Opoziție – cartea a cincea din seria Lux de Jennifer L. Armentrout, Editura Leda – recenzie

58

Opoziție (Opposition

Jennifer L. Armentrout

Editura Leda / Leda Edge

Grupul Editorial Corint

Traducere: Claudia Roxana Olteanu

384 pagini

0.5 Shadows (Lux, #0.5) – 2012
1. Obsidian – Editura Leda (Obsidian (Lux, #1) -2011) – recenzia
Daemon and Kat Go Halloween Costume Shopping : Bonus Scene – 2012
1.5 Oblivion (Lux, #1.5) – 2015
2. Onix – Editura Leda (Onyx (Lux, #2) – 2012) – recenzia 
3. Opal – Editura Leda (Opal (Lux, #3) – 2012) – recenzia
4. Origin – Editura Leda (Origin (Lux, #4) – 2013) – recenzia
5. Opoziție – Editura Leda (Opposition (Lux, #5) – 2014)
5.5 The Wedding (Lux, #5.5) – 2016
Vor avea nevoie unul de celălalt pentru a supraviețui…
Katy știe că lumea s-a schimbat în noaptea în care au venit luxenii. Ea vede cu uimire că Daemon nu se implică atunci când rasa lui amenință să nimicească toți oamenii și hibrizii de pe Pământ. Dar granițele dintre bine și rău au devenit neclare.
Daemon va face totul pentru a-i salva pe cei pe care îi iubește, chiar dacă asta ar însemna trădare. Dar când devine curând imposibil să deosebească prietenii de dușmani, iar lumea se prăbușește în jurul lor, ei ar putea să piardă totul pentru a asigura supraviețuirea prietenilor lor… și a omenirii.
O călătorie fascinantă de la început până la sfârșit… Această serie cu siguranță vă va captiva și veți vrea mai mult.” RT Book Reviews Top Pick
O serie care nu trebuie ratată!” Samantha Young

Opoziție este un final superb de serie, care te captivează de la început până la sfârșit, iar paginile aproape că se dau singure una după alta. Adrenalina este la cote maxime, apocalipsa coboară pe pământ, binele și răul se întrepătrund, culorile se amestecă, albul nu mai este alb iar negrul nu mai este negru, nu mai știi cine este prieten și cine este dușman, viitorul umanității este în pericol, civilizații pe care le credeai prietenoase și amabile devin agresive și crude, iar vechii dușmani se transformă surprinzător în aliați…
Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele din perspectiva lui Katy cu cele din perspectiva lui Daemon, reușind astfel să le înțelegem mai bine sentimentele și trăirile, precum și motivațiile care i-au îndemnat la un moment dat să acționeze într-un anume fel.
Daemon și Katy s-au transformat profund față de cum erau în primul volum al seriei, călindu-se în urma evenimentelor prin care au trecut, marcați de trădările dureroase ale unor persoane dragi, dar în același timp păstrându-și esența care i-a făcut atât de unici și memorabili.
Katy s-a transformat din pisicuța delicată, așa cum era când a bătut prima dată la ușa lui Daemon în primul volum (Obsidian), într-o tigroaică feroce, cu un spirit neînfricat, capabilă de orice sacrificiu pentru a-și apăra persoanele dragi. În același timp, și-a păstrat bunătatea, blândețea față de copii, altruismul și capacitatea de a iubi necondiționat.
Daemon și-a păstrat tupeul, aroganța, sarcasmul, spiritul jucăuș și încrederea în sine de care a dat dovadă încă de când l-am întâlnit prima dată, dar, în timp, s-a dovedit capabil de multă iubire, tandrețe, empatie, sensibilitate și o imensă capacitate de sacrificiu pentru a-și proteja persoanele dragi.
La sfârșitul celui de-al patrulea volum din serie, Origin, am asistat uluiți la invazia Pământului de către luxeni, veniți cu gânduri rele, de răzbunare și cucerire. Mai mult, Daemon, Dawson și Dee au acționat de parcă erau atrași de un magnet, părăsindu-i pe cei dragi de parcă erau niște roboți și alăturându-se necondiționat celor din specia lor.
La începutul volumului al cincilea, Opoziție, o regăsim pe Katy complet bulversată, năucită și cu inima zdrobită, neînțelegând prea bine cum a fost posibil ca Daemon să o părăsească brusc, după momentele extraordinare de tandrețe împărtășite împreună. Și, ca o adevărată ”cireașă pe tort”, mai descoperă și că Beth era însărcinată, gândul că un nou origin, cu talente excepționale dar absolut incontrolabil, se va naște dându-i fiori.
Totuși, remarcând că Beth avea nevoie de mai multe lucruri în condiția ei dificilă, Katy pleacă în oraș să le procure împreună cu Archer, originul ce le devenise aliat și era, în același timp, îndrăgostit de Dee.
Însă, în timp ce făceau cumpărăturile, iadul se dezlănțuie, apărând luxeni de pretudindeni care sparg totul în jur, iar Katy și Archer asistă uluiți la asimilarea pământenilor prinși captivi de către luxeni, aceșția distrugându-le sufletul și împrumutându-le trupul. Katy își riscă propria viață pentru a o salva pe o fetiță, iar când simte prezența lui Daemon uită de orice prudență și se repede la el, dragostea pentru el anihilându-i orice gând rațional.
Ajungând captivă în comunitatea luxenilor, Katy este îngrozită să constate o nouă față a lui Daemon, rece și complet indiferentă față de ea, care îi sfărâmă inima în mii de bucățele…
Din fericire, se va lămuri repede că totul era doar un teatru jucat de Daemon pentru a o proteja, luxenii fiind cu toții conectați între ei, iar când se aflau în starea naturală își auzeau unii altora toate gândurile, acesta fiind, de altfel, și motivul pentru care Daemon, Dawson și Dee îi urmaseră complet supuși în momentul când invadaseră pământul, multitudinea de gânduri copleșindu-i și împiedicându-i să ia o decizie individuală. Însă, atât Daemon cât și Dawson erau conectați cu Katy și Beth, în urma vindecării acestora de către ei, astfel că, în scurt timp au reușit să anihileze gândurile colective și să facă planuri de evadare. Din păcate, sora lor Dee părea complet asimilată, transformându-se din fata dulce și simpatică pe care o cunoșteam din precedentele volume într-o creatură rece și crudă, lipsită de sentimente, ambii frați nereușind să o mai poată influența în vreun fel…
Ușurarea să-l redescopere pe vechiul Daemon o umple de o fericire imensă pe Katy. Mai mult, Daemon îi redă speranță în viitor, readucându-i aminte vechile lor visuri de a merge la facultate împreună. Până la urmă, în momentele critice, speranța e ingredientul magic ce te face să poți să mergi mai departe…
”- Mă gândeam să mergem la facultate.
– Crezi că vor mai fi facultăți după toate astea?
– Cred că da. (…)
– De ce crezi asta?
– Simplu. M-a sărutat pe obraz și a continuat: Dacă e ceva ce m-ai învățat, e că oamenii sunt rezistenți, mai rezistenți decât specia mea. Indiferent ce se întâmplă, merg mai departe. Așa că nu pot să cred că nu vor mai exista facultăți, slujbe, și toate astea.”
Miza era, însă, mult mai ridicată decât o credeau ei. Între luxeni erau infiltrați origini, ce aveau capacitatea de a citi gândurile celor din jur, așa cum știm din precedentul volum din serie, astfel că Daemon și Katy sunt deconspirați și pregătiți să fie folosiți ca momeală într-o imensă conspirație. Inspirația și curajul nebunesc al lui Katy le răstoarnă planurile, iar Katy, Daemon și Dawson reușesc să evadeze, după o confruntare tensionantă, pe muchie de cuțit.
Pericolul era însă departe de a fi îndepărtat, coaliția dintre luxeni și origini amenințând însuși viitorul rasei pământești, iar guvernul reacționând cu măsuri în forță pentru a-i anihila. Din păcate, armele letale folosite nu i-ar fi distrus doar pe luxeni și origini, ci și pe milioane de pământeni nevinovați, iar civilizația risca să se întoarcă în vremuri preistorice…
Disperați de viziunea de coșmar, Katy, Daemon și Archer, cu ajutorul lui Luc, genialul origin cu nenumărate conexiuni la toate nivelurile, încearcă să facă o alianță incredibilă cu un vechi dușman, care putea să anihileze cu ușurință luxenii – arumii!
Cu toată recomandarea lui Luc, alianța era extrem de greu de realizat, cei trei fiind extrem de conștienți că-și riscau viețile în momentul în care au decis să intre pe teritoriul arumilor pentru a se întâlni cu Lotho, puternicul și nemilosul conducător al acestora.
Cu toată atmosfera tensionantă, m-au amuzat tachinările nesfârșite dintre Daemon și Archer și nota de umor pe care autoarea a introdus-o în carte, chiar și în momente încordate, pline de pericol.
”- Știu că e prea mult să-ți cer să stai în mașină, dar, te rog, nu te îndepărta de mine, mi-a spus Daemon, încetinind în vreme ce traversa parcarea și se îndrepta spre eleganta mașină neagră. Poate că Luc are încredere în jigodia asta, dar eu nu am.
Am rezistat dorinței de a-mi da ochii peste cap.
– De parcă voiam să mă reped la el și să-l iau în brațe!
A făcut o față indiferentă.
– Sper că nu. S-ar putea să fiu gelos.
– Tu ai fi gelos și dacă ar îmbrățișa un copac, s-a băgat și Archer.”
Urmează aventuri incredibile, pe muchie de cuțit, miza fiind uriașă, o mic pas greșit putând avea consecințe catastrofale.
După multe peripeții, binele va învinge răul după lupte extrem de aprige, dar și pierderi colaterale, dureroase. M-am bucurat că, înainte de bătălia decisivă, Katy a reușit să o readucă pe Dee de partea binelui, scăpând-o din chingile ce-i acaparaseră trupul și mintea.
Finalul este luminos și plin de speranță, civilizația pământeană reușind să renască din propria cenușă întocmai ca pasărea Phoenix.
”Probabil oamenii sunt cele mai rezistente și mai încăpățânate creaturi din tot universul.”
Iar Daemon și Katy puteau în sfârșit să creadă în viitorul la care doar speraseră cândva…
”Mi-a atins urechea cu buzele, șoptindu-mi niște cuvinte care mi-au făcut ochii mari și mi-au aprins obrajii. Și am recunoscut cuvintele.
Le scrisese pe bilețelul acela pe care mi l-a dat în clasă cu foarte mult timp în urmă.
– Te bagi? m-a întrebat el, cu ochii lui verzi scânteietori. Sper că te bagi. Mă tot gândesc la asta de vreo doi ani. Nu mă dezamăgi, Kat.
Inima îmi bubuia în piept ca un tunet când i-am spus cele mai sincere cuvinte rostite de mine vreodată.
– Cu tine mă bag în orice, Daemon Black.”
Recomand cu mult drag această serie tuturor iubitorilor de cărți young adult și fantasy.

Mulțumim Editurii LedaGrupul Editorial Corint pentru cartea oferită pentru recenzie.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, ca și de pe librăriile on-line libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librex.ro

Cărțile autoarei Jennifer L. Armentrout pot fi comandate pe elefant.rolibris.rocartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librex.ro, emag.ro

Recenzii Editura Leda Edge

Recenzii Jennifer L. Armentrout

About Author

58 de comentarii

 1. Buna,

  Pentru cele interesate de a cincea carte din seria lux, va anunt ca a aparut la editura corint books.

  O zi buna!

 2. Carolina Bianca on

  Wow. Mi-a placut recenzia! Seria aceasta este minunata. Aseara am inceput-o si eu. Felicitari pentru recenzie!

 3. Eu nu am citit seria asta, dar se pare că va trebui sa o fac. Am primit cartea de la editură și am de recuperat. Suna interesant, sunt curioasa sa vad cum mi se va părea și mie.

 4. Tocmai am scris si eu despre ea pe blog. Este printre seriile mele preferate Iar ultimul volum cred ca este cel mai frumos din toate. Dragostea lor devine din ce in ce mai puternica si legatura dintre ei indestructibila. Atat de romantic totul

 5. ADRIANA IVAN- PREFAȚĂ DE CARTE on

  Pare tare interesantă această serie. Citesc doar păreri pozitive peste tot. Mulțumesc pentru recomandare!

 6. Super recenzie, foarte captivanta si tentatnta! Se pare ca avem o incheiere de serie „la inaltime”, un motiv in plus sa recuperez din urma. Nu am citit decat primul volum, „Obsidian”.

 7. Balan Daniela on

  absolut superba recenzia ta Tyna ,felicitari am citit doar primele volume din serie ,urmeaza si celelalte !

 8. Iubesc seria aceasta, Daemon si Katy, si cum au ajuns toate personajele la un apogeu al lor. Am citit seria jumatate in romana, jumatate in engleza, pentru ca nu mai puteam astepta. Si ma bucur enorm ca au reusit sa traduca toate volumele (principale) in romana si destul de repejor. Acum imi pot cumpara ultimele 2 volume si in romana Se anunta re-reading time!

 9. si eu am volumul acesta , dar va mai dura pana ii vine randul la citit. Si cum imi place cum scrie Jenifer , astept cu nerabdare si continuare seriei Titanii.

 10. Reușita recenzie!! Mi-a plăcut mult cartea dar nu-mi pot aminti ce scria în bilețel. Îmi poți reaminti te rog!?!

  • Vezi Onix – pagina 251.
   Daemon a interceptat un bilețel în care îi scria lui Carissa: ”Daemon e întotdeauna sexy!!!”, a râs și a scris ceva pe bilet și i l-a dat înapoi.

   ”M-am întors la bancă furioasă – chiar la timp, fiindcă profesorul începuse să se uite prin clasă. Când s-a întors la tablă, am scos biletul cu mari precauții, de parcă ar fi fost o bombă. Încet și cu grijă, am desfăcut hârtia aia afurisită.
   Și am crezut iar că o să mor.
   Biletul ăla n-o să mai iasă vreodată la lumină. Niciodată. L-am strâns la loc și l-am îndesat în geantă, cu mișcări țepene și plină de indignare.
   Daemon a chicotit.”

   Nu ne spune clar ce scria în bilețel, putem doar să presupunem…

 11. Mirela Barbălată on

  Opozitie” -vol.5 din seria Lux
  Şi am ajuns şi la final de serie . Îmi pare bine dar şi regret . Mă obişnuisem cu Daemon: când tandru, când vulcanic, ba gelos, ba indiferent, ba posesiv ba distant. Dar indiferent de situație, veşnic îndrăgostit de Kate .
  Un final de serie dramatic dar spectaculos, o acțiune mai lentă față de volumul anterior dar cu o încărcătură emoțională puternică. Pur şi simplu s-a jucat cu mine: acum eram cu sufletul la gură, acum savuram în linişte replicile spumoase dintre cei doi îngeraşi -drăcuşori, acum mă aşteptam să mai moarä cineva, acum răsuflam uşurată.

  Durere, moarte, furie, neputință, iluzii, speranţe, prietenie dar mai ales iubire. Le avem din plin .
  Pentru salvarea oamenilor dar şi a luxenilor este nevoie de măsuri drastice dar mai ales de sacrificii. Sunt dispuşi Kate şi Daemon să le facă? Cum vor reacționa cei din jur? Îşi pot uni forțele doi duşmani de moarte împotriva răului absolut?
  Care sunt sacrificiile? Cine sunt cei „doi inamici” care duc tratative pentru o posibilă coaliţie? Are aceasta sorți de izbândă? Ce alte vieți omeneşti pier în mijlocul bătăliei pentru supremație? Cum se termină povestea de dragoste dintre Kate şi Daemon?
  Citiți seria! Merită!

Spune-ți părerea!