Delicatese Literare
Recenzii

O speranță la capătul lumii de Sarah Lark, Editura RAO – recenzie

O speranță la capătul lumii

(A Hope at the End of the World – 2015)

Sarah Lark

Editura RAO

An apariție: 2020

Nr. pagini: 288

Traducător: Cornel Stoenescu

Sarah Lark (n.1958, Bochum, Germania), pe numele adevărat Christiane Gohl, este o autoare germană, cu studii de literatură și istorie, care s-a îndrăgostit de Noua Zeelandă lucrând la un ghid turistic și i-a dedicat o serie de romane, care au devenit bestselleruri internaționale.
Spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, surorile poloneze Helena și Luzyna ajung într-o tabără de refugiați din Persia.
Când află că Noua Zeelandă primește un număr mare de orfani de război, acestea întrezăresc speranța unei vieți mai bune. Dar doar una dintre surori va putea pleca.
În acest timp, James McKenzie părăsește Noua Zeelandă, împotriva voinței părinților săi, pentru a lupta în Europa. Drumurile tinerei poloneze și ale îndrăznețului pilot se întâlnesc.
Vor reuși cei doi tineri să-și învingă soarta și să își găsească fericirea?
Volumul este continuarea neoficială a trilogiei În ţara norului alb, publicată integral la editura Rao, preluând personaje din aceasta şi extinzând preocuparea pentru cei aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune, o temă favorită a autoarei.  
„O poveste dramatică, emoționantă și plină de speranță, proiectată în cadrul fascinant al Noii Zeelande.“ – www.lovelybooks.de
Un roman pasionant, despre suferință, dragoste, prietenie şi izbăvire.“ – www.buecher.de

Cartea, pe lângă decorul preferat al poveștilor scrise de autoare, respectiv Noua Zeelandă, reia o temă des întâlnită în cărțile sale: plecarea pe meleaguri îndepărtate, în căutarea unei vieți mai bune, a unor noi începuturi. Totodată, povestea este o continuare a trilogiei În țara norului alb – extraordinara saga de familie plină de culoare petrecută în minunatele ținuturi din Nouă Zeelandă -, deși nu face parte oficial din aceasta. Sunt multe referiri la Gwynera McKenzie, formidabilul personaj din volumul ”În țara norului alb”, iar James McKenzie, personajul principal masculin din cartea de față este strănepotul ei și fiul Gloriei și al lui Jack, a căror poveste de viață și iubire încheie trilogia, în volumul ”Strigătul păsării Kiwi”, și pe care avem bucuria să îi regăsim, la Kiward Station, ferma  de oi pe care o conduc. 

O speranță la capătul lumii este de o întindere mai mică decât celelalte cărți ale autoarei, însă acțiunea este bine închegată și nu am simțit că ar lipsi ceva, din acest punct de vedere, deși recunosc că mi-ar fi plăcut o poveste mai amplă.

Ne aflăm la sfârșitul Celui de-al doilea război mondial, și facem cunoștință cu Helena, o tânără poloneză în vârstă de nouăsprezece ani, care se află, împreună cu sora ei adolescentă, Luzyna, într-o tabără de refugiati din Iran. Fuseseră deportate, împreună cu familia, din Polonia în Siberia, unde lucraseră în mină și cunoscuseră durerea pierederii ambilor părinți, iar la sfârșitul războiului fuseseră trimise în tabăra de refugiați din Iran. Și aici viața era grea, dar nu mai erau exploatate, scăpaseră de frigul cumplit din Siberia, iar mâncarea era suficientă.

Experiențele trăite, poate și propriile firi, au modelat cum nu se poate mai diferit cele două surori: pe când Helena e responsabilă, ambițioasă și muncitoare, Luzyna e superficială, egoistă și foarte comodă, având impresia că totul i se cuvine. Părinții o răsfățaseră pe cât le stătuse în puteri, iar ultima dorință a mamei către Helena a fost să aibă grijă de viitorul Luzynei. Astfel că, atunci când s-a ivit șansa plecării în Noua Zeelandă, într-o tabără de refugiați pentru șapte sute de copii și adolescenți, Helena face tot posibilul ca Luzyna să accepte să plece, deși era dezolată că nu putea pleca și ea, fiind prea mare (erau acceptați doar cei sub șaptespezece ani). Însă, în momentul plecării, Luzyna, cu neseriozitatea caracteristică, întârzie, iar la ultima strigare la urcarea în autocar, Helena ia o hotărâre pe loc: nu va lăsa șansa să se irosească, așa că urcă ea în locul Luzynei, dându-se drept aceasta. A fost una din acele decizii schimbătoare de destin, ale cărei consecințe trebuie să ți le asumi, iar fata va fi mult timp bântuită de regrete și de sentimentul că își trădase sora mai mică.

Călătoria spre Noua Zeelandă va fi presărată cu aventuri și drame, tânăra fiind supusă unor abuzuri fizice și emoționale din partea unui personaj malefic, care chipurile era profesor, însoțind copiii. Șantajată cu demascarea, Helena a ”înghițit” nedreptatea care i se făcea, poate pe undeva considerând-o drept o pedeapsă meritată. În cele din urmă, Helena ajunge pe tărâmul Noii Zeelande, unde speră la mult visatul nou început, dar trecutul o ajunge din urmă într-un fel neașteptat, silind-o să ia o decizie radicală. Din fericire, de această dată, soarta nu i-a mai fost potrivnică.  Nu vă dau mai multe amănunte, vă voi spune doar că soarta i-l va scoate în cale pe James McKenzie.

James McKenzie este pilot. Curajosul tânăr părăsise Noua Zeeleandă împotriva voinței părinților săi, mânat de înalte idealuri, pentru a lupta în Europa. Însă, la presiunea influentei lui familii, va fi trimis înapoi, spre dezamăgirea lui. Nici comandantul nu se opusese prea mult trimiterii lui acasă, având în vedere refuzul lui James de a trage în civili, chiar atunci când primise un ordin direct în acest sens. Mi-a plăcut mult de James, impulsiv, generos, idealist, cu un caracter puternic.

Mi-a făcut plăcere să urmăresc interacțiunea dintre cei doi, călătoria lor la Kiward Station, ferma de oi a familiei lui James, acomodarea lui Helen cu ”lumea nouă”, având în vedere uriașul șoc cultural pe care îl resimte din plin, dar și delicata lor poveste de iubire. 

Ca și în celelalte cărți ale autoarei, cartea de față ne poartă în ținuturile populate de maori. Aflăm despre istoria, legendele și obiceiurile acestora și suntem încântați cu descrieri despre superbele ținuturi ale Noii Zeelande. Dragostea lui Sarah Lark pentru aceste meleaguri și pentru oamenii lor răzbate din fiecare rând, iar pe mine, ca cititor, m-a fascinat cu cele scrise, purtându-mă în atmosfera timpurilor respective, în acele îndepărtate și exotice locuri.

O poveste despre suferință, război, pierdere, sacrificiu, maturizare, prietenie, dragoste și regăsire. Despre prețul libertății, dar și al alegerilor pe care le facem în viață.

Dacă vă plac călătoriile, cărțile de aventură, cărțile de ficțiune istorică, dacă vă place să visați cu ochii deschiși la tărâmuri îndepărtate și la iubiri delicate, această carte va fi cu siguranță pe placul vostru! Mie mi-a plăcut, o recomand!

”Helena se lăsă furată de atmosferă. Câțiva oieri pakeha își aduseseră muzicuțe și chitare, iar maorii îi acompaniau la fluiere. Sunetul instrumentelor se combina cu behăitul oilor și sforăitul cailor care alergau în padocurile lor amenajate la repezeală. Aerul rece, dar curat, siluetele întunecate ale munților și cerul presărat cu stele o făcură pe Helena să se simtă aproape fericită. Dar, ca întotdeauna când începea să se relaxeze și să scape de griji, gândul ei se îndrepta către Luzyna și o năpădea un sentiment de vinovăție. Această fericire era una furată, nu ei i se cuvenea.”

”În timp ce își legăna bebelușul, în mină răzbătu o rază de lumină. Bărbații eliberară imediat intrarea. Lumina proiectoarelor mari ale acestora căzu pe chipul micuței. Aceasta clipi iritată, dar nu țipă.

Moana surâse.

– Acum are un nume. Turama. Lumină.”

Cărţile autoarei Sarah Lark pot fi comandate de pe raobooks.comlibris.ro, elefant.ro, librariadelfin.rocarturesti.ro, cartepedia.rolibrarie.net, dol.ro

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

13 Comments

  • Mirela Barbălată

    Ooo, ce recenzie plină de căldură și seninătate! Felicitări!
    Nu am reușit să îmi iau seria dar o voi face, negreșit! Îmi doresc și acest volum dar sunt convinsa că emoția este mult mai puternica citind în ordine volumele.
    Mulțumesc, Oli, pentru frumoasa recomandare! O călătorie literară deosebită!

    • familiasimionescuyahooro

      Splendida recenzia, iar povestea este fermecatoare.❤Felicitari, Oli, multumesc pentru recomandarea foarte frumoasa si tentanta!❤

    • familiasimionescuyahooro

      Sunt convinsa si captivata de recenzia ta, Oli, asa ca am trecut cartea pe lista de dorinte literare!❤

    • Oli

      Multumesc, Mirela, și eu cred că îți va plăcea cartea asta! ❤ Nici eu nu am citit încă trilogia „În tara norului alb”, deși o am și abia astept să o citesc! Am citit în schimb „Aurul maorilor”, primul volum din cealaltă serie a autoarei, petrecută tot pe meleagurile Noii Zeelandă, si m-a încântat! ❤

  • anasylvi

    Este foarte convingatoare recenzia. Recunosc ca nu prea am fost atrasa de seria aceasta, desi suna bine si are si niste recenzii foarte bune, dar nici nu as ocoli-o. Atrage decorul neozeelandez, care este, intr-adevar, spectaculos. Multumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *