Delicatese Literare
Recenzii

Oaspetele misterios de Nita Prose, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Oaspetele misterios

(The Mystery Guest – 2023)

Nita Prose

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Mihaela Serea

Nr. de pagini: 320

An apariție: 2024

Nita Prose are o bogată experiență de redactor, căpătată în lucrul cu autorii de bestselleruri și cărțile lor. Camerista (The Maid) este romanul ei de debut. Locuiește în Toronto, Canada, într-o casă de o curățenie moderată.

  1. Camerista – The Maid – 2022 – recenzie
  2. Oaspetele misterios – The Mystery Guest – 2023

Molly Gray este cu adevărat unică. Grație predilecției pentru curățenie și etichetă, a avansat în carieră, până la respectatul post de cameristă-șefă la elegantul hotel de cinci stele Regency Grand. Dar când nici că putea să-i meargă mai bine, lumea ei este bulversată de un eveniment tragic: J.D. Grimthorpe, renumit autor de romane polițiste, cade mort în ceainăria hotelului.

Când detectiva Stark, vechea inamică a lui Molly, începe să investigheze moartea neașteptată a autorului, devine numaidecât limpede că a fost vorba despre o crimă. Sunt mulți suspecți, iar întrebarea de pe buzele tuturor este: „Cine l-a ucis pe J.D. Grimthorpe?” Să fi fost Lily, noua cameristă în formare? Sau Serena, secretara personală a scriitorului? Ar putea domnul Preston, îndrăgitul și stimatul portar al hotelului, să ascundă un secret teribil? Și să fie, oare, Molly chiar atât de inocentă pe cât pare?

Pe măsură ce moartea celebrului autor amenință să întineze reputația ireproșabilă a hotelului, Molly știe că doar ea deține cheia rezolvării cazului. Dar acea cheie e adânc îngropată în trecutul ei, căci, pe vremuri, l-a cunoscut pe Grimthorpe. Iar acum Molly trebuie să dezlege cât mai rapid cu putință misterul, căci știe prea bine că secretele nu rămân îngropate pentru totdeauna.

„Nicicând n-a fost mai încântătoare rezolvarea unei crime. Molly Gray e un adevărat dar făcut lumii, iar aceasta este o carte pe care îți vine s-o strângi la piept după ce o termini.” – Nina de Gramont, autoarea bestsellerului Misteriosul caz Christie

„Nita Prose scrie ca nimeni altcineva – mi-a plăcut acest roman chiar mai mult decât minunatul ei debut.” – Ashley Audrain, autoarea bestsellerelor Îndoiala și Șoaptele

Mi-a plăcut mult Camerista de Nita Prose, astfel că abia am așteptat să citesc Oaspetele misterios, a doua carte din serie, a cărei acțiune se petrece la patru ani distanță.

Oaspetele misterios m-a captivat încă de la primele pagini și m-a ținut în priză până la final. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Molly Gray, cameristă șefă la Regency Grand Hotel – un hotel de lux.

Molly și-a îmbunătățit mult abilitățile de comunicare, ajutată de conviețuirea cu Juan Manuel și de rutina de a lua masa în fiecare săptămână cu domnul Preston, portarul de la Regency Grand Hotel.

Însă, la începutul acțiunii, Molly este singură, întrucât Juan Manuel a reușit în sfârșit să strângă suficienți bani pentru o vizită la familia lui. Inițial, planul era ca Molly să-l însoțească, însă un eveniment de amploare a fost anunțat, iar Molly, pentru care datoria era pe primul plan, a rămas să-l organizeze.

Astfel, scriitorul de renume mondial, autorul premiat de bestsellere J.D. Grimthorpe, maestru al misterului cu peste douăzeci de romane publicate, alesese tocmai Regency Grand Hotel ca locație unde avea să facă un anunț foarte important. De-a dreptul șocant însă, chiar când începuse să facă declarația, J.D. Grimthorpe s-a prăbușit la podea, medicii constatându-i decesul.

De fapt, J.D. Grimthorpe nu era chiar un necunoscut pentru Molly, jucând chiar un rol important la un moment dat în copilăria acesteia.

În continuare, acțiunea merge pe două fire împletite – prezent și trecut, în urmă cu aproape 20 de ani, pe când Molly avea 10 ani. Pe firul din trecut avem șansa să o vedem în acțiune și pe formidabila Buni, care a crescut-o  cu atâta dragoste, bunătate, tact și înțelegere pe Molly.

Indiciile le culegem încetul cu încetul, atât din firul din trecut, cât și din cel din prezent.

Finalul ne surprinde cu mai multe dezvăluiri și răsturnări de situație, lăsând loc și la o continuare, care eu sper să apară.

Recomand cu drag această serie tuturor iubitorilor de thrillere și de mister!

Fragment din carte:

Iubita mea bunică, zisă Buni, a lucrat toată viața ca servitoare. Iar eu am călcat pe urmele ei. Este o figură de stil. Nu am putut să‑i calc literalmente pe urme pentru că nu există urme, nu mai există nici una. A murit în urmă cu patru ani și ceva, când eu aveam douăzeci și cinci de ani (ergo, un sfert de secol), și chiar înainte de asta, zilele ei de mers pe jos s‑au încheiat brusc când s‑a îmbolnăvit dintr‑odată, spre marea mea durere.

Ideea e că a murit. Plecată, dar nu uitată, niciodată uitată. Acum, picioarele mele urmează o cale metaforică, și totuși îi datorez recunoștință dragii mele bunici plecate, pentru că ea este cea care m‑a făcut ceea ce sunt.

Buni m‑a învățat tot ce știu, ca de exemplu cum să lustruiesc argintăria, cum să citesc cărțile și oamenii și cum să fac o ceașcă de ceai așa cum trebuie. Datorită lui Buni, am avansat în cariera mea de menajeră la Regency Grand Hotel, un hotel‑boutique de cinci stele, care se mândrește cu o eleganță sofisticată și un decor adecvat epocii moderne. Credeți‑mă când spun că am început de jos și mi‑am croit drum până la această poziție ilustră. Ca orice cameristă care a intrat vreodată pe strălucitoarea ușă rotativă a hotelului Regency Grand,
am început ca menajeră în formare. Acum, totuși, dacă vă apropiați și îmi citiți ecusonul cu numele – plasat corect deasupra inimii – veți vedea scris cu litere mari de tipar:

MOLLY

care este numele meu, iar dedesubt, într‑un scris delicat, cu serife:

Cameristă‑șefă

Permiteți‑mi să vă spun că nu e câtuși de puțin un lucru mărunt să urci pe scara ierarhică într‑un hotel‑boutique de cinci stele. Dar pot spune cu mare mândrie că ocup această poziție înaltă de trei ani și jumătate, demonstrând că nu sunt o vântură‑lume, ci, așa cum a spus recent despre mine domnul Snow, managerul hotelului, într‑o ședință cu întregul personal:

– Molly este o angajată care menține o atitudine de recunoștință.

Întotdeauna mi‑a fost greu să înțeleg adevăratul sens din spatele cuvintelor care se spun, dar mi‑am îmbunătățit abilitatea de a citi oamenii, chiar și pe cei necunoscuți, motiv pentru care știu la ce vă gândiți. Credeți că meseria mea este modestă, că este rușinoasă, nu demnă de mândrie. Departe de mine să vă spun ce să gândiți, dar în umila mea opinie, vă înșelați amarnic.

Vă rog să mă scuzați. A ieșit un pic cam țâfnos. Când Buni era în viață, mă sfătuia asupra tonului și îmi atrăgea atenția atunci când aș fi putut să jignesc. Dar iată un lucru interesant: a murit, dar încă îi aud vocea în gând. Nu este interesant cum o persoană poate fi la fel de prezentă după moarte cum a fost și în viața reală? Este ceva la care mă gândesc deseori în ultima vreme.

„Tratează‑i pe ceilalți așa cum vrei să te trateze și ei pe tine.“
„Suntem toți la fel, dar în moduri diferite.“
„Totul va fi bine într‑un final. Dacă nu e bine, nu e finalul.“

Slavă Domnului că încă aud vocea lui Buni, pentru că astăzi nu a fost o zi bună. De fapt, a fost cea mai proastă zi pe care am avut‑o în aproximativ patru ani, iar vorbele de înțelepciune ale lui Buni îmi dau putere să înfrunt „situația“ actuală. Când spun „situație“, nu mă refer, conform definiției din dicționar, la o „împrejurare“ sau „stare a lucrurilor“; în calitate de manager de hotel, domnul Snow folosește termenul pentru a sugera „o problemă de proporții epice cu soluții limitate“.

N‑o să îndulcesc ceea ce este cu adevărat o catastrofă de proporții: în această dimineață, un bărbat celebru a căzut mort pe podeaua ceainăriei noastre. Buna mea prietenă Angela, barmanița‑șefă de la Social, pubul cu grill al hotelului, a rezumat „situația“ astfel:

– Molly, o uriașă pungă de rahat tocmai a lovit frontal palele ventilatorului.

Pentru că îmi place atât de mult de Angela, o iert că folosește VPL – Vulgaritatea Perfect Lustruită. De asemenea, o iert pe Angela că are o obsesie nesănătoasă pentru documentarele despre crime, ceea ce ar putea explica de ce părea ciudat de entuziasmată de moartea unei celebrități chiar în hotelul nostru.

Astăzi trebuia să fie o zi foarte specială la Regency Grand. Astăzi era ziua în care scriitorul de renume mondial, autorul premiat de bestsellere J.D. Grimthorpe, maestru al misterului cu peste douăzeci de romane publicate, avea să facă un anunț foarte important în ceainăria noastră recent restaurată.

Dis‑de‑dimineață, totul mergea splendid. Domnul Snow mă pusese responsabilă cu ceaiul și, deși asta se datorează în mare parte faptului că încă nu a angajat personal pentru evenimente speciale care să se ocupe de ceainărie, știam cât de mândră ar fi fost Buni să mă vadă dobândind noi responsabilități profesionale. Bineînțeles, în realitate, Buni nu mă poate vedea, pentru că e moartă.

Astăzi am intrat devreme în tură și am aranjat cu grijă noul salon elegant, organizând servirea ceaiului pentru cincizeci și cinci de oaspeți (nici unul în plus sau în minus), cărora li s‑au acordat permise de intrare VIP. Lista de VIP‑uri includea numeroase membre ale grupului MIEI – Mari Inițiate și Experte în Investigații – care rezervaseră camere la etajul al patrulea al hotelului, cu câteva zile înaintea evenimentului. Săptămâni întregi, zvonurile și presupunerile au circulat în tot hotelul: de ce ar vrea J.D. Grimthorpe, un scriitor retras și extrem de discret, să facă un anunț public? Era doar pentru a‑și promova o nouă carte? Sau voia să anunțe că a scris ultimul său roman?

După cum s‑a dovedit, cu siguranță și‑a scris ultimul roman, deși cred că acest fapt a fost o surpriză la fel de mare pentru el cum a fost pentru toți cei care l‑au văzut prăbușindu‑se pe podeaua cu model în zigzag a ceainăriei, în urmă cu patruzeci și șapte de minute.

Cartea Oaspetele misterios de Nita Prose poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

 

 

 

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *