Delicatese Literare
Recenzii

Odiseea troiană de Clive Cussler, Editura Reader`s Digest – recenzie

Odiseea troiană 

(Trojan Odyssey – 2003)

Clive Cussler

Editura Reader`s Digest

Traducere: Cornelia Bucur

An apariție în România: 2007

Pag. 6-195

Odiseea troiană face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (574 pagini):
  1. Odiseea troiană de Clive Cussler
  2. Copilul lui Noe de Eric-Emmanuel Schmitt – recenzia
  3. Momeala de Karen Robards – recenzia
  4. O clipă de luciditate de Rose Connors – recenzia

Odiseea troiană de Clive Cussler

Clive Cussler este recunoscut ca o autoritate mondială în domeniul explorărilor subacvatice. În 1979, a înființat Agenția Națională pentru Mediul Marin și Subacvatic, o organizație destinată conservării istoriei marine și navale. Botezată după agenția din romanele sale, organizației i se datorează descoperirea a peste 60 de epave scufundate, importante din punct de vedere istoric.
Odiseea Troiană a fost inspirată de teoriile prezentate în lucrarea Unde se înălța odată Troia, de Iman Wilkens.
Summer și Dirk Pitt, specialiști oceanologi, sunt trimiși să cerceteze o nouă formă de poluare, cât se poate de bizară, care distruge recifurile de corali din Marea Caraibilor. Misiunea lor capătă o turnură neașteptată atunci când descoperă, în timpul unei scufundări exploratorii, niște vestigii istorice remarcabile. Iar când află că un uragan puternic se îndreaptă direct spre ei, singura soluție este să conteze pe tatăl lor, Dirk Pitt senior, ca să-i salveze.
Odiseea troiană de Clive Cussler ne oferă o infuzie de adrenalină și suspans, de la prima până la ultima pagină.
Dirk Pitt, personajul principal al cărții, este director pentru Proiecte Speciale la Agenția Națională pentru Mediul Marin și Subacvatic (ANMMS). Acesta aflase că avea doi copii gemeni, Summer și Dirk, abia când aceștia aveau 23 ani. Mama lor, grav rănită și desfigurată în urmă unui cutremur, nu dorise să-l împovăreze cu existența ei. Pe patul de moarte, le dezvăluise gemenilor cine era tatăl lor. Amândoi copiii ii moșteniseră pasiunea și își luaseră diplomă în oceanografie.
După regăsire, copiii se alăturaseră tatălui lor la ANMMS și lucrau la proiecte oceanografice din întreagă lume.
Ei sunt trimiși era să cerceteze o nouă formă de poluare, cât se poate de bizară, care distrugea recifurile de corali din Marea Caraibilor. Misiunea lor capătă o turnură neașteptată când Summer descoperă, în timpul unei scufundări la mare adâncime, o grotă ce părea croită de mâna omului, iar de acolo culege mai multe artefacte, care se dovedesc a fi de origine celtă.
Aproape de țărmul nord-estic al Republicii Dominicane se afla ancorat hotelul-stațiune Ocean Wanderer, ce avea peste șaizeci de metri în aer, în interiorul căruia se puteau practica numeroase sporturi, existau săli de spectacole, cinema, cazinou, magazine, restaurante luxoase, iar ce era cel mai incitant era structura amplasată sub structura apei, cu pereți din sticlă, de unde se vedeau toate vietățile subacvatice.
Proprietarul acestui luxos hotel era Spectrul, un om misterios, care conducea corporația Odiseea, un imperiu gigantic destinat cercetării științifice și construcțiilor. În acest moment, Spectrul sosise cu un avion pentru o vizită la hotelul plutitor.
Când un uragan de gradul 5 se formează rapid și se îndreaptă cu rapiditate spre locul unde se află amplasat hotelul, deși este anunțat prin stația radio de pericolul iminent, Spectrul nu este de acord să evacueze hotelul, întrucât consideră că ar avea un impact negativ asupra imaginii. În schimb, când uraganul se apropie amenințător și impactul este iminent, Spectrul fuge că un laș cu avionul. Hotelul este lovit în plin de uragan, cablurile de ancorare sunt rupte, iar hotelul plutește în derivă, la voia valurilor uriașe.
Din fericire, Dirk Pitt senior (Pitt), împreună cu partenerul sau, Al Giordino, aterizează cu un elicopter pe acoperișul hotelului. Cu multă inventivitate, folosindu-se de cablurile de ancorare rupte că și cabluri de remorcare și cu ajutorul navei de cercetare a ANMMS aflată în zona, reușește să salveze hotelul.
Ulterior, cercetând artefactele culese din mică grotă submarină, ies la iveală informații surprinzătoare. Se pare că celții erau mai avansați în multe domenii decât vechii greci, iar cultura și civilizația lor era cu sute de ani mai veche decât cea grecească. Ba, mai mult, un autor, Iman Wilkens, în cartea lui Unde se înalta odată Troia, a dezvăluit faptul că bătălia pentru Troia nu s-a dat pe coasta de vest a Turciei, ci în Marea Nordului. Iar conflictul războiului nu l-a constituit Elena, ci cositorul. Fără o industrie a bronzului, celții nu puteau să spere să avanseze dincolo de statutul de civilizație agrară. Iar legendara călătorie a lui Ulise nu a avut loc pe Marea Mediterana, ci pe Oceanul Atlantic, ajungând astfel la locul unde fuseseră găsite artefactele.
Pe lângă aceste descoperiri uluitoare, echipa de oceanografi a mai descoperit un lucru îngrijorător. Corporația Odiseea, sub conducerea Spectrului, săpase în secret mari tunele subacvatice sub teritoriul statului Nicaragua, de aici rezultând și poluarea care amenință să ucidă viață subacvatică din Bancul Navidad. Tunelele au fost create pentru a devia Curentul Ecuatorial de Sud spre Marea Caraibelor. Prin aceste deviere, temperatura în Curentul Golfului, cel care încălzește Europa, urma să scadă cu cinci grade până când acesta atinge continentul, creând un context climatic echivalent cu cel din nordul Crimeei.
Aventurile continuă cu adrenalina la cote maxime iar pericolul plutește în aer la fiecare pas, viețile tuturor fiind amenințate, inclusiv soarta omenirii. Identitatea Spectrului va fi o adevărată surpriză, dar finalul ne va aduce o rezolvare spectaculoasă.
”- Ați câștigat, domnule Pitt (…). Aveți sentimentul triumfului? Vi se pare că ați îndeplinit un miracol?
Pitt clătină din cap.
– Triumf? Nu. Mulțumire? Da. Încercarea de a distruge viețile a milioane de oameni a fost una demnă de tot disprețul. Ai fi putut oferi lumii tehnologia avansată în domeniul conversiei energiei. Ai preferat în schimb să faci un pact cu o țară străină, ca să câștigi doar avuție și putere.
– Aș fi putut schimba cursul istoriei omenirii.
– Puțini vor fi cei care vor regreta că ai dat greș, spuse Pitt cu răceală.”

Odiseea troiană de Clive Cussler, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Odiseea troiană de Clive Cussler a fost menționată în Top 10 cărți din genul thriller

Recenzii și prezentări cărți Clive Cussler

Recenzii și prezentări cărți cu mister

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *