Delicatese Literare
Prezentari carti

O viata amânată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus, Editura Polirom

O viata amânată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz

(A Delayed Life: The True Story of the Librarian of Auschwitz – 2020)

Dita Kraus

Editura Polirom

Categoria: Memorii Jurnal

An aparitie: 2020

Nr. pagini: 392

Traducător: Dan Sociu

Dita Kraus, născută la Praga, a fost deportată împreună cu părinţii săi în 1942, când avea numai 13 ani, în lagărul de concentrare de la Terezín, apoi la Auschwitz, unde tatăl ei a murit. Ea şi mama sa au fost trimise la muncă forţată în Germania, iar în cele din urmă, în lagărul de la Bergen-Belsen. La puţin timp după eliberare, mama Ditei a murit. După război Dita s-a căsătorit cu scriitorul Otto B. Kraus, care fusese şi el prizonier la Auschwitz. Au emigrat în 1949 în Israel, unde au lucrat amândoi ca profesori. Dita Kraus este eroina bestsellerului internaţional al lui Antonio G. Iturbe Bibliotecara de la Auschwitz, iar Otto B. Kraus a scris un roman despre experienţele sale.
Viața extraordinară a Ditei Kraus, supraviețuitoare a Holocaustului, a inspirat un bestseller internațional. Aceasta este povestea sa adevărată, de la ororile lagărelor naziste la fuga de dictatura comunistă și la plecarea în recent înființatul stat Israel, în căutarea unei noi patrii.
Născută într-o familie de intelectuali evrei, Dita Polach a mers la școală, s-a jucat cu prietenii și nu s-a perceput niciodată că fiind diferită – pînă la ocuparea Cehoslovaciei de către Germania nazistă.
Deportați în ghetoul de la Terezin, apoi la Auschwitz și la Bergen-Belsen, Dita și familia ei au trăit ororile de neimaginat ale lagărelor, tatăl și bunicul murindu-i în timpul detenției, iar mama, la scurt timp după eliberare.
La Auschwitz, fata de doar 14 ani a avut în grijă cea mai mică bibliotecă din lume, alcătuită din cele cîteva cărți pe care prizonierii reușiseră să le salveze din bagajele celor aduși în lagăr și care le-au oferit, atît copiilor ce aveau să fie trimiși în camerele de gazare, cît și învățătorilor acestora care le-au împărtășit soarta, o iluzie de normalitate într-o lume de coșmar.
Dar povestea Ditei nu se oprește la Holocaust; ea privește și mai departe, la viața pe care și-a reconstruit-o după război: căsătoria, plecarea din Cehoslovacia comunistă și stabilirea în Israel, traiul în kibbutz, bucuriile și necazurile maternității.
O relatare extraordinară, despre o viață incredibilă, voința de a trăi și speranța neclintită într-un viitor mai bun.
Faptul că am cunoscut-o pe Dita Kraus este unul dintre cele mai importante lucruri care mi s-au întîmplat vreodată. – Antonio G. Iturbe

Cărțile Editurii Polirom pot fi achiziționate de pe polirom.roelefant.ro, libris.ro,  librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Recenzii și prezentări cărți Holocaust

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *