Delicatese Literare
Recenzii

O crimă anunțată de Agatha Christie, Editura Litera – recenzie

O crimă anunțată

Agatha Christie

Editura Litera

Traducere: Manuela Zipiși

Nr. de pagini: 368

An apariție: 2020

Cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei“, Agatha Christie este cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor, cărțile sale fiind traduse în peste 100 de limbi și vândute în peste 2 miliarde de exemplare. A scris 80 de romane polițiste şi volume de povestiri, 19 piese de teatru (dintre care Cursa de şoareci este cea mai longevivă din istorie) şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul l multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

 1. Crimă la vicariat – Murder at the Vicarage – 1930
 2. 13 probleme – The Thirteen Problems (13 povestiri scurte) – 1932
 3. Cadavrul din bibliotecă – The Body in the Library – 1942 – recenzie
 4. Mâna ascunsă / Penița otrăvită  – The Moving Finger – 1942
 5. O crimă anunțată – A Murder Is Announced – 1950
 6. Împușcături la Sonygates / Jocuri de oglinzi – They Do It with Mirrors – 1952
 7. Un buzunar plin cu secară – A Pocket Full of Rye – 1953
 8. Trenul de Paddington / Trenul din Paddington – 4:50 from Paddington – 1957
 9. Oglinda spartă – The Mirror Crack’d from Side to Side – 1962
 10. Misterul din Caraibe – A Caribbean Mystery – 1964
 11. La Hotelul Bertram / Hotel Bertram – At Bertram’s Hotel – 1944 – prezentare
 12. Nemesis – Nemesis – 1971
 13. Misterul crimei fără cadavru – Sleeping Murder – 1976
 14. Ultimele cazuri ale lui Miss Marple – Miss Marple’s Final Cases (8 povestiri scurte) – 1979
 15. Miss Marple: The Complete Short Stories – 1985

AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Miss Jane Marple este al doilea personaj celebru adus la viață de Agatha Christie și se pare că autoarea, conform propriilor declarații, o plăcea mult mai mult decât pe Hercule Poirot.

Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul l multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

Când gazeta locală anunță că va avea loc o crimă la Little Paddocks, vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, tot satul, crezând că este vorba de un joc, se prezintă la întâlnire. Dar, brusc, toate luminile se sting, se aud împușcături, apoi este descoperit un tânăr necunoscut, ucis. Iar acesta este doar începutul. Alte crime urmează, și numai Miss Marple va fi în stare să soluționeze cea mai ingenioasă crimă.

O crimă anunțată, pe care am găsit-o pe stoc pe cartepedia.ro, are ca personaj principal pe Miss Marple și este considerat un roman polițist clasic marca Agatha Christie: o crimă învăluită în mister, un cerc restrâns de suspecți, indiciile oferite sunt adesea înșelătoare, menite să distragă atenția de la criminal, iar spre finalul acțiunii se produc mai multe crime, deoarece una sau mai multe persoane au descoperit din întâmplare criminalul care, realizând acest lucru, le-a redus la tăcere.

Actiunea cărții, publicată în anul 1950, are loc în micul sat Chipping Cleghorn, cu o întreagă distribuție de personaje pitorești, Agatha Christie surprinzând cu mult talent atmosfera epocii respective. Ziarul local, distribuit în fiecare vineri, este citit cu multă atenție de toți sătenii.

Astfel, când în ziua de vineri, 29 octombrie, apare un mesaj ciudat prin care se anunța că se va petrece o crimă în aceeași zi la Little Paddocks, la ora 18:30, o grămadă de săteni dau năvală la respectiva reședință, fiind convinși că este vorba de o farsă și se vor distra pe cinste.

Proprietara casei Little Paddocks, domnișoara Letitia Blacklock, care locuia acolo împreună cu vechea ei prietenă, Dora Bunner, cu tinerii ei veri Patrick și Julia, cu văduva de război Philippa Haymes și cu o bucătăreasă refugiată, instabilă emoțional, pe nume Mitzi, nu are de ales decât să se pregătească să fie gazdă pentru adunarea ad-hoc a sătenilor locali, care „trec” pentru a vedea ce se va întâmpla.

Deși cu toții se așteptau să fie doar un joc nevinovat, lar ora 18.30 luminile se sting, se aud mai multe împușcături, iar când lumina se reaprinde cu toții observă cu stupoare că domnișoara Letitia sângera, iar un bărbat mascat zăcea mort în pragul camerei!

Însoțitoarea domnișoarei Blacklock, Dora „Bunny” Bunner, îl recunoaște pe bărbat ca fiind Rudi Scherz, un elvețian care lucra la un hotel local și care îi ceruse de curând bani Letitiei, fiind refuzat de aceasta.

Cazul părea astfel rezolvat din start: o tentativă eșuată de crimă determinată de răzbunare, urmată de sinucidere, însă inspectorul Craddock simte că e ceva nedeslușit la mijloc. Intră în scenă simpatica Miss Marple, cu formidabilul ei simț de observație și cunoașterea naturii umane.

În curând devine evident că Rudi Scherz fusese doar un pion, fiind manipulat de cineva să joace un rol. Cum miza, care părea să fie asasinarea domnișoarei Blacklock, nu fusese atinsă, era de așteptat că ucigașul va aștepta un nou moment prielnic pentru a lovi din nou.

În continuare, indiciile ni se dau ”cu lingurița”, mai multe secrete din trecut sunt dezvăluite și, când crezi că ai ghicit cine este criminalul și motivațiile acestuia, Agatha Christie te năucește cu o nouă răsturnare spectaculoasă de situație!

Știindu-i stilul autoarei, mă așteptam ca vinovatul să dea cel mai puțin de bănuit, astfel că, la un moment dat, mi-a trecut prin minte cine ar putea fi criminalul, însă am respins ipoteza întrucât era absurd, negăsindu-i motivația… pe care însă am aflat-o cu surprindere la final!

Trebuie să remarc că, încă o dată, Agatha Christie știe să se joace cu mintea cititorului, întinzându-ne capcane la fiecare pagină și punându-ne pe piste greșite.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri dezlegarea misterului în acest roman polițist excelent, care vă va oferi o lectură captivantă și, totodată, o perspectivă asupra vieții locuitorilor unui mic orășel englezesc din anii ’50.

Cartea O crimă anunțată de Agatha Christie poate fi comandată pe cartepedia.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *