Delicatese Literare
Recenzii

Oliver Twist de Charles Dickens – recenzie

Oliver Twist

Charles Dickens

Titlu original: Oliver Twistcharles_dickens_quote

Charles Dickens (1812-1870) rămâne un scriitor englez edificator pentru realismul secolului al XIX-lea, renumit prin operele sale, cum ar fi: ‘Marile speranțe‘, ‘Aventurile lui Oliver Twist‘, ‘David Copperfield‘, ‘Dombey și fiul’, ‘Timpuri grele’ etc.

Este considerat cel mai de seama scriitor al epocii victoriene. S-a născut în Hampshire, Anglia, în 1812. În 1814 s-a mutat la Londra unde a primit educația elementară. La vârsta de 12 ani a început să muncească la o fabrică de prelucrare a cărbunelui, Hungerford Market, lângă Londra, în vreme ce tatăl sau era închis pentru datorii. Între 1824-1827 a studiat la Wellington House Academy din Londra. A lucrat cafuncționar la un notariat și apoi ca grefier la Doctor`s Commons. La vârstă de 18 ani a obținut permisiunea de a citi la biblioteca de la British Museum, unde și-a completat formația intelectuală. Din 1830 a început să colaboreze la „Monthly Magazine” și „Evening Chronicle” și a editat ziarul „Bentley`s Miscellany”. Acești ani l-au lăsat cu un gust amar relativ la justiția britanică și cu pasiunea pentru jurnalism. Multe dintre cărțile sale au apărut mai întâi sub formă de foiletoane în aceste ziare. În 1836 s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, cu care a avut 10 copii. Soții s-au separat în 1858, bănuindu-se că Charles Dickens fusese mai atașat de sora soției lui, Mary, modelul pentru personajul Dora Copperfield. În 1844-1845 a locuit în Elveția, Italia și Franța. Între 1858-1868 a ținut conferințe în Anglia și America. A murit la 8 iunie 1870.

A debutat în 1833 cu schița „A Dinner at Poplar Walk”, apărută în gazeta „Monthly Magazine”. Între anii 1836-1837 a publicat „Sketches by Boz”. A mai publicat „The Posthumous Papers of the Pickwick Club” („Documentele postume ale clubului Pickwick”, român, 1836-1837); „The Adventures of Oliver Twist” („Aventurile lui Oliver Twist”, român, 1837); „Christmas Carol” („Colindă de Crăciun”, 1873); „Barnaby Rudge” (român, 1841); „The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit” („Viață și aventurile lui Martin Chuzzlewit”, român, 1843); „The Chimes” (român, 1845); „The Cricket of the Heart” (român, 1846), „Dombey and Son” („Dombey și Fiul”, român, 1848). În 1850 a dat tiparului romanul „David Copperfield”, urmat de „Bleak House” („Casă umbrelor”, 1853) și „Hard Times” (1854), „Little Doris” („Micuța Doris”, 1855) „A Tale of Two Cities” („Poveste despre două orașe”, 1859, trad. rom. de Antoaneta Ralian, Editura Paralelă 45, 2003). Romanul „Great Expectations” („Marile speranțe”) a apărut prima dată sub formă de foileton, începând din decembrie 1860. Tot în 1860 a publicat „The Uncommercial Traveller. Our Mutual Friend” este penultimul român de mistere scris de Charles Dickens, și apărut în 1865. Ultimul român de acest fel „The Mistery of Edwin Drood”, (1870), a rămas neterminat.

În 1867 Dickens are prima întâlnire cu cititorii în Statele Unite ale Americii, la New York. Călătoriile și muncă depusă îi vor afecta starea de sănătate. Autorul moare în dată de 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord, fiind înmormântat în Colțul poeților de la Catedrala Westminster.

oliver-twist

oliver

Romanul Oliver Twist a fost publicat în 1838. Oliver Twist este una din cele mai cunoscute opere ale lui Charles Dickens, fiind unul din primele exemple de roman social. Autorul analizează relele societății engleze din secolul al XIX-lea: sărăcia, exploatarea minorilor, criminalitatea urbană și ipocrizia societății victoriene.

Am vrut să arăt, în micul Oliver, principiul binelui care, în pofida tuturor circumstantelor potrivnice, învinge, în cele din urmă.”, Charles Dickens

Pe cînd Charles Dickens avea 12 ani, tatăl său a fost încarcerat din cauza unor datorii neplătite, toată familia însoțindu-l la „workhouse”, adică o casă de muncă unde săracii prestau muncă neplătită pentru a-şi plăti datoriile, primind în schimb doar mâncare și un spaţiu de locuit. El a fost repartizat la muncă într-o fabrică, unde lipea etichete pe sticle. Această experienţă amară l-a lăsat cu o puternică opoziţie faţă de munca infantilă şi faţă de tratamentul inuman al săracilor, în special al copiilor, fapt care se reflectă mai tîrziu în cutremurătorul roman Oliver Twist.

oliver1

Cartea ne spune povestea unui copil, Oliver Twist, care este exploatat la sânge într-o manufactură, apoi este plasat într-un orfelinat de unde fuge și rătăcește pe străzile Londrei unde îl va întâlni pe Artful Dodger, șef al unei bande de hoți de buzunare antrenată și folosită de bătrânul hoț Fagin.

Mama lui Oliver, o femeie săracă şi decăzută, a murit la nașterea lui Oliver.

„Într-un mic orasel din Anglia, într-o casă de săraci, s-a născut un baiețel. Copilașul era foarte slăbit, dar se lupta să trăiască. Doctorul și bătrâna femeie de la adăpostul săracilor nu i-au acordat prea multă îngrijire și atenție, însă copilul, Oliver, a supraviețuit și a început să țipe puternic. Așa s-a născut Oliver….”

Micuțul orfan este crescut până la vârsta de 9 ani într-o casă socială dintr-o parohie de la marginea Londrei, unde duce un trai mizerabil, plin de foamete și privaţiuni şi suferință, ”fără osteneala de a primi prea multă mîncare sau îmbrăcăminte”. Copiilor de acolo li se dădeau trei mese pe zi, constînd în fiertură de ovăz, o ceapă de două ori pe săptămînă şi o jumătate de chiflă duminica. Prin intermediul domnului Bumble, paracliserul parohiei, Oliver este angajat ca ucenic la pompele funebre, la domnul Sowerberry, fiind bocitor la înmormântări. Când credea că destinul îi începe să surâdă, lucrurile iau o întorsătură urâtă şi acesta fuge la Londra sperând într-o destin mai bun. Când credea că destinul îi începe să surâdă, lucrurile iau o întorsătură urâtă și acesta fuge la Londra spre un destin mai bun, spera el. După un drum lung, plin de peripeții și întâmplări neașteptate acesta ajunge la Londra unde are ghinionul să-l întâlnească pe hoțul de buzunare Dodger, care îi oferă masă și casă… dar nu pe gratis, ci va cădea în mâinile unei bande de hoți, al cărei șef era Fagin.

fagin

Descrierea lui Fagin ne arată un om ca un diavol, ca un şarpe, alunecînd pe nesimţite, „târându-se pe lângă pereţi şi uşi… ca o reptilă dezgustătoare, născută în noroiul şi întunecimea prin care se mişca…

 

Din banda de infractori făceau parte și tîlharul Bill Sikes și partenera acestuia, Nancy.

oliver2

Oliver cunoaște oameni diferiți, de la criminalul Bill și misteriosul domn Monks la bunul domn Brownlow, Rose și familia Maylie, și Nancy, cea care datorită lui Oliver devine o persoană mai bună, și îl va ajuta, însă plătind foarte scump: ea îi povestește ce a auzit atunci când Fagin vorbea cu un anume Monk despre Oliver, de unde vine și cine îi sunt părinții, dar este descoperită că oferea informații și omorâtă. Oliver descoperă ce este fratele vitreg a lui Monks, acesta încercând să-l omoare pentru a lua moștenirea ce i se cuvenea acestuia. Află tragica poveste a părinților lui și descoperă că Rose îi este mătușă. Domnul Brownlow, care a fost foarte bun prieten cu tatăl lui Oliver îl adoptă. Finalul poveștii este pozitiv, transmițând un foarte frumos mesaj: binele, dreptatea și cinstea înving răul, triumfând, iar cei răi își primesc pedeapsa.

Am dorit să arăt prin micul Oliver, principiul Binelui, supravieţuind oricărei circumstanţe disperate şi triumfând, în cele din urmă” (Charles Dickens)

Cartea a fost o bogată sursă pentru adaptări de teatru, cinema și comedii muzicale. Cele mai cunoscute ecranizări sunt: Aventurile lui Oliver Twist de David Lean din 1948, Oliver! de Carol Redd din 1969, câștigător a cinci Premii Oscar și Oliver Twist regizat de Roman Polanski din 2005.

Cărțile autorului Charles Dickens pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți clasice

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *