Delicatese Literare
Recenzii

Omul fără urmă de Catherine Ryan Howard, Editura Trei – recenzie

Omul fără urmă

(The Nothing Man – 2020)

Catherine Ryan Howard

Traducere de Mihaela Ionescu

Nr. de pagini: 368

Anul apariției: 2023

Catherine Ryan Howard este autoare de bestselleruri internaționale și locuiește în Irlanda, în Cork. Romanul ei de debut, Distress Signals, a fost publicat în 2016 și a fost selectat pentru Irish Book Awards Crime Fiction Book of the Year și CWA John Creasey/New Blood Dagger.

În afara romanului de debut, a mai publicat The Liar’s Girl, Rewind, The Nothing Man, 56 Days și Run Time. Cărțile i-au fost traduse în 18 limbi și unele dintre ele au fost selectate pentru ecranizări. O puteți urmări la catherineryanhoward.com.

Două povești. Un criminal. Fără milă.

Selectat pentru CWASteel Dagger 2021

"Diabolic de inteligent, original și surprinzător." – Publishers Weekly

Am fost fata care a supraviețuit Omului fără urmă.

Acum sunt femeia care îl va prinde.

Tocmai ai citit primele rânduri din Omul fără urmă, memoriile lui Eve Black despre căutarea obsesivă a bărbatului care i-a ucis familia cu aproape 20 de ani în urmă.

Paznicul de supermarket Jim Doyle le citește și el și e tot mai furios de la o pagină la alta. Pentru că Jim a fost — este — Omul fără urmă. Cu cât citește mai mult, cu atât își dă mai bine seama cât de periculos de aproape de adevăr a ajuns Eve. Știe că n-o să renunțe până nu-l găsește. N-are de ales: trebuie s-o oprească înainte…

„Convingător și inteligent! Ryan Howard intensifică suspansul cu dibăcie.” – Irish Examiner

„Un thriller accesibil, cu un ritm susținut, abil și înfricoșător.” – Irish Independent

„Un roman magistral care descompune genial clișeele sociopatului fermecător.” – Irish Times

„Impresionant și realizat cu măiestrie. Un thriller puternic, memorabil.” – Sunday Times

Omul fără urmă de Catherine Ryan Howard este un thriller psihologic deosebit de captivant, cu o intrigă aparte întrucât, încă de la primele pagini, știi cine este criminalul.

Într-un caz de crimă cele trei întrebări importante sunt: Cine?, De ce? și Cum? Eve Black știe răspunsul la toate cele trei întrebări, însă este conștientă că probele strânse de ea sunt insuficiente pentru a obține o condamnare a criminalului, riscând chiar să fie acuzată de calomnie dacă ar fi încercat să îl demaște.

Pe când avea 12 ani, Eve a asistat la măcelărirea familiei ei în propria casă. Mama, tatăl și surioara ei în vârstă de 7 ani au căzut victimă unui criminal odios, care nu a lăsat nicio urmă palpabilă pentru a putea fi identificat.

Timp de 20 de ani, Eve a suferit din plin de sindromul supraviețuitorului. Își reproșa că nu a făcut nimic în acea noapte pentru a-și salva familia și considera că merita cel mai puțin dintre toți să trăiască.

După ani întregi în care a suferit de depresie și mai mult a vegetat decât a trăit, la un moment dat ideea de a-și răzbuna familia i-a oferit o motivație și un scop.

Eve a început să adune indicii bucată cu bucată, ajutată și de inspectorul de poliție Ed Healy, cel care instrumentase cazul și realizase primul că aveau de-a face cu un criminal în serie, reușind să identifice cinci cazuri în care acționase acesta, după care se oprise brusc.

Ed intrase în poliție însuflețit de ideea de a face dreptate, motivat și de o experiență personală trăită în copilărie. Era foarte tânăr la vremea când se produseseră acele crime și rămăsese puternic marcat de faptul că nu reușise să-l prindă pe criminal.

Se pare că Omul fără urmă, cum fusese numit în presă la vremea respectivă, lăsase totuși niște urme, iar Eve și Ed reușesc să ghicească cine era acesta și de ce înfăptuise acele crime. Probele adunate se bazau mai mult pe intuiție și erau insuficiente pentru a asigura o condamnare, putând fi ușor demontate de un avocat priceput. Singura șansă era ca ucigașul să iasă din bârlog și să se deconspire singur. Astfel, lui Eve i-a venit ideea să scrie un roman – Omul fără urmă -, în care a disecat atât experiența tragică trăită, cât și a celorlalte familii căzute victimă acelui psihopat. Scopul ascuns era însă acela de a-l provoca în permanență pe criminal, ridiculizându-l, făcându-l să se simtă amenințat și îndârjindu-l.

Riscul asumat de Eve era unul enorm. Însă, pentru a avea o viață adevărată, Eve era dispusă inclusiv să riște să și-o piardă pe cea pe care o avea în prezent…

Adrenalina crește la cote maxime în final. Eve nu spusese tot adevărul în cartea sa, un amănunt tulburător fiind dezvăluit abia la sfârșit, suficient de intrigant încât Omul fără urmă să vrea să afle neapărat răspunsul.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte dacă și cum a fost demascat Omul fără urmă și ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică.

Cartea este foarte emoționantă și bulversantă, experiențele trăite de victimele Omului fără urmă au fost oribile și greu de digerat, lăsând urme adânci în viețile celor care au reușit totuși să-i supraviețuiască.

Mi-a plăcut că, deși nu s-a pus accentul pe aceasta, am avut parte și de o poveste romantică fericită dintre Eve și Ed, care a risipit la final atmosfera întunecată și tensionată de până atunci, lăsându-ne cu o rază de speranță.

Recomand cu plăcere cartea tuturor iubitorilor de thrillere!

Fragment:

VICTIMELE

Alice O’Sullivan, 42 de ani

Agresată în casa ei de pe Bally’s Lane, Carrigaline, comitatul Cork, în noaptea de 14 ianuarie 2000.

Christine Kiernan, 23 de ani

Agresată sexual în casa ei din Covent Court, Blackrock Road, Cork, în noaptea de 14 iulie 2000.

Linda O’Neill, 34 de ani

Agresată și violată în casa ei de lângă Fermoy, comitatul Cork, în noaptea de 11 aprilie 2001.

Marie Meara, 28 de ani, și Martin Connolly, 30 de ani

Uciși în casa lor din Westpark, Maryborough Road, Cork, în noaptea de 3 iunie 2001.

Ross Black, 42 de ani, Deirdre Black, 39 de ani, și Anna Black, 7 ani

Uciși în casa lor din Passage West, comitatul Cork, în noaptea de 4 octombrie 2001.Autoarea a fost unicul supraviețuitor.La vremea aceea, avea 12 ani.

Notă despre sursele cărții

        Se spune că fiecare poveste are trei variante: a ta, a mea și adevărul. La momentul la care am scris această carte, Omul fără urmă nu și-a spus încă varianta lui. Transcrierile, relatările, înregistrările și interviurile luate personal reprezintă varianta cea mai apropiată de felul în care s-au petrecut concret faptele și m-am bazat exclusiv pe ele ca surse pentru această carte. Am făcut tot ce era posibil pentru a spune și poveștile altor oameni — poveștile victimelor sale, poveștile celor care au încercat să-l oprească — în maniera cea mai apropiată de realitate cu putință. Dar aceasta este deopotrivă și povestea mea. M-am străduit să v-o spun și vouă la fel cum mi-o spun și mie. Acesta este, cred eu, modul în care ne putem apropia cât mai mult de adevăr.

Cartea Omul fără urmă de Catherine Ryan Howard poate fi comandată pe edituratrei.ro, libris.ro, cartepedia.ro, bookzone.ro, carturesti.ro, librăriadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *