Delicatese Literare
Recenzii

O sută de nume de Cecelia Ahern, Editura ALL – recenzie

O sută de nume

(One Hundred Names) – 2012

Cecelia Ahern

Bestseller internațional

Editura ALL

Traducere: Martin Zick

Nr. pagini: 432

An apariție: 2016

Cecelia Ahern prezintă un roman captivant, o poveste plină de umor și sensibilitate care scoate la iveală lucrurile ascunse care ne interconectează viețile și ne ține cu răsuflarea tăiată până la ultima pagină.
Kitty este o jurnalistă care a dat de necaz. După ce și-a petrecut ultimii ani vânând subiecte savuroase, fără să țină cont de consecințe, se trezește în mijlocul unui mare scandal. Cariera ei este în pragul dezastrului, iar relațiile personale sunt testate până la limită.
Când prietena ei, Constance, cea care a îndrumat-o în carieră, zace pe patul de moarte, Kitty o întreabă care este povestea pe care și-a dorit mereu să o scrie. Răspunsul se regăsește într-o singură foaie de hârtie, o listă cu o sută de nume, fără alte note sau explicații. Era deja prea târziu să îi mai ceară lămuriri lui Constance. Kitty se hotărăste să rezolve acest mister și să își reclădească drumul în carieră, dar și încrederea în propriile forțe. Își asumă atunci misiunea aproape imposibilă de a scrie un articol, în mai puțin de două săptămâni, pornind de la misterioasa listă cu o sută de nume.
Ajutată de Steve, un prieten din facultate, şi de Bob, soţul lui Constance, Kitty porneşte într-o cursă nebună, încercând să afle ce îi leagă pe cei o sută de oameni. Cunoscându-i, descoperindu-le poveștile, Kitty începe să compună din bucăți un portret incredibil al vieții lui Constance și ajunge să își înțeleagă propria viață.
„Romanele Ceceliei Ahern sunt ca un cufăr cu smaralde. Nu știi cum să îl alegi pe cel mai strălucitor, dar O suta de nume este atât de original și creativ încât poate fi considerat perla coroanei.” – Adriana Trigiani
„Această poveste care îți atinge sufletul îl va impresiona pe fiecare dintre numeroșii fani ai Ceceliei.”Booklist
Cel mai bun mod de a evada din viața de zi cu zi este să te refugiezi în paginile unui roman de Cecelia Ahern.“ – Glamour
Ne-am făcut o obișnuință din a aștepta mari surprize din partea talentatei scriitoare Cecelia Ahern, și într-adevăr reușește să ne surprindă din nou.” – Bookreporter.com
O sută de nume de Cecelia Ahern este o carte cu un mesaj profund, la sfârșitul căreia te simți îmbogățit sufletește.
Într-o lume în care imaginea contează tot mai mult, Cecelia Ahern îți demonstrează că esența este importantă și nu aparența. Fiecare persoană în parte este valoroasă, indiferent cât de banală poate apărea aceasta la prima vedere. Poveștile fiecăruia dintre noi sunt importante. În viața de zi cu zi se petrec întâmplări deosebite, se fac gesturi din suflet, se realizează conexiuni. Faptul că acestea nu sunt popularizate nu le face mai puțin valoroase.
“Fiecare persoană obişnuită are o poveste neobişnuită. S-ar putea să credem că nu suntem deloc remarcabili, că ducem o viaţă plictisitoare, doar pentru că nu ne ocupăm de chestii neobişnuite, nu ţinem prima pagină a ziarelor şi nu câştigăm premii. Dar adevărul este că fiecare face ceva fascinant, curajos – un lucru de care să fie mândru. În fiecare zi oamenii fac lucruri care nu sunt luate în seamă şi nu sunt sărbătorite. Despre asta ar trebui scris. Despre aceşti eroi pe care nu-i ia nimeni în seamă, despre oameni care nu cred deloc că sunt eroi, pentru că ei fac doar ceea ce cred ei că au de făcut în viaţă.”
De asemenea, cartea îți demonstrează că atât zicala ”semeni vânt, culegi furtună”, cât și zicala ”bine faci, bine găsești” sunt adevărate.
Dacă îți croiești drumul în viață călcând în picioare alte persoane, s-ar putea să ai surpriza să ai parte de reversul medaliei și să simți din plin gustul amar al eșecului, iar regretele să te copleșească.
Pe de altă parte, dacă faci bine dezinteresat unei persoane, aceasta s-ar putea simți inspirată să facă și ea un bine la rândul ei și așa mai departe, formându-se astfel un adevărat lanț uman de bunătate și altruism. Binele ți se poate întoarce când te aștepți mai puțin, de la cu totul altă persoană decât aceea pe care ai ajutat-o.
Personajul principal al cărții este Kitty, o jurnalistă în vârstă de treizeci și trei de ani, aflată într-un moment critic al vieții. Ambițioasă, creativă și tenace, Kitty avusese șansa să fie remarcată la scurt timp după terminarea facultății de Constance, directoarea unei publicații celebre, Etcetera, care îi oferise un post de redactor în cadrul revistei.
În urmă cu un an, șansa păruse să-i surâdă lui Kitty, oferindu-i-se oportunitatea de a realiza o emisiune TV – ”30 de minute”, ceea ce pentru ea reprezenta un vis împlinit. Dornică să se impună, Kitty făcut o greșeală catastrofală în momentul în care a primit un caz ce părea de-a dreptul exploziv. Două tinere în vârstă de douăzeci și șase de ani, foste colege de școală, s-au prezentat la ea cu un caz incitant, pretextând că ambele fuseseră violate în liceu de profesorul de sport, una dintre ele rămânând însărcinată și având un copil pe care îl creștea singură.
Surescitată la culme de șansa de a deveni un ”nume” în domeniul jurnalismului de investigație, Kitty a tratat cazul cu superficialitate, crezând orbește în spusele tinerelor și refuzând să-i dea dreptul la replică profesorului. Difuzarea emisiunii pe post i-a adus profesorului grave prejudicii morale, fiind părăsit de soție și ostracizat de toată lumea.
Ambiția profesională a lui Kitty avea să i se întoarcă precum un bumerang împotriva lui Kitty, cazul ”explodându-i” în față, cu toate consecințele de rigoare, în momentul în care avocatul angajat de profesor a demonstrat, cu probe indubitabile, că acesta era complet nevinovat, pretinzând totodată și despăgubiri morale consistente postului de televiziune. Bineînțeles că emisiunea lui Kitty a fost suspendată, ea fiind pusă pe liber pe termen nedefinit, fiind pusă la zid de opinia publică, fiind jignită, ridiculizată și pedepsită în fel și chip.
Gustul eșecului era cu atât mai amar cu cât Kitty era conștientă că era singura răspunzătoare. Încercând din răsputeri să se transforme dintr-o larvă în fluture, ajunsese de fapt o molie… În plus, era copleșită de regrete și sufocată de remușcări, întrucât una e să știi că te-ai nenorocit doar pe tine și alta e să fii conștientă că ai nenorocit și o persoană nevinovată, căreia ai vrea din răsputeri să-i ceri iertare, dar nu-ți găsești curajul…
Din fericire, lui Kitty încă îi rămăseseră câțiva prieteni de nădejde. Constance o asigurase că postul ei la Etcetera era încă valabil, încurajând-o să treacă peste nefericitul incident și să-și regăsească entuziasmul și creativitatea de la începutul carierei. Steve, prietenul ei încă din facultate, își arătase și el sprijinul necondiționat, atrăgându-i totuși atenția cu blândețe că, îmbătată de ambiția de a reuși în carieră, se pierduse cumva tocmai pe ea pe parcurs…
Moartea lui Constance, care suferea de cancer în stadiu terminal, a bulversat-o pe Kitty, întristând-o până la lacrimi. Vrând să-i aducă un ultim omagiu lui Constance, Kitty s-a oferit să realizeze ea ultimul proiect la care știa că lucrase mentora ei și pe care aceasta nu putuse să îl termine, deși afirmase că era proiectul ei de suflet. Deși Pete, editorul șef al revistei ar fi vrut să încredințeze respectivul proiect altcuiva, Bob, soțul și partenerul lui Constance la conducerea revistei, a sprijinit-o total pe Kitty.
Din păcate însă, nu era deloc clar ce dorise Constance să facă, singurul material rămas fiind o listă cu o sută de nume ale unor persoane, fără niciun indiciu despre ce ar fi putut avea acestea în comun. În plus, termenul era extrem de scurt, Kitty având doar două săptămâni la dispoziție pentru a realiza articolul.
Angajată într-o cursă contracronometru, Kitty a reușit să afle poveștile a doar șase persoane de pe listă, termenul limită apropiindu-se cu repeziciune, iar ea neavând nicio idee despre ce i-ar fi putut lega pe aceștia.
Vă las să descoperiți singuri în carte care erau aceste povești, fiecare persoană fiind fascinantă în felul ei, cu un destin interesant, precum și cine și cum a ajutat-o pe Kitty să-și cristalizeze ideile.
”Dacă vrei să găsești adevărul, nu e nevoie să treci totul prin foc și sabie pentru a da la iveală o minciună, nici să faci ceva revoluționar – e suficient să intri în miezul unui lucru real.”
Câteodată, ceea ce poate părea cel mai mare ghinion se poate dovedi, paradoxal, un mare noroc. După ce întreaga ei lume s-a prăbușit, Kiity a reușit să renască din propria cenușă, redescoperindu-se pe sine și realizând că, pâna la producerea acelui eveniment catastrofal, drumul ei o luase pe o direcție greșită, de care nu era conștientă, dar care i-ar fi provocat oricum, mai devreme sau mai târziu, nefericirea.
Micile miracole nu s-au oprit însă aici.
După ce Kitty și-a găsit adevărata dragoste, care fusese ani de zile sub ochii ei însă fusese prea distrasă de idealuri false ca să o observe, a primit în plus și incredibila șansă de a-și putea cere iertare și a o obține…
Vă recomand această carte caldă, romantică și sensibilă, care conține multe înțelesuri profunde!
Indiferent ce idee sau ce personaj se naşte în mintea mea, o să fie cineva, undeva, care a trăit ce scriu eu, iar în poveste trebuie să-i fac dreptate acelei persoane.” Cecelia Ahern

Cărțile autoarei Cecelia Ahern pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Cecelia Ahern

12 Comments

Spune-ți părerea!