Delicatese Literare
Recenzii

Oameni anxioși de Fredrik Backman, Editura Art, Colectia Musai – recenzie

Oameni anxioși

(Folk med ångest – 2019)

Fredrik Backman

Editura Art

Colectia Musai

An apariție: 2020

Nr. pagini: 464

Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman

De același autor: Un bărbat pe nume OveBunica mi-a zis să-ți spun că-i pare răuScandalulNoi contra voastrăBritt-Marie a fost aici

Un spărgător de bănci înarmat fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Pentru că poliția e pe urmele sale, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători, aparent normali și inofensivi, printre care doi "rechini" imobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionară cu tendințe suicidare și un sabotor de vizionări deghizat în iepure.

Dar lucrurile o iau razna atunci când ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile.

Când spărgătorul le dă drumul ostaticilor și oamenii legii năvălesc înăuntru, nici urmă de infractor, iar depozițiile halucinante ale martorilor nu fac decât să-i bulverseze și mai mult pe polițiști: Unde e infractorul și ce nu-i în regulă cu oamenii ăștia?

„Am un nou scriitor preferat, iar numele lui e Fredrik Backman. Oameni anxioși are toate ingredientele pentru a deveni un nou succes internațional. Poveștile pe care Backman le spune ne demonstrează capacitatea autorului de a sonda mințile umane, iar felul în care combină asta cu intriga și personajele nu este altceva decât artă.” –  Nettavisen

„Fredrik Backman este unul dintre puținii autori contemporani capabili să descrie singurătatea masculină.” – Dagens Nyheter

„Oameni anxioși” este un roman complex, cu povești de viață senzaționale, prin care Backman, în stilul lui caracteristic, cu umor, sarcasm și melancolie aduce un omagiu iubirii și vieții, cu bune și rele, trecând cititorul printr-o gamă largă de emoții: de la tristețe la speranță, de la duioșie la încântare, de la neliniște la bucurie. Autorul ridică la „rang de artă” modul în care creează atât contextul și cadrele pentru momentele personajelor cât și felul în care dozează misterul, oferind subtil indicii care vor dezlega enigmă acestei povești. De fapt Backman pune în pagini IUBIRI și ANXIETĂȚI, asamblând excepțional fragmente de viață, gânduri, sentimente și trăiri ale eroilor acestei cărți: iubirea pentru copii, iubirea pentru partenerul de viață, iubirea pentru părinți, teama de a da greș ca părinte, frica de singurătate, teama de a nu mai fi util la bătrânețe, teama de eșec în orice faci.

Pentru a aduce împreună toate personajele, autorul schițează un scenariu absolut uimitor: imaginați-vă o persoană care are totul și în câteva ore nu mai are nimic – divorțează, este dată afară din casă, rămâne fără job, doarme prin subsoluri riscând să-și piardă copiii pentru că nu mai are un domiciliu stabil. Cât de ghinionistă să fie această persoană? Așa că îi trece prin cap o idee foarte proastă: să jefuiască o bancă pentru a face rost de bani. Doar că banca pe care o jefuiește nu are bani cash iar casierița amenință cu chemarea polițiștilor. Panicat, hoțul fuge și întră în primul bloc care-i iese în cale, acolo pătrunzând într-un apartament pus la vânzare în care are loc o vizionare cu potențiali cumpărători. Astfel, jaful planificat din disperare se transformă într-o luare de ostatici foarte bizară. Nu orice ostatici, ci „cei mai răi ostatici de pe pământ”!

Zara, fostă directoare de bancă, depresivă, nu place pe nimeni, nici măcar pe ea, refuzând până și contactul vizual cu oamenii, ironică, postura ei trădând o mare suferință. Duce în poșetă un secret vechi de zece ani iar în minte o povară teribilă.

Cuplul Anna și Roger, pensionari, stresați și nemulțumiți tot timpul, ascund sub această mască spaima că la bătrânețe nu mai au ce să-și spună, că deși sunt „împreună” sunt de fapt „singuri”. Povestea lor de viață este însă una extraordinară, dar acum nu-și mai găsesc cuvintele potrivite pentru a-și exprima dorințele și sentimentele.

Estelle este o bătrânică tare dulce și blândă, cu o poveste romantică înduioșătoare, care trăiește din amintirile date de două iubiri care au „părăsit-o”, amintiri care încă îi hrănesc spiritul.

Jullia și Ro, un cuplu tânăr de lesbiene, enervante și certărețe au frici, anxietăți și obsesii legate de viitorul lor statut de părinți. Se iubesc, se ceartă, se împacă, au o relație cu năbădăi.

Nu am uitat nici iepurele! Iepurele este distrugătorul în cadrul vizionărilor de apartamente și mărul dicordiei în cuplul Anna-Roger.

Așadar avem ostatici dubioși, un răpitor anxios și disperat și doi polițiști care ajung primii la locul faptei, Jim și Jack. Toate deciziile pe care aceste personaje le vor lua vor avea la baza sentimentele și nu rațiunea!

Jim este tatăl lui Jack și ei doi fac echipă. Jim suferă teribil de când boala i-a răpit soția, o luptătoare care salva oameni. Și mai duce poveri pe umeri pentru fiica lui dependentă de droguri care a fugit de acasă, și pentru tristețea și anxietatea lui Jack, fiul lui.

Lui Jack îi lipsește mama, îi este dor de sora lui narcomană și încă retrăiește de aproape zece ani două drame petrecute pe un pod al căror martor a fost în adolescență. Nu a putut salva bărbatul, dar a salvat față și acesta a fost momentul în care și-a ales cariera de polițist. Jack este un bărbat ambițios, serios și de nădejde dar Jim este înțeleptul, empaticul și sensibilul acestei povești chiar dacă aparent pare ramolit.

Amândoi însă au în minte o vorbă plină de înțelepciune spusă de cea pe care au iubit-o enorm, soție pentru Jim și mamă pentru Jack: „Să facem tot ce putem. Să-i salvăm pe cei pe care-i putem salva”. Și exact asta au făcut!

O poveste extraordinară, un amestec tulburător de emoții , trăiri și mister impregnate cu puterea iubirii.

Fragment din carte:

Când primele sirene de poliţie se auziră pe stradă, spărgătorul se repezi pe balcon şi se uită peste balustradă. Aşa au apărut pe internet primele poze neclare cu „mascatul cu pistol“. Pe urmă veniră şi mai mulţi poliţişti.

— Rahat! Rahatrahatrahat! repetă spărgătorul ca pentru sine şi intră în fugă înapoi în apartament.

Toţi, mai puţin Julia, erau încă întinşi pe jos.

— Nu mai pot să stau, trebuie să merg la toaletă! Vrei să‑mi fac nevoile pe podea? se răsti Julia defensiv, fără ca spărgătorul măcar să fi deschis gura.

— Nu c‑ar fi mare diferenţă, spuse Zara dezgustată, ridicând capul de pe parchet.

Ro, care părea rodată în a fi bălăcărită fără să fi spus ceva, se ridică în fund şi îi zise încurajator spărgătorului, punându‑i prieteneşte o mână pe picior:

— N‑o lua personal când se răţoieşte Julia. E sensibilă că bebe face discotecă în maţele ei, ştii?

— Sfera personală, Ro!!! urlă Julia.

Julia şi Ro au o sferă personală, deşi doar Julia ştie exact care sunt graniţele ei.

— Ai zis că n‑am voie să le spun chestii altor cumpărători, n‑ai zis nimic de spărgători! se apără Ro.

— Nu sunt spărgă…, încercă şi spărgătorul să se apere.

Dar Julia sări pe dată:

— Nu contează, Ro! Lasă prietenia deoparte, că ştii ce se întâmplă! Te‑apuci să le spui toată povestea vieţii tale şi pe urmă ai mustrări de conştiinţă când facem o ofertă mai bună decât a lor pentru apartament!

— Asta s‑a întâmplat o SINGURĂ dată! ţipă Ro.

— De TREI ori! ţipă şi Julia, smucind uşa toaletei.

Ro se ridică şi explică scuzându‑se:

— Julia zice şi că sunt ca ăia care refuză să mai mănânce beţişoare din peşte după ce au văzut spectacole la delfinariu.

Spărgătorul încuviinţă cu multă înţelegere:

— Aşa sunt şi fetiţele mele.

Ro zâmbi.

— Ai fetiţe? Câţi ani au?

Spărgătorul spuse atunci cu o voce spartă de emoţie:

— Şase şi opt.

Zara tuşi cu subînţeles şi se băgă în discuţie:

— Şi? Le laşi moştenire afacerea de familie?

Spărgătorul clipi des cu un aer rănit şi se uită la pistol:

— N‑am mai făcut niciodată… asta. N‑am mai dat niciun jaf!

— Sper din tot sufletul că aşa‑i, fiindcă te descurci şocant de prost! îi spuse Zara pe şleau.

Cartea va fi ecranizată într-un serial Netflix.

Cărțile autorului Fredrik Backman pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, dol.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Fredrik Backman

Recenzii și prezentări Editura Art

17 Comments

  • Mirela Barbălată

    Foarte fain ai descris povestea! O recomandare plină de farmec! Felicitări!

    Deși autorul are un stil de scriere este profund, pe mine nu reușește să mă prindă .

    • familiasimionescuyahooro

      Cu drag, Carolina! Merita sa citesti scrierile lui, are un stil deosebit si povesti extraordinare !❤

  • Tyna

    Minunată recenzie și foarte tentantă! Îmi place mult Fredrik Backman și abia aștept să descopăr și această carte! Mulțumesc mult pentru recomandare! Deja am făcut comanda

    • familiasimionescuyahooro

      Ooo, ma bucur tare mult, Tyna❤! Multumesc mult si eu, cu mare drag!!!❤Lectura minunata sa ai!❤

  • Oli

    Minunata, captivanta, amuzanta si foarte convingatoare recenzie, felicitari Carmen si multumesc pentru ispita irezistibila, imi doresc mult sa citesc cartea asta!

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Oli, cu mare drag ! ❤Este o carte care merita citita si care te trece printr-o gama larga de emotii.❤

  • Geo

    Și pentru că de curând am citit cartea, acestea sunt impresiile mele:

    Un roman aparte. Nu-l poți lăsa din mână până la final. Un roman labirint, care te invită să faci diferite supoziții, doar pentru a te purta pe căi înfundate.
    Îi cunoaștem pe Jim și Jack, tată și fiu, polițiști ce răspund la anunțul că un hoț înarmat a încercat să jefuiască o bancă cashless, apoi a dat buzna la o vizionare de apartament unde a luat o mulțime de ostatici. Pe agenta imobiliară, pe Zara care lucrează la bancă, pe spărgătorul de vizionări Lennart, pe soții Anna-Lena și Roger, dar și pe Ro, Julia și Estelle.
    De aici, treptat, autorul Fredrik Backman ne permite să cunoaștem fiecare personaj în parte, cu bune și rele; oameni reali, care încearcă să-și trăiască viața cât pot ei de bine.
    Avem parte de diferite tipologii umane, personalități ce se dovedesc a nu fi ceea ce par la o primă vedere. Fiecare are propriile secrete, dezvăluite treptat în paginile cărții, iar aceste informații încep să capete sens abia la final.
    Un roman care îmbină momentele dramatice cu cele emoționante, suspansul cu umorul, oferind cititorilor o poveste de viață de neuitat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *