Delicatese Literare
Prezentari carti

O femeie lipsită de importanță de Sonia Purnell, Editura Meteor Press

O femeie lipsită de importanță

Povestea neștiută a spioanei americane care a ajutat la câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial

(A Woman of No Importance: The Untold Story of the American Spy Who Helped Win World War II – 2019)

Sonia Purnell

Editura Meteor Press

Nr. pagini: 368 + 8 pag. ilustratii

Sonia Purnell este o scriitoare și jurnalistă britanică care a lucrat la The Economist, The Daily Telegraph și The Sunday Times.

Cartea de față, câștigătoare a premiului Plutarh pe 2020 pentru cea mai bună biografie a anului, a fost aleasă, nu întâmplător, drept cea mai bună carte a anului de către Amazon, New York Times, The Times of London, The New York Public Library și NPR (Radioul Public Național din SUA).

Ea reînvie, odată cu viața și personalitatea uluitoare ale unei eroine deseori subapreciate, discriminate, marginalizate și neînțelese, niște vremuri tulburi, încrâncenate, de mult timp apuse, din al Doilea Război Mondial.

La începutul secolului trecut, o oarecare Virginia Hall, o tânără rebelă și independentă dintr-o familie înstărită din Baltimore, trecea dincolo de ocean, în Europa, pentru a studia și a face ulterior carieră într-un domeniu în care pe atunci femeile nu erau deloc binevenite, și anume în spionaj. Lucrează rând pe rând pentru Departamentul de Stat, SOE și OSS.

Ea devine în timp, din pricina intenselor sale activități subversive, de sabotare a inamicului, cea mai vânată spioană a Aliaților de către Abwehr și Gestapo, care o numeau Doamna șchioapă, pentru că avea proteză la un picior, pierdut în urma unui nefericit accident de vânătoare.

În mod miraculous scapă de nenumărate ori de moarte, își continua cariera de agentă și după Război, cu la fel de multă tenacitate și inițiativă, însă moare aproape uitată chiar de cei pentru care lucrase atâția ani.

Povestea ei captivează prin originalitate, prin întâmplările extraordinare pe care le cuprinde, dar mai ales prin personalitatea unei femei ca nimeni alta, care a știut să înfrângă toate obstacolele ce-i stăteau în cale cu un curaj, o tenacitate și o rezistență de fier.

Cartea poate fi comandată de pe www.librarul.ro și www.meteorpress.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *