Delicatese Literare
Recenzii

Omul de zăpadă de Jo Nesbø, Editura Trei – recenzie

Omul de zăpadă

(Snømannen – 2007)

Jo Nesbø

Editura Trei

Limba originală: norvegiană

Traducere: Bogdan Nicolae Marchidanu

Nr. de pagini: 576

An apariție: 2022

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award.

Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Snomannen, a fost realizat filmul Omul de zăpadă, iar romanul Vânătorii de capete a stat la baza filmului cu același nume, lansat în 2011. Filmul a avut un mare succes de box-office și a primit numeroase distincții, fiind nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanul Fiul, duologia Sânge pe zăpadă și Soare în miez de noapte, precum și primele șapte volume din seria Harry Hole: Liliacul, Cărăbușii, Pasărea cu piept roșu, Nemesis, Steaua diavolului, Mântuitorul, Omul de zăpadă, Leopardul, Fantoma, Poliția, Setea, Cuțitul și Luna Ucigașă, precum și volumele de povestiri Specialistul în gelozie și Insula Șobolanilor.  La Editura Humanitas Fiction a apărut Macbeth (2018), parte a Proiectului Hogarth Shakespeare.

1. Liliacul – The Bat – 1997 – prezentare

2. Cărăbușii – Cockroaches – 1998

3. Pasărea cu piept roșu –  The Redbreast – 2000

4. Nemesis – Nemesis – 2002

5. Steaua diavolului – The Devil’s Star – 2003

6. Mântuitorul – The Redeemer – 2005

7. Omul de zăpadă – The Snowman – 2007

8. Leopardul – The Leopard – 2009 – recenzie

9. Fantoma – Phantom – 2012 – recenzie

10. Poliția – Police – 2013 – recenzie

11. Setea – The Thirst – 2017 – recenzie

12. Cuțitul – Knife – 2019

13. Luna ucigașă – Killing Moon – 2022

Un thriller din seria Harry Hole

Inspectorul Harry Hole pornește pe urmele unui ucigaș în serie norvegian. Într-o noapte, după ce a căzut prima zăpadă, Jonas se trezește și descoperă că mama lui a dispărut. N-a lăsat în urmă decât eșarfa roz pe care i-o dăruise de Crăciun, purtată acum de un om de zăpadă apărut inexplicabil în curtea casei.

Inspectorul Harry Hole bănuiește că există o legătură între scrisoarea suspectă pe care a primit-o și dispariția femeii. Cazul se complică în momentul în care se conturează un tipar: în ultimii zece ani, au dispărut 11 femei — toate, în ziua când a căzut prima zăpadă. Însă este vorba despre un ucigaș care-și face propriile reguli… și sparge tiparul numai ca să mențină jocul interesant, pe măsură ce-l atrage pe Harry tot mai adânc în plasa lui de păianjen.

Cu personaje creionate genial și suspans din belșug, Jo Nesbø oferă cititorilor cel mai înspăimântător caz din serie — un caz care-l va împinge pe Harry Hole până la limita sănătății mintale.

„Macabru și tulburător.” – The Guardian

„Diabolic de complex și înfiorător de captivant.” – The New York Times Book Review

„Jo Nesbø explorează cu o încântare îndârjită cele mai întunecate minți criminale și-și plasează ucigașii unde te aștepți cel mai puțin.” – Vanaty Fair

„Omul de zăpadă este construit cu meticulozitate, jucăuș în unele secțiuni, sinistru în altele, o lectură cât se poate de incitantă.” – Newsweek

„Este scriitură crime de cea mai bună calitate, unde personajele și acțiunea sunt la fel de bine definite, iar tensiunea se face simțită din primul capitol și nu dispare nicio clipă.” – The Times

„Cel mai ambițios thriller al lui Nesbø alungă orice temere că scenariul ucigașului în serie atotștiutor ar fi fost epuizat.” – The Independent

Omul de zăpadă este un thriller deosebit de captivant și tulburător. Jo Nesbø dovedește o mare atenție la detalii, introducându-ne într-o atmosferă sumbră și apăsătoare încă de la primul capitol.

Acțiunea se petrece în anul 2004, însă pentru a înțelege mai bine intriga este necesar să ne întoarcem în timp în două momente. În primul, din anul 1980, înfățișat în prolog, descoperim rădăcina faptelor ulterioare ale ucigașului. Cel de-al doilea, din anul 1992, a marcat începutul unor crime în serie, victimă colaterală fiind un polițist redutabil la acea vreme, însă totodată și controversat, care dispăruse fără urmă de atunci.

Când inspectorul Harry Hole este chemat să investigheze o dispariție bizară a unei femei, în curtea căreia apăruse din senin un om de zăpadă, împodobit cu eșarfa roz a acesteia, a avut o sumbră presimțire că se afla în fața unui caz sinistru și complex, având legătură cu o scrisoare misterioasă și tulburătoare, pe care o primise în urmă cu puțin timp.

“În curând va veni prima zăpadă. Şi atunci el va reapărea. Omul de zăpadă. Iar când zăpada va dispărea, el va fi luat pe altcineva. Ce ar trebui să te întrebi este asta: Cine a făcut omul de zăpadă? Cine face oameni de zăpadă? Cine a dat naştere la Murri? Deoarece omul de zăpadă nu ştie.”

Secondat de noua lui colegă, Katrine Bratt, o tânără ambițioasă, inteligentă și curajoasă, venită prin detașare de la o altă unitate, Harry începe să adune indicii și să facă legături, descoperind că aveau de-a face cu un malefic criminal în serie, care acționase de-a lungul ultimilor 11 ani, făcând mereu o victimă, de fiecare dată o femeie, care dispărea fără urmă, odată cu prima zăpadă. De fiecare dată, un om de zăpadă era lăsat la locul dispariției.

Când apare o a doua victimă în același an, iar capul acesteia este atașat la omul de zăpadă, doar corpul dispărând fără urmă, devine evident că tiparul este încălcat, iar evenimentele urmează să se precipite.

“Harry simţea fiorul de adrenalină, tremurul interior care apărea întotdeauna atunci când adulmeca primul iz emanat de bestia umană. Iar după acel fior urma Marea Obsesie. Care însemna, laolaltă: iubire şi intoxicare, orbire şi clarviziune, raţiune şi nebunie.”

În paralel cu investigația crimelor, Harry trebuie să facă față haosului din viața lui personală. Problemele lui din trecut cu alcoolul sunt de notorietate, iar Rakel, marea iubire a vieții lui, îl părăsise în favoarea unui doctor, Mathias, care promitea să-i ofere echilibrul de care avea nevoie. Totuși, atracția dintre ei era încă foarte intensă, iar câteva întâlniri dintre ei s-au sfârșit în pat, bulversându-i pe amândoi. Totodată, Oleg, fiul lui Rakel din căsătoria cu un diplomat rus, rămăsese foarte atașat de Harry, cu care avusese dintotdeauna o conexiune specială, și nu-l înghițea deloc pe Mathias, în ciuda eforturilor acestuia de a se împrieteni cu el.

Pe măsură ce acțiunea avansează, autorul te duce de multe ori pe piste false, iar când ai impresia că omul de zăpadă a fost deconspirat în sfârșit, apare un nou indiciu care răstoarnă totul. Trebuie să mărturisesc că eu am bănuit, pe la jumătatea cărții, cine era criminalul, dar tot am citit cu sufletul la gură până la final, mai ales că multe piste erau neelucidate.

Ultima parte a cărții ne conduce printr-un rolling-coaster de emoții, cazul căpătând o conotație extrem de personală pentru Harry. Informația aflată în final m-a lăsat mască! Vă las plăcerea să descoperiți singuri despre ce e vorba.

După această carte a fost realizat filmul ”Omul de zăpadă”, regizat de Tomas Alfredson, cu Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer și J. K. Simmons în rolurile principale.

Cărțile autorului Jo Nesbo pot fi comandate pe edituratrei.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, librarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Jo Nesbø

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *