O torță în noapte, Elias și spioana Cărturarilor II de Sabaa Tahir, Editura ART – recenzie
O torţă în noapte
Sabaa Tahir
Editura ART
Colectia Youngart
An aparitie: 2017
Nr. pagini: 503
Traducator: Iulia Arsintescu
Titlu original: A Torch Against the Night
Al doilea volum al seriei An Ember in the Ashes:
Elias şi spioana cărturarilor/ An Ember in the Ashes, 2015 – recenzie
O torță în noapte/ A Torch Against the Night, 2016
Moartea la porți/ A Reaper at the Gates – 2018 – prezentare
„Un roman la fel de curajos cum îi sunt şi personajele.“ – The New York Times Book Review
„Un lucru pot spune cu siguranţă: n-o poţi lăsa din mână. La un moment dat, pur şi simplu n-o mai poţi lăsa din mână. Sabaa Tahir este o scriitoare bună, dar mai ales este o povestitoare foarte bună.“ – The Huffington Post
Elias şi Laia fug ca să scape cu viaţă. Soldaţii sunt pe urmele lor în timp ce părăsesc Serra şi se îndreaptă spre adâncurile Imperiului.
Laia e hotărâtă să pătrundă în Închisoarea Kauf, cea mai temuta temniţă din ţinut, ca să-şi salveze fratele din mâinile căruia stă salvarea Cărturarilor.
Elias e hotărât s-o ajute pe Laia, chiar dacă asta ar însemna s-o facă cu ultimele lui puteri.
Dar forţe întunecate, umane sau venite din alte sfere, li se împotrivesc. Cei doi trebuie să fie mereu cu-n pas înaintea inamicilor: cruntul Comandant, sângerosul Împărat Marcus, sadicul Gardian-şef al închisorii sau, vai!, Helene Aquilla, buna prietenă a lui Elias, care are de dus la capăt o misiune teribilă în noul ei rol de mare Sfrâncioc al Imperiului: să-i găsească pe trădătorul Elias Veturius şi pe sclava Cărturăreasă care l-a ajutat să scape şi… să-i omoare pe amândoi.
Mulțumim libris.ro pentru cartea oferită pentru recenzie.
Povestea ne poartă într-o lume fascinantă, în care Imperiul Cărturarilor fusese cucerit de către sângerosul clan al Războinicilor, formând astfel Imperiul Războinicilor. Este totodată o lume populată de creaturi desprinse din legende: djini, efriți, ghuli, duhuri. Toate par fantasme, creaturi imateriale plămădite de imaginație, dar acestea prind viață, hrănindu-se cu spaimele, nesiguranța și temerile oamenilor. E o carte în care magia și elementele supranaturale sunt ingrediente ce dau savoare poveștii dintre coperțile ei. Vorbind de coperți, țin să remarc coperta superbă, cartonată, ce respectă designul original al cărții, și prezentarea grafică de notă maximă. Spre deosebire de primul volum, de această dată titlul este foarte frumos tradus.
Personajele principale ale cărții O torță în noapte de Sabaa Tahir sunt Laia din neamul Cărturarilor și Elias din neamul Războinicilor. Laia e o tânără curajoasă și hotărâtă, a cărei familie fusese ucisă de războinici, iar fratele ei, Darin, este închis la Închisoarea Kauf, o fortăreață impenetrabilă din deșert. Laia ar face orice să-l scape de acolo pe fratele său, chiar dacă asta înseamnă să-l ajute să scape de execuție pe Elias, un Războinic temut, o Mască – războinici sângeroși, antrenați să ucidă. Elias era fiul comandantei Academiei Blackcliff – cea mai dură școală din Imperiul Războinicilor -, Keris Veturia, o femeie dominatoare și neagră la suflet. Elias, împreună cu alți elevi ai Academiei din generația lui, fuseseră aleşi de profeți să se întreacă pentru a desemna noul împărat și sfetnicul acestuia, Sfrânciogul.
Întrecerile, de o cruzime fără seamăn, au avut un deznodământ în urma căruia Elias a ajuns pe eșafod, fiind condamnat la moarte. A scăpat doar datorită Laiei, în schimbul promisiunii că o va ajuta să-și scape fratele din închisoare. Darin era un pion foarte prețios în mâinile celor care-l capturaseră, fiind singurul care știa tainele fabricării unor arme dintr-un oțel special, care le făcea invincibile.
„Viaţa este alcătuită dintr-o grămadă de momente care nu înseamnă nimic. Şi pe urmă, într-o bună zi, apare o singură clipă care schimbă toate secundele ce-i urmează.”
Însă amândoi sunt vânați de soldații imperiului și de nemiloasa Keris Venturia, ce își ura cu patimă fiul. Însă cea mai de temut urmăritoare a lor este cea care îl cunoște cel mai bine pe Elias: Helene Aquilla, camarada și cea mai bună prietenă a lui Elias de la Academie, devenită Mare Sfrâncioc și nevoită să-l vâneze.
Cât de departe ai merge pentru familie? Cât de departe ai merge pentru libertate? Cât de departe ai merge pentru demnitate? Cât de departe ai merge pentru iubire? Sunt întrebări la care trebuie să-și răspundă cei trei – Laia, Elias și Helene, fiecare din aceștia având de plătit un preț imens pentru a face ceea cea au de făcut, cu, sau fără voia lor. Fiecare are propriile motivații care îi fac să meargă mai departe.
O serie fantasy extraordinară, care m-a convins încă de la primul volum. Sunt multe serii al căror prim volum m-a încântat, dar volumul al doilea nu a confirmat aceeași valoare. De această dată, O torţă în noapte, al doilea volum al seriei, nu doar că s-a ridicat la înalțimea primului volum, dar chiar l-a depășit ca forță și intensitate a acțiunii și evoluție a personajelor. Mi-a plăcut de la primul până la ultimul rând, a fost un adevărat page-turner, fără episoade ”de umplutură”, fără ca acțiunea să treneze plictisind cititorul, în ciuda numărului mare de pagini.
Firul principal al acțiunii urmărește fuga plină de peripeții a celor doi prin deșert – trei luni de chin și teroare, pline de neprevăzut – teritoriul neprietenos pe care îl au de traversat, pericolele pe care le au de înfruntat având o adevărată urgie pe urmele lor. Nu doar soldați, dar și forțe întunecate dintr-o altă lume le stau împotrivă. Iar timpul pe care îl au la dispoziție este limitat: Elias fusese otrăvit de malefica sa mamă, iar otrava ce o purta în corp îl ucidea încet, dar sigur, având stări de leșin în care trecea cu un picior în lumea umbrelor. Exista un leac care atenua efectul otrăvii, dar nu și rezultatul final.
”Intensitatea din ochii lui spălăciți îmi face inima să-mi sară în piept, dar nu mă uit în altă parte. Există în el o singurătate care-mi provoacă durere. Moare. Știe asta. Probabil că n-ai cum să ajungi în viață mai singur de-atât. ”
– Câtă vreme ești viu -parcă aud vocea caldă a bunicii – există speranță.
Elias ridică ochii și mă privește, iar răceala din privire se transformă într-un foc sălbatic, de nestins. Uit să respir.
– Să nu uiți asta, zice el. Niciodată.”
Cartea are patru părți denumite sugestiv – Fuga, Nordul, Închisoarea Neagră și Nimicirea și este scrisă la persoana întâi, alternativ, din perspectiva lui Laia și Elias, cititorul fiind conectat la trăirile și gândurile acestora, dar și capitole din perspectiva lui Helen Aquilla, putând astfel să urmărim și ce se întâmplă în urma celor doi fugari, și cum este organizată vânătoarea acestora. Aflăm totodată despre crudul Împărat Marcus, despre ce se întâmplă la palat și despre culisele luptei pentru putere. M-a impresionat prețul plătit de Helen în această confruntare, prinsă la mijloc între Imperiu, familie, datorie și propriile sentimente.
”- Îți voi da drumul, zic. Dacă încerci să mă dobori, n-ai decât. Înainte însă, vreau să-ți spun ceva, pentru că știm amândoi că nu mai am mult timp de petrecut pe lumea asta și m-aș urî dacă nu ți-aș spune-o.
Citesc nedumerire pe chipul ei și mă grăbesc să continui înainte să înceapă să-mi pună întrebări. – Mi-e dor de tine.”
Pe cât de mult am urât-o pe Keris Ventura – sper ca în volumul următor să plătească cu vârf și îndesat pentru păcatele ei – pe atât de mult am admirat-o pe Mamie Rila, cea care l-a crescut pe Elias în sânul clanului ei când era copil. Iar Clanul Tribalilor nu-l va lăsa nici acum la greu, fiind gata să se sacrifice pentru cel pe care-l considerau unul de-al lor.
Relația dintre Laia și Elias se dezvoltă foarte frumos, bazată pe încredere, loialitate și prietenie. Dar există și atracție reciprocă. Însă în peisaj apare și Keenan – îl cunoaștem din primul volum, e legătura Laiei cu Rezistența. Îi ajunge pe drum, ca apărut de niciunde și îi va însoți, oferindu-se să-i ajute. Totodată, nu pierdea nici un prilej de a-i da de înțeles Laiei că e interesat de ea. Să fiți atenți la acest personaj, am avut o surpriză de proporții în ceea ce-l privește!
În ceea ce o privește pe Laia, era atinsă și protejată de magie, avea un har pe care va învăța să-l controleze și care o va ajuta, făcând diferența între viață și moarte. Dar talismanul pe care îl purta asupra ei, singura amintire rămasă de la mama sa – avea o însemnătate și o putere teribilă. Veți vedea despre ce este vorba…
Unele din cele mai interesante și inedite fragmente ale cărții sunt cele în care Elias ajunge, atunci când își pierde cunoștința ca urmare a efectului otrăvii, în Anticameră, o lume stranie aflată la granița dintre viață și moarte, bântuită de sufletele ce nu-și găsesc odihna și nu pot trece Dincolo, păzită de misterioasa Shaeva, Păzitoarea Sufletelor.
” – Anticamera are suflet, Elias. Este cea mai veche vrajă care există. Și te place, se strâmbă ea ca și cum s-ar scuza. Deja a început să-ți șoptească secretele ei.”
Un personaj de care mi-a plăcut a fost Afya Ara-Nur, cea care i-a ajutat în urma unei promisiuni. V-o amintiți pe dansatoarea din primul volum, cea care a dansat cu Elias în Noaptea Festivalului Lunii și i-a dat acestuia o monedă de favor? ”Una dintre cele mai periculoase femei din Imperiu”.
”Afya scoate un hohot răsunător de râs care se răspândește în toată peștera. Nu-și bate joc de mine, îi citesc o veselie sinceră pe chip când dă din cap.
– La naiba, parcă mi-ai spus că-ți plac poveștile. Ai auzit vreodată vreo poveste în care aventurierul să aibp vreun plan sănătos la cap?
– Ei bine… nu. (…)
– Pentru că planurile sănătoase la cap nu dau rezultate niciodată, fato, zice ea. Numai cele nebunești reușesc.”
14 Comments
Geo
Aștept sa îmi ajungă si mie.
Oli
Ai citit primul volum?
Geo
Hihihi… încă nu. Dar când îl prinzi pe 2 cu 50% nu ai cum sa rezisti!
Oli
Acum ai ocazia să le citești la rând…
Geo
Corect! A ajuns cartea la mine!
Oli
Am actualizat postarea cu recenzia. Un volum doi la înălțime, recomand!
anasylvi
Suna bine aceasta serie!
Oli
Ana, ma bucur daca ti-am atras atentia asupra ei, ti-o recomand, iti va placea sigur!
Balan Daniela
O carte interesanta ,felicitari pentru recenzia frumoasa si tentanta !
Oli
Multumesc, Daniela! E foarte interesanta, o continuare de nota maxima a primului volum!
Tyna
Felicitări pentru o recenzie minunată! Cred că o să îmi placă mult aceasta serie!
Oli
Multumesc, Tyna! Si eu cred ca iti va placea!
Geo
Felicitări, Oli! Cu siguranta este o carte frumoasa. Îmi place mult recenzia, este alerta si plină de neprevăzut.
Oli
Multumesc, Geo! Ma bucur ca iti place recenzia, e o carte foarte frumoasa si precis te va prinde!