Oceanul în flăcări de Theodora Savuli, Editura Siono – recenzie
Oceanul în flăcări
Theodora Savuli
Editura: Siono
An apariție: 2023
Nr. pagini: 242
Theodora Savuli este absolventă a liceului teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Cluj-Napixa – Științele Naturii. Studentă la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Participări la concursuri: Concursul literar din cadrul proiectului,, Autorul trăiește!”, AIESEC România – Summer Vitamins.
Lucrarea Petrecerea cu ceai a primit premiul întâi în cadrul concursului de creație ,,Panait Istrati”, ediția a III-a, 2022.
Bătăile inimii a fost lucrarea finalistă în cadrul concursului de povestiri thriller.,, Words & Quarantine”, ediția a III-a, 2022.
Apariții: Blocată între cadavre – SIONO, 2021; Neînțeles, în cadrul antologiei Șotron pe zăpadă – Let it snow, SIONO, 2021; Ziua în care ai murit – SIONO, 2022.
”Într-o zi, nu am mai putut. Valurile erau mult prea mari, Oceanul prea învolburat. Creasem o furtună pe care am fost incapabilă să o mențin sub control. Apa îmi șoptea, mă chema. Și nu puteam face altceva decât să las sforile din mână. Mă supuneam. Sunt momente în care Oceanul reușește să adreseze întrebările corecte, astfel ajutându-mă puțin în a găsi colacul de salvare. Sau măcar o scară din funii. De data aceasta, însă, dorea să sufăr. Cred că se săturase de mine.”
Elementul ce unește povestirile din noul volum de proză scurtă al Theodorei Savuli se poate rezuma astfel: simbolistica unor spirite neliniștite. Caracterul „horror” augmentează întregul, nu atât prin ce arată, cât prin ce sugerează.
Cartea Oceanul în flăcări, editată sub egida editurii Siono, a fost a doua întâlnire cu scriitoarea Theodora Savuli, după Blocată între cadavre, un thriller psihologic ce surprinde prin narațiunea dură și tăioasă, dar puternic ancorată în realitatea societății noastre.
Oceanul în flăcări este un volum de proză scurtă ce cuprinde 11 povestiri îmbrăcate în dramatism, înfricoșare și seninătate deopotrivă. Fiecare povestire este o părticică a unui întreg în care viața și moartea se întrepătrund, când brutal, când anevoios, creând o graniță fină între realitate și imaginație, pe de o parte, și o discrepanță uriașă între dorință și împlinire, pe de altă parte.
Deși diferite din punct de vedere al contextului narativ și al personajelor, povestirile sunt unite de caracterul ușor horror și limbajul evocativ și ritmic, particularități ce creează o atmosferă sumbră, tulburătoare și, totodată, un suspans tăios și dureros.
Analizate fie separat, fie ca întreg, cele 11 povestiri – ,,El”, ,,Neînțeles”, ,,Bătăile inimii”, ,,Petrecerea cu ceai”, ,,Două păpuși”, ,,Inelul de logodnă”, ,,Androgina”, ,,Oceanul în flăcări”, ,,Scrisoare de sinucigaș”, ,,Dricul”, ,, Aura” – explorează teme precum viața și moartea, iubirea și obsesia, abuzul emoțional și fizic, sinuciderea și vinovăția, lupta omului cu proprii demoni interiori și rezistența sa în fața pericolului, dar și căutarea absolutului sau senzaționalului dincolo de limitele realității.
În mijlocul a tot şi toate este OMUL, îmbrăcat în lumină și întuneric, mereu contra timp, într-o fugă permanentă spre o destinație necunoscută fără a mai da importantă prezentului; uită de el însuși căutând validare și recunoaștere de la cel din jur, adesea un necunoscut ce poartă masca perfecțiunii. Victimă sau călău, prieten sau necunoscut, iubit sau dușman, omul este prizonier al propriilor sentimente.
Oceanul în flăcări este o infuzie de emoții și trăiri, o avalanșă de întrebări și răspunsuri, asupra cărora te poți opri să reflectezi sau te poți îndepărta fără să privești în urmă. Theodora Savuli confirmă că deține arta condeiului, că știe să se joace cu cuvintele transformând simplitatea scriiturii în complexitatea narațiunii și provocând cititorul să vadă nu doar cu ochii, ci și cu sufletul.
Viața este frumoasă, dar plină de provocări, unele cu sens, altele de neînțeles pentru om. Însuși titlul cărții, o metaforă puternică, sugerează acest zbucium interior al omului și lupta sa continuă cu propriile gânduri și neputințe de-a lungul existenței sale.
Mi-au plăcut toate povestirile, însă cele care au avut acel ceva care m-a cucerit au fost ,,Două păpuși”, ,,Inelul de logodnă”, ,,Oceanul în flăcări”, ,,Scrisoare de sinucigaș”. O lectură apăsătoare, dar facilă, o scriitură simplă, dar intensă, o carte pe care o recomand din suflet, chiar și celor care fug de proza scurtă.
”Acum știu că plângi și te ștergi la ochi. Ți-ai stricat Oceanul din proprii ochi. L-ai acoperit de Flăcări. Ai incendiat albul cerului. Focul mistuie și te doare. Regretul îți emană prin fiecare por și, indiferent dacă mă crezi sau nu, îl simt. Ți l-aș alina. Încerc să încordez fiecare mușchi și tendon pe care l-aș mai avea funcțional. Încerc să mă ridic. Încerc să-mi încolăcesc brațele în jurul tău. Încerc să-ți alin ochii și sufletul cuprinși de flamele galbene și roșiatice ale propriilor tale lacrimi.”
2 Comments
Oli
Frumoasa recenzie, si o recomandare plina de caldura! ❤ Proza scurta nu e printre preferatele mele, dar apreciez o carte bine scrisa, indiferent de genul abordat.
Mirela Barbălată
Cu drag!
Recomand acest volum de proză scurtă, chiar dacă este pe alocuri înfricoșător. Se citeste însă repede.
Theodora are talent!