Delicatese Literare
Recenzii

Omul de castane de Søren Sveistrup, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Omul de castane

(The Chestnut Man – 2019)

Søren Sveistrup

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Anul apariţiei: 2020

Nr. de pagini: 624

Titlul original: Kastanjemanden

Limba originală: daneză

Traducere de: Simina Răchițeanu

Cea ma bună carte a anului New York Times Book Review

Søren Sveistrup este un scenarist recunoscut pe plan internațional, producătorul mai multor seriale TV și fi lme de succes. Este creatorul și scenaristul serialului Crima (Forbrydelsen), difuzat între 2007 și 2012, care a obținut numeroase premii internaționale și a fost vândut în peste 100 de țări. Ulterior, Fox Television Series a realizat, pentru AMC, versiunea americană — The Killing.
Sveistrup, care locuiește la Copenhaga, este și autorul scenariului pentru filmul Omul de zăpadă, după romanul omonim al lui Jo Nesbø.
Søren Sveistrup a absolvit Universitatea din Copenhaga, cu specializarea literatură și istorie și a studiat la Școala de Film din Danemarca.

Dacă ai găsit unul înseamnă că EL te‑a ales.

Un psihopat terorizează Copenhaga. Semnătura lui — figurine făcute din bețe de chibrit și două castane, lăsate la locul fiecărei crime sângeroase. Pe figurine, poliția găsește amprenta unei fetițe răpite și ucise cu un an în urmă. O coincidență tragică sau un mesaj diabolic?

Ca să pună capăt seriei de crime, cei doi detectivi care anchetează cazul trebuie să lase deoparte neînțelegerile și să descifreze indiciile macabre lăsate de asasin. Pentru că acesta nu dă niciun semn că se va opri.

Și nimeni nu este în siguranță.

„E o carte pe care n‑o poți lăsa din mână, dar care te va face să eziți înainte să dai pagina, atât de tulburătoare este.” – Kirkus Reviews
„Un debut plin de suspans și tensiune… Incendiar.” – Financial Times

„O intrigă polițistă a cărei profunzime este sporită de comentariul social tulburător.” – Booklist

„Deși e greu să‑ți desprinzi privirea de la personajul diabolic al lui Sveistrup, și băieții buni merită toată atenția.” – New York Times Book Review

„Sveistrup creează o intrigă atât de complexă, încât nici chiar cititorii de romane polițiste versați nu vor ghici fi nalul. Este o carte înfricoșătoare în cel mai bun sens.” – Library Journal

Mi-am pus  deseori întrebarea – de ce genul meu preferat din literatură este mistery-crime, deși,  din momentul în care am devenit membru în grupul Delicatese literare, gusturile mele s-au diversificat foarte mult, citind frecvent și  romance, historical-romance, young adult, non-ficțiune, istorice. Răspunsul pe care îl dau ar fi că genul mystery-crime îmi oferă adrenalină, mă determină să dezvolt ipoteze dintre cele mai nebunești, îmi oferă posibilitatea să particip la dezlegarea enigmelor din povești și, nu în ultimul rând, profilul psihologic al criminalului/criminalilor îmi incită curiozitatea din punct de vedere profesional. Asemenea multor cărți preferate din acest gen,  „Omul de castane” scrisă de Søren Sveistrup este un thriller de mare clasă, care mi-a zgândărit curiozitatea, mi-a captat atenția și mi-a înflăcărat imaginația. Nu exagerez cu nimic când spun acest lucru!  Din experiența personală de cititor de romane mystery-crime pot afirma că autorii nordici sunt maeștrii literaturii noir, renumiți, adorati de fanii genului și mult premiați. Imaginația explozivă, intrigile complexe și bulversante, protagoniștii bine portretizați, dar și atmosfera acestor romane determină cititorul să treacă printr-un adevărat carusel al emoțiilor și trăirilor, astfel încât să nu uite prea ușor aceste povești. În lumina acestor constatări, „Omul de castane” se remarcă prin ritmul alert, stilul limpede și precis, scriitura cinematografică și suspansul desăvârșit.
Dar, să vă spun câteva cuvinte despre eroii acestui roman.
Naia Thulin este detectiv la Serviciul de Investigații Criminale din Copenhaga. Este o femeie introvertită, care fuge de relația stabilă cu un bărbat și care, sub învelișul rece, dur, al personalității ei, ascunde multă suferință. Naia este o mamă extraordinară, extrem de pricepută în IT, inteligentă, tăcută și inabordabilă, subestimată de colegi, dar și de către șeful ei. Face echipă cu ofițerul Hess, care recent a fost eliberat din funcție de la Europol din Haga pentru că ”a dat-o în bară”.
Mark Hess s-a întors „cu coadă între picioare” de la Europol datorită unor probleme de natură disciplinară, îi place să trăiască precum un nomad, iar revenirea în Danemarca îl irită îngrozitor Este un bărbat cu aspect neîngrijit, tăcut și care dă senzația de nepăsare.
Rosa Hartung este om politic și Ministrul Afacerilor Sociale. Acum începe un nou an parlamentar și ea revine în funcția de ministru după o perioadă de un an, în care a trecut și încă mai trece  printr-un coșmar îngrozitor, munca ajutând-o să nu se gândească la propria drama – fiica ei în vârstă de doisprezece ani, Kristina, a fost răpită pe când venea acasă, iar investigația care a urmat, amplă și complexă, a fost închisă după ce poliția a găsit autorul în persoana unui tânăr schizofrenic, pasionat de IT, cu numeroase condamnări pentru abuzuri sexuale, acesta recunoscând că a abuzat copila și apoi a ucis-o, îngropând părți din corpul ei în diferite locații, pe  care însă nu și le mai amintește, fiind confuz datorită afecțiunii psihiatrice pe care o are.
Astfel, fără corpul copilei, dar având mărturisirea ucigașului și obiectul cu care a tranșat-o pe fetiță drept dovezi de necontestat, poliția a considerat cazul rezolvat, dând dovadă de o superficialitate crasă.
Octombrie  se dovedește a fi însă o lună blestemată pentru Serviciul de Omoruri, pentru că detectivii sunt puși în fața unei  serii de crime în care victimele sunt femei, cu vârsta în jur de patruzeci de ani, luate prin surprindere în  propriile locuințe, bătute cu bestialitate, torturate cu un obiect asemănător unui baston cu cap rotund ce imită perfect o castană aflată în coaja ei cu țepi mici, și cu membrele amputate. Lângă fiecare victimă sau asupra ei, ca o semnătură, diabolicul criminal lasă o figurină de castane, fiecare figurină a fiecărei victime având pe ea o amprentă. Iar amprenta aparține Kristinei, fiica dispărută și presupus decedată a doamnei ministru a Afacerilor Sociale. Totuși, victimele mai au ceva în comun pe lângă toate aceste elemente: toate femeile ucise aveau copii maltratați,  molestati  și neglijați fie de către ele, fie  de către personajele masculine din viața femeilor.
Teme extrem de importante precum exploatarea sexuală a copiilor, pedofilie, viol, agresiuni fizice, abuzuri de tot felul, sunt abordate de către autor într-o manieră tranșantă, evidențiind astfel simptomele unui sistem politic bolnav, radiografia unei societăți ce prezintă grave leziuni ale moralității dar și incompetența autorităților statului.
Asediul și presiunea realizate de mass-media asupra polițiștilor investigatori, extrem de puținele piste din aceste cazuri, dar și atmosfera și cadrele în care se desfășoară acțiunea pe tot parcursul romanului – rece, întunecată, noroasă, friguroasă, de toamna ploioasă – toate aceste elemente contribuie la accentuarea suspansului,  transformând cititorul într-un spectator al unui film misterios și înspăimântător.
O anchetă ca o pânză de păianjen care are în centrul ei doi polițiști deciși, cu aptitudini detectivistice, care trebuie să gândească în afara tiparului obișnuit pe care îl urmează într-o anchetă și să facă rapid conexiuni, pentru că ucigașul se  dovedește a fi extrem de inteligent, nu lasă dovezi incriminatoare și se află mereu cu un pas în fața lor.
Dacă v-am trezit curiozitatea cu impresiile mele, citiți acest thriller și veți fi captivați și impresionați de abilitatea cu care  autorul ține cititorul cu sufletul la gură pe tot parcursul cărții, dar și de măiestria cu care se joacă cu mintea lui.
„Hess privea de mult timp moartea cu un soi de indiferență. Nu pentru c-ar fi urât viața, ci pentru că existența era dureroasă. Nu încercase să solicite vreun fel de ajutor, nu apelase la puținii prieteni pe care-i avea și nici nu acceptase sfaturile primite. În schimb, a fugit de toate. A fugit cât a putut de repede, cu întunericul pe urmele lui, și uneori chiar funcționase. Mici oaze în colțurile străine ale Europei, în care mintea lui era fascinată de noile senzații și provocări. Dar întunericul revenea de fiecare dată. Împreună cu amintirile și figurile cadavrelor pe care le văzuse de-a lungul timpului. Nu avea pe nimeni, nu era decât un nimeni, iar datoriile sale nu erau față de cei vii, așa că-i era indiferent dacă moartea îl va ajunge din urmă.”
„În timp ce Thulin o strigă pe femeie prin bezna totală din pădure, raza lanternei ei dansează printre copacii uzi și saltă peste buturugi și crengi. În fața ei, mult mai la stânga, Thulin îl aude pe Hess făcând același lucru și îi vede raza lanternei, care avansează constant (…)  Apoi simte dintr-o dată prezența cuiva și se oprește. Silueta stă complet nemișcată și o analizează din celălalt capăt al sursei de lumină. Se află la doar 20 de metri mai încolo și este aproape una cu întunericul.(…)   Anne Sejer-Lassen atârnă de un gard. Două crengi îi sunt petrecute pe sub brațe și îi țin corpul în aer. Picioarele desculțe sunt spânzurate deasupra pământului iar capul este căzut peste piept, așa încât părul ei răvășit îi acoperă fața. Când Thulin se apropie, descoperă ce detaliu a indus-o în eroare. Brațele lui Anne Sejer-Lassen sunt prea scurte. Ambele mâini au dispărut. Apoi observă ceva: figurina de castane care este înfiptă până în carne, în umărul stâng al lui Anne Sejer-Lassen. Lui Thulin i se pare că figurina zâmbește.”

În curând serial Netflix

Cartea Omul de castane de Søren Sveistrup poate fi comandată de pe edituratrei.ro

Cărțile apărute la Editura Trei se pot comanda pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *