Delicatese Literare
Recenzii

Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu de Barry Eisler, Editura Meteor Press – recenzie

Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu

(The God’s Eye View – 2016)

Barry Eisler

Editura Meteor Press

Traducere: Mihai Dan Pavelescu

Nr. de pagini: 384

An apariție: 2019

Barry Mark Eisler este un romancier american.
După terminarea Facultății de Drept, Eisler s-a alăturat CIA, unde a lucrat 3 ani.
Un thriller inconfortabil de realist și înspăimântător de profetic scris de autorul lui John Rain.
FASCINANT ȘI ÎNFRICOȘĂTOR
Cum ar fi dacă absolut tot ceea ce facem ar putea fi văzut, urmărit și examinat de stat? Cum ar fi dacă statul ne-ar putea controla fiecare pas și fiecare mișcare? Dacă cineva ne-ar privi oriunde am merge și orice am face?
În epoca post-Snowden, National Security Agency a supraviețuit, deși i-au fost dezvăluite câteva programe delicate pentru spionaj, și agenția s-a reprofilat. Directorul Anders crede că modul cel mai bun de stopare a atacurilor teroriste este să cunoască totul. Și exact asta face aplicația „Ochiul lui Dumnezeu”. Nimeni nu este intangibil și totul este dezvăluit, dar ce se poate întâmplă dacă cineva crede că niciun preț nu-i prea mare pentru a-și proteja programul prețios?
Când Evelyn Gallagher detectează întâlnirea a doi bărbați care n-ar fi trebuit să fie împreună  și raportează descoperirea superiorului ei, directorul NSA, ea nu știe că va declanșa o reacție cu consecințe fatale.
„De ascultat s-a ascultat dintotdeauna… Dacă vrei să conduci lumea trebuie să știi ce se întâmplă în lume”.
Programele americane de supraveghere electronică au fost dezvăluite public în 2013 de către fostul consultant NSA (Agenția Națională de Securitate), Edward Snowden, declanșând la nivel mondial un imens scandal și numeroase polemici, obligându-l pe președintele american Barack Obama să ia măsuri pentru o mai mare transparență.  În 2015, în timpul administrației Obama, NSA a închis programul de supraveghere în masă prin care colecta înregistrările telefonice ale milioanelor de americani și nu numai, această măsură reprezentând cea mai mare reducere a capacității de spionaj a SUA după atentatele din 11 septembrie 2001. În 2018, Donald Trump a promulgat o lege prin care NSA poate culege date privind comunicațiile digitale ale cetățenilor străini din afară SUA, legea fiind un instrument-cheie pentru combaterea terorismului, deși oponențîi afirmă că încalcă dreptul la viață privată.
Programele de supraveghere prevăd obligativitatea operatorilor americani de telefonie de a pune la dispoziția NSA metadatele telefonice ale abonaților lor care cuprind numărul de telefon, ora și durata conversației, programul de supraveghere pe Internet fiind însă instrumentul cel mai important în vederea descoperirii  unor amenințări teroriste: e-mail-uri, conversații de tip chat, supraveghere în timp real a activității unei persoane, toate acestea fiind considerate metode pentru apărarea împotriva terorismului, deși au înfuriat populația la nivel global.
Vă invit să pășiți în lumea bulversantă și cutremurătoare a spionajului informatic prin intermediul unei cărți de excepție, „Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu” scrisă  de Barry Eisler.
Americanul Edward Snowden, fost expert IT al CIA și NSA, un om genial, a zburat la Hong Kong unde a făcut dezvăluiri uluitoare jurnaliștilor de la cele mai importante publicății din lume, punând la dispoziție informații despre NSA, agenție a Pentagonului, cât și documente secrete despre un program de spionaj în comunicații. Efectele dezvăluirilor s-au extins la nivel mondial zguduind opinia publică, informațiile despre modul de operare al serviciilor secrete americane generând dezbateri aprinse despre conținutul lor dar și despre importanța asupra vieții private a cetățenilor și asupra libertății oamenilor.
Generalul Theodore Anders este directorul agenției NSA avându-l că adjunct pe generalul Remar. Pe cei doi îi leagă nu numai evenimente dramatice din trecutul lor, în care Anders i-a salvat viață lui Remar pe câmpul de luptă, dar și un program ultrasecret la care au acces doar ei: OCHIUL LUI DUMNEZEU. Acest program localizează orice sistem de comunicare orală sau scrisă, urmărește toate camerele video din orice  loc  sau instituție, toate mijloacele de transport personale sau în comun și dispune de asemenea și de un sistem biometric de recunoaștere facială. UN OCHI MARE CARE PRIVEȘTE PESTE TOT, care se uită la ceea ce încearcă să ascundă oamenii, la ceea ce șoptesc ei și care caută istețime și prudență!  Un „big brother” care da fiori și coșmaruri oricui !
Generalul Anders este un om imposibil de descifrat, cu un chip care nu exprimă nicio emoție, o minte bolnavă  și însetată de putere care deține, prin intermediul acestui program,  secrete tulburătoare despre TOATĂ LUMEA! Deși Remar este „că o extensie” a lui Anders, nu este totdeauna de acord cu ceea ce face și gândește acesta, dar loialitatea lui este mai puternică decât conștiința, câștigând bătălia în față rațiunii.
Evelyn Gallagher lucrează că analist la NSA, este divorțată și are un băiețel, Dash, cu nevoi speciale, pe care-l iubește nespus de mult, însemnând totul pentru ea. Cu un șarm aparte, inteligență, femeie are instincte bune și abilități de a sparge rețele și de a crea sisteme pentru urmărirea oamenilor. Într-o zi , în programul pe care-l monitorizează, observă o întâlnire inadecvată între un  jurnalist  și consultantul special sl SUA din Ankara, semnalând „problema” directorului Anders și exprimându-și suspiciunile în legătură cu aceasta.
Datorită spiritului de observație și temerilor  lui Evie, temându-se de un nou „episod Snowden”, Anders decide filajul analistei și rezolvarea fără bătăi de cap a „problemei” și anume înscenarea morțîi accidentale a consultantului special din Ankara, răpirea ziaristului, predarea lui unei grupări islamiste care îl va ucide ulterior și recuperarea materialului cu informații despre NSA predat de către consultant omului din mass-media.
Cinic, ticălos și însetat de putere, Anders apelează pentru aceste misiuni  la „câinii lui de pază”, Manus și Delgado. Delgado este un „animal”, un bolnav psihic, un violator sadic care găsește plăcere și satisfacție sexuală când ucide și torturează. Manus este un ucigaș care încă mai păstrează în suflet urme ale iubirii materne, din copilărie, crescând într-o familie disfuncțională, abuzat sexual în centrele de corecție prin care a trecut, rămas cu surditate de pe urmă abuzurilor fizice ale unui tată alcoolic și dement. Generalul Anders l-a salvat de la detenție iar loialitatea lui Manus pentru general este absolută! Asta până când, fiind trimis s-o urmărească pe Evelyn, aceasta îi reaprinde în suflet, prin blândețea ei, ceva ce nici nu-și mai amintește să fi avut: tandrețe, atenție, dorință, iubire.
Curiozitatea, spiritul de observație și conștiința, o împing pe Evelyn  să lupte cu un sistem condus de un nebun  însetat de putere, deși știe că se confruntă cu ceva ce nu poate  să învingă și determină, prin acțiunile ei, un lanț întreg de evenimente cu consecințe devastatoare.
Ce este capabil să facă directorul Anders pentru a deține controlul? Ce scenariu dement pune el  la cale pentru a nu fi deconspirat programul Ochiul lui Dumnezeu? Ce informațîi halucinante descoperă Evelyn în încercarea ei de a scoate la suprafață  ororile făcute de capii NSA?
Vă las vouă plăcerea de a afla răspunsurile citind acest roman extraordinar despre una din realitățile dure cu care se confruntă omenirea – spionajul informatic.

Cartea Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu de Barry Eisler poate fi comandată pe meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți Barry Eisler

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *