Delicatese Literare
Recenzii

O vara in Long Island de Ann Brashares, Editura RAO – recenzie

O vară în Long Island

Ann Brashares

Editura RAO

Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 252
Traducerea: GRAAL SOFT
Titlul original: The whole time together
Ray și Sasha împart un dormitor, se învârt în aceleași cercuri de prieteni, au aceleași surori, dar nu s-au întâlnit niciodată.
Cândva, tatăl Sashei și mama lui Ray au fost căsătoriți și au avut trei fiice. Dar căsnicia lor s-a destrămat. Acum există două familii noi cu doi copii noi, Sasha și Ray, iar în timpul lunilor de vară, ei împart, pe rând, o casă de pe plajă.
Ajunși la vârsta adolescenței, Ray și Sasha sunt din ce în ce mai curioși unul în privința celuilalt.
”Amuzantă și tragică în același timp, aceasta este o poveste ce recunoaște complexitățile din sânul familiilor dezbinate și efectul nociv al resentimentelor de lungă durată. Brashares orchestrează o intrigă complicată, niște personaje multidimensionale și scene care vor stârni imaginația cititorilor noi și vechi.” – Publishers Weekly
“Ar fi bine ca cititorii să aibă la îndemână câteva șervețele, căci aceasta este o poveste profund înduioșătoare.” – The Bulletin
Această carte este reprezentativă pentru Brashares. Întrebările introspective asupra eredității se împletesc, în cele din urmă, cu legăturile de familie și cu magia verii.” – Booklist
Ann Brashares s-a născut în Alexandria, Virginia, și a crescut în Chevy Chase, Maryland. A urmat gimnaziul și liceul la Sidewell Friends School din Washington, D.C. După ce a studiat filosofia la Colegiul Barnard, a lucrat ca redactor la 17th Street Productions. 17th Street a fost achiziționată de Alloy Entertainment, iar după achiziție, Ann a lucrat o scurtă perioadă pentru Alloy. După ce a părăsit Alloy, a scris “Frăția pantalonilor călători”, care a devenit rapid un bestseller internațional.
“O incursiune fermecătoare în universul familiei, al secretelor și al iubirii.” – Teen Vogue

Odată cu începutul verii, fiecare dintre noi, ne simțim mai veseli, mai plini de energie, mai doritori de distracție, uneori asumându-ne riscuri mai mult decât o facem de obicei. Dar, este vară! Trebuie să scăpăm cumva de monotonia de peste iarnă.
În primul rând m-a atras coperta acestei cărți, care te umple de energie și-ți trezește curiozitatea. Un apus de soare, plajă, mare… ocean, în cazul de față, și un grup de oameni… Ce poate fi mai frumos?
După ce am citit câteva rânduri despre carte, am devenit și mai curioasă. Recunosc, mă așteptam la o poveste romantică, cu împăcări cu trecutul și multă distracție. Se pare că am primit și n-am primit tot ce mi-am dorit.
Am fost încântată de arborele genealogic de la începutul cărții. A fost de mare ajutor pentru înțelegerea gradelor de rudenie dintre personaje.
O carte ce se citește destul de ușor, odată ce ai pătruns în misterele poveștii. Scrisă într-un stil simplu, atractiv, debordând de mister și intrigă; cititorul se trezește prins în mreje și nu mai poate face nimic pentru a ieși… Efectiv mai are o singură soluție: cititul până la final!
Mi-au plăcut titlurile de la începutul fiecărui capitol. Acestea te invită parcă, să faci diferite supoziții cu privire la parcursul acestei povesti încântătoare!
“Pentru el, mirosul pe care îl asocia cel mai mult cu sentimentul de “acasă” era mirosul unei fete pe care n-o cunoștea.”
Romanul începe prin a ne face cunoștință cu Ray, personajul nostru principal, un adolescent care nu știe încă ce vrea. Oare cum este să-ți împarți camera cu o fată timp de ani de zile? Și fără să o cunoști?
După cum reiese din gândurile lui, el și Sasha au reușit. Cu mici hopuri, structurând spațiul, timp de ani de zile au avut acest aranjament. Pe timpul verii, fiecare ocupă camera cu rândul. Și asta, datorită faptului că mama lui Ray și tatăl Sashei au fost cândva căsătoriți…
“Copleșit de sentimentul dureros și deplin al acestei realizări, Ray s-a ridicat și s-a așezat pe pat, unde mirosul ei era întotdeauna mai puternic, învăluindu-l ca o mângâiere familiară, precum intimitatea nopții. Visa întotdeauna frumos aici, iar coșmarurile îl ocoleau, nu ca în patul din Brooklyn.”
O situație ușor neobișnuită, neașteptată și despre care nu am mai citit până acum.
Îmi place stilul de scriere al autoarei, direct, care-ți prezintă totul fix așa cum este, fără cosmetizări. Cu ajutorul cuvintelor nepretențioase, Ann Brashares reușește să atragă atenția cititorului asupra personajelor și gândurilor acestora, integrându-te de la prima pagină.
Prin alternarea capitolelor și schimbarea punctelor de vedere, obținem o imagine de ansamblu amplă. Și aflăm istoria unei familii care s-a destrămat și constatăm motivele care au dus la refuzul acestora de a se mai întâlni vreodată. Chiar dacă împart aceeași casă de vacanță.
Fiecare personaj în parte te face să-l îndrăgești și să îți pese de ceea ce se întâmplă. Atât Ray, cât și Sasha, sunt doi tineri marcați de faptul că au atât de multe lucruri în comun, dar nu s-au văzut niciodată… O situație încurcată, pe care Sasha încearcă și ea să o descopere, dar anumite lucruri rămân nespuse.
“Cât de mult timp petrecem gândindu-ne la ceea ce nu avem, sau am pierdut, față de ceea ce avem.”
Prea puțin. Chiar și în carte, se pare că doar Sasha și Ray se gândesc la toate acestea. Îmi place stilul lor introspectiv. Datorită acestuia, simt că putem percepe mai multe nuanțe ale acestui tablou straniu, compus din familiile Lilei și a lui Robert.
Această casă de vacanță este însăși inima cărții și a poveștii, punctul central al acțiunii. După cum bine a spus Ray, este “acasă”!
“Ea făcea mai mult decât atât. Cel puțin în mintea ei, împărțea o viață cu el. Cărți, și jucării, și nisip în cearșafuri. O colecție comună de animale de plastic în miniatură. Scoici, surori, o imagine a lunii. Poate că nu îl cunoștea, dar cât de des se gândise la el? Pânza a câtor vise nu țesuse ea în această cameră, în această casă, pentru amândoi?”
Doi tineri ce și-ar fi dorit să se cunoască, dar pentru care destinul a ales cu mult timp înainte! Fără ca ei să aibă vreun cuvânt de spus…
La conturarea peisajului, mai ajută și Emma, Quinn și Mattie, cele trei surori mai mari. Fiecare ne creionează un anumit aspect al poveștii și astfel, ajungem să vedem atmosfera care înconjoară casa de vacanță, dar și să înțelegem motivele pentru care, fiecare dintre cei cinci copii adoră acest loc.
“Aceasta era provocarea vieții ei. Să nu se îndepărteze de durere. Să nu o nege, ci, mai degrabă, să o accepte. Să-i confere o voce dacă avea nevoie de una. Să accepte că și suferința avea dreptul să existe.”
Prin aceste frânturi din gândurile lui Quinn, realizăm că cele trei surori nu s-au împăcat niciodată cu această stranie situație. Sunt din ce în ce mai curioasă să aflu de ce au divorțat Lila și Robert, dar mai ales, cum de nu mai comunică unul cu altul absolut deloc?
Acesta este misterul în jurul căruia se învârte toată cartea. Cu fiecare pagină ai impresia că pătrunzi într-un labirint în care, pe măsură ce citești, te rătăcești și devii din ce în ce mai confuz; dar, în același timp, realizezi cauza acestei situații. Este uimitoare suferința pe care Ray o ascunde în sufletul său. Se consideră vinovat din cauza tatălui său, Adam, care și-a părăsit copiii atunci când s-a căsătorit cu Lila. Aceeași suferință este închisă și în sufletul surorilor mai mari, care trebuie să treacă prin schimbarea familiilor odată la două săptămâni și să nu aducă vorba despre ceilalți… Sasha este o adolescentă deschisă, care are curajul de a-i pune întrebări încurcate tatălui ei.
Robert și Lila sunt diferiți atât ca statut financiar, cât și ca mod de a privi lucrurile. Totuși, Robert mi s-a părut mai profund.
Mi-a plăcut modul în care autoarea ne-a permis să cunoaștem orașul, cel puțin locurile unde se desfășoară acțiunea.
Momentul în care Ray și Sasha se întâlnesc este clipa care zguduie din temelii existențele celor doi, dar, într-o oarecare măsură și pe a celorlalți. Mai ales pe ale surorilor lor. Apoi, este viitoarea nuntă a Emmei, care va reuni cele două familii pentru prima dată după foarte mult timp…
Cum se va termina această nuntă? Vor reuși Lila și Robert să îngroape un trecut care încă mai doare, care încă poate provoca răni?
Problemele lui Mattie îi dau acesteia viața peste cap și o fac să nu mai fie sigură de nimic. Suferim alături de ea și încercăm să ne închipuim care va fi, de fapt, deznodământul.
O carte care-ți dă ocazia să te gândești la greșelile pe care le fac oamenii din cauza lipsei de comunicare. La complexitatea repercusiunilor care complică viața. Este o carte care te face să simți! Te emoționează și te întristează, dar la final ești mai puternic.
O lecție de viață despre a savura din plin fiecare clipă petrecută alături de cei dragi. De a spune tot ce simți nevoia să le spui, fără să mai amâni.
“Însă Quinn avea o altă credință, curajoasă și exuberantă. Ea ar fi spus că nu trebuie să îți fie teamă de durere. Nu evita să simți ceea ce simți. Nu îți da fericirea la schimb. Lasă să iasă ceva bun din toate astea.”

Mulțumim Editura Rao pentru cartea O vară în Long Island de Ann Brashares, oferită pentru recenzie

Cartea O vară în Long Island de Ann Brashares

 poate fi comandată de pe raobooks.ro, elefant.ro,  libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *