fiind chiar producătorul unuia.

Ajunși acolo, Jack era hotărât să se agațe cu toată puterea de oportunitatea ivită. Pretextând că i s-a anulat rezervarea, vine la Elizabeth și o convinge să îl primească în casa rezervată de ea, dotată cu două dormitoare.

Lucrul în echipă îi apropie și pasiunea se declanșează între ei, Jack fiind complet dedicat scopului lui de a îndrepta lucrurile.

”Nimeni, își dădu ea seama, nu se putea concentra la un proiect așa cum o făcea Jack.”

Rezultatul va fi, bineînțeles, pe măsura eforturilor depuse.

”- Ți-am spus că dacă aș mai primi o a două șansă, aș face orice pentru a trece testul.”

Investigațiile lor nu sunt lipsite de pericole – amenințări, șantaje, înscenări, personaje duplicitare, totul într-o cursă contracronometru pentru recuperarea în timp util a cristalului, totul proiectat pe fundalul filmului alb-negru, ce conferă un stil unic prin însăși esența lui – suspans, scene spectaculoase, efecte speciale, replici dramatice, femei fatale, aventuri spectaculoase.

Deznodământul va fi, bineînțeles, unul fericit, cei doi reușind să descopere criminalul, să găsească la timp cristalul și să-și lămurească lucrurile și în viața personală.

Tema familiei, atât de îndrăgită de autoare, este prezentă și în această carte. Eroii sunt complet devotați familiilor lor, făcând multe eforturi pentru a le asigura acestora bunăstarea. De altfel, motivația lui Jack în afacerea Galloway fusese de a-și răzbuna fratele vitreg, mult mai tânăr decât el, ce fusese tras pe sfoară de firma respectivă și aruncat afară când își ceruse drepturile.

Îmi place mult cum a construit Amanda Quick personajele principale. Ambii au greșit unul față de celălalt, și-au aruncat vorbe grele, ce tăiau în carne vie și, cu toate acestea, nu și-au purtat resentimente și au reușit să-și reclădească o nouă relație, pe o bază trainică, dovedind că mândria și orgoliile nu-și au locul într-o iubire adevărată.

”Simți cum se încinge de la căldura iubirii ce ardea în ochii lui. Era ceva autentic. O iubire care avea să reziste o viață întreagă. Știa asta cu aceeași siguranță cu care știa că soarele avea să răsară din nou.”

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice contemporane care au beneficiat de miracolul celei de-a doua șanse după ce s-au despărțit

Cărțile autoarei Amanda Quick pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Amanda Quick

 

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *