Delicatese Literare
Recenzii

O clipă de răgaz de Susan Elizabeth Phillips, Editura Litera, Colecția Cărți Romantice – recenzie

O clipă de răgaz

(Breathing Room – 2002)

Susan Elizabeth Phillips

Editura Litera

Colecția Cărți Romantice

An apariție: 2016

Nr. pagini: 368

Traducător: Alina Rogojan/Graal Soft

Revista Bookpage a numit-o pe Susan Elizabeth Phillips „bijuteria coroanei scriitorilor comediei romantice”.

De când a scris primul ei roman pe o mașină de scris în bucătăria ei, cărțile sale au fost publicate în peste 30 de limbi și apar pe listele de bestseller-uri din întreaga lume.

Viața lui Isabel Favor, autoarea unor cărți de succes despre dezvoltare personală se năruie – contabilul fuge cu banii, logodnicul o părăsește, iar reputația îi este distrusă.
Isabel descoperă că poate să organizeze viața oricui, însă nu și pe a ei. Ruinată, abandonată și dezamăgită, se îndreaptă spre Italia în căutarea liniștii.

Lorenzo Gage își câștigă existența comițând crime... pe marele ecran. Chipeș și talentat, Lorenzo simte că îi lipsește ceva în viață, iar vacanța în Italia poate fi un prilej să reflecteze la ce a neglijat pe plan personal.
Gândul de a o seduce pe Isabel, această femeie aparent inabordabilă îl face să uite că uneori i-ar fi plăcut să joace și rolul de băiat bun.
Curând, Isabel își dă seama că în Toscana nu și-a găsit refugiul de care are nevoie – localnicii vor să o alunge și planul ei de a-și recăpăta reputația eșuează. Iar bărbatul care a păcălit-o refuză să o lase în pace.
Însă uneori este nevoie doar de un loc special, de o iubire specială și de o clipă de răgaz pentru ca viața să împlinească și cele mai frumoase promisiuni.

Vă invit să savurați o superbă poveste de dragoste, cu doi eroi cu personalități diametral opuse, dar care conform legilor fizicii se atrag, reușind să creeze împreună echilibrul perfect.

Dacă vrei să-ți trăiești viața cu adevărat, trebuie să îmbrățișezi atât ordinea cât și haosul!

Doctorița Isabel Favor este o femeie cochetă și interesantă, fără a fi o frumusețe spectaculoasă, și ea este ORDINEA. Psihiatru, conferențiar în domeniul consilierii personale, are o viata extrem de bine pusă la punct, cu  turnee de promovare, cărți scrise și faimă. Și-a plătit studiile lucrând din greu, făcând curat în casele altora, spălând vase și făcând comisioane pentru oamenii bogați. Muncind asiduu și fiind disciplinată și-a putut transforma visele în realitate.

Este ambițioasă, dificilă si obsedată de control în toate aspectele vieții ei, inclusiv în viata privată. A crescut în mijlocul unui haos emoțional, părinții ei, profesori universitari geniali, amândoi alcoolici, neglijând-o, fiind prea ocupați cu băutura, ostilitatea și relațiile amoroase extraconjugale. Dar, cum imaginea publică este ceva  fragil, în câteva zile, destinul îi dă Isabelei lovitură după lovitură: fosta ei asistentă îi distruge imaginea publică într-un reportaj dintr-un tabloid, managerul ei fuge cu toți banii deturnându-i conturile, iar logodnicul se desparte de ea. Toate fundamentele în care credea cu tărie se fac praf, în jurul ei.

Drept urmare, New York-ul devine sufocant și insuportabil, asa că își propune să ia O CLIPĂ DE RĂGAZ de la viața ei făcută țăndări și unde putea să meargă?… decât în locul unde se refugiază femeile cu inimi frânte, Florenta! Închiriază o căsuța de la o ferma de lângă Florența și în prima ei zi în Italia, într-o frumoasă cafenea, întâlnește HAOSUL, în persoana lui Lorenzo Gage.

Lorenzo este imaginea frumuseții masculine, „erotismul pe picioare” , băiatul rău de la Hollywood, actor care joaca doar roluri de ucigaș, violator și asasin plătit. Pus cu spatele la zid de tabloide, acuzat pentru suicidul fostei lui iubite, actrița favorita a Americii, Karli Swenson, mare consumatoare de cocaină, Lorenzo se refugiază la proprietate lui de lângă Florența, până începe filmările la un nou proiect. Fost derbedeu cu bani care voia doar atenție din partea unor părinți disfuncționali și ignoranți, se însoară de tânăr cu cea mai bună prietenă a lui ce provenea dintr-o familie la fel de disfuncțională, divorțând  repede pentru că amândoi creau haos la pătrat!

Întâlnirea fierbinte dintre Isabel și Lorenzo, într-o superbă cafenea din Florența, se lasă cu seducție și scene erotice pentru că amândoi își doreau sex în acea seară și de asta au avut parte, totul transformându-se însă  într-un fiasco, datorită nevoii de control a Isabelei.

Și doar Isabelei, ghinionista lumii, i se putea întâmpla ca acea căsuța închiriată pentru două luni în Italia, să fie proprietatea lui Lorenzo Gage, marele seducător cu origini italiene.

Conviețuirea lor pe aceeași proprietate, deși în locuințe diferite, apariția fostei soții a lui Lorenzo, cu patru copii și însărcinată cu al cincilea, toate acestea fac deliciul unor scene extrem de amuzante dar și încărcate de senzualitate pentru că atracția dintre cei doi este palpabilă și incontestabilă, dar sexul nu poate să repare sufletul Isabelei, ci doar  iubirea profundă o poate face.

Deși el o provoacă permanent să nu mai fie așa de rigidă și să nu mai pună în  sabloane orice lucru, deși ea încearcă cu toată convingerea să-i schimbe lui Lorenzo perspectiva asupra lucrurilor pe care le credea despre el însuși, amândoi se descotorosesc greu de vechile obiceiuri și zi după zi învață împreună să îmbrățișeze viata așa cum este ea, cu bune și cu rele, cu trecut și prezent, cu ordine și haos.

Citate:

„Un sărut al sufletelor. Exact termenul potrivit pentru un sărut care era prea intim pentru a fi oferit oricui la întâmplare.”

„Îl iubea cu adevărat, iar momentul de faţă explica şi de ce. Cum era posibil ca cineva care era diametral opus faţă de ea să o înţeleagă atât de bine? Se simţea într-un fel completă când erau împreună. El avea nevoie de cineva care să îi amintească de partea decentă din el, iar ea avea nevoie de cineva care să o împiedice să devină făţarnică.”

„În ciuda forţei lui fizice, se dovedise a fi laş emoţional. O minţise într-o mie de feluri – cu stilul lui seducător de a găti şi râsul lui fermecător, cu săruturile lui pasionale şi felul în care făcuse dragoste cu ea, zdruncinând-o până în adâncul sufletului. Indiferent dacă o făcuse intenţionat sau nu, fiecare dintre acele gesturi fusese o promisiune nerostită. Poate nu o promisiune de iubire, dar de ceva important, şi şi-o încălcase.”

“Își aprinse o țigară. De ce trebuia să fie atât de al naibii de voluntară? Avea să explodeze de furie odată ce descoperea că avea să joace rolul unui pedofil. Ba mai mult, Isabel știa cât de mult timp petrecuse cu fetele. Avea s-o ducă mintea să priceapă într-o fracțiune de secundă că se jucase cu ele ca parte a eforturilor de documentare. Apoi avea să se dezlănțuie cu adevărat iadul pe pământ, iar el avea să piardă puținul respect pe care reușise să îl câștige în ochii ei. Tipic pentru viața lui.
Trase cu sete din țigară. Această era pedeapsa lui pentru că intrase într-o relație cu o femeie virtuoasă. Bunătatea ei nebunească îl prinsese în cursă, iar acum suferea consecințele. Mâncarea nu mai era la fel de gustoasă când nu erau împreună; nici muzica nu-i mai părea la fel de dulce.
Ar fi trebuit să înceapă să se plictisească de ea. În schimb se plictisea fără ea.
Ar fi putut să îi reintre în gratii cu o simplă scuză. Îmi pare rău că ți-am ascuns asta. Ei nu i-ar fi trecut prin minte să îi poarte pică și pe mai departe și, spre deosebire de el, ea nu știa cum să stea posomorâtă. Merita o scuză, dar ce ar fi urmat apoi? Dumnezeule îndurător, începuse să se îndrăgostească de el. Ren refuzase să o recunoască, chiar și în sinea lui, dar ea îi transmitea telegrafic emoțiile ei. O vedea în ochii ei, o auzea în vocea ei. Cea mai inteligentă femeie pe care o cunoscuse vreodată și se îndrăgostea de un bărbat care lasă dâre invizibile de murdărie pe pielea ei de fiecare dată când o atingea. Și cel mai rău lucru – cel pentru care nu se putea ierta: cât de plăcut era să primești iubirea unei femei virtuoase.”

Cărțile autoarei Susan Elizabeth Phillips pot fi comandate din librăriile on-line litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Susan Elizabeth Phillips

 

 

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *