Delicatese Literare
Recenzii

O viață perfectă de Danielle Steel, Editura Litera, Colectia Blue Moon – recenzie

O viață perfectă

(A perfect Life – 2014)

Danielle Steel

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Alexandru Bumbaș / Graal Soft

239 pagini

Inteligentă, energică, şi plină de graţie, Blaise McCarthy este o figură emblematică în lumea televiziunii de ştiri, având talentul de a pune întrebări dificile şi de a aborda cu perspicacitate şi curaj complicatele probleme din domeniul afacerilor şi al politicii. Mamă singură, ea îşi gestionează meticulos cariera, iar pentru publicul său, Blaise pare să fie o persoană împlinită. Cât priveşte însă viaţa ei privată, există o poveste nespusă, pe care ea a păstrat-o ascunsă ani de zile.
Fiica adolescentă a lui Blaise, Salima, bolnavă de diabet, a orbit în copilărie, iar nevoile ei au ţinut-o departe într-o şcoală-internat, cu îngrijire medicală permanentă. Atunci când şcoala Salimei se închide, în urmă unei tragedii, ea se întoarce la New York, în apartamentul mamei sale, şi dintr-odată, cele două, mama şi fiica, se confruntă cu provocări pe care Blaise se simte incapabilă să le gestioneze. Un îngrijitor nou, pus la dispoziţie de şcoală Salimei, creează tot atâtea probleme pe cât rezolva. Chipeş şi cultivat, Simon Ward are opinii ferme cu privire la orice, refuzând să accepte limitările fizice ale Salimei şi deschizându-i acesteia noi orizonturi. Astfel, cei trei devin prieteni. Apoi, totul începe să se destrame. O prezentatoare tânără şi atrăgătoare este angajată la postul de televiziune, şi nu este un secret faptul că urmează să ia locul lui Blaise. Cariera îi este ameninţată şi viaţa, până acum ordonată, îi este dată complet peste cap, astfel că Blaise simte, pentru prima oară, că existenţa ei nu este perfectă, ci reală.

Danielle Steel are incredibilul talent de a țese povești de viață complexe, cu bune și cu rele, toate conținând un mesaj important. Personajele ei sunt departe de a fi perfecte, toate au mici defecte, dar și multe calități, care le conferă unicitate și le fac cu atât mai veridice.
O viață perfectă m-a încântat prin mesajul transmis, anume că nu contează aparențele ci fiecare trebuie să se descopere pe sine însuși și să aleagă ceea ce i se potrivește, indiferent de prejudecăți sau de părerile celorlalți. Povestea de dragoste este și ea una deosebită, dintre un cuplu cu totul atipic, ea fiind mai în vârstă cu cincisprezece ani decât el.
Pentru toți cei din jur, Blaise McCarthy părea a avea o viață perfectă. În vârstă de patruzeci și șapte de ani, ajunsese la apogeul carierei, fiind o vedetă incontestabilă a postului de televiziune, recunoscută și admirată de toată lumea. Pentru a-și realiza interviurile ei pline de vervă, care o făcuseră atât de celebră, Blaise călătorise în toate colțurile lumii, întâlnind personalități fascinante, vizitând locuri exotice și trăind experiențe captivante, la care alți oameni doar visează…
Blaise ajunsese aici după mult efort susținut și determinare, punând pasiune pură în tot ceea ce făcea. Fiica unui măcelar și a unei învățătoare, lui Blaise i se inoculase valoarea muncii de mică. Din păcate, ambii părinți îi muriseră într-un accident pe când ea era studentă. După terminarea studiilor, Blaise începuse o carieră în televiziune, mai întâi ca prezentatoare de știri la rubrica meteo în Seattle, ca mai apoi talentul ei autentic și carisma să o propulseze ca prezentatoare de știri în televiziunea națională, mai întâi la San Francisco, apoi la New York. La vârsta de douăzeci și trei de ani își întâlnise marea dragoste, pe Bill, un cameraman devotat meseriei sale, care-i împărtășise sentimentele, căsătorindu-se în scurt timp. Din păcate, fericirea lor idilică nu durase decât șase luni, Bill pierzându-și viața într-una din misiunile riscante din zonele de război, la care el adora să participe. Devastată sufletește, Blaise își găsise refugiul în muncă, singura care reușea să-i mai furnizeze un scop în viață.
La trei ani după moartea lui Bill, Blaise s-a recăsătorit cu Harry, un important om de afaceri din Silicon Valley, mai în vârstă cu douăzeci și patru de ani decât ea, ce avusese deja patru soții până atunci, după un an de curte asiduă și insistențe din partea lui. Însă, în momentul în care lui Blaise i s-a oferit oportunitatea unui post în New York, n-a stat nicio clipă pe gânduri, întrucât cariera era principala ei prioritate, cum avusese grijă să-i precizeze lui Harry de la bun început. Din acel moment, cei doi au fost separați de cele două coaste ale Statelor Unite, întâlnindu-se doar în weekenduri. La trei luni după mutarea la New York, Blaise a constatat că era însărcinată, dar și-a continuat munca în același ritm frenetic până la nașterea fiicei ei, Salima, iar la trei săptămâni după naștere a apărut deja pe sticlă. Relația cu Harry a continuat cu sincope încă cinci ani, dar nu au divorțat legal decât după încă cinci ani, când Harry a dorit să se recăsătorească.
Blaise avea treizeci și opt de ani la data divorțului, iar după aceea avusese câteva aventuri pasagere până la vârsta de patruzeci și unu de ani, când începuse o relație cu Andrew Weyland, noul prezentator al știrilor, frumos ca un actor de cinema, căruia îi aprecia inteligența și carisma. Din păcate, după un an și jumătate Blaise descoperise că Andrew era superficial și mincinos, presupusul lui divorț în desfășurare neavând de fapt loc, ci el se complăcea într-o viață dublă, împărțindu-se între weekendurile cu familia și restul săptămânii alături de Blaise. Cu inima frântă, Blaise refuzase să-i mai creadă minciunile și promisiunile, despărțindu-se definitiv de el, iar de atunci refuzând să se mai implice în vreo legătură amoroasă.
În tot acest timp, Blaise trăia și cu o altă durere în suflet. Fiica ei, Salima, pe care o iubea nespus, se îmbolnăvise de diabet pe când avea nouă ani și orbise, în urma bolii. Neputându-i asigura îngrijirile de care aceasta avea nevoie, neputându-se baza pe nimeni în afară de sine însăși, Blaise o internase pe Salima într-o școală-internat, unde putea beneficia de îngrijire medicală permanentă, iar ea își intensificase eforturile pentru a câștiga tot mai mulți bani, atât de necesari pentru a-i asigura fiicei sale cel mai bun tratament și pentru a constitui un fond care să-i permită Salimei să aibă un îngrijitor în permanență lângă ea până la sfârșitul zilelor.
Iar pentru ca totul să poată să fie suportabil, Blaise se convinsese pe sine însăși că aceasta existență contra-cronometru era chiar viața pe care și-o dorea…
”Fiecare zi era o luptă continuă pentru a nu pierde ceea ce câștigase. Era singură pe culmile gloriei și fusese cazată în camere de hotel de pe tot mapamondul; se îmbolnăvise în locuri în care nu ai vrea să te duci nici dacă te-ai simți bine. Își petrecuse viața decolând și aterizând pe aeroporturi. Nu știa nimeni ce înseamnă viața pe care o invidiau sau prețul pe care îl plătise. Era departe de a fi o viață perfectă, iar Blaise știa foarte bine acest lucru, dar, oricât de greu ar fi fost și oricât ar fi fost de singură, nu ar fi schimbat-o pentru nimic în lume.”
Dar echilibrul pe care Blaise și-l clădise cu greu începe să se clatine. O nouă vedetă este angajată la postul de știri, o tânără frumoasă și ambițioasă, mai tânără cu douăzeci de ani ca Blaise, care era evident pentru toată lumea că îi vâna postul lui Blaise, iar noul director angajat părea că o încurajează în acest sens, dându-i să realizeze anumite reportaje pe care, până atunci, doar Blaise le-ar fi realizat.
Mai mult, Abby, îngrijitoarea care avea grijă de Salima și pe care aceasta o iubea nespus, moare subit în urma unui acces de meningită, întreaga școală fiind închisă timp de trei luni, până trecea pericolul răspândirii cumplitei maladii, toți copiii fiind trimiși acasă împreună cu îngrijitorii lor. Întrucât nicio îngrijitoare nu mai era disponibilă, Salima a fost însoțită de Simon, un profesor îngrijitor de la respectiva școală, în vârstă de treizeci și doi de ani, arătos și bine făcut.
Relația dintre cei trei nu a început sub cele mai bune auspicii. Salima încă suferea cumplit după pierderea lui Abby, Blaise se simțea inconfortabil în prezența unui bărbat foarte atrăgător în propria ei casă, iar Simon nu s-a sfiit să-și arate de la bun început dezaprobarea cu privire la modul cum fusese îngrijită Salima până atunci, considerând că Abby o cocoloșise din cale-afară, nelăsând-o practic să se dezvolte și accentându-i handicapul, în ciuda bunelor intenții pe care aceasta le avusese.
Câteodată însă, o nenorocire te poate duce pe căi nebănuite, iar când viața îți închide o ușă, îți deschide o fereastră spre noi orizonturi, iar pentru cei trei, momentul în care au fost nevoiți să interacționeze va însemna un punct de cotitură în viețile fiecăruia, deschizându-le noi perspective și forțându-i să facă reflecții în privința propriilor alegeri de până atunci.
Sub influența lui Simon, Salima va începe să fie tot mai independentă, începând cu mici lucruri cum ar fi pusul și strânsul mesei, preparate simple făcute în bucătărie și continuând cu dezvoltarea pasiunii pentru muzică, pentru care avea un real talent, luând lecții de la o profesoară de canto și ajungând în final să-și schimbe complet planurile de viitor, pentru a-și urma vocația.
În același timp, între Blaise și Simon începe să se dezvolte o atracție, fiecare fiind fascinat de personalitatea celuilalt, descoperind noi fațete greu de observat la prima vedere.
Simon a fost uluit să constate că, dincolo de aparența strălucitoare, Blaise lucra sub o tensiune permanentă la locul de muncă. În același timp, i-a remarcat spiritul vivace, sinceritatea, bunătatea și devotamentul pe care-l avea față de fiica ei.
La rândul ei, Blaise a descoperit că Simon era un bărbat cu multiple talente, având un adevărat har pentru munca depusă cu tinerii cu nevoi speciale, fiind un excelent bucătar, școlit în Franța la Cordon Bleu. Simon era fiul unui profesor universitar genial, dar complet aiurit și al unei franțuzoaice excentrice, cu un spirit rebel, mai tânără cu douăzeci și doi de ani ca soțul ei, ce fusese studenta lui. Simon își găsise vocația pentru meseria lui în momentul în care fratele lui, un sportiv olimpic de mare perspectivă, orbise și nu-și mai găsea nicio motivație pentru a-și continua viața. Consiliindu-l în permanență, Simon îl ajutase să depășească momentul critic iar, în prezent, fratele lui era profesor universitar, căsătorit și cu patru copii.
Mirată cum de Simon, cu toate calificările lui, nu plecase să predea la o școală prestigioasă, acesta i-a mărturisit sincer că era îndrăgostit de o altă colegă, profesoară la aceeași școală, cu care era într-o relație de peste trei ani, tot așteptând momentul ca aceasta să divorțeze de soțul ei, care o bătea și cu care avea trei copii, așa cum promisese înainte de a începe relația lor.
La rândul ei, Blaise îi face și ea confidențe despre trecutul ei, despre temerile ce o marcau.
Mici gesturi de tandrețe se produc între ei, iar la un moment fiecare încetează să mai reziste atracției reciproce și ajung iubiți, fiecare mărturisindu-și fără echivoc iubirea față de celălalt.
În ciuda sentimentelor lor sincere unul față de celălalt, viitorul relației lor era incert, fiecare dintre ei fiind măcinat de incertitudini, Blaise gândindu-se că era prea în vârstă față de Simon, iar acesta, la rândul lui, considerând că, față de cariera strălucitoare a lui Blaise, realizările lui erau insignifiante.
Pentru ca relația lor să aibă o șansă, trebuia ca fiecare dintre ei să-și reconsidere prioritățile, să vadă lucrurile și din perspectiva celuilalt, să meargă în întâmpinarea lui și să elimine amenințările ce puteau să-i despartă pentru totdeauna.
Blaise, sinceră, curajoasă și bună la suflet, nu a încercat să-i forțeze în niciun fel mâna lui Simon, deși se îndrăgostise nebunește de el, iar, la un moment dat, a luat o decizie crucială bazându-se doar pe ea, reconsiderându-și adevăratele valori și realizând că familia conta mai mult decât orice carieră strălucită ar fi avut.
Mi-a plăcut că Simon a luat decizia corectă, înainte de a afla o informație esențială ce ar fi putut pune sub semnul îndoielii motivele lui, dovedind că reușise să se maturizeze și că iubirea lui pentru Blaise era profundă, sinceră și complet necondiționată.
O carte caldă, sensibilă, ce îți demonstrează că viața poate produce mici miracole tocmai când te aștepți mai puțin, pe care o recomand cu mult drag tuturor iubitorilor de romance!
”Se completau unul pe celălalt, și fiecare dintre ei devenise mai bun, iar viața fiecăruia se împlinise datorită celuilalt. Și, cu toată umanitatea care făcea ca relația lor să fie specială și unică, aceasta nu era, totuși, perfectă. Dar nici nu trebuia să fie. În schimb, era extrem de aproape de perfecțiune. Era exact viața pe care și-o doreau.”

Mulțumim Editurii Litera pentru cartea O viață perfectă de Danielle Steel oferită pentru recenzie.

Cărțile autoarei Danielle Steel pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Danielle Steel

39 Comments

Spune-ți părerea!