Delicatese Literare
Recenzii

Opal de Jennifer L. Armentrout, Editura Leda – recenzie

Opal

(Opal – 2012) 

Jennifer L. Armentrout

Editura Leda

Traducere: Claudia Roxana Olteanu

477 pagini

0.5 Umbre – Editura Leda Edge – Shadows (Lux, #0.5) – 2012 – recenzie
1. Obsidian – Editura Leda (Obsidian (Lux, #1) -2011) – recenzia 
Daemon and Kat Go Halloween Costume Shopping : Bonus Scene – 2012
1.5 Oblivion (Lux, #1.5) – 2015
2. Onix – Editura Leda (Onyx (Lux, #2) – 2012) recenzia
3. Opal – Editura Leda (Opal (Lux, #3) – 2012)
4. Origin – Editura Leda (Origin (Lux, #4) – 2013) – recenzia
5. Opoziție – Editura Leda (Opposition (Lux, #5) – 2014) – recenzia
5.5 The Wedding (Lux, #5.5) – 2016

NEW YORK TIMES BESTSELLER

"Daemon Black este unic.

Când s-a hotărât -şi dovedească sentimentele pentru mine, a făcut-o într-un mod foarte serios. N-o mai îndoiesc niciodată de el, iar acum, am trecut demomentele dificile, ei bine… e multă combustie spontană între noi!

Dar nici măcar el nu poate -şi protejeze familia de pericolul de a încerca eliberarea celor dragi.

După tot ce s-a întâmplat, eu nu mai sunt aceeaşi Katy. Sunt cu totul altaşi nu prea ştiu ce o însemne asta până la urmă. Când fiecare pas pe care îl facem pentru a descoperi adevărul ne aduce mai aproape de organizaţia secretă responsabilă pentru torturarea şi testarea hibrizilor, îmi dau seama cât de uriaşe sunt capacităţile mele. Amintirea celor morţi încă mai dăinuie, ajutorul vine din cel mai improbabil loc, iar prietenii vor deveni cei mai nemiloşi duşmani – dar noi nu vom da înapoi. Chiar dacă rezultatul ne va spulbera pentru totdeauna lumea."

Cea de-a treia carte din seria Lux, Opal, este o carte cu acțiune trepidantă, plină de adrenalină, cu răsturnări dramatice de situație, trădări și situații limită, dar în care ne vom delecta și cu o frumoasă poveste de dragoste dintre cei doi eroi principali, Daemon și Katy, care și-au depășit în sfârșit problemele din trecut, căpătând deplină încredere unul în celălalt și fiecare fiind capabil de orice sacrificiu pentru persoana iubită.

”Nu i-aș fi spus niciodată asta, dar în afară de… țepoșenia lui, care își scotea capul urâcios din când în când, era ființa cea mai aproape de perfecțiune pe care o întâlnisem vreodată.”

Deși Daemon este tandru, protector și adesea foarte romantic, nu și-a pierdut nici aroganța, nici replicile sarcastice care l-au consacrat.

”- Răcorește-te, Kitten, sau vrei să-ți dau un ghem cu care să te joci?”

În finalul volumului precedent, Onix, s-au petrecut evenimente extrem de dramatice. Katy a descoperit pe propria piele că puterile nou dobândite erau o mai degrabă o sursă de pericole majore decât un avantaj. M.A. îi captura pe hibrizi, imediat ce afla de existența lor, pentru a face teste pe ei în scopul obținerii soldatului perfect, imun la îmbolnăviri și cu abilități de luptă excepționale. Aceasta nu era însă singura amenințare. Existau și alte persoane ce își urmăreau propriile scopuri și interese. Katy a avut un adevărat șoc în momentul în care Will, doctorul ce o tratase când fusese bolnavă și iubitul mamei ei, o răpește pentru a-l șantaja pe Daemon să-l transforme și pe el în același mod ca și pe Katy, în scopul de a se vindeca de cancerul de care suferea. Blake, tânărul nou sosit în oraș, își urmărea, la rândul lui, propriul lui interes, dorind să-l găsească și să-l elibereze pe Chris, luxenul care îl vindecase când fusese la un pas de moarte și cu care rămăsese conectat. Când Katy i-a opus rezistență, Blake a încercat să o constrângă prin forță, moment în care Dee, sora lui Daemon și Adam, iubitul acesteia, i-au sărit în ajutor. Blake și-a activat energia extraterestră pe care o căpătase în urma transformării, iar Adam a fost ucis. În urma acestei tragedii, Katy era chinuită de remușcări că nu-i prevenise pe aceștia din timp despre abilitățile lui Blake, iar Dee, la rândul ei, părea decisă să nu o ierte prea ușor, reproșându-i erorile de judecată. Singurul lucru bun care rezultase din acea înlănțuire dramatică de evenimente fusese faptul că Dawson, fratele lui Daemon, fusese eliberat, ca parte a târgului făcut pentru transformarea lui Will.

Bulversată de toate aceste evenimente șocante, Katy încearcă să-și regăsească echilibrul ocupându-se de vechea ei pasiune – recenziile la cărți.

”Am tras aer adânc în piept, am deschis laptopul și am început să fac niște recenzii. De când eram înzăpezită iar Daemon fusese ocupat cu Dawson cea mai mare parte din timp, terminasem patru cărți. Nu era recordul meu de lectură, dar era destul de bine, dacă luăm în considerare faptul că în ultimul timp mă cam lăsasem de renzii.

M-am simțit bine ca întotdeauna să scriu despre o carte care mi-a plăcut, am dat tot din mine și am găsit și poze ciudate cu care să subliniez elementul uau. Am preferat poze cu lame și pisoi simpatici.”

Katy nu are însă nicio șansă să se liniștească, întrucât Blake se întoarce pe neașteptate în oraș, stârnindu-i niște instincte de-a dreptul ucigașe lui Katy, care nu-l poate ierta pentru dramele pe care le-a produs.

Surprinzător, tocmai Daemon e cel care o calmează, explicându-i că, deși puterile ei i-ar permite să ia viața cu ușurință cuiva, vinovăția care ar apăsa-o după aceea ar marca-o.

”- Tu ești o flacără strălucitoare, pentru mine cel puțin și știu că ai putea să te descurci, dar ultimul lucru pe care mi-l doresc este ca lumina ta să fie pătată de ceva așa întunecat.”

Mai mult, Daemon îi mărturisește că, datorită bunătății și felului ei de a fi, el și-a schimbat concepțiile pe care le avea cândva.

”- (…) M-ai făcut să gândesc înainte de a acționa. M-ai făcut să vreau să fiu o ființă mai bună – un luxen mai bun, în fine.”

Deși atmosfera cărții este tensionată, pericolul plutind în permanență asupra lor, nu lipsesc nici situațiile pline de umor, ca atunci când mama lui Katy vine pe neașteptate acasă în timp ce Damon și Katy se îmbrățișau și sărutau cu pasiune în patul ei. Pentru a salva situația, Damon a sărit brusc din pat și s-a așezat la birou, apucând o carte, neobservând prea bine ce pretindea că citește.

”I-am aruncat o privire și mi-am dus mâna la gură, înăbușindu-mi chicotul. El avea în mână un roman istoric de dragoste, cu o copertă pe care erau corsaje adânci și piepturi goale.”

Șantajați de Blake, care amenința că le va dezvălui celor de la M.A. faptul că Katy fusese transformată într-un hibrid, Daemon și Katy au acceptat să asculte propunerea acestuia de colaborare și anume ca, împreună, să încerce să pătrundă într-o bază secretă a guvernului, Daedalus, unde se făceau teste asupra hibrizilor și luxenilor capturați și unde se aflau și Beth, iubita lui Dawson și Chris, prietenul lui Blake.

Pentru a-și putea realiza misiunea, de-a dreptul sinucigașă, aveau nevoie de date din interior, astfel că Blake i-a condus la Luc, un hibrid genial de doar cincisprezece ani, ce fusese închis acolo și reușise să scape.

Prima încercare de pătrundere se soldează cu un eșec, întrucât, pe lângă filtrele de securitate, încăperile erau căptușite cu onix – cristalul ce reușea să-i incapaciteze total pe luxeni și pe hibrizi.

În timp ce se antrenau de zor, încercând să capete o oarecare imunitate la onix, Katy și Daemon descoperă că noi pericole apar la orizont. Carissa, prietena lui Katy, o atacă pe neașteptate pe aceasta, părând să nu mai aibă nimic uman în ea și purtând la mână o brățară cu un cristal misterios, pe care îl mai văzuseră doar la Luc. Tocmai când Katy era disperată că nu va putea să o anihileze, Carissa a suferit o combustie spontana, rămânând din ea doar o mână de cenușă.

Încercând să găsească răspunsuri, Daemon și Katy l-au contactat din nou pe Luc care le-a oferit câteva explicații uluitoare. Piatra respectivă era opal, ce se găsea doar în câteva mine pe întreaga planetă, de obicei în Australia. Proprietatea ei excepțională era că refracta și reflecta lumina.

Capacitatea opalului de a refracta lumina le sporea puterile hibrizilor și luxenilor.

”- Capacitatea opalului de a refracta îi permite unui luxen sau unui hibrid să fie mai puternic – ne mărește capacitatea de a refracta lumina.”

În schimb, capacitatea opalului de a reflecta lumina avea un efect uimitor asupra unui luxen, acesta putând să devină de-a dreptul invizibil.

”- Dar dă-i unui luxen una din astea și o să poată reflecta lumina complet.”

La plecare, Luc le mai dă un sfat prețios.

”- (…) Să n-ai încredere în nimeni în povestea asta. Nu atunci când toată lumea are ceva de câștigat sau de pierdut.”

Pericolele se intensifică și, în curând, Katy va descoperi că, în momentul în care viața mamei ei și a lui Daemon au fost amenințate, o putere irezistibilă din interiorul ei s-a declanșat, preluând controlul și eliminând amenințarea fără să ezite. Șocul că a luat cu atâta ușurință viața cuiva a marcat-o pe Katy, care era speriată că se transforma într-un monstru, considerând că nu merita alinarea lui Daemon, care încerca să o liniștească.

”Și nu era nici drept și nici normal să mă alinte. El nu știa cât de simplu fusese pentru mine să apăs butonul acela, să devin altcineva. Nu mai eram aceeași fată. Nu eram acea Katy care îl schimbase pe el care îl inspirase să fie altfel.”

Daemon, simțind momentul ei de slăbiciune, dovedind multă înțelepciune și o iubire necondiționată față de ea, a reușit să o consoleze, aducându-i argumente imbatabile.

”- Știu că ești o persoană bună. Ai o căldură și o lumină și o mulțime de calități, pe care eu nu le merit, dar tu – tu consideri că le merit. Știi foarte bine ce am făcut în trecut altor oameni, și ție, și totuși crezi că te merit.”

”- (…) Așa că poți să suferi pentru ce a trebuit să faci. Poți să plângi, dar niciodată, nici un moment să nu te învinovățești pentru lucruri pe care nu le poți controla.”

Momentul lor de pasiune, amplificat de toată amploarea emoțiilor zăgăzuite atâta timp, e deosebit de romantic și intens.

”Să fiu așa cu el era ca și cum aveam acces la Sursă, dar mult mai intens. Senzația aceea de carusel o simțeam și acum, dar altfel, mai profund, și el era alături de mine. Era mai mult decât perfect și frumos.”

Finalul, deosebit de dramatic, va aduce confirmarea avertismentului lui Luc. În urma unei trădări, suntem aruncați într-o viziune de coșmar, cu consecințe imposibil de estimat, astfel că abia aștepți să citești următorul volum pentru a afla dacă și cum se va rezolva noua situație terifiantă.

Cărțile autoarei Jennifer L. Armentrout / J. Lynn pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrariadelfin.rolibrarie.net, librex.ro, emag.ro

Recenzii Editura Leda Edge

Recenzii Jennifer L. Armentrout

Recenzii și prezentări cărți fantasy

Recenzii și prezentări cărți young adult

22 Comments

 • danapetraru

  Eu nu pot decat sa astept ultimul volum care nu mai apare…offfff…recenzia ma tenteaza sa iau la recitit seria dar cand stiu ca nu e completa…..

  • Tyna

   Mulțumesc! Autoarea are un adevărat talent de a ne lăsa cu sufletul la gură la sfârșitul fiecărui volum

 • Oli

  Felicitări Tyna! Minunată și foarte tentantă recenzie! Ce momente plăcute de lectură mă așteaptă! Am citit doar primul volum și abia aștept să le savurez și pe următoarele. Până le voi citi eu, poate apare și ultimul volum al seriei…

 • Antoaneta

  Am primit cadou seria in engleza, de la o prietena buna, dar nu am avut timp si nici inclinatie sa citesc. Poate ma razgandesc in vara asta si citesc pentru a ma relaxa un pic dupa alte carti cu subiecte mai grele.

 • Geo

  Este clar ca aceasta carte este la fel de frumoasa ca si precedentele seriei. Felicitări Tyna! ❤️ Cu atât mai mult sunt decisă sa citesc aceasta serie de îndată ce apare si ultimul volum din Lux.

 • Mirela Barbălată

  Dacă în vol. 2 adrenalina atinge cote maxime, în acest volum totul explodează, acțiunea te ține cu sufletul la gură. Răsturnări de situație de la o zi la alta, trădări, durere, șoc, sacrificiu, dar mai ales moarte. Pe toate le întâlnim. Din fericire, iubirea dintre Daemon și Katy este puternică pe parcursul zilei, sunt tot mai mult împreună, reușesc să se schimbe una pe cealaltă. Mai ales Îngrijirea Daemon devine, sufletește, mai bună datorită lui Katy. Din nesuferitul, arțăgosul și arogantul insuportabil devine „aproape” un mielușel lângă Katy. Aproape este cuvântul magic;). Bine, bine, mai dă el cu bâta-n baltă atunci când explodează aroganța dar recunoaște că este adorabil .
  Din pacate Katy simte tot mai mult cum sufletul ei isi pierde inocenta. Este necesar să ia decizii pe care altă dată nu le-ar fi luat, ascunde multe lucruri de la mama ei din dorința de a nu o răni, moartea unora nu mai da fiori cum ar fi fost normal. Dar Daemon este lângă ea, sprijinind-o, insuflând-ui curaj dar mai ales iubind-o.
  Finalul volumului este exploziv .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *