O logodnă foarte lungă de Sebastien Japrisot, Editura Nemira, Colecţia Babel

0

O logodnă foarte lungă (A Very Long Engagement)

Sébastien Japrisot

Editura Nemira

Colecţia Babel

An apariţie: 2018
O noapte şi o zi din iarna anului 1917.
Cinci soldaţi azvârliţi în Picardia înzăpezită, în tranşeele inamicului, se zbat să supravieţuiască. Cel mai mic nu are nici douăzeci de ani.
În cealaltă parte a Franţei, după ce se instaurează pacea, Mathilde, care îl iubeşte, vrea să descopere adevărul. Se luptă să-l găsească, mort sau viu, în labirintul în care s-a pierdut. Căutarea îi este o logodnă lungă în „leş années folles” şi ea va continua până la capătul speranţei, într-un roman care te pune pe gânduri.
Fermitate şi fragilitate, acţiune şi aşteptare în destinul unei eroine greu de uitat şi într-un roman care coboară în adâncimile sufletului.
Spre sfârșitul Primului Război Mondial, este pe punctul de a începe cea mai mare luptă a unei tinere franțuzoaice, Mathilde, care a fost anunțată că logodnicul ei, Manech, este unul dintre cei cinci soldați răniți care au fost condamnaţi de Curtea Martiala şi puşi să fie omorâţi pe linia frontului.
Refuzând să accepte pierderea pentru totdeauna a iubitului ei, Mathilde pornește într-o călătorie extraordinară pentru a descoperi ce se întâmplase cu iubitul ei.
De fiecare dată ea primește câte o altă variantă dureroasă a modului în care Manech și-a petrecut cele din urmă zile, cele din urmă clipe. Totuși, ea nu se descurajează.
Dacă Manech ar fi fost mort, Mathilde ar fi știut.
Dar cu o încredere de neclintit, întărită de speranța și firea încăpățânat de veselă, Mathilde își desfășoară cercetările până la aflarea concluziilor, convingându-i pe cei care ar fi putut-o ajuta și ignorându-i pe ceilalți. Ea angajează un detectiv particular şi totodată le contactează pe soţiile si iubitele celor cinci camarazi ai lui Manech, de la care încearcă să afle care a fost soarta acestora.
Pe măsură ce se apropie de aflarea adevărului despre cei cinci soldați nefericiți și pedeapsa lor brutală, ea se afundă din ce în ce mai mult în ororile războiului și urmele de neșters pe care acesta le lasă asupra vieților celor pe care i-a atins.
În 2004, romanul a fost ecranizat. Filmul, în regia lui Jean-Pierre Jeunet, îi are în rolurile principale pe Audrey Tautou şi Gaspard Ulliel.

Cărţile Colecţiei Babel pot fi comandate de pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro.

About Author

Spune-ți părerea!