Delicatese Literare
Recenzii

O fată din bucăți de Kathleen Glasgow, Editura Storia Books – recenzie

O fată din bucăți

(Girl in pieces – 2016)

Kathleen Glasgow

Editura StoriaBooks

Traducerea: Alina Marc Ciulacu

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 436

“Charlotte Davis este făcută bucăți. La doar 17 ani, a pierdut mai mult decât au pierdut alții în toată viața lor, dar a învățat să uite. Cioburile dintr-un borcan spart fac tăieturi adânci, iar durerea fizică anihilează suferința sufletească până când nu mai rămâne decât liniște. Nu trebuie să se mai gândească nici la tatăl ei, nici la râul în care a pierit acesta. Nu mai este nevoie să-și amintească de prietena ei, care a dispărut pentru totdeauna. Nu-i mai vine în minte mama ei, care nu mai are ce să-i ofere.
Cu fiecare cicatrice nouă, inima lui Charlie devine tot mai puternică, dar doare în continuare. Doare îndeajuns de tare cât să nu-i mai pese de nimic, ceea ce este necesar câteodată, ca să poți ieși din întuneric.
Un portret extrem de emoționant al unei adolescente aflate pe drumul de a se pierde pe sine și o poveste despre drumul pe care trebuie să-l parcurgă pentru a supraviețui în propria piele. Cartea de debut a lui Kathleen Glasgow este sfâșietoare și extrem de sinceră. Este o poveste de la care nu vă veți putea lua ochii.”
O carte sfâșietoare despre durere și despre vindecarea câștigată cu mult efort… Mi-aș dori ca toate adolescentele să citească O fată din bucăți.” — Kara Thomas, autoarea cărții Darkest Corners
“O situație limită chinuitoare, o carte dinamică, devastantă și frumos scrisă. O poveste originală, foarte umană, care se va citi cu sufletul la gură. Cititorilor li se va părea imposibil să lase din mână acest roman emoționant, plin de tensiune.” — Julie Schumacher, autoarea cărților Black Box și Dear Commitee Members, bestseller New York Times
“Romanul Girl, Interrupted al noii generații… Povestea fetei ciudate este, mai presus de toate, o poveste despre ce înseamnă să fii fată într-o lume ciudată, care te sfâșie în bucăți și despre încercările de a pune cap la cap toate bucățile.” — Melissa Febos, autoarea cărților Whip Smart și Abandon Me
Kathleen Glasgow locuiește în Tucson, Arizona, și este licențiată în Arte Frumoase la Universitatea din Minnesota.
O fată din bucăți” este primul său roman pentru adulții tineri și a devenit bestseller New York Times.
În plus, a primit titlul de cea mai bună carte pentru adulții tineri din partea New York Public Library Association și Barnes And Noble.
Un titlu care îți stârnește curiozitatea și o copertă ce atrage atenția — așa se prezintă această carte. La prima vedere te duce cu gândul la un joc de puzzle.
O carte cutremurătoare, care te macină emoțional de la început și până la sfârșit. Un suflet rănit mult prea tare, sfărâmat, care încearcă să se adune. O lectură plină de durere, lacrimi amare și neputința de a mai schimba ceva. Efectiv nu poți să o lași din mână. Savurezi cartea și în același timp ești torturat cu toate gândurile și durerile unei tinere care a pierdut mult prea mult.
N-am nici o șansă să câștig cu trupul ăsta în care trăiesc.” — Belly, “Star”
“Asemenea unei orfane, am ajuns aici fără haine. Și tot ca o orfană, am fost înfășurată într-un cearșaf și lăsată pe peluza Spitalului Regional, în lapoviță înghețată și în zăpadă, în cearșaful înflorat, îmbibat cu sânge.”
Deja sunteți interesați să aflați mai multe, nu-i așa? Nici voi nu puteți rezista mai mult.
Cu toate acestea, Charlie încă nu se simte complet în siguranță:
“Știu că se gândesc să mă treacă pe somnifere după ce mi se vor vindeca rănile și să-mi oprească antibioticele, dar eu nu vreau. Trebuie să fiu trează și conștientă.
El ar putea fi oriunde. Ar putea fi și aici.”
Cine este oare acest el? De ce reprezintă încă un pericol pentru ea? Sper să aflăm întreaga poveste și toate substraturile ei.
Facem cunoștință și cu celelalte fete care se află în aproximativ aceeași situație. Louisa, cu comportament de regină și haine ultra- elegante și multitudinea de eșarfe pe care le are, dar care are tăieturi și arsuri pe brațe, picioare și abdomen… Apoi este Casper, cu răbdarea ei infinită, cumodul silențios de a se mișca, psiholog al fetelor.
Un grup de fete cu probleme destul de grave și o mână de doctori hotărâți să le ajute. Dacă vor reuși sau nu, asta urmează să descoperim!
După o criză de nervi făcută atunci când nu i se spune de câte zile se află la Creeley, Charlie află că are aproape două săptămâni de când a scăpat de pericol. Acum este internată la secția de psihiatrie de la Creeley deoarece nu vrea să vorbească și are probleme de comportament după trauma suferită.
“Îmi amintesc cât eram de speriată că Frank Nemernicul avea să apară în ușă și să mă ia de acolo, să mă ducă înapoi în hambar, în camera în care plângeau fetele.”
Nu știm încă ce s-a întâmplat cu Charlie până să ajungă la Creeley, dar sunt convinsă că a trecut prin clipe grele care au lăsat urme adânci.
“… atunci când spun tristețe, mă refer, de fapt, la o gaură neagră dinăuntrul meu, plină de cuie și de pietre și de cioburi de sticlă și de cuvinte pe care nu mi le mai găsesc.”
Prin mici frânturi pe care ni le furnizează Charlie, aflăm că a luat la viața ei diferite tipuri de somnifere, că un an de zile — în clasa a opta — nu a mers la școală, că a cerșit… și ușor, ușor, începem să lipim fiecare bucățică din tânăra noastră. Sunt curioasă ce descoperim la final…
Charlie ne trece prin întreaga ei depresie. Se taie deoarece simte nevoia de a-și face mai mult rău decât i-ar putea face lumea de afară… iar de aici simte eliberarea.
Frânturi de trecut, îmbinate cu întâmplările ce au loc în prezent ne oferă o imagine de ansamblu nu tocmai clară, asupra vieții lui Charlie. O carte care te cutremură, care te macină pe interior și care-ți produce suferință. O carte pe care nu o poți lăsa din mână, care te înlănțuie efectiv, care te consumă din punct de vedere emoțional.
Fiecare dintre fetele de la Creeley are o poveste învăluită în durere, fiecare încearcă să-și adune bucățile sfărâmate ale sufletului și urmele lăsate trupului, și să se reconstruiască.
Prima parte a cărții se încheie în clipa când Charlie părăsește centrul, dar nu pentru a sta cu mama ei — așa cum se crede. Merge la prietenul ei Mikey, care a promis să aibă grija ei.
“O să fac orice pe lumea asta mare
Dacă mă lași să te urmez în cădere.” — Bob Dylan, “Baby, let me follow you down”
Ajunge acasă la Mikey, se confruntă cu teama de a ieși afară, cu dorința de a se tăia din nou, de a scăpa de tot ce o sperie. Proprietara acestuia, Ariel, îi spune să-și caute o locuință deoarece la ea nu va sta mai mult de două săptămâni…
Se angajează ca spălător de vase într-o cafenea, începe să se simtă mai bine și își controlează momentele în care-și dorește să se elibereze de stres. Până acum, Charlie reușește să nu se taie… este un pas foarte important. De asemenea, reîncepe să deseneze persoanele din viața ei, trecute sau actuale.
“O fată din bucăți” ne confruntă cu realitatea dură a depresiei la adolescenți. În ziua de astăzi, tot mai mulți tineri se confruntă cu aceasta, iar de cele mai multe ori aceștia aleg calea mai ușoară și abandonează lupta. Dar, sunt și persoane care aleg să lupte din toate puterile și își doresc să se vindece, să poată duce o viață normală.
“— Lui Julie o să-i placă de tine, nu-ți face probleme. Îi place tot ce-i vătămat, iar tu dai p-afară de așa ceva. Fără supărare. În mod ciudat, e un lucru bun în locul ăsta.”
Julie, patroana localului, este o tipă deosebită. O vindecătoare de suflete rupte și sfărâmate, un adevărat adăpost în plină furtună pentru cei cu probleme.
Ușor, ușor, Charlie capătă încredere în ea însăși, își închiriază singură o cameră și acum se simte mai sigură pe ea. Realizează cât este de greu să trăiască pe picioarele ei și cât de scumpă este viața. Cu greu, răzbește!
Cu pași înainte dar și cu pași înapoi, printre iluzii și vise spulberate, fata noastră reușește să meargă înainte.
O carte pe care am citit-o cu sufletul la gură, am trăit prin intermediul lui Charlie toată agonia, frustrarea și durerea, am suferit alături de ea și m-am bucurat de fiecare dată când a reușit să meargă mai departe.
“O fată din bucăți” permite cititorului să pătrundă în mintea zbuciumată a personajului, să-i vadă sufletul făcut bucăți și să-i cunoască cele mai intime gânduri.
Oare își va găsi liniștea până la urmă? Sau va renunța să mai ducă bătălia până la capăt?

Mulțumim Editurii Storia Books pentru cartea oferită pentru recenzie!

Cartea O fată din bucăți de Kathleen Glasgow poate fi comandată de pe storiabooks.roelefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Storia Books

 

26 Comments

    • Geo

      Mulțumesc, Mire! Mă bucur ca ți-am atras atenția. Mi s-a părut o carte geniala chiar dacă subiectul este destul de dureros…

    • Geo

      Mulțumesc, Mire! Mi-a plăcut cartea enorm. O poveste de actualitate despre efectele depresiei la adolescenți. Lectura plăcuta!

  • Barbalata Mirela

    O recenzie captivantă, Geo!
    Cartea mi-a stârnit interesul, de cum a apărut, prin titlul ei, foarte sugestiv . Recenzia ta mă face să cred ca instinctul nu m-a înșelat si trebuie sa mi-o iau .

  • Fratiloiu Dorina Petronela

    O recenzie minunata Geo, ne ispitesti cum faci de fiecare data! Acum sper ca finalul nu o sa ma darame psihic ca te mananc!

  • Balan Daniela

    Foarte frumoasă și emoționantă recenzia,felicitari Geo ❤️ O carte despre o temă trista dar de actualitate pe care mi-am propus să o citesc !

    • Geo

      Mulțumesc, Daniela. Da, este o tema de actualitate, un subiect trist și totuși… o carte impresionanta!

  • anasylvi

    Mi se pare foarte interesant subiectul cartii, este intr-adevar o situatie dureroasa si dificil de gestionat, atat din interior cat si din exterior, din ce mi-am dat seama. Multumesc pentru recomandare, Geo!

  • Doina

    Nu m-as fi asteptat sa citesc o astfel de carte. Suferinta, psihologie, chin fizic si emotional … In general oamenii se feresc de cei diferiti, de cei care nu se incadreaza in comportamentul obisnuit.
    Marturisesc ca nu am putut sa o las deoparte. Am citit cu teama ca „fata ciudata” sa-si piarda cumpatul si sa vad ca isi face rau din nou, dar si cu speranta ca voi descoperi izbanda ei in fata spaimei dinauntrul ei si in lupta cu viata cea de toate zilele.
    Compasiunea, tristetea, indignarea, revolta, incercarea de a intelege absurditatea comportamentului acestor fete m-au insotit pe toata durata lecturii. Dar am avut si momente de bucurie descoperind omenie si bunatate, intelegere si generozitate.
    Daca am inteles bine din nota autoarei, povestea lui Charlie este intr-un fel povestea ei. Ma bucur pentru ea din toata inima ca a depasit aceasta etapa sumbra din viata ei si si-a castigat dreptul de a trai viata pe care o merita si o felicit pentru frumusetea asta de carte, asa cum o felicit si pe Geo pentru recenzia sensibila si emotionanta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *