Ochi de șarpe de Isabella Maldonado, Editura Bookzone – recenzie
Ochi de șarpe
(A Different Dawn – 2021)
Isabella Maldonado
Editura Bookzone
Anul apariției: 2024
Nr. pagini: 416
Traducere din limba engleză de Oana Stănescu
Al doilea volum din seria Nina Guerrera/ Nina Guerrera Series:
- Cifrul criminalului – The Cipher – 2020 – recenzie
- Ochi de șarpe – A Different Dawn – 2021
- Șoimul – The Falcon – 2022
Înainte de a deveni scriitoare, Isabella Maldonado a fost Comandant al Departamentului de Investigații Speciale și Criminalistică. Ea a absolvit FBI National Academy și a petrecut peste 20 de ani în cadrul forțelor de ordine, interacționând direct cu criminali periculoși. Experiența sa a ajutat-o să confere romanelor sale mai mult realism și să creeze personaje convingătoare precum Nina Guerrera și Detectivul Cruz, care te țin cu sufletul la gură până la ultimele pagini.
După succesul romanului Cifrul criminalului, Isabella Maldonado, fost agent FBI, te încătușează în noi crime și răsturnări de situație. Eroina sa, agentul FBI Nina Guerrera, continuă într-un nou volum să se confrunte cu o minte diabolică, care ucide cu sânge rece familii nevinovate în fiecare an bisect. Data de 29 februarie pare a fi o zi blestemată, iar criminalul, manipulativ și fără conștiință, reușește de fiecare dată să scape.
29 februarie pare o zi blestemată. În fiecare an bisect, undeva în America, o familie este ucisă cu sânge rece, iar criminalului i se pierde urma. Până atacă din nou.
De data aceasta, membrii unei familii sunt uciși în somn. Agentul special FBI, Nina Guerrera, și echipa ei investighează o posibilă legătură dintre noua crimă și o triplă omucidere săvârșită în urmă cu patru ani, la trei mii două sute de kilometri distanță. Criminalul, manipulativ și fără conștiință, a reușit să scape mereu neobservat, dar acum trebuie oprit cu orice preț.
Pentru Nina, scena crimei, marcată de ritualuri înfiorătoare, readuce în prezent traume din copilăria ei, când era o fetiță abandonată și vulnerabilă, la orfelinatul Russell House. Acolo, legenda La Llorona, despre o femeie care își îneacă copiii din gelozie și apoi se sinucide, a terifiat-o ani la rând, iar acum, când detaliile crimei par desprinse din acea poveste malefică, ea simte cum trecutul o prinde din urmă și e nevoită să-și înfrunte propriii demoni.
Pe măsură ce pune cap la cap informațiile, Nina descoperă un posibil suspect, obsedat de ritualuri și jocuri psihologice. Următoarea lui țintă? Chiar ea.
„O crimă înfiorătoare, jocuri de-a șoarecele și pisica, momente revelatoare și suspans mărit…” — Kirkus Reviews
„Maldonado sporește tensiunea cu o deosebită pricepere, iar piesele jocului de puzzle își găsesc perfect locul. Fanii suspansului vor fi captivați încă de la prima pagină.” — Publishers Weekly
„O aventură cutremurătoare de la bun început. Debutează rapid și ritmul nu încetinește niciodată. Este unul dintre cele mai bune thrillere ale verii.” — Red Carpet Crash
„O călătorie captivantă, care urmărește atât ancheta polițistă, cât și viața personal a agentului Nina. Cu acest personaj, Isabella Maldonado a creat o eroină de neuitat.” — Criminal Element
„Maldonado a făcut o treabă excelentă descriind a femeie care a reușit să-și transforme traumele în putere.” – The Amazon Book Review
Ochi de șarpe – o poveste tulburătoare, chiar șocantă pe alocuri, care urmărește atât ancheta polițistă, cât și viața personală a agentului Nina Guerrera, o femeie care a reușit să-și transforme traumele în putere. Isabella Maldonado a creat un personaj remarcabil în Nina Guerrera și mi-a plăcut să urmăresc evoluția Ninei în cea de-a doua carte a seriei.
Protagonista cărții – Nina Guerrera – este o cu un trecut dureros, căruia i-a supraviețuit și l-a depășit doar datorită remarcabilei sale forțe interioare. Orfană de mică – găsită într-un tomberon pe când avea doar câteva zile – apoi mutată dintr-o casă de plasament în alta, în grija unor adulți dubioși, care ar trebui să fie verificați mai bine înainte de a li se încredința copii, Nina își cere emanciparea legală la 17 ani și își schimbă numele în Guerrera (fata luptătoare). În ciuda faptului că, în anii ei de formare, atât de mulți oameni au dezamăgit-o, ea s-a ridicat din propria cenușă ca un Phoenix, pentru a merge mai departe, pentru că alternativa era de neacceptat.
După dramaticele întâmplări din Cifrul criminalului, Nina Guerrera, fostă polițistă, în prezent agent FBI, continuă în acest nou volum să se confrunte cu un criminal cu o minte diabolică, care ucide cu sânge rece familii nevinovate – în aceeași ”formulă”: soț, soție și primul nou-născut, obligatoriu fetiță – în fiecare an bisect. Data de 29 februarie pare a fi o zi blestemată, iar criminalul, manipulativ și fără conștiință, reușește de fiecare dată să scape. Nu este o carte pentru oameni foarte sensibili. Mai mulți nou-născuți sunt uciși, nu există descrieri drastice, dar dacă sunteți deosebit de sensibil la violența împotriva copiilor foarte mici sau a mamelor lor, aceasta nu este cartea potrivită.
Dar să începem cu începutul cărții. O familie este ucisă în timp ce dorm. Agentul special FBI Nina Guerrera și noua echipă sunt chemați la Phoenix din Washington D.C. pentru a determina dacă există vreo legătură între acest atac – orchestrat astfel încât să pară o crimă urmată de sinucidere – și o altă crimă triplă ce a avut loc în urmă cu patru ani, dar la mai mult de două mii de mile distanță. Baza de date a Programului de reținere a criminalilor violenți a FBI detectează două decese etichetate drept bizare care, fără îndoială, au fost organizate pentru a semăna cu două crime.
În acest proces, ei vor descoperi un criminal în serie atât de viclean încât crimele sale, care se întind pe aproape trei decenii, au rămas nedetectate, mai bine zis, au părut acțiuni singulare, fără să fie asociate unui criminal în serie. Din dovezile lor reiese imediat că ucigașul în serie pe a cărui urmă se află lovește doar o dată la patru ani. Foarte interesantă ideea, care iese în evidență față de alte cazuri de ucigași în serie despre care am citit. Criminalul este foarte inteligent, nu greșește și este tot timpul cu un pas înaintea agenților care îl urmăresc. Nu aveam nicio îndoială că miza era mare și extrem de personală.
Cel mai recent caz, cel din Phoenix, este cel al unui chirurg și al soției sale, medicul oftalmolog, care au fost sacrificați cu brutalitate împreună cu fiica lor nou-născută. Uciderea a fost planificată cu meticulozitate până la cel mai mic detaliu, ceea ce se adaugă la ideea că acest criminal în serie are răbdare să aștepte atât de mult timp între ucideri. Dar poliția se străduiește să găsească un motiv plauzibil. Ultima crimă a avut loc acum patru ani în Manhattan. Un alt aspect pe care îl au în comun este faptul că au fost comise fiecare în timpul unui an bisect în ziua de 29 februarie. Echipa Ninei descoperă apoi că a existat o serie de alte opt atacuri în care au avut loc triple victime – tată, mamă, fetiță nou-născută. Între fiecare incident, există întotdeauna un interval de patru ani, primul atac având loc acum 28 de ani tot în Phoenix, înainte de a ”traversa” Statele Unite. Echipa trebuie să urmeze indiciile și să caute puncte comune între crime.
Fiecare scenă a crimei îi amintește Ninei de macabra poveste populară latină La Llorona, care a îngrozit-o pe când era un copil abandonat și vulnerabil. Acum s-a întors să o bântuie. Nina este un personaj foarte interesant, și nu numai din cauza trecutului ei complicat. Este o femeie puternică. De asemenea, se vede cum a modelat-o copilăria ei dificilă și cum o influențează în deciziile pe care le ia ca adult. Este o eroină complicată care funcționează grozav ca personaj principal al acestei povești. Echipa cu care lucrează este un ”fundal” bun pentru ea și mi-a plăcut foarte mult felul în care sunt construite și puse în valoare fiecare din personajele cărții.
Urmărim cu interes munca meticuloasă a echipei de investigatori pentru a identifica ucigașul, care nu dă semne că se oprește, în ciuda faptului că se află ”în acțiune” de aproape treizeci de ani, de când a avut loc prima crimă triplă, tot în Phoenix. Este o carte și mai bună decât precedenta, cu un complot captivant și țesut cu pricepere, în care Maldonado ridică suspansul până la niveluri palpabile, iar misterul, cu toate răsturnările sale de situație, se dezvăluie abia la final.
Nina a cunoscut răul, dar aceste reconstituiri macabre sunt pe cât de tulburătoare, pe atât de derutante. Acum trebuie să descopere semnificația din spatele ritualurilor, deoarece dovezile o conduc într-o direcție neașteptată – mult mai aproape decât și-ar fi putut imagina oricine. Pe măsură ce echipa se apropie de un suspect, prezentul se ciocnește de trecutul Ninei într-o întorsătură a destinului care o copleșește.
Cu o intrigă senzațională, tulburătoare și încărcată de mister și suspans foarte bine gradat, cartea are toate ingredientele necesare pentru a face din ea un adevărat rollercoaster! Iar finalul este extraordinar!
Fragment:
„—Era așa de convingător, încât am început și eu să mă îndoiesc. Când a sosit la centrul de detenție, și-a susținut nevinovăția în fața tuturor. Mă rog, până în ziua în care i-am spus că mama lui i-a împușcat tatăl și apoi s-a sinucis. Doar eu și doctorul Novak ne aflam în cameră și nu aveam un sistem intern de supraveghere în cabinetul psihiatrului. Cred că Danny a avut un șoc sau ceva, pentru că și-a recunoscut, în cele din urmă, fapta. Ne-a zis că și-a omorât sora cu sânge rece.”
Cartea Ochi de șarpe de Isabella Maldonado poate fi comandată pe bookzone.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone
Recenzii și prezentări cărți thriller
One Comment
Mihaela
Un thriller politist bun. Combinația protagonistă puternică + criminal ingenios + elemente de folclor ne oferă o poveste memorabilă.