O viață şi încă o zi vol.1 de Alexandru-Mihai Gulie, Editura Bookzone – recenzie
O viață şi încă o zi
Volumul 1
Alexandru – Mihai Gulie
Editura Bookzone
Nr.pagini: 271
An apariție: 2017
Abel este băiatul cu suflet bun, dar foarte naiv, care se îndrăgostește iremediabil de Sarah. O iubire pură, care nu reușește să troneze într-o lume în care prieteniile nu sunt aproape niciodată ceea ce par și fiecare trebuie să caute mai departe de sine sensul vieții.
„O viață și încă o zi” este mai mult decât o poveste pe care o incluzi în categoria de cărți de dragoste. Este un memento al încercărilor, al încrederii, al dezamăgirilor, al iubirii, al intimității și, nu în ultimul rând, al imperfecțiunii iubirii.
„Totul era perfect, iar întâlnirea noastră părea plănuită încă dinainte de apariția timpului. Ne-am petrecut întreaga vară găsindu-ne până și cele mai ascunse părți ale sufletului și în fiecare colțișor găseam doar dragoste. Ochii ei căprui au fost singurii ce m-au văzut vreodată. Credeam că nimic nu ne va sta în cale. Credeam că lumea este creată doar pentru noi doi și fiecare stea veghează asupra fericirii noastre.
Dar numai un prost poate crede că totul i se cuvine.
Numai un prost nu luptă din răsputeri pentru singurul său motiv de fericire.
Numai un naiv consideră că viața îi este datoare.
Eu am fost „
„Dacă renunți asta înseamnă că te aşezi în rândul laşilor şi accepți condamnarea la o viață nefericită! Nu încerca singur, te rog, crede-mă pe cuvânt!” – Alexandru-Mihai Gulie
O viață și încă o zi vol. I de Alexandru-Mihai Gulie ne vorbeşte despre greşeli, regrete, destin, despre iertare şi speranță , dar mai ales despre acel sentiment frumos numit iubire. Cartea ascunde o poveste atât de simplă, şi totuşi, atât de complexă! O poveste de viață! O lecție de viață!
Lectura este uşoară, dar cu un impact emoțional puternic, iar stilul de scriere, simplu, lejer, este plin de căldură în ciuda faptului că denotă multă tristețe. Da, povestea este tristă, dar deosebită, datorită mesajului pe care îl transmite: nu lăsa orgoliile să îți hotărască viața. De fapt, poveştile care se ascund printre filele acestei cărți, sunt poveşti de viață reale pe care le întâlnim la tot pasul dar pe care nu le conştientizăm sau, dacă o facem, nu dăm importanță.
„Dacă ai greşit, caută iertarea, iar dacă ți s-a greşit, iartă!
Să nu aşterni ura în fața privirii tale, iar inima ta las-o să bată doar pentru ceea ce contează cu adevărat! Ascult-o, pentru că ea va şti mai bine!
Nu pleca urechea la ce cred alții, ci urmează-ți propria cale!”
Deşi cartea are la bază viața lui Abel Collins – personajul principal, un scriitor apreciat și iubit, dar singuratic, fără prieteni – pe parcurs întâlnim mai multe personaje, le cunoaştem poveştile de viață, chiar dacă într-o măsură mai mică; toate, însă,sunt atât de bine închegate între ele, încât realizezi, la final, că acest lucru dă originalitate şi scoate de sub tiparul clişeic, povestea în sine.
Abel este un tânăr de aproape optsprezece ani, cu suflet bun și cald în ciuda faptului că a crescut singur. Părăsit de mamă şi cu un tată mai mult absent datorită serviciului, Abel îşi duce viața mai mult pe drumuri, dintr-un loc într-altul, fără a se ataşa de lucruri, dar mai ales de oameni. Statutul tatălui său într-o companie privată de renume îl ajută pe Abel să se bucure de multe lucruri efemere, dar nu şi de dragoste. Mult prea târziu, tatăl şi fiul, vor realiza că dragostea, afecțiunea unul față de celălalt, timpul petrecut împreună, sunt mult mai importante, că nimic nu le poate suplini.
În timp, Abel îşi găseşte refugiul în cărți. Tot ce ştie despre oameni, lucruri, despre viață, a învățat din cărți. Este un tânăr inteligent, plin de sensibilitate, cu o sete aprigă de a-şi însuşi cât mai multe cunoştințe, de a înțelege sensul vieții. Din păcate, cărțile nu l-au pregătit pentru lumea reală. Viața de zi cu zi este complet diferită față de cea din cărți. Într-un mod trist, Abel va realiza, pe propria piele, un adevăr incontestabil: trebuie să trăieşti cu adevărat, să simți pe pielea ta, să vezi cu ochii minții şi ai sufletului lumea din jurul tău.
„Dacă respiri, mănânci şi dormi nu înseamnă că trăieşti. Exişti. Dar a exista şi a trăi sunt două lucruri total diferite.”
Cât de adevărat! Personal, cred cu tărie că trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem, de ceea ce ne oferă viața, bune sau rele. Întotdeauna avem ce învăța. Din ceva urât se poate naşte ceva frumos. Viața poate fi atât de surprinzătoare! De noi depinde, însă, să dăm un sens.
Abel are parte de astfel de surprize, unele frumoase, altele nu. Dar va şti să gestioneze totul cum trebuie?
Printr-o conjunctură nefericită, Abel ajunge în Alaska, locul de care se simte, în sfârşit, apropiat, după ani de periplu prin diferite oraşe, şcoli schimbate fără a se putea integra, locuri reci, neprimitoare. Însă Alaska îi va schimba viața definitiv. Aici va cunoaşte fericirea, celebritatea, dar şi deziluzia, dezamăgirea, suferința.
Îl cunoaşte pe Jay, coleg de clasă cu el, de care se ataşează foarte mult, ajungând, în scurt timp, să îl considere prieten adevărat. Din păcate, prea târziu Abel îşi va da seama de adevaratul caracter al „prietenului” său. Jay, nu doar că îl va îndepărta pe Abel de tatăl său, dar, îi va lua în cele din urmă şi ultima speranță la fericire: Sarah, cea care va fi singura lui iubire. Gelozia, ura, laşitatea, orgoliile prosteşti, naivitatea, toate îi vor zădărnici fericirea tânărului Abel. Cine este de vină? Jay, datorită urii, geloziei, laşității? Abel prin naivitatea sa, orgoliu, slăbiciune? Sarah datorită pasivității, orgoliului?
Aş putea să vă dau mai multe detalii despre povestea în sine dar prefer să nu o fac 🙂 . Citiți-o! Pentru unii, poate fi banală sau clişeică. Pentru mine nu a fost așa. Ceea ce dă o notă aparte, interesantă, este modul cum autorul decide să ne prezinte povestea lui Abel.
Am spus la început că este o carte tristă şi nu am exagerat. Chiar începutul cărţii este „brutal „. Un accident stupid aduce laolaltă mai multe destine: Jim, David, Sophie… Abel și Sarah. Cine sunt Jim, David și Sophie? Există vreo legătură între aceștia și Abel și Sarah? Rămâne să descoperiți singuri. Deși necruțătoare, soarta aranjează lucrurile într-un final.
Abel, tânărul, o pierde pe Sarah pentru a o regăsi, la maturitate. Pentru asta a fost nevoie doar de O Zi – 25 septembrie. Ziua care schimbă totul, ziua în care trecutul și prezentul se contopesc, viața şi moartea se întrepătrund, orgoliile dispar, speranța renaşte, iubirea triumfă.
„Dacă tu crezi că ai găsit singura persoană de pe acest Pământ ce te poate iubi exact aşa cum eşti, atunci… luptă. Luptă cu tot ce ai împotriva oricui vă va sta în cale. Orice lovitură ai putea primi, să nu crezi că va putea să doară mai tare decât pierderea acelui om!”
Recomand O viață și încă o zi vol. I celor care doresc o poveste de dragoste diferită, celor care îşi trăiesc cu ardoare fiecare clipă, cu bune, cu rele, celor care cred în destin şi… nu numai 😉 . Deşi stilul literar nu este complex, eu am apreciat tocmai simplitatea, autorul reuşind să transmită multă emoție. Uneori simplitatea denotă rafinament, profunzime. Iar în rândurile acestei cărți eu le-am găsit din plin. Însuși titlul cărții denotă multă profunzime și, aș zice eu, invită la introspecție.
Sunt convinsă că vor fi persoane care nu vor aprecia povestea. Acestora le-aş spune să nu judece, să privească „dincolo” de genul literar, de stil, de povestea în sine. Este suficient să privească în sufletul lor şi în jurul lor. Cu toții avem O VIAȚĂ! Şi toți sperăm la încă O Zi.
„[Dragostea] acoperă totul, arde totul, nădăjduiește totul, suferă totul… dragostea este îndelung răbdătoare.”
11 Comments
Geo
Felicitări, Mirela! O recenzie foarte frumoasa si emoționantă. ❤️
MireMirela Barbălată
Mulțumesc, iubita!
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzia! O carte cu un subiect interesant, care cred că mi-ar plăcea și mie! Mulțumesc pentru recomandare! ❤
MireMirela Barbălată
Mulțumesc
anasylvi
Ai descris foarte frumos cartea, poate fi o poveste de viata interesanta, pentru multi. Suna bine, in orice caz, iar ceva simplu nu inseamna neaparat si simplist. Are farmecul sau, mai ales daca lectura se muleaza pe o anume dispozitie.
MireMirela Barbălată
Corect!
Oli
Ce frumos ai scris despre carte, Mirela! Felicitari, ai transmis multa emotie!
MireMirela Barbălată
Mulțumesc!
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Bălan Daniela
Foarte frumoasă,tentantă și emoționantă recenzia ! felicitări ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc!