Delicatese Literare
Recenzii,  Recenzii/Prezentari

O dată pentru totdeauna de Sarah Dessen, Editura Litera, Colecția New Moon – recenzie

O dată pentru totdeauna

(Once for All – 2017)

Sarah Dessen

Editura Litera

Colecția New Moon

An apariție: 2020

Nr. pagini: 400

Traducerea: Monica Grecu

SARAH DESSEN este autoarea a peste 12 bestselleruri pentru tineri, care au primit numeroase premii și recenzii senzaționale. Cărțile ei au fost publicate în peste 30 de țări și vândute în milioane de exemplare. În anul 2017, a primit premiul Margaret A. Edwards de la Asociația Bibliotecilor din SUA, pentru contribuția ei la dezvoltarea literaturii pentru tineri adulți. Sarah este de origine din Carolina de Nord și locuiește în Chapel Hill împreună cu familia.

Un roman despre maturizare și primii pași în viața de adult, care cercetează cu căldură, umor și speranță experiențele prin care trec adolescenții.

Louna, fiica celebrei organizatoare de nunţi Natalie Barrett, a fost martoră la tot felul de evenimente: nuntă pe plajă, în clădiri monument istoric, în hoteluri elegante sau în cluburi. Poate de aceea este atât de cinică în privinţa finalurilor fericite, mai ales fiindcă prima ei dragoste s-a sfârşit tragic.

Atunci cînd Louna îl întâlneşte pe Ambrose, care schimbă iubitele ca pe şosete şi nu pare să aibă nici o grijă pe lume, nu-l prea bagă în seamă. Dar băiatul nu se lasă descurajat, mai ales acum că a întâlnit-o pe singura fată a cărei părere contează cu adevărat.

Fanii scriitoarei Sarah Dessen se vor bucura să citească această poveste de dragoste tandră, spusă cu umor şi duioşie, al cărei final reprezintă mult mai mult decât un happy end.

„Oare mai există cineva care să scrie atât de convingător despre problemele tinerilor ca Dessen? Sinceră să fiu, mă îndoiesc.“ – Jodi Picoult

„Sarah Dessen este un fel de star rock printre scriitorii de ficțiune pentru tineri. Romanele ei, care vorbesc despre maturizare și primii pași în viața de adult, cercetează cu căldură, umor și speranță experiențele prin care trec adolescenții.“ – Los Angeles Times

Vă invit să va delectați cu o lectură caldă, încântătoare și relaxantă, o poveste dulce, care se citește ușor, „O dată pentru totdeauna” de Sarah Dessen, pentru care mulțumim Libris!
Natalie Barret este organizatoare de nunți, divorțată, o femeie care a făcut parte din înalta societate, dezmoștenită însă de părinți datorită căsătoriei cu un tânăr sărac care s-a dovedit a fi și superficial, părăsind-o după câțiva ani.  Și-a crescut singură fetița, a muncit mult și, cu ambiție și inițiativă, a deschis o mică afacere împreună cu cel mai bun prieten, William. Firma ei se ocupă cu organizarea nunților și este cea mai renumită din Lakeview. A devenit faimoasa punând pasiune în ceea ce face, are liste de așteptare pentru clienți iar treaba pe care o face este perfectă!
Haine scumpe, coafură perfectă, machiaj impecabil – acesta este învelișul, căci, în interior, Natalie și William  sunt niște cinici care cred că dragostea adevărată nu există, deși afacerea se bazează tocmai pe opusul crezului lor!
Louna Barret, fata Nataliei, muncește în fiecare vară, în vacanțe, la firma mamei sale. A învățat de la cei mai buni din domeniu, știe tot ceea ce trebuie despre organizarea unei nunți și îi place foarte mult să facă parte din povestea de dragoste a cuplurilor, contribuind și ea cu ceva la fericirea acelei zile unice, ziua nunții. Îi place să creadă că acel „Da” pe care-l rostesc mirii este pentru totdeauna, așa că, după fiecare nuntă își pune câte o dorința pentru fiecare pereche.
Aproape antisocială, are trac în preajma băieților, pe care-i ocolește de la distanță, având o atitudine diametral opusă față de cea a prietenei sale, Jilly Baker – o adolescență gălăgioasă, extravagantă, căreia îi place distracția. De când l-a pierdut pe Ethan, singurul iubit în cei șaptesprezece ani de viață, Louna nu a mai socializat deloc, deși Jilly o presează permanent să meargă la întâlniri, să-și facă un iubit, sau să participe la petreceri. Ethan a fost și a rămas  marea ei dragoste, acea iubire perfectă, jumătatea inimii ei, hrănindu-și sufletul din trăirile, chimia și magnetismul acelei relații.
Nu crede că va mai simți ceva  asemănător, nu crede că va mai  cunoaște vreun băiat care să aprindă în ea focul pasiunii așa cum a reușit Ethan, așa că s-a transformat într-o adolescentă cinică, semănând izbitor de mult cu mama ei. Și, cum niciodată nu e bine să spui „niciodată”, la una dintre nunțile organizate de firma mamei, îl cunoaște pe Ambrose Little, fratele miresei, „mare figură”, șarmant, enervant, sâcâitor, un tânăr bogat și sigur pe el, cu un  zâmbet fermecător, căruia toate fetele îi cad la picioare.
Tânărul adolescent nu-și asumă responsabilitatea propriilor acțiuni și este o pacoste adevărată care înnebunește pe toată lumea, determinând-o pe mama lui să pună la cale, împreună cu mama Lounei, o mică înțelegere: Ambrose să fie angajat  temporar, pe perioada verii, ca băiat bun la toate la firma organizatoare de nunți, acesta fiind o lecție de maturizare pentru el. În ochii Lounei, băiatul are mari lipsuri în comportamentul social, este sceptică în ceea ce privește capacitatea acestuia de a îndeplini sarcinile care-i revin la job, ea fiind singura care nu cade pe spate în fața  șarmului  irezistibil al acestuia.
Întâlnirile dintre ei? Cu scântei! Conversațiile lor? Delicios de amuzante! Tânărul  încearcă s-o scoată pe Louna din carapacea ei, să-i arate că viața merită trăită și nu se sfârșește chiar dacă și-a pierdut marea iubire, îi arată cum să se bucure de noi experiențe și să savureze clipa, să accepte că în viață poate câștiga, dar poate și pierde, important este ce învață din toate  aceste experiențe! Va reuși Ambrose să o convingă pe Louna că ea este fata care contează cel mai mult pentru el?
Vă invit să aflați citind această fermecătoare poveste young-adult, pe care o recomand cu multă plăcere, o lectură care aduce bună dispoziție și relaxare.
„Văzându-l pe Ambrose Little pentru prima dată, mi-au trecut prin minte două gânduri diferite, care au pus bazele sentimentelor mele pentru el de atunci încolo. Nu știam asta în clipa aceea, evident. Tot ce am reținut pe moment a fost: unu – arată al naibii de bine; și doi – doar privindu-l de la distanță, din profil, pentru o clipă, m-a iritat într-un mod pe care nu mi-l puteam explica pe de-a întregul. (…)  În ceea ce privește factorul iritare, era mai greu de cuantificat. Poate pentru că el arată atât de bine, ca și cum păpușa-surfer pe care o avusesem în copilărie prinsese viață. Niciodată până la el, însă, nu-mi mai displăcuse cineva la prima vedere. Mă făcea să mă simt superficială într-un fel  care mă enerva. Însă, în acel moment el nu mă observase, fiind prea ocupat să se aplece asupra unei fete indience care purta pantaloni scurți, kaki și un tricou polo cu însemnele clubului de golf. (…)  Erau aproape înlănțuiți, pe cât pot fi două persoane care nu se ating și, în ciuda avertismentului meu vocal, niciunul dintre ei n-a părut să mă observe.”

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *