Delicatese Literare
Recenzii

O nuntă… cu bucluc de Morgan Matson, Editura Epica – recenzie

O nuntă… cu bucluc

(Save the Date – 2018)

Morgan Matson

Editura Epica

Anul aparitiei: 2020

Nr. pagini: 496 pagini

Traducător:  Ofelia Al-Gareeb

Morgan Matson s-a născut și a crescut în New York, dar și-a finalizat studiile superioare în Los Angeles, unde momentan locuiește. A absolvit un master în domeniul Scrierii literaturii pentru copii la Universitatea The New School.

Romanul ei de debut, Marea călătorie a lui Amy & Roger, a fost nominalizat la prestigiosul premiu Waterstone’s Book Prize (2012) și a primit premiul pentru debut Flying Start din partea revistei Publishers Weekly. De asemenea, romanul a fost selectat pe lista pentru Topul ALA (American Library Association) al celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți. Al doilea roman al autoarei, Second Chance Summer (2012), a fost de asemenea trecut pe lista ALA a celor mai bune zece cărți de ficțiune pentru adolescenți. Since You’ve Been Gone, roman publicat în 2014, se bucură de un mare succes printre cititori și în același timp este foarte bine primit de critică. Morgan este o veterană a șoselelor, ea a străbătut cu mașina țara natală dintr-un capăt în celălalt de trei ori… până acum.

Charlie are șaptesprezece ani și este mezina familiei. Sora ei mai mare se căsătorește, așa că, în curând, toți cei cinci frați Grant vor fi acasă. Adolescenta abia așteaptă să -și vadă familia reunită sub același acoperiș, ca în vremurile bune, și să petreacă un ultim weekend în vechea lor casă, înainte ca aceasta să fie vândută.

Deși fata e în ultimul an de liceu și a fost admisă la câteva universități, încă nu vrea să se gândească la faptul că trebuie să aleagă facultatea la care urmează să studieze. Nu-și dorește decât ca în acest weekend important toate să meargă șnur.

Însă Charlie nici nu bănuiește că o așteaptă un lung șir de surprize: organizatoarea de evenimente dispare în ajunul nunții, băiatul de care e îndrăgostită de ani buni reapare în peisaj, decorațiunile pentru nuntă sunt trimise, din greșeală, în altă parte. Iar haosul abia a început.

În tot acest iureș, Charlie va descoperi lucruri noi și neașteptate despre familia ei, pe care credea că o știe foarte bine. Cea mai importantă lecție pe care o primește este că, dacă te încăpățânezi să rămâi în trecut, e posibil să ratezi o mulțime de lucruri minunate.

O nuntă… cu bucluc de Morgan Matson este o carte savuroasă, încântătoare și relaxantă, care are în centrul ei relațiile de familie și dinamica acestora.

Familia Grant din Connecticut este numeroasă și gălăgioasă: trei băieți, două fete, mama și tatăl, fiecare cu personalitatea și caracterul lui.

Mama crează de douăzeci și cinci de ani un serial de benzi desenate în care creionează întâmplările de zi cu zi prin care trec membrii familiei , o versiune desenată îmbunătățită a familiei Grant.

Tata este profesor la Universitate și are o mare pasiune, grădinăritul, fiind mereu în competiție cu vecinul lui băgăcios și morocănos.

Danny este copilul cel mare al familiei și preferatul lui Charlie – mezina familiei și eroina principala a romanului.

JJ este analist pentru o echipa profesionistă de baseball reușind să combine, în munca lui , cele două pasiuni, matematica și baseball-ul.

Mike este student și cel mai introvertit dintre toți, veșnic bosumflat și supărat pe mama lui că expune lumii viața lor, prin benzile ei desenate.

Linnie este mireasa familiei și persoana cea mai sensibilă. Ea trebuie să fie fericită în acest weekend pentru că invitații vor o mireasă zâmbitoare și relaxată.

Charlie, mezina, este în ultimul an de liceu, visează în secret cu ochii deschiși la o relație cu cel mai bun prieten al fratelui Mike și abia așteaptă să-și vadă toți frații strânși împreună în casa copilăriei lor. Este ultima ocazie pentru toată familia de a fi cu toții, de a serba un eveniment major în casă lor – nunta lui Linnie, înainte că noii proprietari s-o ocupe, casa fiind vândută de părinți, acum că toți copiii sunt împrăștiați prin diferite colțuri ale țării.

Ce se întâmplă însă când organizatoarea nunții fuge, delapideaza bani și lasă totul baltă? Apare alt organizator de nunți care, împreună cu mezina familiei, rezolva problemă după problemă, haosul, încurcăturile și peripețiile legate de bună desfășurare a nunții făcând deliciul acestei povești savuroase.
Charlie cea visătoare are ocazia să vadă într-o lumină nouă fiecare personaj al familiei, să înțeleagă că nicio familie nu e perfectă așa cum credea ea, să înțeleagă că indiferent de obstacolele pe care destinul i le pune în cale, viața este o aventură minunată, cu transformări și schimbări, de care trebuie să se bucure.

Fragment din roman:

„- Atunci, trebuie să plecați. Sporim măsurile de securitate când guvernatorul vine la reședința sa din Stanwich și limităm accesul tuturor nerezidenților.

Am privit spre intrarea în Stanwich Woods și am observat că, pe lângă prezența unui SUV negru, ghereta portarului era flancată de două mașini ale Poliției din Stanwich. Alexander Walker, concetățean de-al nostru și fost congresmen, obținuse funcția de guvernator în noiembrie, însă habar n-aveam că locuia aici.

– Nu făceam decât să întorc mașina, i-am zis. Plecăm imediat.

– Conduceți cu grijă! ne-a sfătuit polițistul Ramirez, bătând ușor cu palma în acoperișul mașinii.

S-a îndepărtat, rostind ceva într-o stație de emisie-recepție prinsă pe un umăr.

Am ieșit din nou pe șosea și am avut grijă să opresc și să semnalizez înainte de a pătrunde în trafic, în eventualitatea în care Poliția din Stanwich era cu ochii pe mine.

Am virat pe Juniper Hill și am urmat indicațiile pe care mi le dădea Mike, nefiind foarte atentă încotro ne îndreptăm. Încă simțeam cearta noastră întreruptă plutind între noi. Tăcerea din mășînă era mai încordată decât înainte.

– E mai bine să nu stau acasă, a spus Mike într-un târziu, după ce mi-a zis să conduc tot înainte.

Și-a pus mobilul în suportul pentru pahar și s-a răsucit spre mine.

– Vorbesc serios. Nu vreau să provoc o scenă sau s-o supăr pe Linnie. Am vrut să vin la nunta ei.

Am tras aer în piept și m-am pregătit să răspund, dar Mike a arătat cu degetul înainte.

– Chiar acolo, pe dreapta.

Am intrat pe aleea de acces. Într-un târziu, când mi-am dat seama unde ne aflam, inima mea a început să o ia razna. Ultima dată când fusesem aici era întuneric și ploua, dar tot ar fi trebuit să recunosc locul, astfel încât să mă pregătesc sufletește.

Ajunseseram la casa lui Jesse Foster.

Iar el aștepta pe alee, drept în fața mea.”

Cartea O nuntă… cu bucluc de Morgan Matson poate fi comandată pe edituraepica.ro, elefant.ro, libris.rolibrarie.netcarturesti.ro

Cărțile apărute la Editura Epica se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrariadelfin.ro, librex.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți young adult

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *