Delicatese Literare
Recenzii

Obiecte prețioase de Kathleen Tessaro, Editura Nemira – recenzie

Obiecte prețioase

Kathleen Tessaro

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

An apariție: 2019

Nr. pagini: 384

Traducător: Ioana Vlad

Titlu original: Rare Objects

Kathleen Tessaro s-a născut în Pittsburgh, Pennsylvania, și a studiat la universitatea din orașul natal înainte de a se înscrie la un curs de teatru la Carnegie Mellon University. I-a luat mult până s-a hotărât asupra profesiei: a vrut să fie coregrafă, actriță, regizoare sau istoric de artă. O bursă de câteva luni a dus-o la Londra, oraș pe care nu l-a mai părăsit însă decât peste douăzeci și trei de ani. A început să scrie literatură la sugestia unei prietene și a frecventat în Wimpole Street Writer’s Workshop. A debutat cu romanul Elegance, care a devenit bestseller și a avut mai multe ediții. Toate cărțile ei, printre care Innocence, The Flirt, The Debutante și The Perfume Collector, au fost traduse în multe țări și s-au vândut în milioane de exemplare.
Într-un Boston tulburat de ruptura tot mai mare dintre bogați și săraci, Maeve Fanning, care face parte din prima generație de imigranți irlandezi, se încăpățânează să caute o viață mai bună chiar în vremea Marii Crize.
În excentricul magazin de antichități în care lucrează se găsesc cele mai ciudate obiecte pentru elită americană. Și astfel eroina cunoaște o mulțime de oameni, cât se poate de diferiți. Așa se face că în viața ei apare și Diana Van der Laar, iar Maeve e atrasă într-o spirală de ambiguitate morală, înșelăciune și trădare. Fascinată de bogăția Dianei și disperată să-și lase trecutul în urmă, ea va descoperi cât de departe e dispusă să meargă pentru a se reinventa.
„Simtul istoric al lui Tessaro este impresionant si amesteca moda, muzica si cultura Bostonului anilor ’30 intr-o poveste cu multe fire si cu o eroina inteligenta, care traieste în scene somptuoase. Romanul Obiecte pretioase pune sub lupa fragilitatea identitatii si puterea reinventării de sine.“ Booklist

Așteptam cu mult interes apariția cărții Obiecte preţioase de Kathleen Tessaro, autoarea romanelor Colecţionara de parfumuri interzise şi Eleganţa, toate apărute în colecția Damen Tango a Editurii Nemira. Prima carte a autoarei pe care am citit-o a fost Colecționara de parfumuri interzise, un roman încântător! Îmi place foarte mult stilul ei rafinat de scriere, poveștile deosebite și interesante pe care le descopăr în paginile cărților sale.
Cartea surprinde, în detalii de mare finețe și în imagini artistice de o expresivitate aparte Bostonul marii crize economice din anii ’30. E surprinsă stratificarea socială, prejudecățile și intoleranța în privința imigranților irlandezi și italieni. Pe lângă povestea în sine, printre temele cărții mai mult sau mai puțin schițate, am regăsit religia, situația afrikanerilor din Africa de Sud, prigoana împotriva evreilor.
Un atu al romanelor Kathleenei Tessaro sunt eroinele puternice, conștiente de valoarea lor, chiar dacă soarta le pune la încercare.
Povestea începe în februarie 1932, la Boston. Este povestea lui Maeve Fanning, o tânără irlandeză, ambițioasă, deșteaptă, frumoasă și roșcată (cum altfel?), spusă la persoana întâi din perspectiva acesteia. E o femeie hotărâtă, o luptătoare, deși nu a luat de fiecare dată cele mai bune decizii, și nici nu a ascultat sfaturile bune care i s-au dat, și a plătit destul de scump. Toate întâmplările din carte, amănunțit redate, acoperă o perioadă de câteva luni de zile, însă pe firul principal al acțiunii sunt inserate bucățele din viața altor personaje, din prezent sau trecut.

Facem cunoștință cu Maeve pe când revine la Boston – în micuța locuință pe care o împărțea cu mama sa – de la New York, unde plecase cu un an în urmă din dorința de a se realiza în marele oraș. În schimb, New Yorkul o înghițise și o înfrânsese, întrucât, în lipsă de perspective reale, se pierduse în promiscuitate. Mai mult, în urma unei conjuncturi dramatice, fusese internată o perioadă la un spital de boli mintale, fapt care spera să nu iasă vreodată la iveală, ca și adevărata ei ocupație din ultimul an. Nu-i spusese nici măcar mamei sale, care credea că fiica ei a fost adjuncta unui director de corporație, ușor excentric, care o solicita să lucreze la ore neobișnuite. Doamna Fanning, mama lui Maeve, e un personaj care mi-a plăcut foarte mult. Deși ușor încorsetată în prejudecăți, îi oferea fiicei sale sfaturi practice de valoare, fiind la rândul ei o luptătoare care a luat viața în piept.
Maeve avea pregătire ca secretară, însă posturile erau rare și prețioase ca aurul. Șomajul făcea ravagii, iar atmosfera de neputință și dezolare e atât de bine descrisă, încât m-am înfiorat citind fragmentele respective:
Pe drum, troleibuzul a trecut pe lângă piața Boylston, aproape de Central Park. O mulțime de persoane fără adăpost stăteau ghemuite în jurul focurilor, în cocioabe improvizate. (…)
Și în North End erau lucruri pe care nu le mai văzusem – pancarte mari atârnate de porțile fabricii de pantofi și ale depoului feroviar: ”Nu vă opriți, șomeri, mergeți mai departe, nu îi putem hrăni nici pe ai noștri!”. Iar pe strada Hanover, de dimineață intersecția era plină de bărbați, poate cincizeci sau șaizeci. Așteptau cu toții camioanele de construcții care treceau în drumul spre șantierele din oraș, căutând muncitori zilieri. Când au oprit, s-a dezlănțuit iadul – mulțimi de trupuri le-au înghițit, urlând, îmbrâncindu-se și cățărându-se. Șeful de șantier a trebuit să îi împingă ca pe animale, dând semnal șoferului să pornească mai departe.
Dă, te rog, Doamne, să nu mi se întâmple și mie!
Într-o perioadă în care era tot mai pregnantă emanciparea femeilor pe plan social și profesional, Maeve se vede prinsă ca într-o plasă de păianjen între propriile vise și speranțe, așteptările mamei sale și dura realitate din jur.  Află totuși despre un post de vânzătoare, însă condițiile cerute în anunț o depășeau: se cerea o tânără de calitate, elocventă și profesionistă, capabilă să facă impresie bună clientelei înstărite.
Asta înseamnă: Fără irlandeze roșcate, mulțumim. Vor sânge albastru. Sau măcar pe cineva care pare că-l are.
Postul era la ”Winshaw și Kessler – antichități, obiecte rare și obiecte de artă”, iar Maeve va face orice e nevoie pentru a-l obține, chiar dacă asta însemna să se vopsească blondă și să-și inventeze o biografie ”corespunzătoare”. Prin urmare, Maeve devine May, cu y, din New York dintr-o familie veche din Albany. Dacă e crezută sau nu, e altă poveste, însă este angajată, pătrunzând astfel într-o lume nouă, necunoscută până atunci.
Locul avea chiar și un miros propriu, o mireasmă bogată, prăfuită, de lemn bătrân, țesături vechi și lustru pentru argintărie. Acesta era parfumul secolelor și continentelor, al timpului.
Acum știam de ce voiseră ”o tânără de bun gust”. Oamenii nu veneau aici să înlocuiască o masă sau o canapea; ei colecționau, căutau ce e rar și unic. Voiau o fată care să știe cum este să cumperi obiecte mai degrabă din distracție decât din nevoie. Care să îi înțeleagă pe cei ale căror vieți erau rânduite într-un mod atât de plăcut, încât tânjeau mai degrabă după frumusețe și sens decât după mâncare.
Aflăm detalii foarte interesante despre lumea obiectelor de artă, despre antichități și despre colecționari. Și despre diferite obiecte prețioase expuse în magazin, fiecare cu povestea lor, fiind necesară o poveste care să vândă obiectul respectiv, care să îi adauge o componentă emoțională.
Angajatorul ei, domnul Kessler, era un bărbat în vârstă, amabil, care avea propria poveste de viață, din care vom afla amănunte la un moment dat.  May se adaptează perfect, o ajută atât inteligența și ambiția, cât și felul ei de a fi, însă viața ei ia o nouă turnură când o reîntâlnește pe Diana Van der Laar, dintr-o foarte bogată familie recent îmbogățită. O familie de snobi și parveniți care se învârteau în cercuri sociale înalte, iar May, orbită de strălucirea acestei lumi se lasă antrenată în anturajul lor. Diana era o ființă fragilă, nesigură, instabilă emoțional. De altfel, Maeve o cunoscuse pe când era internată, ca și ea, în sanatoriul de boli mintale. Cum de ajunsese acolo și care erau demonii care o devorau, vă las să descoperiți.
Pentru Maeve, relația cu Diana și cu fratele acesteia, James, nu a însemnat urcarea pe scara socială, cum se amăgea singură, ci a fost atrasă într-o lume superficială, plină de petreceri, băutură, ambiguitate morală. Iar trezirea la realitate va fi ca un duș cu apă rece! Diana nu era o fată rea, însă era o persoană slabă, dominată și manipulată de propria familie, avidă de atenție și acceptare, victimă a propriului destin. Fratele ei, James, însă, a fost un personaj care mi-a displăcut profund. Nu vă dau amănunte, veți vedea ce se întâmplă în cele din urmă cu fiecare.
O relație aparte va lua naștere între Maeve și domnul Winshow, unul din proprietarii magazinului de antichități, de curând întors dintr-una din lungile sale călătorii. Un personaj pitoresc, nonconformist, pentru care călătoriile erau un mod de viață. Galeria de personaje a cărții – principale, secundare sau doar episodice – e foarte diversificată și foarte bine creionată. Comunitatea de irlandezi din Boston, modul lor de gândire și de comportament e foarte bine surprinsă în carte.
În ultima parte a cărții avem câteva întorsături surprinzătoare de situație, care vor arunca o nouă lumină asupra unor personaje. Finalul este unul deschis, potrivit poveștii, deși recunosc că nu e genul meu preferat de final.
O scriitură elegantă, povești de viață foarte interesante, personaje care iau viața în piept, dar și care se tem să o înfrunte, neasumându-și consecințele propriilor acțiuni, valoarea relațiilor de familie și un foarte pregnant parfum de epocă fac parte dintre ingredientele prețioase ale acestei frumoase povești, pe care o recomand!
E un truc pe care l-am învățat de la mama – când ai îndoieli, poartă-te ca și cum știi ce faci și vei fi tratată ca atare.
Și desigur, dacă îi poți convinge pe ceilalți, sunt șanse ca într-o zi să te poți convinge chiar și pe tine însăți.

Cartea Obiecte prețioase de Kathleen Tessaro poate fi  comandată pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.ne

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *