Delicatese Literare
Recenzii

O fărâmă de Rai de Corina Cîndea, Editura Hathor – recenzie

O fărâmă de Rai

Corina Cîndea

Editura Hathor

Nr. de pagini 361

An apariție 2020

În urma unei întâmplări din trecut, Colt Bryant devine un tip morocănos și taciturn, concentrat numai asupra muncii lui. Când o întâlnește pe Grace Anderson, își dă seama că femeia nu numai că îl poate scoate de pe făgașul liniștit în care a intrat viața lui, dar îi poate aduce și o mulțime de probleme. Deși încearcă să nu ia în seamă atracția puternică față de ea, blonda și seducătoarea femeie trezește în el sentimente ce nu pot fi ignorate.

Trădată de fostul iubit și silită de împrejurări să rămână în orășelul Green Valley, enigmatica Grace Anderson încearcă să facă față unei noi vieți, complet diferită de cea de care a fugit. Deși e hotărâtă să se descurce singură, e nevoită să accepte ajutorul lui Colt, care nu se lasă descurajat de refuzurile ei și e pusă în fața unei alegeri: să se lase dominată de trecut sau să riște din nou să iubească, deschizându-și inima în fața unui bărbat căruia îi este greu să-i reziste.

Deși nu este o carte de Crăciun, O fărâmă de rai este o carte ideală de citit în această perioadă, alături de o cană de ceai parfumat și prăjituri cu scorțișoară.

Povestea de iubire dintre Grace și Colt este atât de caldă și de romantică! Atât Grace cât și Colt se aleseseră cu inima frântă, fiind trădați de partenerii lor în trecut și nu erau dispuși să-și mai pună sufletul pe tavă, însă un mic miracol s-a produs în viața lor prin forța destinului care a decis să le intersecteze drumurile, fiecare găsindu-și adevăratul suflet pereche în celălalt.

Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele din perspectiva lui Colt cu cele din perspectiva lui Grace, dându-ne astfel posibilitatea să le înțelegem mai bine gândurile și sentimentele. Umorul autoarei, cu care ne-a obișnuit deja în precedentele cărți, se simte din plin și aici, făcându-ne să zâmbim de mai multe ori pe parcursul cărții.

Prima întâlnire dintre Grace și Colt este una de-a dreptul memorabilă. Însărcinată în șapte luni, Grace a avut parte de o surpriză colosală, declanșându-i-se nașterea în mijlocul unei pustietăți. Salvarea lui Grace a venit sub forma unui înger deghizat într-un motociclist musculos și sexy care, văzând-o oprită pe marginea drumului, și-a oferit ajutorul cu multă amabilitate, crezând că este vorba de o defecțiune tehnică.

”- Mi s-a rupt apa, a repetat pe un ton ironic, iar eu m-am încruntat.

Puteam și eu să îmi rostogolesc ochii sau să fiu ironic la nevoie, dar nu era un concurs de așa ceva, așa că m-am îndreptat spre partea din față a mașinii și am ridicat capota. Dacă se spărsese vasul cu apă, nu aveam cum s-o rezolv.

Dar vasul era întreg și plin.

Mai mult, niciun furtun nu părea crăpat sau rupt.

– Nu cred că are vreo legătură cu apa, am încercat să spun în așa fel încât din vocea mea să nu răzbată niciun fel de superioritate sau ironie.

– Nu. Are legătură cu faptul că am rămas fără benzină.

Fără benzină?

Atunci de ce naiba o tot dădea înainte cu apa aia?”

După ce neînțelegerea s-a risipit, Colt a sunat imediat la salvare, fără a se putea abține să nu se întrebe de ce plecase ea la drum cu o mașină plină de bagaje și fără un telefon asupra ei.

După ce a născut o fetiță adorabilă, căreia i-a pus numele Eva, Grace a fost emoționată să-l revadă pe bărbatul care o salvase intrând la ea în salon, oferindu-se să o ajute în continuare cu tot ce avea nevoie. Atracția dintre ei plutea în aer, însă vraja s-a spulberat în momentul în care Katy, o asistentă incredibil de frumoasă, a intrat în salon, arătându-se foarte uimită de prezența lui Colt acolo. Fără a-i oferi vreo explicație, Colt a salutat-o cu răceală și a ieșit din salon. Întrebând-o pe Katy dacă îl cunoștea de mult pe Colt, Grace a avut parte de un adevărat șoc aflând că era… soțul acesteia!

Grace avea un principiu moral clar definit, pe care nu era dispusă să-l încalce indiferent de conjunctură: nu ar fi început niciodată o relație cu soțul altei femei, chiar dacă acesta era doar oarecum căsătorit cu ea, după cum i-a spus Colt după ce a revenit la spital, orice ar fi însemnat acest lucru! Cu toate acestea, Colt a insistat să o ajute să-și găsească o locuință de închiriat, găsindu-i în scurt timp un spațiu ideal la un preț foarte bun.

Din capitolele din perspectiva lui Colt dezlegăm destul de repede misterul căsătoriei lui aflată acum ”pe butuci”. Colt o iubise cândva sincer pe Katy, se căsătoriseră și crezuse că aveau o relație specială. Însă, în urmă cu doi ani, Colt o prinsese pe Katy în flagrant, înșelându-l cu un doctor, chiar în patul lor!. Trădarea soției lui îi lăsase un gust extrem de amar lui Colt, care o perioadă trăise ”pe pilot automat”, refugiindu-se în muncă și închizându-se în sine. Grace intrase în viața lui precum o rază luminoasă, încălzindu-I din nou inima, readucând speranța și bucuria în viața lui și făcându-l să viseze la un viitor împreună. Mai mult, pe măsură ce o cunoștea pe Grace din ce în ce mai bine, admirându-i bunătatea, curajul și principiile morale, Colt a realizat că sentimentele lui pentru Katy nu fuseseră niciodată atât de pure și de intense precum cele pe care le simțea pentru Grace.

”Iar atunci, în acel moment, am realizat că Grace ajunsese să conteze mai mult decât oricare alta înaintea ei. Am realizat că țineam la ea mai mult chiar decât ținusem vreodată la Katy, cu care avusesem o relație destul de lungă, fusesem și căsătoriți vreo câțiva ani și pe care o iubisem.

În doar câteva clipe fulgerătoare, am înțeles că nimic nu mă mai lega de Katy. Absolut nimic. Am realizat că, deși mă simțisem rănit și trădat, nu îmi dorisem nici măcar o afurisită de secundă să lupt pentru ea sau pentru noi.”

Motivat de dorința ca relația lui cu Grace să poată avea o șansă, Colt s-a scuturat de inerția în care să complăcuse până atunci și a înaintat divorțul.

La rândul ei, Grace nu mai putea să-și nege sentimentele ei pentru Colt, însă teama de a fi rănită din nou o împiedica să-și deschidă sufletul în fața lui, oferindu-i doar fărâme din trecutul ei și ezitând să intre cu trup și suflet într-o nouă relație. Extrem de empatic, Colt i-a oferit suficient timp și spațiu pentru a se decide singură, înconjurând-o cu multă tandrețe și înțelegere, fără a o presa în vreun fel și reușind astfel să dărâme, încetul cu încetul, toate barierele de protecție pe care ea le ridicase.

”Nu îndrăzneam să risc, de teamă să nu fiu rănită din nou.

– Nu pot.

Șoptisem cuvintele, dar Colt… le auzise. Le-a înțeles. Și-a lipit fruntea de a mea și a oftat adânc.

– Știu.

Iar în acel moment, deși eram doar lipiți unul de altul și nici măcar nu ne sărutam, m-am îndrăgostit și mai mult de el.

Cu un singur cuvânt și prin înțelegerea de care dădea dovadă, a reușit să mai dărâme încă puțin din zidul de protecție cu care mă înconjurasem.”

Însă Katy, care regretase amarnic greșeala ei din trecut, nu renunțase la speranța de a-l recâștiga pe Colt. Apariția lui Grace în peisaj și sentimentele vădite ale lui Colt pentru ea au făcut-o pe Katy să treacă la ofensivă, implorându-l pe Colt să-i mai acorde o nouă șansă, făcând apel la toate amintirile lor din trecut și refuzând să-i acorde divorțul.

Pe de altă parte, trecutul lui Grace o ajunge din urmă, amenințând să-i sfărâme șansa la fericire.

I-am adorat pe ambii eroi, am suferit pentru ei și m-am bucurat când au reușit, în sfârșit, să-și câștige șansa la fericire. Colt este o combinație irezistibilă dintre forță și sensibilitate, dând dovadă de o tandrețe incredibilă și imensă putere de a iubi. Pe Grace viața a rănit-o grav de mai multe ori. Mi-au dat lacrimile citind modul în care și-a pierdut ambii părinți, la scurt timp unul de celălalt. Trădarea iubitului ei din trecut a fost extrem de urâtă și mârșavă. Cu toate acestea, Grace nu a devenit cinică, ci a reușit să-și păstreze bunătatea, optimismul și pofta de viață, asumându-și riscul de a se îndrăgosti din nou, total și necondiționat.

M-a amuzat cuplul format din Jane și Liam, vecinii lui Colt, care ne oferă încă o dovadă că extremele se atrag și se potrivesc perfect. Liam, un avocat sobru și competent, s-a dovedit un adevărat prieten, ajutându-i pe Colt și Grace în două momente cheie. Jane, extrem de simpatică și exuberantă, este genul de persoană care, după ce și-a găsit propria fericire, este dornică să facă totul pentru ca și cei la care ține să și-o găsească. M-a amuzat modul în care făcea pe pețitoarea pentru Colt și reacția ei teribilă când l-a văzut apărând la ușa ei împreună cu o tânără superbă și un copil mic în brațe, după ce cu doar o zi înainte îi reproșase că muncește prea mult și că ar trebui să-și găsească și el pe cineva. Faza e de-a dreptul spumoasă și m-a făcut să râd în hohote! 😀

”- Liam! a urlat atât de tare încât cred că a auzit-o toată strada și a făcut-o pe Grace să se îngrămădească în mine. Vino repede!

Aproape că am izbucnit în râs când acesta și-a făcut apariția aproape ieșind prin ușă și foarte sumar acoperit, arătând pregătit să sară la bătaie. Avea doar un prosop minuscul în jurul șoldurilor și apa îi strălucea pe corp, deci probabil că țipătul soției sale îl scosese de sub duș.

– Ce s-a…?

Cuvintele i s-au oprit când a dat cu ochii de noi. A fost atât de uimit să ne vadă, încât aproape că a scăpat prosopul din mâini.

Nu mi-am mai putut opri hohotele de râs când Grace mi-a dat drumul la mână și i-a acoperit Evei ochii cu palma. Apoi i-am acoperit și eu pe ai ei, pentru că nu mă încânta deloc ideea să vadă un bărbat dezbrăcat. Altul decât mine.

Prima care și-a revenit a fost Jane, normal, deși nu își mutase ochii de pe noi.

– Pentru Dumnezeu, Liam, când ți-am spus să vii, nu mă așteptam s-o faci în fundul gol. Du-te și ia ceva pe tine!

S-a apropiat cu pași ezitanți și a scos un suspin când Grace și-a luat mâna de pe fața Evei. Mi-am luat-o și eu de pe fața ei, căci Liam ascultase de sfatul soției și dispăruse din nou în casă.

– Oh, Doamne, da’ repede te-ai mai mișcat!”

Mi-a plăcut prietenia sinceră care ia naștere între cele două femei și modul în care s-au completat  reciproc. M-a încântat turul virtual din CaFloLibrăria (Cafenea-Florărie-Librărie) deschisă de ele și mi-ar plăcea să găsesc un astfel de loc în apropiere de mine. 😊

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte toate peripețiile prin care au trecut cei doi eroi, care era misterul din trecutul lui Grace, cum au reușit să învingă toate amenințările și să-și găsească în final propria ”fărâmă de Rai”.

”Habar nu aveam cum arată Paradisul, dar știam cu siguranță că noi aveam propria fărâmă de rai.”

O carte foarte romantică, luminoasă și caldă, care m-a lăsat cu o stare de bine la final, și pe care o recomand cu drag!

Cartea O fărâmă de Rai poate fi comandată pe site-ul editurahathor.com. Tot de acolo puteţi comanda şi celelalte cărţi ale autoarei Corina Cîndea.

Recenzii cărți Corina Cîndea

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți cu umor

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *